Nieuw

Ook op andere manieren

Dat drong vanavond weer eens tot me door, gisteren had Fubar een uitstekend artikel over fake-news. (nog niet gelezen ? snel doen dan, echt een aanrader). Het kan ook anders. Hoe kwam ik tot dit verhelderende inzicht?

Ik keek op Canvas naar een documentaire over de atoombom op Hiroshima. U raad het waarschijnlijk al; de meest afgrijselijke beelden van slachtoffers en overlevenden. Verhalen ook van die overlevenden, een man die als klein jochie met zijn moeder was gaan winkelen en de verschrikkelijke dingen die hij had meegemaakt, verhalen over hoe de Japanse maffia de Yakuza  na afloop aan het lijkenpikken en plunderen was geslagen. Verhalen over schreeuwende kinderen waarvan de volledige huid was weg geschroeid, door merg en been ging het.

Tussendoor waren er beelden van Amerikanen die feestvierden vanwege het einde van de oorlog, Amerikanen die eremedailles opgespeld kregen vanwege hun werk aan de atoombom en het afwerpen daarvan. Het spatte haast van het scherm; wat een slechteriken waren die Amerikanen toch.

En ja, ik ben ook maar een mens, ook mijn maag keerde om bij de foto’s van vreselijk verminkte mensen, vrouwen kinderen ouderen.

En opeens schoot Wim Kan door mijn hoofd, en zijn verontwaardiging toen de Japanse keizer op staatsbezoek kwam, zijn korte maar hartstochtelijke verhalen over wat er gebeurd was bij de spoorweg in Birma. Verder gingen mijn gedachten, al die mensen die bij de smerige aanval op Pearl Harbour de dood vonden of voor eeuwig verminkt raakten.

Dat waren toch de Japanners die dat op hun geweten hadden of vergiste ik mij nu zo? Nee natuurlijk vergiste ik mij niet ! De Japanners die zonder oorlogsverklaring een complete vloot met hun opvarenden tot zinken brachten. De Japanners met hun kamikaze piloten die zich met hun vliegtuig op schepen lieten vallen. Zeker, de overlevenden daarvan waren dolgelukkig dat de oorlog beëindigd was, en of dat nou door zo’n afschuwelijke atoombom of wat anders was gebeurd dat interesseerde ze geen biet. De Japanners die zo wreed hadden huisgehouden in de concentratiekampen, die zelfs  zinloos folteren tot  kunst verheven hadden. De Japanners die huilden toen de keizer bekend maakte dat Japan zich overgaf. De Japanners die zelfs na het vallen van twee atoombommen nog door wilden vechten en niks wilden weten van opgave.

Hun slachtoffers stierven ook niet bepaald een snelle en genadige dood. En ineens drong het tot me door, zo’n film zou je ook kunnen verwachten van laten we zeggen een Paul Rosenmöller waarin hij de “heroïsche strijd” van Pol Pot verheerlijkt. Of een film van Jan Marijnissen over zijn zo geliefde Mao Tse-toeng (of Zedong al naar gelang men zijn naam wilde schrijven) zou daar ook geen prachtige documentaire over te maken zijn wat hij voor de Chinezen had gedaan? Nou ja, voor degenen die niet ten slachtoffer gevallen waren aan zijn regime dan. Miljoenen moeten het er geweest zijn.

En zo blijkt dat je niet alleen bedacht moet zijn op fake-news maar ook op fake documentaires, want er wordt wat af gelogen en bedrogen. Het valt niet mee om je een mening te vormen over het nu of over het verleden, overal en altijd is men bezig het publiek op het verkeerde been te zetten.

En vergis u niet, dat is niet per ongeluk, of door een andere mening van de maker, nee het is simpelweg gewoon kwaadaardig, willens en wetens worden dingen verdraaid of weggelaten en andere juist benadrukt. Eerst komt het plan en daarna worden de beelden erbij gezocht, geselecteerd zo u wilt.

Wat dat betreft waren de Duitsers tenminste nog eerlijk, die kwamen ervoor uit, die hadden gewoon een Minister van Propaganda, en iedereen weet; propaganda is liegen met een vooropgezet doel. Manipulatie zou je het ook kunnen noemen.

En het is overal, gisteren een Marokkaanse schrijver die in Marokko op zoek ging naar recepten en daarbij het “prachtige” Marokko voorbij liet komen. Hoe prachtig Marokko was, en hoe vriendelijk en gastvrij de Marokkanen waren. Een mens zou zich haast gaan afvragen of al die Marokkanen die de westerse wereld teisteren speciaal geselecteerd en geëxporteerd  zijn. Om er maar vanaf te zijn zeg maar. Geen wonder dat ze die niet terug willen hebben !

Dag in dag uit probeert men u een mening op te dringen, hun mening wel te verstaan.

Doe mee met 8.469 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (501 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

6 Comments on Ook op andere manieren

 1. “gisteren had Fubar een uitstekend artikel over fake-news. ”

  Was van Van Hamelen, niet van mij, ere wie ere …

  https://fenixx.org/2017/07/19/echt-nieuws/

  Like

 2. Tijl Uylenspiegel // juli 20, 2017 om 01:06 //

  Hé daar had ik kennelijk overheen gekeken ! Neemt niet weg dat het een goed artikel was en mijn verhaaltje is slechts een kleine aanvulling daarop.

  Like

 3. Tijl Uylenspiegel // juli 20, 2017 om 11:16 //

  Ik veeg mijn reedt af met al die complottheorieën, nog effe en de Amerikanen hebben hun eigen vloot tot zinken gebracht en daarmee hun eigen mariniers om zeep geholpen.

  Liked by 1 persoon

 4. Von Puffelen weet weinig over de oorlog tussen Japan en de USA, moet ie toch eens meer docu´s gaan zien over de bv slag om de Midway en Guan.

  Liked by 1 persoon

 5. Tijl Uylenspiegel // september 29, 2017 om 02:01 //

  Ik vind “weinig” nog behoorlijk vriendelijk uitgedrukt…. !

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: