Nieuw

Overbevolking in eigen land

De laatste tijd staat de dreigende overbevolking van onze planeet en dan met name Afrika weer wat meer in de belangstelling. Zoals u inmiddels van mij wel gewend zult zijn wil ik wat dichter bij huis blijven.

Tijl heeft 1950 als geboortejaar en leerde op de Lagere School dat Nederland met zijn 11 miljoen inwoners het dichtstbevolkte land ter wereld was. Of dat ook werkelijk zo was dat ben ik later weleens gaan betwijfelen, inmiddels zijn we de 17 miljoen inwoners voorbij en staan we ineens niet meer bovenaan. En er doen zich een paar eigenaardigheden voor in het kijken naar bevolkingsdichtheid. Zo is Egypte een heel groot land en heeft het 90 miljoen inwoners, vervelend is wel dat die 90 miljoen op slechts 5,5% van het land wonen. Als je dus kijkt naar het inwonertal en de beschikbare oppervlakte lijkt het dus mee te vallen maar als 94,5% van het land niet of nauwelijks bewoond wordt ontstaat er toch een ander beeld.

Het gekke is dat in afgezwakte vorm in ons land min of meer hetzelfde gebeurt. Hoe kom ik daar nu ineens zo bij ? Nou dat zal ik vertellen;

Gisteravond opende het vuurwerkfestival in Den Haag/Scheveningen. Nou gebied de eerlijkheid te zeggen dat ik ondanks dat ik geboren en getogen Hagenaar ben zelden of nooit meer op Scheveningen kom. Het oorspronkelijke Scheveningen bestaat niet meer, de Scheveningers zijn er door de gemeente weggejaagd, de oude wijken zijn platgegooid en vervangen door de meest afschuwelijke nieuwbouw waarvan een normale arbeider nooit of te nimmer de prijs of de huur kan ophoesten. Scheveningen is er niet mooier op geworden hooguit hoger maar vriend en vijand is het er wel over eens dat het er niet uitziet. De aloude vissershaven is omgetoverd in een jachthaven waar kapitale zeewaardige zeiljachten liggen. En het platte Schevenings is een uitstervende taal.

Maar goed, ik neem me al jaren voor om weer eens naar het vuurwerk te gaan maar om de een of andere mysterieuze reden kwam het er telkens niet van. Gisteravond dus eindelijk wel, ik denk dat de laatste keer dat ik er geweest ben in mijn kinderjaren is geweest. Overal werd gewaarschuwd niet met de auto maar met het openbaar vervoer te komen dus wie ben ik om daar tegenin te gaan. Joop den Uyl had als loffelijk streven dat elke arbeider een auto moest hebben, inmiddels heeft elke arbeider er minstens een maar kunnen we nergens meer heen omdat je hem op de plaats van bestemming niet kunt parkeren. Nou verkeer ik in de min of meer gelukkige positie dat er op loopafstand een tram rijdt die via wat omzwervingen doorgaat naar het Kurhaus dus wie doet je wat nietwaar.

tram-2267003_640

Zoals te verwachten was het best druk in de tram en bij het Centraal Station werd de tram min of meer bestormd door een mensenmenigte. Als haringen in een ton gingen we verder en een kwartier later waren we op Scheveningen. Daar heb ik even om me heen moeten kijken want herkenbare punten moet je echt met een kaars zoeken maar gelukkig, na even rondkijken zag ik het Kurhaus en daar moest het zijn, ik liet me meevoeren met de stroom en zo kwam ik op de boulevard. Onwaarschijnlijk wat een mensenmassa !! Daarbij doen terrassen een eigenaardig soort wedstrijd wie de hardste muziek kan draaien met als gevolg dat je jezelf niet eens meer kunt verstaan, mensen staan elkaar letterlijk in het oor te schreeuwen om zich nog verstaanbaar te maken. In de kakofonie is muziek niet langer herkenbaar, audiciens wrijven zich in de handen, hier worden hun toekomstige klanten gemaakt.

Het eerste vuurwerk was van het thuisland Nederland en begon om tien uur, het was eigenlijk nog wat te licht voor vuurwerk maar goed, Polen zou om half elf beginnen dus de organisatie moet wat nietwaar? En het moet gezegd; Nederland zette zijn beste beentje voor, prachtig was het, luidruchtig ook, dat wel. Maar na de “muziek” was het een verademing. Menig Groen-Linkse milieuactivist zal wanhopig gekeken hebben naar de rookwolken die zo’n vuurwerk veroorzaakt, gelukkig stond er een meer dan gemiddelde wind, ‘je waaide op de boulevard uit je verschoning’ zei men vroeger, dus het verdween weer vrij snel. Na afloop zette de menigte zich in beweging zonder echt doel, men eet wat, drinkt wat en kuiert wat in de rondte totdat om half elf het spektakel van Polen van start ging. Misschien dat Polen van tevoren niet was ingelicht dat het vuurwerk de lucht in moest maar het begin was ronduit teleurstellend en alleen zichtbaar als je helemaal vooraan stond, na een minuut of vijf kregen de Polen dat kennelijk ook in de gaten en zochten zij het ook wat hogerop maar het leek mij na een klein kwartiertje verstandiger om de tram maar weer eens op te zoeken. Als ik zeg dat ik niet de enige was dan is dat een understatement, hele colonnes bussen en trams stonden klaar maar die konden het met geen mogelijkheid aan, dat was niet de schuld van de HTM, die hadden werkelijk al hun beschikbare materieel en personeel in de strijd geworpen en dat is niet gering, maar er was geen beginnen aan.

En zo kom ik dus terug bij het begin van mijn verhaal, Den Haag en eigenlijk de hele Randstad is uitgegroeid tot een grote steenwoestijn die bewoond wordt als een gigantische mierenhoop, alles krioelt door elkaar en als ze per ongeluk eenzelfde plek hebben uitgekozen is het leed niet meer te overzien.

En er was trouwens ook nog iets onverwachts ! Kennelijk is vuurwerk haram want er waren niet of nauwelijks hoofddoeken te zien en het publiek was voor zeker 50 à 60% blank, een uitzonderlijkheid vandaag de dag !

Was het gezellig ? Ja best wel. Ik heb geen ongeregeldheden gezien, veel gezinnen met (slaperige) kinderen en door het onwaarschijnlijk hoge en brede aanbod kon iedereen wel een natje en een droogje bemachtigen.

Wat echter beklijfde was dat Nederland uit zijn jasje is gegroeid, ons land is te klein om 17 miljoen mensen te bevatten, Den Haag heeft tot in de wijde omtrek landjepik gespeeld en overal is gebouwd. Omliggende gehuchten als Zoetermeer, Pijnacker, Nootdorp, Wateringen en Monster zijn uitgegroeid tot steden en alles zit aan elkaar vastgebouwd. Ook grotere gemeenten als Voorburg, Rijswijk en Leidschendam bleven niet achter. Het zogenaamd “Groene Hart” krimpt met de minuut en je kunt je met een gerust hart afvragen hoe dit verder moet want de bevolking groeit nog steeds, niet in het minst door de toestroom van buitenaf.

De vraag is dus wanneer we dat eindelijk eens gaan erkennen, Nederland is vol of beter gezegd overvol, de bevolking wordt niet alleen vervangen we worden letterlijk overstroomd.

En vluchten kan niet meer, Tijl is sinds zijn pensionering niet meer economisch gebonden aan de Randstad maar verhuizen is geen optie, zelfs in Zeeland is nog nauwelijks geschikte (lees betaalbare) woonruimte te vinden om over Zuid-Holland maar helemaal te zwijgen.

mass-1518843_640

Doe mee met 8.470 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (501 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

12 Comments on Overbevolking in eigen land

 1. Klopt Tijl, m’n dochter woont op slechts 4 kilometer van me verwijderd in Vlaardingen, maar als ik naar haar toe wil met de auto, doe ik er meestal een half uur over en dan is het nog niet eens spitsuur. Van Nieuwerkerk t/m Maassluis één uitgestrekte steenmassa. Ze zijn nu bezig met de Hoekse Lijn, dus metro RotterdamCS-Hoek van Holland strand, dus de laatste groene stukjes zullen zeer spoedig wel verdwenen zijn. Hebben die GroenLinksers voor JanLul de aanleg van de laatste 4 kilometers van de A4 Schiedam-Delft 50!! jaar getraineerd, waardoor de helft van Overschie nu COPD heeft.

  Liked by 2 people

 2. Ach, na de komende oorlog in west europa is er weer ruimte zat.

  Liked by 2 people

 3. Tijl Uylenspiegel // augustus 12, 2017 om 13:55 //

  De Hoekse Lijn, gelukkig was er op de treinverbinding al nooit hommeles dus dat zal met een metro vast niet minder worden 😀

  Liked by 1 persoon

 4. ik dacht dat destijds koningin Juliana had gezegd dat het vol was, ik meen iets van 7 miljoen mensen toen en dat mensen maar moesten emigreren, en nu we met 17 miljoen zitten wil onze regering steeds meer mensen binnen halen, er is GEEN plaats meer, niet op de weg, in de trein, huizen te kort, althans voor de autochtone bevolking

  Like

 5. Tijl Uylenspiegel // augustus 12, 2017 om 14:20 //

  Ik heb er in het verleden meen ik al eens over geschreven, ergens begin tachtiger jaren heeft er in het AD eens een meerdere pagina’s groot verhaal gestaan waarbij kaartjes stonden van steden en dorpen waarbij het oorspronkelijke deel en de later bijgebouwde stukken zichtbaar werden gemaakt. Uitkomst was dat er sinds de oorlog (in die tijd dus krap veertig jaar) in Nederland meer grond was bebouwd dan in de 1945 voorafgaande jaren. En het is sinds de 80’er jaren alleen maar harder gegaan. Dorpen als Pijnacker en Nootdorp waren tot ver in de zeventiger jaren niet veel meer dan een kerk een kroeg en wat verspreid liggende huizen en zijn inmiddels uitgegroeid tot een meer dan flinke gemeente met vele nieuwbouwwijken en meerdere industrieterreinen.

  Like

 6. Tijl Uylenspiegel // augustus 12, 2017 om 14:24 //

  Nee Yvonne dat was in de troonrede van 1950 en afkomstig van het kabinet Drees en we hadden toen 10 miljoen inwoners.

  Like

 7. Menig Oostblokland is jaloers op die kazernes. Er blijft van ons mooie land inderdaad weinig over. Toen ik jong was wilde mijn vader ook naar Australië emigreren omdat het hier te vol was volgens de regering. Jammer dat hij zich bedacht en toch hier wilde blijven bij zijn familie en het ons niet wilde aan doen. En nu kan er tot het oneindige gepropt worden, kom er maar bij vluchtelingen, plek zat. Wat een sof.

  Like

 8. Tijl Uylenspiegel // augustus 12, 2017 om 16:10 //

  Oh hier nog zo eentje, mijn ouders hadden vergevorderde plannen om naar Australië te emigreren, ook zij hebben dat op het laatste moment helaas niet aangedurfd, het bevriende stel waar ze mee zouden gaan hebben de sprong wel gemaakt en hebben goed geboerd en hebben een goed draaiend schoonmaakbedrijf opgebouwd, we kregen weleens foto’s van ze bij hun bungalow met zwembad. Ja dan waren wij er maar bekaaid vanaf gekomen. Let wel; ik klaag niet hoor want mijn ouders hebben mij (en mijn broers en zus) ondanks hun beperkte financiële middelen een heerlijke en liefdevolle jeugd bezorgd.

  Like

 9. Tijl Uylenspiegel // augustus 12, 2017 om 16:30 //

  Had ik trouwens al verteld dat toen ik als kind werd meegenomen naar het vuurwerk dat het altijd zwoele zomeravonden waren ? Ondanks de “opwarming van de aarde” was daar gisteravond geen sprake van !

  Like

 10. En hier dan ook nog zo eentje..
  Ook mijn vader wilde destijds naar Australie emigreren, om de een of andere reden is het daar niet van gekomen. Nu vind ik dat niet erg, Australie is een koploper v.w.b. New World Order.
  Dus laat maar voor wat het is.

  Verder:
  Tijl, volgens mij kun je in Zeeuws Vlaanderen best nog betaalbare woningen vinden (sociale huur mag je inschrijven voor ruil en qua koop ligt het eraan in welke gemeente je zoekt.)
  WEL moet je opletten welk dorp strikt in de leer is en welk dorp gewoon vrij en leuk.

  In Walcheren staat een buitenplaats te koop, Der Boede (1,5 miljoen) geschikt voor 16 personen.
  Met mijn Zeeuwse vrienden zit ik er al jaren naar te kijken…..( hoe maak je het rendabel, en kun je er zelf ook wonen..).
  De loterij heeft helaas niets opgeleverd😂

  Opwarming van de aarde is een grote zwendel.( kunnen ze met die drogreden nog meer belasting heffen.)
  Op een dag klapt het, en dat gaat niet leuk worden.

  Like

 11. Tijl Uylenspiegel // augustus 12, 2017 om 22:59 //

  Dat zou kunnen Feniks, ik heb tot nu toe hoofdzakelijk naar Walcheren gekeken mede omdat ik daar familie heb wonen.

  Liked by 1 persoon

 12. Walcheren, of Zeeuws Vlaanderen.
  Zeeuwen Tijl zijn in mijn optiek heel integer, maar..je moet ze niet tegen de schenen schoppen.
  en met fratsen hebben ze niks op, geef ze eens ongelijk.?

  Aan beide zijden hebben ze het over DIE van de ‘overkant’
  Dat moet jou dan wel bekend zijn.

  Tijl, richt je blik ook eens verder, hetzij Z Vlaanderen of veel verder naar Nieuw Zeeland.
  Of misschien naar de Canarische eilanden.
  Ik meen me te herinneren dat jij floreert bij een warm klimaat.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: