Nieuw

Kleine huisjes gekaapt

Er is alweer een tijdje een nieuw fenomeen komen overwaaien uit Amerika; “the Tiny House Movemement”. Een nieuwe manier van wonen op een zo klein mogelijk oppervlak.

Voor Europa en met name Nederland zou dit een oplossing kunnen zijn aangezien bouwers nog steeds bouwen wat het meeste oplevert en niet wat de consument wil. Al jaren neemt het aantal eenpersoons huishoudens toe, niet alleen onder ouderen maar ook onder jongeren, maar de huizen die gebouwd worden zijn nog altijd bestemd voor gezinnen.

Dat heeft zo zijn consequenties, een huis huren wordt met de dag moeilijker, was het vroeger nog de norm, omdat er nauwelijks nieuwe huurhuizen worden gebouwd worden mensen gedwongen te kopen. En dat heeft gevolgen, mensen worden opgezadeld met een hypotheek waar ze de rest van hun leven aan vast zitten en komen zo dus terecht in een vicieuze cirkel, je móet werken en een vast inkomen genereren want anders kun je de hypotheeklasten niet meer dragen. Ontslag of ziekte hangt de rest van je leven als een zwaard van Damocles boven je hoofd, een teruggang in inkomen is niet meegenomen bij de aankoop van een huis. En hoe duurder het huis hoe beter (lees blanker) de buurt. En dus vliegen de koophuizen als warme broodjes over de toonbank, dat men daarmee ook meteen een slaaf wordt van de huissponsor in de vorm van een bank daar denken we liefst zo min mogelijk aan. ING, Rabo en aanverwanten niet hoor, dat zijn geen charitatieve instellingen…..

Prima idee dus om een zogenaamd Tiny House te nemen, het is zoals de naam al zegt klein. Piepklein zelfs in vergelijking met de eengezinswoningen die hoofdzakelijk gebouwd worden. Het is moeilijk te bepalen hoe en door wat voor mensen het idee is ontstaan maar naar mijn idee is het concept min of meer gekaapt door GroenLinks types met een bovenmodaal inkomen die zich bezorgd maken om hun “ecologische footprint”. Ik neem aan dat ik dit soort types niet uit hoef te tekenen, het zijn de yuppen die desondanks toch het liefst veganistisch en op sandalen door het leven gaan maar die door hun goedbetaalde baan gedwongen zijn zich normaal te kleden.

Eigenlijk kwam het natuurlijk al langer voor in Nederland dat mensen hun vakantiehuisje op het vakantiepark gewoon permanent gingen bewonen, legaal of illegaal dat maakte niet zoveel uit.

Nou is zo’n idee in Amerika natuurlijk het makkelijkste te verwezenlijken, je koopt een of twee zeecontainers en je kunt aan de slag, Amerika is nog niet dichtgetimmerd met allerhande regels en vergunningen dus je zoekt een mooie plek en zet het gewoon neer, punt.

Met 17 miljoen in een piepklein landje gaat dat niet werken, maar er is goed nieuws, gemeenten zijn het aan het ontdekken en het lijkt erop dat er meer ruimte voor komt. Het zal mijn argwanende persoonlijkheid wel zijn maar een stemmetje in mijn achterhoofd zegt dat ze het idee omarmen met € tekens in de ogen. De tijd zal het leren.

Wilt u weten hoe die huisjes eruit zien? Dat kan vrij eenvoudig;

https://www.google.com/search? , tik tiny house in en er staan honderden zo niet duizenden voorbeelden.

Volgens diverse sites zijn er al tiny houses vanaf € 20.000,= (waarbij nog veel zelf afgebouwd moet worden) tot € 40.000,= voor een kant en klaar model. Er zijn er die op wielen staan, een soort stacaravans dus maar ook die op een fundament geplaatst worden.

Weg noodzaak van een hypotheek, veel mensen hebben een auto die duurder is. Stel je eens voor; je bent alleenstaande AOW’er met een klein pensioentje en ineens ben je bevrijd van je waanzinnig hoge huur of hypotheeklasten, wat een verademing! Niet langer 1/3 van je inkomen besteden aan een dak boven je hoofd! Pffff wat zal dat een bevrijding zijn.

Wordt het de toekomst? Heel Nederland één groot vakantiepark? Of blijven we zitten met de een na de andere vinexwijk die beginnen met prijzen boven de € 350.000,=?

Geen idee hoe het u vergaat, mij spreekt het wel aan, hoeveel of hoe weinig ruimte heb je als alleenstaande eigenlijk echt nodig ? Bijkomend voordeel, met een beetje moeite kun je het hele spul laten verplaatsen. Wie weet wordt het idee van bedoeïenen zo wel nieuw leven ingeblazen !

desert-701184_640

(Excuus dat ik geen echte plaatjes van tiny houses heb kunnen plaatsen, dat heeft met auteursrechten te maken)

Doe mee met 8.470 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (501 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

32 Comments on Kleine huisjes gekaapt

 1. Like

 2. Tijl Uylenspiegel // juli 17, 2017 om 13:13 //

  Mooi filmpje hoewel dit niet bepaald “tiny” meer te noemen is, ook de prijs is (naar Amerikaanse maatstaven) niet echt klein meer te noemen.

  Like

 3. Duchesne // juli 17, 2017 om 14:15 //

  Het eerste probleem met klein wonen cq in een zelfgebouwd huisje zitten is het inschrijven in het bevolkingsregister, dus erkenning als woning. Daarvoor moet een architekten tekening zijn, een teostemming van de schoonheidscomissie, een aansluiting op riool en nuts voorzieningen en het moet bouwgrond zijn…..en dan moet de gemeente het erkennen als woonruimte…

  Het resultaat is dat voor een klein perceel bouwgrond met een toelating tot het bouwen van een echt klein huisje een groot bedrag per vierkante meter zal worden gerekend, simpelweg omdat iemand er iets mee kan en met toelating een klein stukje bouwgrond ineens enorm antrekkelijk word. Lokaal is de grondprijs hier 495/580 per vierkante meter, en dat zal dus stijgen…
  Dan de rest van de verplichte nummers en kosten, nog voordat er een huisje staat zit je al snel over de 20.000 euro, maar goed, met huis en het nodige zweet is het misschein 50.000, maar dan wel volgens strikte regeltjes…..je buur zal enkel meters verder zitten, net als nog 50 anderen….waarvan er gegarandeerd een deel zijn die bij geen enkel woningstichtong welkomzijn wegens allerhande licht en groeiproblemen, en de nodige asielanten, want voor deze groep is het voor gemeenten natuurlijk een uitkomst, goedkoop woonruimte produceren….

  Van het hele groene gebeuren en ecologisch voetstappen zetten komt uiteindelijk geen bal….

  O ja, de belastingdienst, die willen graag vermogensbelasting heffen op kubieke meters, die zullen bij de “tiny houses” ook wel de uiers vinden…

  Liked by 2 people

 4. Duchesne // juli 17, 2017 om 14:17 //

  ..kort door de bocht, het ruikt naar een soort van vrijheid, naar goedkoop en dus voordeel voor de burger, drie doodzondes in de BV Nederland. Sieg Heil?

  (Ben vast aan het oefenen voor straks, als we een echt facistisch totalitaire staat zijn)

  Liked by 1 persoon

 5. Zou er nooit in willen wonen, alleen mijn huiskamer is al groter dan zo’n compleet klein huisje.

  Like

 6. Tijl Uylenspiegel // juli 17, 2017 om 15:03 //

  Ja dat klopt Bert maar vergis je niet, er zijn heel veel slimme oplossingen om de beperkte ruimte optimaal te benutten, kijk maar eens op site’s die het aanbieden. Je moet niet denken aan een veredelde schuur of zo, er zijn echt hele mooie te vinden met een hele glazen pui en een aangebouwd bordes. Je kunt het zo gek maken als je wilt en de beduidend lagere kosten zijn wel heel aantrekkelijk, ik betaal voor mijn huurappartement meer dan € 700,= per maand als je dat terug zou kunnen brengen tot de helft of minder opent zich een heel andere wereld.

  Liked by 1 persoon

 7. Waar laat ik mijn gereedschap ?
  Gaat niet werken voor mij, ben gewend aan een beetje ruimte. En wat is het nut van een klein huis, behalve dat je niet zoveel hoeft schoon te maken.

  Like

 8. Deze is al uit de jaren 60

  Like

 9. Als het goedkoop moet gebruik je gewoon de troep die er toch al ligt.

  Liked by 1 persoon

 10. Tijl Uylenspiegel // juli 17, 2017 om 22:38 //

  Maar het feit dat je er zoveel hebt bekeken betekent ook dat er iets aan is dat je aanspreekt, het zou kunnen dat dat is dat het je creativiteit aanspreekt. En bedenk wel dat je altijd een tweede als werkplaats kunt nemen… !

  Like

 11. trebor2110 // juli 17, 2017 om 23:18 //

  Een nieuwe manier van wonen op een zo klein mogelijk oppervlak.

  Een nieuwe manier ??? moet je godverdomme eens kijken naar de oude arbeidershuisjes [ waar ik er een van bewoon 53M2 ] en de oude vissershuisjes waar hele gezinnen in woonde , in Utrecht de 7 steegjes je weet wel de lange rozendaal hele gezinnen en nu gaan de zogenaamde groene juppen hier een beetje populair mee doen .
  als ze echt willen zijn gaan ze in plaggenhutten wonen net als vroeger
  http://resolver.kb.nl/resolve?urn=urn:gvn:SFA03:SFA001002560&role=image&size=variable

  Like

 12. trebor2110 // juli 17, 2017 om 23:32 //

  Of blijven we zitten met de een na de andere vinexwijk die beginnen met prijzen boven de € 350.000,=?

  Nu gaan we zo dus vinexwijken krijgen met tiny houses .
  en als je een tiny house heb gemaakt waar wil je die dan neerzetten je zal dan toch een stukje grond moeten hebben waar je ook nog een keer op mag wonen .
  Het is een isme een idealisme

  Like

 13. Tijl Uylenspiegel // juli 18, 2017 om 00:02 //

  Ja daar heb je een punt trebor, het ruimtegebrek in Nederland, ik denk ook niet dat het ideaal is in Nederland en het ruimtegebrek is denk ik het grootste probleem, wat niet wegneemt dat het een goede manier van wonen zou kunnen zijn voor de almaar groeiende populatie van alleenstaanden/ ‘alleengaanden’/ bewust ongehuwden, weduwen en weduwnaars. En zoals gezegd het is wel iets om in je achterhoofd te hebben, er bestaat altijd nog de mogelijkheid om voor dit type woningen een “vakantiepark” aan te leggen met een ruime tuin. Het lijkt me comfortabeler dan een (sta)caravan.

  Like

 14. Feniks // juli 18, 2017 om 00:03 //

  Zo’n huisje is een mooie droom als je het ergens in de vrije natuur kunt parkeren waar de linkse socialisten je niet kunnen achtervolgen met belastingen op van alles en nog wat.
  Lees armstrongeconomics .

  Like

 15. Tijl Uylenspiegel // juli 17, 2017 om 22:38
  Maar het feit dat je er zoveel hebt bekeken betekent ook dat er iets aan is dat je aanspreekt,
  ————

  Zeker, ik heb al eerder huizen/werkplaats/disco etc. gebouwd voor bijna gratis. Heb veeeeel meer van dat soort filmpjes gezien. Probleem is dat je helemaal niks mag in dit land.

  Vloer van mijn disco lag bijvoorbeeld op 100 vrachtwagenbanden (gratis), zodat springende mensen niet het hele pand zouden laten schudden.

  Autobanden kun je ook prachtig mee bouwen.

  Like

 16. Tijl Uylenspiegel // juli 18, 2017 om 00:36 //

  Ja dat klopt wel Feniks en voor mij persoonlijk gaat het dan ook niet meer lukken, maar voor jongeren hoeft het niet onmogelijk te zijn, niet in Nederland, maar er zijn nog wel landen te vinden waar het wel kan, what about Canada ? Zeker als je in je achterhoofd weet wat een ongelofelijke bende Europa is en aan het worden is met de ongebreidelde import van onrendabelen.

  Like

 17. Canada ?

  Daar is islamofobie al strafbaar gesteld.

  Daar draagt de premier ramadansokken tijdens de gay-pride.
  https://fenixx.org/2017/06/26/canadese-jesse-klaver-draagt-ramadansokken-bij-gay-parade/

  Like

 18. Republikein // juli 18, 2017 om 01:02 //

  Voor 350 pleuro een andere wereld?
  Hoezo dan?

  Like

 19. Feniks // juli 18, 2017 om 01:12 //

  Zeg nooit nooit.
  Leny Riefenstal (omstreden vrouw) ging op haar 80ste leren duiken en maakte de mooiste reportages en werd 100, dan heb ik dus nog 36 jaar te gaan, da’s een half leven!.😆
  Zeg dus nooit nooit.
  Ik had 7 jaar geleden vlgs cardiologen dood moeten zijn en nu 6 bypassen en liters vies groentesap verder, train ik mijn witte werkhond, drink een borrel en rook af en toe en denk , ook al zitten er massa’s beren op mijn weg.
  Fuck de beren.

  En fubar heeft gelijk, er is iets dat je aanspreekt anders had je dat artikel niet geschreven.

  Liked by 1 persoon

 20. Tijl Uylenspiegel // juli 18, 2017 om 01:29 //

  Ja er is zeker iets dat me aanspreekt en dat is dat je met woningkeuze (als je daar al van kunt spreken) behoorlijk gelimiteerd bent in Nederland, een huurhuis is niet of nauwelijks aan te komen en het leeuwendeel van de huizen is veel te groot voor een eenpersoonshuishouden. En of je nou koopt of huurt je bent meestal wel 1/3 van je inkomen kwijt aan huur/hypotheek.
  Ach misschien ga ik Guardiacivil wel achterna naar Spanje.

  Liked by 1 persoon

 21. Republikein // juli 18, 2017 om 01:45 //

  Het is overal klote dus blijf ik maar hier, verhuizen tussen 6 plankjes, geen toespraak geen bloemen.
  Mijn schoonzus woont in Engeland trouwens, heeft geen benul van de wereld, familiekwaaltje.
  https://worldtruth.tv/british-pm-theresa-may-pedophiles-should-be-allowed-to-adopt-children-too/

  Like

 22. Tijl Uylenspiegel // juli 18, 2017 om 01:29 //
  en het leeuwendeel van de huizen is veel te groot voor een eenpersoonshuishouden.
  —————-

  Het kan me niet groot genoeg. Laatste atelier was 20 x 8 x 8 meter en dan zat er voor nog een kantoor, garage met roldeur en appartement boven aan vast. Atelier daarvoor was een tramremise, en daarvoor pand van 5 verdiepingen. Ik hou niet van klein behuisd.

  Like

 23. Republikein // juli 18, 2017 om 01:56 //

  Toegelicht, hierdoor:http://www.britainfirst.tv/campaigns/

  Zo, klaar is Kees.

  Like

 24. Tijl Uylenspiegel // juli 18, 2017 om 01:29
  En of je nou koopt of huurt
  ———-

  Misschien moet je eens gaan kraken op je ouwe dag, Tijl, mij beviel het altijd wel. Wel gelijk de volgende dag contact met de eigenaar opnemen en een en ander bespreken, zodat je er niet gelijk weer uit ligt 😉

  Like

 25. Tijl Uylenspiegel // juli 18, 2017 om 02:06 //

  20x8x8 😀
  Wil je er even rekening mee houden dat ik de grootste koukleum van de wereld en wijde omstreken ben ? Zelfs met de ‘opwarming van de aarde’ ben ik dan een vermogen kwijt aan verwarming, zelfs met een houtkachel stook ik dan een half bos per jaar ! En dan krijg ik op zeker Wijnand Dakschijter achter me aan….

  Like

 26. iso doet wonderen, ding was niet voor niks een vierkante blokkendoos, was gebouwd met dit soort spul (kan geen plaatje vinden van het exacte materiaal, maar dit geeft een idee). en we hadden zelf alle wanden nog eens gedubbeld met extra iso ook voor herrie.

  Met die kou valt het wel mee. Keukentje (koffie) met kachel in de garage voor als je even op wil warmen (heen en weer naar appartement teveel gedoe, plus verhuurd zo af en toe).

  Die tramremise, dat was wel koud, ouwe bouw. Had ik een oliedrum als houtkachel en een voorraad vloerbalken van 6 meter en kerstbomen voor 3 maanden (smeet ik in een hoek, gaat niet in je mini-huisje, haha). deed ik ’s morgens die balk erin en zette het andere eind op een steun en dan trapte ik met grof geweld een kerstboom erbij in om die balk mee aan te steken die dan de rest van de dag rustig smeulde. Kwestie van elk uur een metertje opschuiven. Ging paar jaar goed tot de buren te vaak klaagden dat er rook uit de schoorsteen kwam, ja daar isdie voor en ik heb em zelf gebouwd dus wat zeur je (kerstboom geeft megaveel rook).

  Op een gegeven moment was de brandweercommandant het zat: “Fub, ik weet wel dat het veilig is , je hebt een betonnen vloer, extreem dikke ijzeren dubbele schoorsteen, waterdruk als een waterkanon en ook nog wat brandblussers, maar ik ben verplicht vol ornaat uit te rukken, want je zit in een monument en dat kost me elke keer klauwen vol geld. je maakt leuke dingen. Wat is dit voor materiaal? Polyesther he? wat staat er in die kast op die planken? Polyesther he? Heb je een milieuvergunning? Weet je wat de boete is als ik je daarvoor een boete aansmeer? Ik mag het zo niet zeggen, maar begrijpen we elkaar?”
  Einde houtkachel … 😦

  Nog voorbeeldje over iso. Hier, boven heb ik de ene helft extreem geisoleerd, zodat ik ook laat nog eens een zaag ergens in kan zetten. De andere helft heeft nul iso omdat ik die houten balkstructuur en houten dak zo mooi vind en die niet op wil offeren. de ene helft hoeft geen kachel in en is ’s zomers en ”s winters net ff boven de 20 graden, de andere helft heeft ongeveer de buitentemperatuur en ’s zomers wat warmer (hele verdieping heeft plat zwart dak). Iso werkt echt. Ik vind het ook onbegrijpelijk dat er nog huizen gebouwd worden waar nog verwarming in moet, dat is helemaal niet nodig.

  Like

 27. Tijl Uylenspiegel // juli 18, 2017 om 11:33 //

  “Ik vind het ook onbegrijpelijk dat er nog huizen gebouwd worden waar nog verwarming in moet, dat is helemaal niet nodig.”
  Ik moest even lachen, overduidelijk dat je mij niet (goed genoeg) kent ! Ik begin het pas enigszins behaaglijk te vinden vanaf 22 à 23 graden ! Waarbij aangetekend dat ik een redelijk warm huis heb. Maar dat neemt niet weg dat ik ’s winters nog flink moet bijstoken….

  Like

 28. Fubar, je kan je huis toch niet helemaal dicht isoleren, een huis moet ook kunnen ademen.
  Anders gaat het overal schimmelen in je huis.

  Like

 29. Winter in Spanje, twee maanden koud zoals vorig jaar. 2015 kocht ik bij een bouwmarkt een gietijzeren kachel op gasfles, wordt goed heet in een kamer van 4×7. tussendeur dicht als de wind noordelijk koude lucht blaast, anders open en verwarmt de kachel het hele huis voor (s´avonds 5 uren) voor 17,50 eur. per drie weken, soms 2,5 week.
  Ik huur voor 450 eur. heel huis met garage.

  Like

 30. Tijl Uylenspiegel // september 29, 2017 om 02:33 //

  Ja nou moet je ophouden Guardia, als je niet uitkijkt kom ik ook die kant op !! € 450,= voor een heel huis, ik betaal € 687,50 voor een appartement en je wilt niet weten wat ik aan gas en licht kwijt ben ! Maar even serieus, ik neem aan dat je niet langs de kust woont ?

  Like

 31. Doe ff een linkje naar je makelaar.

  Like

1 Trackback / Pingback

 1. Handig voor de emigratieplanners – uitvouwbaar meeneemhuis voor 25.000

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: