Nieuw

Wat is er toch mis aan de kleine middenstander ?

Die vraag drong zich vanmorgen aan mij op. De kleine middenstander heeft namelijk geen plek meer in Nederland, links en rechts worden ze gedwongen op te geven of onwaarschijnlijk te groeien.

Nou was dat mij al langer een doorn in het oog maar nu zag ik een filmpje over het “nieuwe natuurgebied” tussen Monster en ‘s-Gravenzande. Nou ben ik meer dan een beetje bekend in het Westland maar dit project was nieuw voor mij terwijl het al een paar jaar onderweg is. Om te beginnen is de benaming al te belachelijk voor woorden, de zgn. Poelzone is meer een strook(je) langs een vrij breed uitgevallen tuinderssloot.

Het Westland is van oudsher een tuinbouwgebied, vroeger werden daar tomaten, komkommers, paprika’s en druiven verbouwd. Veelal vrij kleine tuinbouwbedrijven haalden daar een behoorlijk inkomen uit. Ouderwets ! In voedsel was met het komen van de grote supermarkten geen droog brood meer te verdienen en steeds meer tuinders gingen over op bloemen en planten. Dat was de doodsteek voor veel bedrijfjes die hun geld aan de tuinders verdienden. Had vroeger elk zichzelf respecterend dorp in het Westland zijn eigen veiling, door de opkomst van het gemotoriseerde verkeer nam die noodzaak af, producten werden niet langer met schuiten naar de veiling gebracht maar met tractoren of vrachtwagens. Alle veilingen zijn inmiddels opgedoekt en vervangen door de gigantische bloemenveiling in Naaldwijk/Honselersdijk en de net zo gigantische groenteveiling in De Lier.

Bedrijven werden ook almaar groter, kennelijk zagen de banken daar wel brood in want daar waren forse investeringen mee gemoeid. Het beleid is daar ook op afgestemd. Zo bleek toen ik zo’n planner voorbij zag komen, hij legde uit dat het gebied dat zij op het oog hadden hoofdzakelijk kleine tuinbouwbedrijven kende en hun bijdrage aan de economie van het Westland was marginaal dus die moesten weg ?!? Ze waren dan nog wel zo aardig om middels subsidie de tuinders te helpen elders een groter bedrijf op te zetten. Of die tuinders daar allemaal ook zo enthousiast over waren daar zweeg de planner maar over. Was een tuinder vroeger nog eigen baas tegenwoordig zijn het zetbazen van de bank. Pompen of verzuipen zal zijn motto wel zijn, groeien of naar de kloten daar komt het op neer. Opgestuwd in de vaart der volkeren, ja ja.

Had vroeger bijna de complete bevolking van het Westland nog zijn brood aan de tuinbouw of daarmee samenhangende handel en zaten de bussen ’s morgens vol met (vaak allochtone) arbeiders die in de tuinbouw werkten tegenwoordig is het drukker met Westlanders op weg naar een van de vele kantoorkolossen in Den Haag.

men-2608581_640

Van kleine zelfstandige naar kantoorklerk, tja een mens moet wat nietwaar ? Nee de kleine ondernemer is uit de tijd, als een tuinder vroeger de grootte van zijn bedrijf wilde beschrijven dan gebruikte men daar ‘bunders’ voor. Uit de tijd ! Tegenwoordig heeft men het over hectaren !

Ook de dorpen en gehuchten van weleer zijn allemaal uit hun jasje gegroeid, de ene na de andere nieuwbouwwijk/villawijk ziet het levenslicht, heel geleidelijk zijn al die dorpen aan elkaar gegroeid, met stenen wel te verstaan niet met glastuinbouw. Terug van duizenden kleine tuinbouwbedrijven naar enkele honderden grote en ja daar valt geen gulden, pardon euro, meer aan te verdienen. Het was de overheid natuurlijk ook een doorn in het oog dat er heel veel zwart geld in omloop was, dat moest anders, daar moesten zij ook hun deel van opeisen ! (wie zei daar rupsje nooit genoeg?)

Ach het zal allemaal wel een teken des tijds zijn maar er is tegelijkertijd veel verloren gegaan. Het Westland was een hechte gemeenschap waar de meesten elkaar wel kenden, was het niet dankzij hun beroep dan was het wel uit de kerk of een van de vele verenigingen. Die tijd is voorbij, als je op kantoor werkt dan heb je weinig te maken met mensen die niet direct je naaste buren zijn.

Oh ze zullen best wel een behoorlijk salaris opstrijken hoor inclusief vakantiegeld enhands-1260770_640 pensioenopbouw, en de tijd dat een tuinder nog zonder mopperen 80 uur of meer op zijn bedrijf in de weer was is “uit de tijd”, hij was wel welvarender dan de kantoorklerk en hij stond ook aanzienlijk hoger in aanzien binnen de gemeente maar wat is aanzien nog waard als je van je salaris drie of vier weken per jaar op vakantie kan…. toch ?

Ach het zal allemaal wel nostalgie zijn maar Tijl kan er maar slecht aan wennen en zijn maag draait om als hij leest dat er in de “Poelzone” een speciale brug is gebouwd, een zogenaamde vleermuisbrug van 1,2 miljoen, meer dan een jaar na oplevering is er nog geen vleermuis gesignaleerd maar die zullen ze wel speciaal gaan fokken daarvoor neem ik aan. Nee niet door een kleine middenstander, die zijn allemaal weggesaneerd.

Tja die 17.000.000 inwoners moeten allemaal ergens wonen, steden zijn verworden tot getto’s en iedereen die net even boven modaal zit ontvlucht de stad, een tuinbouwgebied is uit de tijd, daar moeten bovenmodale huizen en villa’s verrijzen en ach gemeenschapszin is ook alleen maar uit vervlogen tijden. Voor de recreatie gooi je er dan nog een paar kleine stukjes nieuwe natuur tussen, iedereen blij. Multiculturele parallelsamenlevingen die zijn het pas echt, daar moeten we naartoe….. zegt men.

Vissersdorpen (Scheveningen) tuinbouwdorpen (Wateringen, Kwintsheul, Monster, ‘s-Gravenzande, Honselersdijk, de Lier, Naaldwijk) het zijn slechts nog relikwieën uit een vervlogen tijd.

Geen idee hoe u erover denkt maar ik ben dankbaar dat ik nog een andere tijd heb meegemaakt.

boredom-1977519_640  Tijl

Doe mee met 8.470 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (501 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

5 Comments on Wat is er toch mis aan de kleine middenstander ?

 1. Zo waren bij ons een kruideniertje en een klein supermarktje ook verplicht gesloten omdat de aanvoerder van koopwaar, die inmiddels noodzakelijk gekoppeld was met andere ‘stervende’ kleine zelfstandige kruideniertjes en supermarktjes, verplichtte een standaard afname van producten. Die hoeveelheid was voor vele kleine grutters teveel, dus te veel koopwaar, te veel weggooien of beneden prijs te verkopen om toch maar iets te vangen. Zij wilden dus geen standaard afname en zo beëindigde hun contract met de enige leverancier die ze hadden om hun producten in de winkel te krijgen. Aangezien die grutters vaak van de zeer vroege ochtend tot late avond in hun winkeltje aan het werk waren , hadden ze geen tijd zelf rond te rijden om koopwaar in de slaan………………..dag kleine grutter……………..dag sociale contacten met de buurt………………..

  Iets heel anders; zo werd de sociale controle en onderhoud in de buurt, de mantelzorg etc. ook ontnomen, doordat de ouders alle twee moesten werken om in onderhoud te voorzien en werden buurten verplicht tot gemengd wonen, dus studenten, ouderen, kopers, huurders etc etc

  De oude gezinsstructuren zijn ook al ‘aangepakt’, de ouderen op straat gezet en de armen aan overheidsinfuus gehangen.

  Waar de overheid zich uitbreid in gemeentepolitiek met zijn ambtenaren en plaatselijke tv zenders die allen interviews geven over wat er zo al speelt in de steeds groter wordende steden a- la -Amerika- Staten- stijl, zo zis de sociale cohesie van een land totaal weggevaagd….onduidelijk geworden en politiek een loos instrument geworden voor bevolking maar niet voor de werkelijk machtigen die inmiddels aan de touwtjes trekken, Brussel, de beheerders van wereldwijde firma’s (b.v. de supermarkten en kledingzaken zijn te herleiden tot een wereldwijde firma’s ), etc. etc. !

  Liked by 1 persoon

 2. Tijl Uylenspiegel // augustus 21, 2017 om 15:57 //

  Ja Jowitteroos de tijd dat vader nog als kostwinner zijn gezin kon onderhouden en moeder zich nog kon wijden aan kroost en huishouden is geweest. Eerst omdat dankzij de pil de kinderwens vooruit geschoven werd en daarna omdat er van één inkomen niet meer rondgekomen werd. Tweeverdienen is niet langer luxe maar bittere noodzaak. En de kinderen ? Ach die kunnen naar de gesubsidieerde kinderopvang. Koken voor het gezin ? Ben je mal, in de supermarkt hebben ze toch meervaksmaaltijden en diepvries ? En in het weekend wordt er niet gekookt maar gaat men aan het kokkerellen om allerhande liflafjes die vroeger aan restaurants voorbehouden waren te kopiëren. Zelf je pasta maken dat is het helemaal, waarom zou je een pak macaroni of spaghetti kopen als moeder zelf tagliatelle kan maken met een duur apparaatje ? De werkelijk belangrijke dingen des levens worden uitbesteed en dingen waar vroeger iemand voor werd ingehuurd doen we zelf. De gemiddelde vader heeft tegenwoordig een partij gereedschap waar je zo een bedrijf mee zou kunnen beginnen, van pneumatische boorhamer tot aan cirkelzaag. Voor de kinderen zorgen en ze een liefdevolle opvoeding geven, ach dat is zo achterhaald.

  Liked by 1 persoon

 3. Tijl Uylenspiegel // augustus 21, 2017 om 16:30 //

  Nog zoiets dat “uit de tijd” lijkt te zijn; streekvervoer. Vroeger reden er vanaf het CS en HS bussen door het hele Westland, tot in de haarvaten aan toe. Fout ! Sinds de invoering van de marktwerking verdedigen maatschappijen hun concessie als leeuwen, het streekvervoer mag dus niet meer de stad in terwijl de gemeentegrenzen van Den Haag steeds verder opschuiven. Dat men door het overstappen van streek naar stadsvervoer heel veel reizigers het OV gedag zeiden, nou jammer dan. Randstadrail dát is hem pas helemaal ! Zelfs de NS heeft het nakijken, de lijn Rotterdam-Hoek van Holland is nu een metroverbinding. Den Haag- Zoetermeer idem dito. Busje komt zo ? Nou dat dacht ik niet, die hebben zich weg laten concurreren.

  Liked by 1 persoon

 4. ….Dit alles terwijl de kleine Turkse of Marokkaanse ‘kruidenier’ ( voedsel, tassen, kleding etc etc) wel zijn winkeltje gesubsidieerd kan openen.

  Like

 5. Vroeger op school werd ons nog geleerd hoe belangrijk de primaire sectoren waren voor een land. Als er weer eens honger is vanwege oorlog komen ze daar misschien nog weer achter.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: