Nieuw

Laffe Syrische deserteur weigert zijn land op te bouwen – mag uithuilen bij RTL

Terwijl tienduizenden Koerdische vrouwen zich verenigd hebben in zelfverdedigingsmilities om hun land te verdedigen tegen de barbaren van ISIS en Al-Qaeda en honderdduizenden Syriërs vechten in het wettige Syrische leger van Assad om datzelfde te doen, was Anas niet bereid de wapens op te pakken om zijn land te redden uit de klauwen van de jihadisten. In 2014 verliet Anas Syrië en ging naar zijn vader in Turkije die hem al eerder gesmeerd was.

RTL geeft Anas een podium om zich zielig voor te doen en zich te beklagen.

Deze Syriër is op zoek naar werk en hij is niet de enige: ‘Soms zit ik er echt doorheen’

Ah gossie.

Zestig kinderen kwamen om die dag door een autobom. En Anas besloot het land te verlaten. Zijn vader was al in Turkije, want als toeristengids kon hij in een land in oorlog geen cent meer verdienen. Anas maakte in Turkije zijn school af, maar wist: hier heeft mijn familie geen toekomst. Zijn vader zat opnieuw zonder werk.

Anas zat dus in een veilig land waar hij zelfs zijn school af kon maken. Er was dus geen enkele reden voor Nederland om Anas hier toe te laten, ook niet onder het veel misbruikte vluchtelingenverdrag. Welke ambtenaar is hiervoor verantwoordelijk?

De Syrische jongen besloot naar Europa te gaan in de hoop dat hij daar een zekerder bestaan op kon bouwen. Uiteindelijke droom: Astrophysica gaan studeren, een natuurkundige studie over processen in het heelal.

Een economische migrant dus. Een van de veel besproken sterrenkundigen en kernfysici.

Samen met zo’n 69 mensen stond hij in 2015 op een strand in Turkije. De bootreis was veel ruwer dan hij had gedacht.

Zieluuug.

Midden op zee waren de golven hoog, heel hoog; en op een zeker moment tilde een golf de punt waar Anas zat omhoog en viel de 18-jarige achterover de zee in.

Zieluuug.

Anas wist wel beter. Hij haalde zijn rugzak leeg, trok zijn reddingsvest dat niet bleek te werken uit en begon te zwemmen. Uitgeput bereikte hij de kust van Mytinili.

Zieluuug, maar onze held heeft het gered.

Vanuit daar trok hij te voet, per trein en per auto naar Macedonië, Servië, Kroatië, Hongarije, Oostenrijk, Duitsland en uiteindelijk Nederland.

Dat zijn nog eens zeven veilige landen. What the fuck doet Anas helemaal hier?

Onderweg trof hij agressieve militairen in Hongarije,

Ah gossie, zieluuug.

Servische maffia die vluchtelingen ter betaling de grens over bracht,

Zieluuug.

In Amsterdam aangekomen stapte hij gelijk een politiebureau binnen, die hem doorstuurde naar Ter Apel. De eerste in een reeks van 7 asielzoekerscentra.

Nou nou, poeh poeh, van hot naar her. Hadden ze in die andere zeven veilige landen geen politiebureau’s?

“Over drie maanden krijg je een verblijfsvergunning voor vijf jaar”, werd hem verteld. Hij belde zijn ouders met het hoopvolle nieuws. Maar drie maanden werden zes maanden en zes maanden werden negen maanden.

Zieluuug. Wat doen we die arme jongen aan?

Uiteindelijk was hij er dan, die vergunning, waarna hij – net als andere vluchtelingen – een woonplek werd toegewezen. Sinds november zit hij in Rotterdam.

Een vergunning? Terwijl je geen vluchteling bent? Welke gekke Henkie?

Maar Anas staat nog altijd in de overlevingsstand, dit keer om financiële en bureaucratische redenen. Want de Syrische vluchteling is net 20 jaar geworden en dat is nadelig voor de hoogte van zijn uitkering.

Ja kut, ga je heel Europa door en krijg je niet eens een volledige uitkering. Zieluuug.

Pas op je 21e heb je recht op 70 procent van het minimumloon: 937 euro bijstand. Nu moet hij het nog met 668 euro, plus een zorgtoeslag van 89 euro doen.

Zieluuug. Weet je wat een student krijgt in Nederland?

Trek daar kamerhuur, zorgverzekering en telefoonrekening vanaf en je houdt bijzonder weinig geld over voor boodschappen. “Soms eet ik maar even niks, of heel weinig. Ik heb bijna elke dag dezelfde kleren aan.

De tranen rollen over mijn wangen. O nee. Ik had helemaal geen telefoon toen ik student was op die leeftijd, ik moest naar een telefooncel wandelen.

Maar ik wil ook niet klagen,

Nee, nee, dat doe je niet. Helemaal niet, absoluut niet.

Hoewel gemeenten steeds meer doen om vluchtelingen te helpen, heeft Anas het met zijn standplaats Rotterdam niet echt getroffen. De begeleiding van vluchtelingen is daar niet zo lekker op orde, melden tien (anonieme) oud-medewerkers aan NRC.

Anas merkte dat gelijk in de eerste maand: hij kreeg wel een kamer, maar de ambtenaar was een maand te laat met zijn toelage voor meubels. Hij moest daarom zijn eerste maand in Rotterdam op de vloer slapen.

Reis je verdomme heel Europa door, krijg je niet eens een gemeubileerd hotel en komt je meubeltoelage een maand te laat. Dat je in dit onbarmhartige rotland blijft zeg. Is het nog niet in je opgekomen om te vluchten uit de misère hier?

Anas zit vast, zo voelt het.

Zieluuug.

Het liefst wil hij een baan; niet alleen om zichzelf te onderhouden of om voor zijn inburgeringscursus à 6000 euro te betalen, maar ook om zijn ouders, broertje en zusje in Turkije geld te sturen.

Maar werk vinden lijkt een hopeloze zaak. “Ik heb laatst de halve stad afgelopen. Van de Bazaar tot Little Italy, van bars tot zelfs coffeeshops, overal vroeg ik of ik er kon werken. Maar ze wilden alleen maar mensen die vloeiend Nederlands spraken.”

Je zou bijvoorbeeld een woordenboek kunnen kopen en een cursusboek, en alle herhalingen van Goede Tijden Slechte Tijden kijken tot je verstaat wat er gezegd wordt. Dat is gratis.

Verstandig is het dus om snel met de inburgeringscursus te beginnen. Maar omdat Anas financieel al aan de grond zit, houden de hoge kosten van de cursus hem tegen. Je mag het volledige cursusbedrag lenen en als je het haalt wordt die schuld kwijtgescholden. Maar wat als je het niet haalt? Daar maakt hij zich zorgen over.

Dan moet je zorgen dat je het wel haalt. Of wilde je nu al geen astrofysicus meer worden?

Anas: “Ik snap nog steeds niet hoe alle systemen werken. En ik leer de taal toch veel sneller als ik werk dan op zo’n cursus?”

Klinkt als een smoes om die cursus maar niet te doen.

Naast het web van Nederlandse regels en procedures, maken zijn psychische- en slaapklachten ook dat Anas niet zo goed meer weet wat hij moet doen.

Zieluuug.

Martijn van der Linden van Vluchtelingenwerk Nederland herkent Anas’ vicieuze cirkel. Anas is ook bij lange na niet de enige van de Syrische vluchtelingen die nog geen baan heeft. Minder dan vijf procent van de Syriërs en Eritreeërs die in 2014 een vergunning kregen hebben na anderhalf jaar een baan, becijferde het CBS vorige maand. Velen van hen zijn nog met de inburgeringscursus bezig. Echte conclusies over deze groepen kunnen we pas over een jaar of vijf trekken, zegt van der Linden.

Vijf jaar om basis-Nederlands te leren? Wat voor bagger leraren hebben jullie daar rondlopen?

Anas had deze week een hoopvolle afspraak staan. Misschien kon hij wel in Nederland aan de slag bij Movement on the Ground, de organisatie van Johnny de Mol, die vluchtelingen helpt op Lesbos. Hoe de afspraak ging? “Ik ben niet gegaan, want ik had geen geld om te reizen.

Zou je dat jong niet een trap onder zijn hol geven. Enkele reis Syrië. Werk zat daar. Er moet een land opgebouwd worden. Jouw land.

Doe mee met 8.338 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (7127 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

8 Comments on Laffe Syrische deserteur weigert zijn land op te bouwen – mag uithuilen bij RTL

 1. Henk der Niederlànder // juli 23, 2017 om 18:56 //

  Zeg Fub. Jij moet wel een echte sadist zijn om hem terug te willen sturen om hem aan echt werk te zetten.

  Liked by 1 persoon

 2. Die lafbek subiet uitzetten, een beter leven gaat hij hier niet vinden.
  Er is zwaar weer op komst voor dit soort parasieten.

  Like

 3. Greengo // juli 23, 2017 om 20:22 //

  Ach gossie, zieluuuug!! Whhhaaa, heerlijk artikel ff lachuh. Maar in ernst: het is om te huilen.

  Like

 4. Tijl Uylenspiegel // juli 23, 2017 om 23:00 //

  Hoe krijgen ze het voor mekaar ! Vanuit een veilig land door vele veilige landen reizen en dan tóch een verblijfsvergunning krijgen. Daar moeten we Anas niet op aankijken maar de minkukels die hem die vergunning gaven. Helaas komen die er altijd mee weg. Daarbij moeten we alles en iedereen die met de media te maken hebben erop aankijken dat ze valse berichtgeving verspreiden. Reken maar dat er weer een stel progressieve mutsen hun tranen niet konden bedwingen bij zoveel ‘zieligheid’.

  Liked by 1 persoon

 5. Henk der Niederlànder // juli 24, 2017 om 14:13 //

  Heel veel mensen hebben niet begrepen door wie ze geregeerd worden Tijl.
  We kiezen een regering die heel goed zorgt voor zichzelf en hun vrienden, maar de werkelijke regering is in handen van de in en in corrupte ambtenarij die gewoon bij elke regeringswissel blijft zitten.

  Like

 6. Greengo // juli 25, 2017 om 10:05 //

  UN Openly Promotes Thier De Population Plan – videootje van kleine vijf minuten

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: