Nieuw

Voedselveiligheid

Nederland opent weer een nieuw hoofdstuk met betrekking tot de voedselveiligheid, het wordt nog een beetje klein en kneuterig gehouden maar dat is het natuurlijk niet.

Natuurlijk, er wordt nu nog een soort bingo spelletje van gemaakt, toen het onderwerp gisteren door de NOS gebracht werd bestond men het mensen te verwijzen naar de website waar de serienummers van besmette eieren op zouden staan. Leuk voor al die (vaak ouderen) mensen die niet thuis zijn op een computer. Wat men echter een beetjeegg-2216491_640.jpg bedekt houd is dat we dus mogelijk een soort chemisch afval in huis hebben gehaald met een of meerdere verpakkingen met eieren, afval verkocht als etenswaar dat dan weer wel. Inmiddels staan de nummers in de krant dus kan iedereen nu het spelletje aan tafel spelen met aan de ene kant de lijst met nummers en aan de andere kant de eieren.

Laten we eerst eens kijken waar de oorsprong van het probleem of de problemen zich bevind. Een eeuw geleden was het boerenbedrijf nog de grootste werkgever in Nederland, dat nam met de mechanisatie in hoog tempo af. Er zat bij die mechanisatie echter een addertje onder het gras, landbouwmachines waren schreeuwend duur en konden veel meer aan dan één boerenbedrijfje. Boeren waren niet voor een gat te vangen en begonnen met coöperaties, een aantal boeren kocht met elkaar een dure machine en die gebruikten ze om toerbeurt. Dat heeft een tijdlang gewerkt totdat de overheid het verstandig vond om schaalvergroting tot beleid te maken, kleine boerenbedrijven werd het leven steeds moeilijker gemaakt en de enige strohalm die resteerde was om grotere bedrijven te maken. Eeuwenoude boerenbedrijven kwamen aan hun eind en nieuwe zagen het licht. Had je vroeger nog gemengde bedrijven die zowel landbouw als veeteelt combineerden dat was met de mechanisatie verleden tijd.

Kon een gezond boerenbedrijf vroeger nog prima van 20 hectaren leven, die tijd was voorbij. Er ontstonden specialisaties, de een werd melkveehouder,cattle-feedlot-868032_640

 

 

 

 

 

 

 

de ander varkensboer pig-11245_640 en weer een ander ging pluimvee houden, niet langer een boer die twintig koeien een stuk of vijf varkens en enkele tientallen kippen had. Nee een beetje boer had 80 of 90 melkkoeien of honderd varkens of duizenden kippen. En dat was natuurlijk heel different koek om het zo maar eens te zeggen. Maar het was wel of/of en niet en/en. Je specialiseert in het een of het ander, melkvee vereist een ander specialisme dan slachtvee, varkenshouderij is een heel andere sport dan pluimvee en ga zo maar door.

Nou zult u denken; dat zullen dan wel steenrijke boeren geweest zijn. Nou dat viel behoorlijk tegen, de belasting zat de boerenstand behoorlijk op de nek en al doende zat er voor boeren weinig anders op om een haat-liefde verhouding met de bank aan te gaan. De investeringen werden almaar groter net als de veestapel. Een boer met 20 koeien kent zijn dieren allemaal, hij weet precies of hij Maartje 21 of Elsje 32 aan het melken is, hij weet precies met welke koeien hij even moet oppassen bij het melken of andere eigenaardigheden van zijn dieren, hij had geholpen bij het ter wereld komen, hij had het dier op zien groeien, hij stond erbij toen ze voor het eerst gedekt werden enzovoorts.

Dat is allemaal niet meer, dat is verleden tijd, de computer had zijn intrede gedaan en die zag precies wie en welke koe het meest produceerde, zat er eentje bij die niet voldeed dan werd die vervangen.(lees geslacht) De melkproductie van een “moderne” koe is een veelvoud van wat het vroeger was, complete melkfabrieken op vier poten zijn het geworden. Melkbussen zijn niet meer toereikendmilk-1809238_640.jpg daar komen tegenwoordig tankwagens voor.

In de varkenssector ongeveer hetzelfde beeld, de tijd dat een varkenshouder nog als schillenboer langs de deuren ging was over, bij de huidige aantallen is dat niet meer te doen, dat is leuk zolang je over tientallen varkens praat maar als het er honderden of duizenden worden dan is dat een heel ander verhaal.

Met de grotere aantallen kwamen ook andere problemen, als er een besmettelijke ziekte uitbreekt dan sta je ineens voor een gigantisch probleem en blijkt dat de “Meedenkbank” plots lang niet zo toeschietelijk als gedacht.

En zo zitten boeren aan de ene kant met een overheid die ze in de nek hijgt en de ene keer een melkquotum instelt en op het moment dat dat wordt afgeschaft en boeren denken weer een beetje lucht te krijgen (en weer bij gaan bouwen) komt er een mestquotum. Daar sta je dan als boer! De bank die het allemaal een prima idee vond toen je de plannen op tafel legde, met een mooi rendement ook, wast zijn handen in onschuld. Kun je de lasten niet meer opbrengen dan rest nog een executieverkoop en daar verdient de bank ook weer een aardig centje mee dus die hebben er geen buikpijn van.

Ook de aloude varkenshouder is inmiddels fabrikant geworden, complete “huizenblokken” zijn er nodig om zijn dieren onderdak te geven, een varken dat tevreden door de modder rolt is verleden tijd, de meesten zien in hun leven het daglicht niet eens meer. Kippen dan? Waarschijnlijk valt een stadsmens die ooit op zo’n pluimveebedrijf komt steil achterover, honderdduizenden kippen verdeelt over meerdere schuren en de oppervlakte per kip wordt vooraf berekend in vierkante centimeters. Als je al naar binnen mag dan moet je speciale kleding aantrekken en gedesinfecteerd worden.

Dat heeft allemaal zo zijn effecten op ons voedsel, moest mijn moeder als ze vroeger kip op het menu zette daar flink wat uurtjes voor uit trekken voordat het vlees gaar was, tegenwoordig is een uurtje afdoende. Het is dan ook eigenlijk geen kip die ze braad maar een kuiken dat in een schrikbarend tempo is opgefokt tot volwassen afmeting.

Probleempje is natuurlijk ook bij de pluimveehouder om zijn veestapel gezond te houden, een keer een vogel met griep en de overheid staat aan de poort om al zijn kippen te “ruimen” (nietwaar Laurens-Jan Brinkhorst ?) (Laurens-Jan D66, meester in de rechten en ooit minister van Landbouw Natuurbeheer en Visserij) Het gezegde “Schoenmaker blijf bij je leest” is zelden toepasselijker geweest. De goede man heeft de grootste genocide onder dieren op zijn naam staan, hij zal er niet van wakker liggen, hij heeft waarschijnlijk alleen dieren van dichtbij gezien op de kinderboerderij.

En zo zijn we dus aanbeland in de 21ste eeuw met melkveehouders die gedwongen zijn om en nabij honderd koeien te houden, varkensboeren die huisbaas zijn geworden over flatgebouwen volgepropt met varkens, pluimveehouders die waanzinnige aantallen kippen onder zijn hoede heeft. Agrarische bedrijven die aangewezen zijn op de zaadhandel omdat de genetisch gemanipuleerde producten die hij kweekt geen zaad produceren (of dacht u misschien dat het normaal was dat u tegenwoordig pitloze druiven in de supermarkt kunt kopen ?)

En nu is het dus mis gegaan. Wie er nu politiek verantwoording draagt is nog even een puzzel want we hebben niet langer een ministerie van landbouw of een minister van landbouw, tegenwoordig valt dat onder economische zaken en hebben we alleen nog een staatssecretaris. Tot voor kort was dat Sharon Dijksma en sinds 2015 Martijn van Dam (beiden PvdA), de een heeft bestuurskunde gestudeerd (maar niet afgemaakt) de ander Technische Bedrijfskunde dus ja daar hebben we echt mensen die héél veel verstand hebben van het boerenbedrijf dat spreekt voor zich….

En ja met al die “kunde” aan boord snappen ze op het ministerie van Economische Zaken ook wel dat als ze nu alle kippen en eieren uit de winkel laten halen we gelijk weer een economische crisis hebben. En dus gaan we nu een spelletje spelen met nummers op eieren, dat pluimveehouders nu alvast flink wat kippen die net zo besmet zijn als de eieren naar de slacht brengen om de storm voor te zijn, ach als je er niet over praat dan is het niet zo. Toch ? En ach het helpt wel lekker tegen de overbevolking.

Bent u ook zo benieuwd hoe ze de eerste dode onder de pet gaan houden ?

Doe mee met 8.338 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (501 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

47 Comments on Voedselveiligheid

 1. Tijl Uylenspiegel // augustus 1, 2017 om 13:16 //

  Like

 2. Tijl Uylenspiegel // augustus 1, 2017 om 13:31 //

  Zojuist trouwens voor de aardigheid en uit een soort perverse nieuwsgierigheid even naar mijn eieren gekeken, dan heb je toch nog een flink vergrootglas voor nodig om die cijfers te herkennen. Ik zie die oudjes al helemaal zitten aan de keukentafel ! Heeft u zich trouwens weleens afgevraagd waarom de meeste mensen hun eieren in de koelkast bewaren terwijl ze in de supermarkt niet in de koeling staan ?

  Like

 3. De eerste vraag die gesteld moet worden is: wie heeft die kippen vergiftigd?

  Like

 4. GEWELDIG ARTIKEL !!! En direct aanhakend op een discussie welke ik zonet nog voerde (terwijl ik heel dat NOS verhaaltje nog niet eens had meegekregen) .. DANK !!! ❤

  Like

 5. N.B. de onzuivere eieren in die discussie hadden GEEN nummer en had ikzelf nooit gekocht. Ik eet niet zo veel eieren en/of buiten de deur, maar de code die erop staat, MOET dan toch minstens beginnen met een NUL of dat is mijn voorwaarde om af te willen nemen.

  Like

 6. Tijl Uylenspiegel // augustus 1, 2017 om 14:54 //

  Ach Greengo je weet dat ik door mijn verleden aardig wat met boeren te maken heb gehad en dat het me best aan mijn hart gaat, vandaar dat ik mijn gedachten maar eens op ‘papier’ zette. De ontwikkelingen in agrarisch Nederland zijn waanzinnig snel gegaan en de meeste stadsmensen hebben geen idee. Kunstmatige inseminatie was in de paardenfokkerij in 1980 ondenkbaar nu zijn ze volop bezig met embryotransplantatie, een waardevolle fokmerrie krijgt zo meerdere veulens per jaar alleen komen ze uit de buik van een draagmoeder. Als je dat destijds gezegd zou hebben dan hadden ze je in een krankzinnigeninstituut geplaatst.

  Like

 7. de vergiftigde eieren beginnen met een X en eindigen op XX
  in principe kan dit nooit, dus MOET er al sprake zijn van OPZET….immers :
  Iemand toetst ERGENS die nummers in, VOORDAT de eieren gestempeld worden,
  deze persoon heeft geweten WAT hij intoetste en WAAROM !
  Wat nog erger is, dat het onderzoek al blijkt te lopen vanaf 22 juni !!!
  En DIT komt NU pas naar buiten ??? NA 5 weken ???
  Zeer bizar……illuminati-spelletje weer !

  Like

 8. Tyl, KEEP UP THE GOOD WORKS !!! Ook mij gaat me meer aan’t hart dan het hoofdthema van deze meer dan waarachtig prachtige website zoals ook gij wel weet, ondertussen. 😉

  ❤ I L<3VE FENIXX ❤ !!! ❤

  Ter nadere informatie:

  'De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om eieren met de code X-NL-40155XX op de verpakking niet te eten. Het gehalte van de schadelijke stof fipronil daarin is zo hoog dat consumptie een acuut gevaar oplevert voor de volksgezondheid, aldus de NVWA maandag.

  De eieren worden op dit moment teruggehaald uit de schappen. Consumenten wordt geadviseerd de eieren weg te gooien.

  De eieren met de volgende serienummers kan je beter niet eten:

  Eieren met de code leveren een acuut gevaar voor de volksgezondheid:

  X-NL-40155XX

  Eieren met de volgende seriecode bevatten een te hoog fipronil-gehalte voor kinderen:

  X-NL-41679XX

  X-NL-42071XX

  X-NL-42766XX

  X-NL-43113XX

  X-NL-43326XX

  X-NL-43835XX

  X-NL-42659XX

  X-NL-43514XX

  X-NL-43640XX

  X-NL-43879XX

  Het fipronil-gehalte hierin is hoger dan de dagelijks toelaatbare hoeveelheid bij langdurige consumptie door kinderen. Ouders wordt aangeraden om voorlopig hun kind uit voorzorg geen eieren met deze codes te laten eten.

  Fipronil is een insecticide dat tegen luizen, vlooien en teken wordt gebruikt. Het zit ook op vlooienbandjes van katten en honden.

  De NVWA komt met deze waarschuwing nadat vorige week was geconstateerd dat een luizenbestrijder het afgelopen jaar fipronil had gebruikt bij een groot aantal pluimveebedrijven tegen bloedluis. Het middel is niet toegestaan in de pluimveehouderij. Inmiddels zijn 180 pluimveebedrijven stilgelegd. De betreffende ondernemingen moeten hun geleverde eieren terugroepen. Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek ingesteld tegen de luizenbestrijder, aldus de NVWA.

  De brancheorganisatie voor de eiersector OVONED stelt dat sinds 22 juli er geen besmette eieren meer in de winkels zijn gekomen. Volgens de organisatie is de pluimveesector ”slachtoffer geworden van een frauduleuze handeling waar de getroffen pluimveehouders part noch deel aan hebben”.

  Over <3<3 gesproken:
  http://www.hartvannederland.nl/nieuws/2017/nvwa-waarschuwt-voor-besmette-eieren/

  Voorheen en bij mij in de super in elk geval tot mijn laatste rekje eieren waarvan er nog een in de koeling ligt stond er een code op de eieren beginnende met het cijfer NUL t/m ik dacht VIER. Een EI dat gecodeerd is met een X (!!!) zou ik bij voorbaat NIET vertrouwen !!! Ik trek dan ook elk rekje eieren even open om te checken op code en breuken, maar vele consumenten trekken blindelings hun koopwaren uit de schappen zonder enige aandacht …. is mij allang opgevallen. Misschien dat er om o.a. die reden zoveel toch wel tamelijk domme mensen rondlopen. O.a. aangezien we worden bestookt met meer kwalijke zaken dan we voor lief (willen?) nemen.

  Like

 9. Weten ze niet aan welke winkels ze die eieren geleverd hebben?

  Als ze daar nou even een lijstje van geven, hoef ik niet naar getallen op eieren te gaan zoeken, of was dat teveel moeite?

  Like

 10. ‘Consumenten wordt geadviseerd de eieren weg te gooien.’
  De weg van gemakkelijkste weerstand !! Heeft u uw aankoopbewijs nog? (“Wilt u een kassabon?” / “JAZEKER!!”) dan lijkt het mij juister om retour te gaan met uw vergiftigde FIPRONIL eieren en uw geld terug te eisen, eventueel met de gemaakte kosten om te herstellen van deze veroorzaakte vergiftiging. Al zou ik persoonlijk niet zo snel naar de PHARMA lopen voor ehrm ‘hulp’, maar ieder bonnetje zou ervoor in aanmerking dienen te komen zoals ook een bonnetje voor alternatieve geneeswijzen. Wordt hier misschien ‘misbruik’ van gemaakt? Laten de verantwoordelijken dan maar bloeden ook, is mijn invalshoek.

  Like

 11. Je zal maar net met een eierendieet bezig zijn.

  Pechvogel Cees Nieuwkerk deed eieren-dieet: zeker 30 besmette eieren op
  Twee weken lang zou hij het gekookte-eierendieet volgen in de hoop een kilootje of tien kwijt te raken. Maar na zo’n vier kilo moest Cees Nieuwkerk (60) halsoverkop stoppen. De Bredanaar at al een week van twee trays eieren met een te hoge dosis van de schadelijke stof fipronil. ,,Ik heb er meer dan dertig op.”
  http://www.ad.nl/binnenland/pechvogel-cees-deed-eieren-dieet-zeker-30-besmette-eieren-op~addecd52/

  Like

 12. Monsanto eieren ??!! Monsanto zit tenslotte overal met z’n gore vieze kanker(veroorzakende) klauwen in …

  Like

 13. Bedankt Familie van ‘koninklijk’ ORANGE.

  Like

 14. ‘Consumentenbond kondigt eigen onderzoek aan naar besmette eieren
  Voedselwaakhond NVWA gaf opdracht met fipronil besmette eieren terug te halen uit de winkels. Of dat inmiddels is gelukt, kan de dienst niet zeggen. Onder consumenten groeit inmiddels de ergernis. ,,Elk ei heeft een stempel. Eitje om ze terug te roepen.”

  Voedsel- en warenautoriteit NVWA kan niet vertellen of alle verdachte eieren uit de schappen zijn verdwenen en verwijst naar de brancheorganisaties. Ook die geven geen garanties.

  Zeven pluimveebedrijven moesten een week geleden hun eieren terughalen omdat ze mogelijk besmet zijn met het bloedluismiddel fipronil. De NVWA vertelt niet om welke bedrijven het gaat. Dat is tegen het zere been bij de Consumentenbond in Den Haag. ,,Consumenten beginnen zich af te vragen wélke eieren nu precies besmet zijn, zeker bij een kwetsbaar product als eieren voelen de consumenten zich al snel wat ongemakkelijk: kunnen we dit wel veilig eten”, zegt Joyce Donat.

  Onderzoek
  De Consumentenbond dringt er bij de NVWA op aan snel klare wijn te schenken. En is van plan volgende week zelf nader onderzoek te laten doen naar de gifgraad in de eieren.

  Ook op social media is de onrust voelbaar. ,,Om welke eieren van welke winkel het gaat, is nog steeds niet bekend gemaakt. Ondertussen blijven mensen besmette eieren kopen en consumeren”, is één van de kritische reacties van lezers op berichtgeving over de terugroepactie.

  Op twitter krijgen de instanties verwijten over de gebrekkige communicatie: ,,Succes! Ook met uw transparantie. Wanneer informeert NVWA de consument welke eieren en welke kip bij welke supers besmet zijn met fipronil.”

  Zo moeilijk kan het toch niet zijn, meent een andere twitteraar: ,,Elk ei heeft stempel herkomstcode – eitje toch om met fipronil besmet ei terug te roepen!!” Zo eenvoudig is het nou ook weer niet, legt Clara Hagen van de branchevereniging van eierhandelaren Anevei uit. ,,Met de eiercode is tracking & tracing heel eenvoudig. Maar er wordt niet geregistreerd dat een boer bijvoorbeeld tien eieren heeft geleverd aan bedrijf x en dat daarvan negen zijn teruggehaald.” Hagen heeft dan ook ‘geen idee’ hoeveel eieren er in totaal zijn teruggehaald.

  Garantie
  Consumenten hoeven zich volgens haar geen zorgen te maken. ,,De pakstations hebben hun maatregelen genomen, dus het merendeel van de eieren is al lang en breed uit de handel. Tot en met de schappen van Albert Heijn halen we de eieren terug. De garantie dat alles is teruggehaald,kan ik niet geven.”

  Albert Heijn kan dat evenmin en verwijst op haar beurt weer naar de brancheverenigingen.

  Volgens Hennie de Haan van pluimveebond NVP lost het probleem zich uiteindelijk vanzelf op. ,,Het zijn geen producten die je in de diepvries legt. De stroom droogt vanzelf op.” De Haan doelt op de wettelijke houdbaarheidstermijn. Na de legdatum mag een ei nog 28 dagen worden verkocht.

  De vraag van consumenten is extra prangend geworden nadat de NVWA donderdag aankondigde bijna 200 pluimveebedrijven op slot te doen. Deze bedrijven hebben eerder dit jaar zaken gedaan met Chickfriend, dat ervan wordt verdacht fipronil te hebben gebruikt bij de bestrijding van bloedluis.

  Meer
  Als bij deze pluimveebedrijven het middel wordt aangetroffen, moeten ook zij eieren terughalen. Mogelijk volgen dus meer terugroepacties.’

  http://www.destentor.nl/binnenland/consumentenbond-kondigt-eigen-onderzoek-aan-naar-besmette-eieren~ac49ba4d/

  Like

 15. Alles bij elkaar toch wel weer een hopie misleidende informatie …. begrijpend lezen, is hiermee dan weliswaar gemoeid ..

  Like

 16. kzou voorlopig ook de mayo maar even laten staan, al kan het w.s. (…) vast ‘geen kwaad’.

  Like

 17. https://www.pluimveeweb.nl/artikelen/2017/07/belgie-haalt-eieren-uit-de-handel/

  https://www.pluimveeweb.nl/artikelen/2017/07/fipronil-vragen-en-antwoorden-geblokkeerde-bedrijven/

  http://nos.nl/artikel/2185977-nog-niet-alle-besmette-eieren-uit-schappen-supermarkt.html zojuist geplaatst

  https://www.ciwf.nl/wat-eet-jij/eieren/?gclid=EAIaIQobChMI0v6IqJe21QIV7rztCh0LMwPTEAMYASAAEgL3EPD_BwE

  ‘Geen direct gevaar’ (haha)
  https://www.rtlz.nl/beurs/bedrijven/pluimveebedrijven-stilgelegd-om-verboden-middel-in-eieren

  Geen direct gevaar … maar we sluiten wel heel graag 200 bedrijven …
  http://www.boerderij.nl/Pluimveehouderij/Achtergrond/2017/7/Mogelijk-tot-200-bedrijven-op-slot-om-fipronil-164263E/

  Bio
  http://www.demeterkippen.nl/nl/

  Macron (Nestlé / Rothschild / President France) verplicht vaccinatie (want tien kinderen dood aan mazelen kan ÉCHT niet, stelt de ‘weldoener’. Bij ongehoorzaamheid van de burger sancties zoals geen toegang tot ‘onderwijs’ en wie weet op termijn het schavot. Bill Gates & Mark Zuckerberg lachen in hun vieze kleffe vuistjes en de rest van de gang lacht mee. Verplichte vaccins uiteraard ook voor dieren … kijk, zo’n instelling dát levert tenminste wat op.

  Like

 18. ‘Eurofins Scientific is een wereldwijde groep van laboratoria met meer dan 20.000 medewerkers in meer dan 200 laboratoria verspreid over 39 landen. Eurofins is wereldleider op het gebied van milieu, farmaceutische- en voedingsmiddelenanalyses. Door het uitgebreide internationale netwerk profiteren klanten van een ruim aanbod aan laboratoriumdiensten en brede expertise.

  Eurofins Agro Nederland is informatieleverancier en kennispartner voor de akker- en tuinbouw, melkveehouderij en glastuinbouwsector. Met een compleet pakket van monstername, innovatieve analyses en heldere adviezen geven wij ondernemers in de agrarische sector handvatten voor productiezekerheid en rendementsverbetering. Op jaarbasis worden ruim 500.000 monsters geanalyseerd. Eurofins Agro Nederland heeft vestigingen in Wageningen en Graauw en biedt werk aan 250 medewerkers.

  ‘Knooppunt van agrarische kennis en betrouwbare analyses.’

  De combinatie van agrarische kennis en betrouwbare analyse maakt Eurofins Agro tot een innovatieve informatiebron voor boeren en tuinders die streven naar productiezekerheid en rendementsverbetering. Wij bieden daartoe wereldwijd monstername, analyse en informatieproducten aan via eigen vestigingen en/of een mondiaal netwerk aan gelieerde bedrijven.

  Eurofins Agro biedt haar klanten:

  zicht op rendementsverbetering, door praktische operationele advisering
  zekerheid, door analyses en deskundige monstername
  administratief gemak, door samenwerking met derden en toepassing van innovatieve technieken
  Wij richten ons op de gebieden:

  bemesting
  voederwaarde
  bodemgezondheid
  gewasgezondheid
  voedselveiligheid
  Rijke historie

  Eurofins Agro kan putten uit een rijke historie van meer dan 80 jaar. In deze jaren is een schat aan kennis en kunde opgebouwd op het gebied van monstername, analyse en landbouwkundige advisering. Een unieke uitgangssituatie om ook in de toekomst individuele agrarische ondernemers van informatie te voorzien waarmee ze de productie kunnen verbeteren en de kosten verlagen. Jaarlijks worden daartoe zo’n 500.000 monsters onderzocht en, waar mogelijk en als de klant dat wenst, van een advies voorzien.

  In tal van landen beschikt Eurofins Agro reeds over vestigingen of samenwerkingsverbanden. Een internationaal netwerk dat verder uitgebouwd zal worden. Eurofins Agro is daarmee een organisatie die internationaal meespeelt in alle takken van de agrarische wereld.’

  Deze company heeft grote interesse getoond om analyses te verrichten, aldus: http://www.boerderij.nl
  https://laboratorium.nl/bedrijven/eurofins-agro-testing-wageningen-bv/
  Wereldwijde laboratoria (39 landen) en reeds 80 jaren aan ervaring.

  Hoe zou zoiets nu aflopen wanneer TTIP/CETA officieel in werking zijn?

  Like

 19. Dezelfde compagny. https://laboratorium.nl/chemisch/analytisch/
  Goh, of er is geld in het laadje nodig en/of dit is een testcasus.

  Like

 20. Tijl Uylenspiegel // augustus 1, 2017 om 16:51 //

  Begin nou toch te geloven dat ik een gevoelige snaar bij je heb geraakt Greengo 😀

  Liked by 1 persoon

 21. Kuch ..

  ‘Internet of Things, big data, sensoren, zelfsturende tractors, drones: de technologie op het gebied van precisielandbouw ontwikkelt zich in rap tempo. De winst die ermee te behalen valt, zowel op het gebied van duurzaamheid als in de portemonnee, is aanzienlijk. Toch wordt precisielandbouw nog niet massaal omarmd. Wat moet er gebeuren?

  “In de precisielandbouw gaat het om waarnemingen door middel van sensoren. Die sensoren meten bijvoorbeeld de pH-waarde in de grond, of de hoeveelheid organische stoffen”, zegt Jan Kamp, groepshoofd van de Dienst Landbouwkundig Onderzoek (onderdeel van Wageningen University & Research).

  Een goed voorbeeld van deze instelling zag Kamp enkele jaren geleden terug in de suikerbietenteelt. Een nieuwe innovatie maakte het mogelijk om onkruid in de kiemperiode al te bestrijden. Hierdoor hoefden boeren maar een fractie van het bestrijdingsmiddel te gebruiken, omdat het onkruid aangepakt werd op het moment dat het op zijn kwetsbaarst was. Kamp: “Zo’n innovatie was binnen twee á drie jaar tijd voor de volle 100 procent geadopteerd.”

  Zo ver is het bij precisielandbouw nog niet. Kamp: “Wat we nog ontberen is een zogeheten ‘killer-applicatie’, waardoor het écht winstgevend wordt. De winst die precisielandbouw momenteel oplevert, is nog te klein.”

  Toch zijn er al verschillende diensten en technologieën op de markt die zowel de gebruiksvriendelijkheid als de winstgevendheid van precisielandbouw een enorme boost geven.’

  Volledig artikel: http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/digital-revolution/19001/precisielandbouw-digitale-revolutie-in-de-agrarische-sector

  Ergens op het net dwaalt ook een leuk filmpje, maar ik weet ff niet waar ik moet zoeken, over het geweldige middel Roundup (weet u nog? Want dat kon geen kwaad, maar is nu dan toch uit de handel genomen (?!) want tja, ecocide en Monsanto … Bill Gates heeft ook wat eigen geld in Monsanto geïnvesteerd en de Boerenbond of hoe heet dat orgaan in Nederland was zeer voorstander van Roundup. Spannende tijden ..,.. :’-(

  Like

 22. Tijl, YEP !! 😉

  Liked by 1 persoon

 23. Tijl Uylenspiegel // augustus 1, 2017 om 17:22 //

  Geloof het of niet maar dat doet me goed, er zijn te weinig mensen die de agrarische sector een warm hart toedragen. En dat is gek want het heeft met ons vreten te maken, de dagelijkse kost. En waar dat vandaan komt en wat ze daar allemaal mee uitgevroten hebben dat is belangrijk, van levensbelang kun je wel zeggen. En ik behoor tot de categorie die het de individuele boer niet kwalijk neemt, ze zijn gedwongen door overheidsingrijpen, vaak door mensen die weinig of niets van het boerenbedrijf weten. Ik denk dat als je de meeste boeren diep in hun hart kijkt dat ze zo weer terug zouden willen in de tijd, schaalverkleining dus, naar de tijd dat ze nog binding hadden met hun producten.

  Like

 24. Met dank aan de christelijke partijen.

  Like

 25. Meneer Uijlenspiegel is nu al ook expert in de landbouw en de veeteelt ?

  Like

 26. Haha, ik had ondertussen zoveel kanalen openstaan dat mijn pc vastliep … maarrrr daar ben ik weer. Voortaan die youtubies maar even opslaan in de lijst ‘later bekijken’, dat is handiger.

  Tijl, ik ben een zogenaamde stadse maar was liever op het zgn platteland geboren geweest. Ik heb nada met ‘de stad’. Ik draag ‘boeren’ ehrm ‘agrariërs’ ook een zeer warm hart toe. Veel zgn. geciviliseerde bugers staan mega ver af van de natuur waarmee we juist zouden moeten SAMENwerken. Bijna dagelijks word ik geconfronteerd met het gebrek aan ‘know how’ van mensen, dwz arbeidskrachten die meters maken en alles voor de pleuro en waar steeds en steeds weer de natuur het onderspit delft. Mensen hebben geen idee meer waar ze werkelijk vandaan komen. Dusz .. in mij vind je een partner (eveneens) in natuurkwesties !! Heel soms weet ik iemand te enthousiasmeren en dat doet mij deugd.

  Bijgaand toch even een docu waar ik zéér warm van word aangezien zó inspirerend !!

  Like

 27. @Stef, en dan te weten dat er juist op het platteland vele, maar dan ook zeer vele ‘gelovigen’ wonen die op juist die gristelijke partijen stemmen, w.s. uit goeder trouw en gewoonte. Ik als stadse kwam daar best laat achter en was ook nog eens ‘tamelijk’ verbaasd. Dat laatste is weliswaar ook best ‘onnozel’.

  Like

 28. Op het draadje Zweden en schotwonden vond ik een review mbt Mongolië dus daar ging ik achteraan, wetende maar niet kunnen vinden wat ik zocht, dat aldaar de agrarische sector een harde klap heeft gekregen door de climate hoax slash geoengineering kwestie .. Hetgeen ik heb gevonden en interessant genoeg vind, plaats ik graag op dit draadje.

  De nwe president aldaar (NWO) en ontginning van grond .. want tja, ontwikkeling enzo. Er zijn mensen die vinden dat je de mineralen die kapitaal opleveren moet gaan zoeken en vinden …. Ik vind dat niet. Om dat even duidelijk te maken.
  Mijn motto: Ontwikkeling is niet altijd vooruitgang.

  En deze erbij … uit het veld

  Op de Filipijnen is het helaas niet veel anders gesteld. Kappen van tropisch regenwoud om die zgn waardevolle mineralen uit de bodem te peuren waardoor (wel of niet opgewekte) natuurkrachten vrij spel krijgen om een immense ravage aan te richten. Maar ja, erhm goed toch voor de economie? En het helpt bij de strategie van depopulatie.

  En we hebben altijd nog de Wereld Bank en de financiële industrie die wil ‘komen helpen’. Vaker wel dan niet van de wal in de sloot. Droge sloot.

  Like

 29. Hahaha….ja Tijl idd, gisteravond met een loep op mijn biologische eitjes zitten turen of er
  vergiftigde tussen zaten.
  Ik was er gauw klaar mee, bruine eitjes ook nog, dus ik kon nauwelijks cijfers en letters
  onderscheiden. Weg ermee. Dan maar geen eitjes.
  Voorlopig ook maar geen kipfilet.

  Leuk stuk Tijl, wat was het boerenleven vroeger toch romantisch.

  Like

 30. Tijl, wil niet lullig doen maar een 100 koeien is allang achter lopen, hier begint 400 al normaal te worden en dat is nog niks met zoals je fototje, daar is 5000 koeien al normaal. kleine kippen boer heeft hier al gauw 50000 vogels en groten 200000.

  Greengo, je hebt last van monsanto syndrome,
  Net zo als iedereen die de hele dag monsanto roepen maar nooit een woord over dupont.

  Like

 31. @ Tijl zegt,
  Geloof het of niet maar dat doet me goed, er zijn te weinig mensen die de agrarische sector een warm hart toedragen. En dat is gek want het heeft met ons vreten te maken.

  De mensen verwachten gewoon vreten alsof het de normaalste zaak van de wereld is en staan zeker 4 generaties verwijdert van waar het vreten vandaan komt.
  Tijd om de onozelen op school weer bij te brengen met wat realiteit.
  http://www.greatamericanwheatharvest.com/

  Like

 32. Ik zeg ‘Laten ze maar sterven.’ Aan Monsantovreten hahaha. En al die heerlijke E-nummers. En ja skeeter, ik heb een monsanto syndrome, that’s for sure !!! Maar gemixed met andere, daarom zit ik (ook) hier. 😉 Dupont GVD nog meer te onderzoeken, kap nou !!!

  Like

 33. Like

 34. Over NL boeren:

  Like

 35. Tijl Uylenspiegel // augustus 1, 2017 om 22:41 //

  Nou Krelis ik heb nergens gezegd dat ik er verstand van heb en zal ook nooit mezelf betitelen als expert of dat ik er zo vreselijk kennis van zaken heb. Wat ik wel heb zijn een hoop contacten die ik gehad heb met veehouders en een dosis verstand, 1 + 1 = 2 , en zo rolde dit stukje eruit. Mochten er onjuistheden of onvolkomenheden in zitten dan hoor ik het graag, daar sta ik altijd voor open. Zo niet dan zie ik uw reactie maar als zuur commentaar.

  Like

 36. Zonet een heggenrondje gelopen en kunnen constateren dat de zogenaamd keurig gesnoeide heggen er zeer vertiefd bijstaan: van onder tot boven dood en bruin. Zouden al die mensen er nu geen verstand van hebben hoe en wanneer te snoeien als ze dan zonodig willen/moeten snoeien?! Of zou het door de ‘zure’ regen komen? Want het viel toch wel met ladingen naar beneden onlangs. Vroeguh hadden we vooral lente-regens, dit jaar stond de lente kurkdroog en hebben we zomerse-regens. Zouden die heggen daar misschien niet zo goed tegen kunnen?

  Like

 37. greengo, wees gerust dat de nl vee gewoon gmo vreten krijgt of je dat nou leuk vind of niet.
  In N Amerika verdwijnt alles in dezelfde graan silos, komt vanzelf aan via rotterdam op de rivier boot. Dus via via krijg je het toch binnen.

  Like

 38. Tijl Uylenspiegel // augustus 1, 2017 om 23:49 //

  Het zgn. rijtje met nummers van linke eieren is inmiddels 17 nummers langer geworden, het nakijken van je staatslot is inmiddels eenvoudiger dan het nakijken van je eieren !
  https://www.nvwa.nl/onderwerpen/biociden/fipronil-in-eieren/lijst-met-eicodes-waarvan-de-nvwa-adviseert-ze-niet-te-eten?_sp=90cdddb5-280f-401c-a585-1bd91aaf48ca.1501623985757

  Like

 39. @skeeter, ik geloof je direct en dat meen ik ook.

  Like

 40. @Uilenspiegel: mooi dat je zelf toegeeft er geen verstand van te hebben, van landbouw en veeteelt. Dat waardeer ik, de meeste blogschrijvers pretenderen alles te weten van de onderwerpen waarover zij schrijven.

  Wat de giftigheid van fipronil betreft: je moet toch minstens besmette 100 eieren per dag eten om daar wat van te merken. Kortom, storm in glas water-geval. Overigens, van 100 eieren per dag ga je wel dood, maar niet door de fipronil, maar omdat je maag/darmstelsel zo’n hoeveelheid niet aan kan. (Van 100 liter zuiver water drinken per dag ga je trouwens ook dood).

  Like

 41. Krelis, wat mij betreft mag je zoveel eieren eten als dat je zelf wilt, maar ik laat ze toch maar even een jaar staan.
  Ik zit er niet op te wachten om gif in kleine hoeveelheden, onderdeel te maken van mijn voedsel.
  Overal zit wel wat in, kan je zeggen.
  Ik probeer dat dan ook, voor zo ver dat mogelijk is, te vermijden.
  En dat geldt dan voor alles wat met kip te maken heeft.
  Veiligheid boven alles. Een gewaarschuwd mens telt voor 2.

  Like

 42. Waarschijnlijk is dit al jaren aan de gang.
  Ik troost mij dan maar met de gedachte dat ik er nooit meer dan hooguit 4 gegeten heb in 2 maanden tijd.
  Ben niet zo een ei liefhebber gelukkig.

  Like

 43. Tijl Uylenspiegel // augustus 2, 2017 om 16:30 //

  Nou van die landbouw dat klopt Krelis, buiten dat ik weleens tuindersbedrijven van binnen heb gezien weet ik daar weinig tot niets van, wat veeteelt aangaat ligt dat wat anders, ik denk dat ik met een gerust hart mag zeggen dat ik veel tot zeer veel af weet van de paardenfokkerij. Dat wil niet per definitie zeggen dat ik dan ook wat van de fokkerij van andere dieren zou weten maar er zit aardig wat overlap in.

  Like

 44. Briesje in leeg glas water:

  “Hoe gevaarlijk is Fipronil in eieren? Ik heb het voor u uitgerekend. Op Sri Lanka deden in een paar jaar tijd zeven mensen een zelfmoordpoging met pure Fipronil. De hoeveelheid kwam overeen met de maximaal toegestane hoeveelheid Fipronil in tien miljoen eieren.Na twee tot vier dagen in het ziekenhuis gingen ze alle zeven gezond weer naar huis. ”
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/28821865/__NVWA_krabbelt_terug_na_ei-uitspraak__.html

  Like

 45. Met dank aan de post van Susan op een ander draadje alhier en n.a.v. post 23:19 op dit draadje:
  Rupsenplaag (Buxusmot) beschadigt buxusplanten
  https://www.knnv.nl/sites/www.knnv.nl/files/users/voorne/Buxusmot_artikelkrant_aug2010.doc.pdf

  Like

 46. Bezig met 6000 mails doorspitten en nu bij dit art. beland.
  Het meest giftige en het snelst verspreidend is het zeer giftige islam, sneller en dodelijker dan een virus.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: