Nieuw

Is de anti nazi sfeeractie van ‘Zyleta’, de harde kern van Legia Warschau, walgelijk of juist een geslaagde actie?

Het liefste jongetje van de klas zijn ze zeer zeker niet en een gebrek aan antisemitische en racistische invloeden kunnen de Poolse voetballiefhebbers uit Warschau ook niet worden verweten. Sfeeracties houden ze wel, soms fraai, soms grof en heel af en toe halen ze de wereldpers eens op een andere manier dan middels een ferme knokpartij. Zo ook voor aanvang van de kwalificatie wedstrijd voor de Champions League tegen FC Astana uit Kazachstan.

Men herdenkt de opstand van Warschau tijdens de tweede wereldoorlog en wil dit gepaard laten gaan met één minuut stilte. Een klein stukje geschiedenis vooraf is in deze wel handig aangezien de geschiedenislessen op school tegenwoordig nogal wat te wensen over laten en wij ook jongere lezers hebben die ik in deze, voor zover nodig uiteraard, wel wil laten begrijpen wat er wordt herdacht door de Polen en om welke reden. De geschiedenis van de Duitsers is niet fraai echter in tegenstelling tot de vele zandbak gruwelen mag, nee moet, deze wel vermeld worden aan ons nageslacht en mag deze geschiedenis nooit of te nimmer worden vergeten. hier zouden heel wat landen een voorbeeld aan kunnen nemen overigens.

Tijdens de Opstand van Warschau vermoorde de nazi’s ruim 160.000 mensen. Onder hen waren duizenden kinderen. Dit herdenken de Polen uiteraard en om deze reden was er voor de wedstrijd tussen Legia Warschau en FC Astana één minuut stilte ingepland.

De Opstand van Warschau via Wikipedia

De Opstand van Warschau (Pools: Powstanie Warszawskie) was een gewapende opstand tijdens de Tweede Wereldoorlog uitgevoerd door het Poolse verzetsleger Armia Krajowa met het doel om Warschau te bevrijden van de Duitsers. De opstand begon op 1 augustus 1944, als onderdeel van een landelijke opstand (Operatie Storm). Gedurende 63 dagen, tot 2 oktober, verzetten de opstandelingen zich tegen Duitse en Duitsgeleide troepen. Aan Poolse kant sneuvelden 18.000 opstandelingen, met 25.000 gewonden en kwamen minimaal 150.000 burgers om, deels in massa-executies uitgevoerd door de nazi’s. De Duitse verliezen bedroegen meer dan 17.000 gesneuvelden en 9000 gewonden. Zowel tijdens de opstand als na de opstand, werd naar schatting 85% van de stad verwoest.

De opstand begon op een cruciaal moment in de oorlog, toen het Sovjetleger Warschau naderde. Op 16 september bereikte het Rode Leger de oostoever van de Weichsel, maar ondernam geen verdere actie om de opstandelingen aan de andere kant van de rivier te helpen, waardoor de Duitsers uiteindelijk de opstand konden neerslaan.

Deze opstand wordt vaak verward met de Opstand in het getto van Warschau van 1943. Hoewel de vijand in beide gevallen dezelfde was, verschilden de opstanden in omvang, duur en doelstelling.

‘Zyleta’ ofwel ‘het scheermes’ zoals de harde kern van Legia Warschau heet besloot tot het maken van een grote foto met hierop de afbeelding van een angstig kijkend Pools jongetje met een pistool op zijn hoofd vastgehouden door een Wehrmacht soldaat. De geplande minuut stilte werd onderbroken door het luchtalarm.

Een geslaagde actie of een walgelijke vertoning van de Poolse voetbalfans met een geschiedenis die niet altijd even lekker verloopt. Ze werden in 2007 al voor een jaar uitgesloten door de UEFA wegens supportersgeweld in Litouwen  En waren er in een recent verleden bestormingen van fans van Borussia Dortmund tijdens de Champions League en werden Ajax supporters vorig seizoen nog onder handen genomen door de Polen. Madrid werd onderworpen aan een kleine verbouwing, Lokeren kon ook al rekenen op een gezellig bezoekje en zo is er altijd wel iets. Hapoel Tel Aviv werd verrast middels een ‘Jihad Legia’ spandoek en wegens veelvuldig wangedrag en racisme werden er als strafmaatregel al regelmatig delen van het stadion leeg gelaten.

Deze fans bedenken nu een zeer gewaagde sfeeractie gericht tegen de Duitsers ten tijden van Adolf Hitler. Van mij mag het. Iedereen kan en mag hier zijn mening over hebben dat is weer een heel ander verhaal.

Maar mogen we bij de eerstvolgende wedstrijd van een Armeens voetbalteam nu ook de Armeense genocide gaan herdenken? Ik denk dan een een stapel uitgehongerde Armeense burgers hierbij op de voorgrond een vol gevreten Turk met de Turkse vlag voorgebonden om niet vuil te worden en in elke hand een vette schapenbout?

Of wanneer we over een paar jaar met NEC weer eens Europa in mogen om te voetballen en zo ver komen dat we er in februari nog inzitten mag ik dan ter herdenking van mijn geboortestad 22 februari herdenken? Ik wil dan graag de bombardementen op de oude binnenstad herdenken waarbij tenminste 800 doden zijn gevallen en waarschijnlijk nog veel meer. Ik denk dan aan een grote foto van de oude Nijmeegse binnenstad gezien door de ogen van een Amerikaanse piloot die zijn die uiterste best doet om de bommen binnenboord te houden echter  door zijn meerdere verplicht wordt om ze toch te droppen op de inwoners van de mooiste stad van Nederland om op die manier al deze onschuldige slachtoffers te vermoorden.

Met groet Bolo

 

Doe mee met 8.456 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Bolo (2155 Articles)
'Loquendi Libertatem Custodiamus' Laten wij waken over de vrijheid van het spreken

7 Comments on Is de anti nazi sfeeractie van ‘Zyleta’, de harde kern van Legia Warschau, walgelijk of juist een geslaagde actie?

 1. Top actie tegen het verkwanselen en verdraaien van geschiedenis feiten want zoals je al zij op school leren ze geen ene fuck meer .
  Sorry jeugd maar het is waar niet jullie schuld maar verder kijken dan je neus lang is en wat je verteld wordt is wel een must wil je niet in de grijse linkse massa eindigen als ongewild linkse facist.
  Nou hoor ik wat jeugd denken ouwe lul wat weet jij nou ? nou ik heb nog wel geleerd hoeveel eieren er in een dozijn zitten lmfao .
  Ja zo triest is het gesteld

  Liked by 2 people

 2. en wanneer je als vader de geschiedenis wel aan je kinderen doorgeeft kom je helemaal in de problemen @hslot4. Heb paar jaar terug een ‘goed gesprek’ met zo’n geitenwollen sok gehad aangezien me oudste tijdens de les had gezegd dat die Marokkanen geen haar beter zijn dan de nazi’s tijdens de tweede wereldoorlog. Mevrouw had tevens de leraar even laten weten dat ze het er niet mee eens was dat hij steeds Duitsers zei wanneer hij nazi’s bedoelde. We zijn naar het gesprek met de leraar maar een ijsje gaan eten zucht

  Liked by 1 persoon

 3. Zo zijn er legia acties te bedenken door onze voetbalfans.

  Like

 4. Tijl Uylenspiegel // augustus 4, 2017 om 23:29 //

  Nou om helemaal eerlijk te zijn, de laatste actie valt wel wat begrip voor op te brengen maar ik vind het niet de tijd en de plaats om dat te doen, daarbij is het ook niet erg vriendelijk tov. je tegenspelers. Er zitten tussen de spelers en hun fans niet of nauwelijks Duitsers die de oorlog hebben meegemaakt laat staan dat zij verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor de daden van hun ouders of grootouders. Dus nee, hoe langer ik erover nadenk hoe meer ik tot de conclusie kom dat het een foute en misplaatste actie was.
  Overigens ben ik wel blij dat je weer even terug bent Bolo en dat je je even hebt kunnen los worstelen van die damesvoetbalhooligans thuis 😀

  Like

 5. Geronimo // augustus 5, 2017 om 01:35 //

  Ja, dat mag dan al zo zijn, Tyl, maar ik denk niet dat deze actie specifiek gericht was tegen de spelers van dat ene voetbalteam, maar enkel egen Duitsland tout court, en dat in het kader van een herdenking, met één minuut stilte, van de opstand van Warschau.

  De foto en de sirene zetten hierbij iedereen eventjes terug in de grauwe tijd van toen, en maken de minuut stilte des te ingrijpender. Een ijselijke stilte. Foto en sirene, een toegevoegde waarde.
  Ik vind het persoonlijk dan ook één van de meest aangrijpende minuten stilte die ik heb meegemaakt. Het geluid snijdt door merg en been, ook voor allen die nu te jong zijn om te beseffen hoe erg de Duitse gruwel van toen was, gruwel en angst voor de toenmalige moorddadige Duitse bezetter, als het ware tastbaar gemaakt hier door deze foto en geluid van een sirene.

  Vergeet niet dat het Poolse volk ontzettend veel heeft geleden onder de Teutoonse bezetting. Ook dat is en blijft voor altijd in hun collectieve geheugen gegrift. Met recht en reden.
  Het Duitse volk komt daar nooit meer onderuit. En ergens terecht. De schuld is wat mij betreft, een collectieve schuld, waaraan dit ook nu nog heerszuchtige land, zij het zonder wapens deze keer, debet is en blijft. Of Duitsers nu de oorlog meegemaakt hebben of niet, mij maakt het persoonlijk niet uit. Ik moet ze niet echt. Voor mij zijn ze en blijven ze voor altijd ‘moffen’. Ook met Angela Merkel, hun nieuwe heerszuchtige Führer aan het roer, is en blijft het een dominant volk, dat iedereen onder de Duitse knoet wil houden. Het is haar Duitsland dat me opnieuw de ogen heeft geopend. Ondanks zijn grote en hoogstaande culturele verwezenlijkingen en rijkdom – die ik overigens sterk bewonder – want dat rechtvaardigt niets, maar maakt het eigenlijk des te erger.

  Liked by 1 persoon

 6. Ja er moet af en toe ook eens gelachen worden .

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: