Nieuw

Het ene racisme is het andere niet

Die conclusie valt met enig gemak te trekken als je het racisme in de USA en dat in Zuid-Afrika met elkaar vergelijkt. In beide landen heeft racisme grote invloed gehad zoveel is zeker. Met name het racisme in de USA is minder zwaar veroordeeld in de westerse wereld dan dat in Zuid-Afrika.

En dus heb ik geprobeerd beiden eens naast elkaar te leggen. Waarom vraagt u zich af ? Nou omdat het best bijzonder is dat Zuid-Afrika min of meer op de knieën gedwongen is van buitenaf door de wereldwijde boycot terwijl in de USA het racisme tot kort voor die tijd praktisch niet zo veel afweek.

Wat vaak onderbelicht is gebleven is dat toen Zuid-Afrika gekoloniseerd werd er helemaal niet zoveel ‘zwarten’ woonden. De toename van de zwarte bevolking kwam pas op gang nadat kolonisten het land gingen ontginnen en ze kwamen uit noordelijker gelegen landen op de toenemende welvaart af.

stick-fight-412666_640

Dat is een dus groot verschil met de USA waar de zwarte bevolking ooit geïmporteerd was als slaven, en in Zuid-Afrika waren het zwaar onderbetaalde en laaggeschoolde arbeiders.

Een overeenkomst was er ook, in beide landen zagen blanken negers als een minderwaardige diersoort met ongeremde seksuele driften. Onderbelicht is dat het verzet tegen racisme overduidelijk links geïnspireerd is, in de USA geld met name de democratische Lyndon B. Johnson als de president die werkelijk betekenis heeft gehad in het tegengaan van racisme. Destijds zei ons dat niet zoveel maar tegenwoordig is iedereen het er wel over eens dat de democraten in Amerika links zijn en de republikeinen of conservatieven rechts.

Het racisme van de USA ging ook veel verder dan men graag wil weten, zo bestond er in de Tweede Wereldoorlog een scheiding van blanke en zwarte soldaten  want zwarte soldaten streden in aparte pelotons, onder blanke officieren. De bloedtransfusiedienst van het Amerikaanse leger hield ‘zwart’ en ‘blank’ bloed strikt gescheiden. Ook na de oorlog bleef de scheiding tussen blank en zwart nog lang de dagelijkse praktijk. In de noordelijke staten minder dan de zuidelijke, niet zo gek want de populatie van zwarten in het zuiden was significant groter dan die in het noorden. In naam is de scheiding tussen blank en zwart weliswaar afgeschaft, in de praktijk echter beduidend minder dan dat men graag wil toegeven.

En zo zijn er allerlei ‘misverstanden’ over racisme, een veel voorkomend misverstand is ook dat de Amerikaanse burgeroorlog ging om racisme, de werkelijke oorzaak waren economische spanningen tussen het industriële Noorden en het agrarische Zuiden of het protectionisme versus de vrijhandelsgedachte. Het grootgrondbezit versus de Noordelijke kleine boeren. dollar-2322785_640

“Hypocriet zijn de veelal noordelijke liberalen ook,  ‘zwarten in het noorden hadden meer vrijheden: ze konden stemmen en hadden eigen kranten,” zegt Quispel. ‘De economische ongelijkheid was echter enorm. Zwarten woonden in aparte getto’s, gescheiden van de blanken.’

Zodra in een noordelijke staat in een stadswijk zwarte mensen kwamen wonen, vluchtten de blanken weg. Hele wijken verschoten van kleur. (klinkt dat niet bekend ?) Regelmatig braken conflicten uit tussen zwarte en blanke fabrieksarbeiders. Directeuren buiten de raciale verschillen uit door zwarten in te zetten als stakingsbrekers. Dat leverde hun de woede op van hun blanke collega’s. Sommige vakbonden accepteerden zelfs geen zwarte leden.

Na de oorlog kwamen in veel (west)Europese landen socialisten aan de macht en in de loop der tijd ontpopten die zich in grote mate als strijders voor rassengelijkheid. Had dat wellicht te maken met het racisme van het nationaalsocialisme van nazi-Duitsland ? Je zou het haast denken. Bij de pogingen van Amerika om de ongelijkheid en scheiding te beëindigen werd de publieke opinie in Europa sterk beïnvloed door het linkse antiracisme. Nadat in Amerika stappen tegen racisme werden ondernomen richtten de blikken zich op Zuid-Afrika en gesterkt door “hun succes” ging dat een paar flinke stappen verder en kreeg men zelfs een internationale boycot van de grond. Hoewel er wel wat af te dingen aan dat “internationale” van die boycot, het waren hoofdzakelijk Europa en de USA die daaraan deelnamen.

Hypocrisie kent geen grenzen. Ook vandaag de dag zijn met name linkse partijen pro-Palestijns of anti-zionistisch en is het de vraag of dat een terugkeer naar het antisemitisme van het Nationaal-socialisme is.

En zoals ik in de aanhef al zei; het ene racisme is het andere niet. Racisme van Surinamers ten opzichte van Antillianen wordt afgedaan als niet bestaand. Volgens links Europa bestaat er alleen blank racisme, dat bijvoorbeeld zwart Suriname neerkijkt op Antillianen maar ook op Surinaamse Hindoestanen en bosnegers is in hun denkbeeld onmogelijk. (Maar wel realiteit)

Appels en peren dus.apples-and-pears-2063714_640

( Naschrift; mocht u zich na het lezen van mijn artikeltje wat verder willen verdiepen in de rassenscheiding in Zuid-Afrika dan is het boek “Minderheid in eigen land” van Martin Bosma echt een aanrader, hij heeft als geen ander de hypocrisie van het antiracisme blootgelegd.)

Doe mee met 8.467 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (501 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

10 Comments on Het ene racisme is het andere niet

 1. George Orwell had er al een klare kijk op, o.a. in zijn boek ‘Animal Farm’ (1945).
  Over hoe doorgeslagen socialisme kan veranderen in een dictatuur.
  “All animals are created equal, but some are more equal than others” is een bekend citaat uit dit boek.

  Like

 2. Tijl Uylenspiegel // juli 23, 2017 om 16:28 //

  Om eerlijk te zijn Tony zou ik van mezelf niet willen zeggen dat ik er zo’n klare kijk op heb. Ik heb er wel aardig wat over gelezen en probeer me op basis daarvan een mening te vormen. (Het is in tegenstelling tot Bosma geen academisch onderbouwde visie)
  De werkelijke reden dat ik er nu een klein artikeltje over schrijf is dat ik benieuwd ben hoe anderen tegen die materie aankijken. Misschien zijn er wel argumenten die mijn zicht op dingen op losse schroeven zouden kunnen zetten.

  Like

 3. Amerikaans links anti-racistisch ?

  Liked by 1 persoon

 4. Tijl Uylenspiegel // juli 23, 2017 om 16:56 //

  Geen idee hoe je het telkens voor elkaar krijgt mij te verassen Fub !
  Ik dacht aardig wat over het onderwerp gelezen en bekeken te hebben, dit was (een heel belangrijke) die ik tot nu toe gemist had. Wie zei daar iets over dat het team van Fenixx elkaar mooi aanvult ? 😀

  Liked by 1 persoon

 5. skeeter // juli 23, 2017 om 21:34 //

  links heeft in ZA heel veel bloed aan der handen en er gaat nog een hoop meer komen door deze vuile verraders.

  Like

 6. Pastafari // juli 23, 2017 om 22:24 //

  Beetje willekeurig shoppen maakt het een nog niet meer of minder erg dan het ander, het laat wel zien dat het moraal duidelijk van links kwam en de USA en ZA vooruit heeft geholpen.

  Like

 7. skeeter // juli 23, 2017 om 22:33 //

  @Pastafari,
  Je bedoelt links heeft ZA de afgrond in geholpen.

  Liked by 1 persoon

 8. Tijl Uylenspiegel // juli 23, 2017 om 22:47 //

  Zuid-Afrika onder de apartheid behorend tot de top de rijke landen en in korte tijd totaal verzwakt en inmiddels gaan ze Zimbabwe achterna. Zimbabwe ooit de graanschuur van Afrika en nu produceren ze nog nauwelijks genoeg voor eigen gebruik en ligt hongersnood op de loer.

  Like

 9. Zuid-Afrika – in 23 jaar van rijkste land ter wereld naar junkstatus dankzij Jan Pronk (PvdA)
  https://fenixx.org/2017/04/04/zuid-afrika-in-23-jaar-van-rijkste-land-ter-wereld-naar-junkstatus-dankzij-jan-pronk-pvda/

  Like

 10. skeeter // juli 23, 2017 om 23:47 //

  We zullen links ook maar niet vragen wat er nog van de natuur over is in ZA die onder blank bewind goed beschermd was. Landen slopen is immers een linkse specialiteit. Het moraal van links is gelijk een fata morgana van een natte droom oftewel gebaseerd op niets.

  Like

1 Trackback / Pingback

 1. Het ene racisme is het andere niet | discitemoniti

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: