Nieuw

Brood en Spelen

Het zou zomaar zo kunnen zijn dat ik me de woede van velen op de nek haal met dit artikel. “Brood en Spelen” het schoot me regelmatig door mijn hoofd bij de gekte die is ontstaan rond een jeugdspeler van Ajax; Abdelhak Noury.

Zo’n naam waar je eerst twee keer naar kijkt voordat je hem voorzichtig uitspreekt, het is weer eens wat anders dan Jan Piet Joris en Corneel zal ik maar zeggen. Natuurlijk het is ontzettend triest als een jong persoon na plotseling hartfalen blijvend hersenletsel oploopt, daar kan geen enkele twijfel over bestaan. Het is ook niet zo dat ik alle menselijkheid die in mij huist plotseling aan de kant schuif omdat hij van Marokkaanse komaf is.

Nee het gaat mij om de hype die is ontstaan rond zijn persoontje. Afgaande op alle kenners van het voetbal was hij een aanstormend jong talent en dat maakt wat hem overkomen is misschien wat extra wrang. Maar om nou met DUIZENDEN voor zijn huis te gaan staan en spreekkoren aan te heffen, kom op zeg, zullen we even met beide benen op de grond blijven! Zijn vader wordt rondgereden in een peperdure Mercedes coupé terwijl hij uit het open dak hangt gelijk een popster en wordt toegejuicht door een uitzinnige menigte.

Kopstukken uit het vaderlandse voetbal komen even hun gezicht laten zien bij de woning van de jongen, of ze hem ook werkelijk allemaal kenden valt te betwijfelen. De hype ontstond in eerste instantie met name onder Marokkaanse jongeren, logisch, hij stond op het punt om hun idool te worden, de vorige Marokkaanse hype (Badr Hari) liep ook al niet zo gunstig af maar dat terzijde.soccer-1503616_640

Het is natuurlijk ontzettend triest als zo’n jong leven in de knop gebroken wordt maar dat staat los van wat hij/zij al dan niet gepresteerd heeft, er zijn waarschijnlijk enkele tientallen anonieme jongeren die dit overkomt en dat is minstens zo triest. Marokkaanse jongeren hunkeren kennelijk naar een rolmodel, liefst eentje met een positieve uitstraling en ja die liggen nou eenmaal niet bepaald voor het opscheppen zal ik maar voorzichtig zeggen. Nu zat er eentje aan te komen en dan krijg je dit weer. En on top of that gaat de hardcore Ajaxfan ook meedoen en dat zijn niet eens Marokkanen!

Brood en Spelen, het haalt zo heerlijk de focus van alle narigheid weg, zelfs als de aanleiding op zich triest is. Voor een moment is alle aandacht voor de zeer vele criminele landgenoten verlegd naar een voetbalspelertje die een grote toekomst tegemoet leek te gaan. Leek want het leven komt niet met garanties. Ook daar hadden onze Marokkaanse voetbalfanaten al ervaring mee, Ibrahim Afellay heeft ook al niet die hoogte bereikt die men hem vooraf toedichtte.football-1519551_640

Nee het moet niet meevallen als Marokkaan om een positief boegbeeld te vinden, in die zin is de hype wel begrijpelijk, maar zoals zo vaak bij een hype strijd bij mij verbazing en afschuw om voorrang. Prestaties worden plots buitenproportioneel uitvergroot, je zou het haast een karikatuur  kunnen noemen. Broers die plotseling als een popster uit het raam hangen en zich laten toejuichen, op basis waarvan eigenlijk? Is het nu ook al een prestatie om “broer van” te zijn?

Misschien ligt het eraan dat ik nooit echt een idool heb gehad maar aan mij gaan al die hypes een beetje voorbij en ik hoop dan ook dat deze net zo plotseling als hij kwam weer snel gaat liggen.

Doe mee met 8.450 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (501 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

15 Comments on Brood en Spelen

 1. Als het een blanke Nederlander was geweest had men hooguit een klein berichtje in de krant
  kunnen ontdekken.
  Omdat het nu een Marokkaan betreft staat het al twee dagen op de voorpagina’s van de kranten en opent ook de NOS het journaal met dit wereldnieuws.
  Tja, iedere dag leest of hoort men wel negatief nieuws wat Marokkanen betreft of de islam
  in z’n algemeen en daarom dit wereldnieuws om dat negatieve een beetje te onderdrukken.
  Niet alleen brood en spelen maar ook weer het politiek correcte geneuzel is er weer.

  Liked by 1 persoon

 2. Het trieste vind ik dat er veel andere jonge mensen, nog jonger dan hij is, dit over komt en zelfs sterven maar dat daar nooit aandacht voor is. Wanneer het een bekend persoon is voetballer, zanger, filmster en noem maar op is het wereldnieuws en ineens erg en zielig. Dat steekt mij behoorlijk. En ik vraag mij ook af of ze er dan staan uit medelijden of zelfverheerlijking. Kijk mij eens.

  Liked by 1 persoon

 3. Tijl Uylenspiegel // juli 15, 2017 om 13:19 //

  Vanwege auteursrechten kunnen wij geen foto’s van het gebeuren plaatsen maar voor de niet-voetbalfans die misschien niet weten hoe de idioterie eruit zag even een link onder het motto ‘kijk en huiver’;
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2017/07/krachtige_beelden.html#more

  Like

 4. Vorige week overleed een jonge voetbalster van ADO Den Haag. Iemand die de naam weet?……Kijk, dat bedoel ik.

  Al die aandacht voor die jeugdvoetballer – die trouwens niet eens in de basis speelde – heeft maar 1 reden: Het is een Ajaxied.

  Like

 5. Abdelhak wie?? Rotop met die semi nederlander veel te veel verdiener, maar volop islam belijder, die straks mocht het toch scheef gaan vol op mee doet met de verdrijving van de nederlander….

  Like

 6. Ze zullen wel denken KUT! zitten we weer met die knuffelmarokaan Ali B opgescheept is nou ook niet bepaald een voorbeeld voor de armuh marrokaantjes .
  Tjah ziellug he ?

  Like

 7. Niet alleen Ajax-fans, Tijl.

  Elke fucking voetbalclub over de hele wereld zo’n beetje.

  Like

 8. Tijl Uylenspiegel // juli 15, 2017 om 15:50 //

  Het doet me goed dat er toch zoveel gelijkgestemden zijn, ik dacht dat ik een roepende in de woestijn was en dat hoon mijn deel zou zijn. Dat ik met pek en veren van de site geschopt zou worden, maar gelukkig het valt alles mee ! 😀

  Liked by 2 people

 9. Nog geen lullige opmerkingen (komen nog wel hoor) gehad op mijn tweets (je stukje, ik tweet altijd alles) en mijn opmerking:

  Like

 10. Valt me tegen allemaal. Geen Timmerfranz die de trouwring van Nourie uit z’n zak haalt, snikkend een mondkapje van een van de verpleegsters voljoghurt en z’n strot breekt over een biggelende traan. Geen 200 dezelfde zwarte lijkwagens met Marokkaanse chauffeur die onder een viaduct door rijden terwijl er 8 miljoen huilende mensen in een t-shirt met ‘ikbenmarrekaan’ bovenop staan met een waxinelichtje. Valt me weer zwaar tegen van onze participatiesamenleving.

  Like

 11. skeeter // juli 15, 2017 om 18:14 //

  Verrot land

  Like

 12. Het oeverloze hysterisch gejank en geleuter van deze ‘cutuur’ boeit werkelijk van geen kant!
  Oorzaak?
  Wanneer je zoals diegene die het betreft willens en wetens onderdeel bent én blijft van een haatcultus waarvan de aanhang staat te juichen wanneer er uit naam van diezelfde cultus vliegtuigen in gebouwen craschen, (9/11), ‘reli’-idioten met grote regelmaat in de hele wereld aanslagen plegen, er waar ook ter wereld oorlogen woeden de islamadepten vooraan staan en -om dichter bij huis te blijven- bijkans 100% van de verkeerde lijstjes worden aangevoerd door ditzelfde islamitisch tuigvolk, het programma ‘Opsporing Verzocht’ met 1 uitzending van slechts een ½ uur per maand zou toe kunnen als dit volk gewoon in de zandbak/jungle zou zitten waar het thuis hoort etc etc……..is het wellicht ‘ietwat’ teveel gevraagd om enige empathie te veinzen laat staan op te brengen voor de één of andere mohammedaanse ‘balletjes trapper’ waar de gemiddelde Nederlander tot voor kort nog nooit van heeft gehoord.
  Zoals gezegd, na bovenstaande -onvolledige- opsomming is enige vorm van ‘slappe knieën’ krijgen bij welk leed ook dat bovengenoemde groepering treft aan ondergetekende absoluut niet besteed.
  En naar ik verneem, ben ik zeker niet de enige!

  Like

 13. Het wachten is op de cardioloog die een verband legt tussen topsport, ramadan en hartstoornissen.

  Liked by 1 persoon

 14. trebor2110 // juli 16, 2017 om 01:23 //

  Liked by 1 persoon

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: