Nieuw

Werk; noodzaak of vrijetijdsbesteding?

De meesten onder ons zullen voor het eerste kiezen, werken doe je om jezelf en je naasten in het levensonderhoud te voorzien. Toch is werken de laatste honderd jaar sterk veranderd.

Soms denk ik weleens terug aan hoe het gedurende mijn leven veranderd is. Mijn vader was glazenwasser, hij had eigenlijk op de Ambachtsschool geleerd voor meubelmaker en was werkzaam geweest als een soort veredelde krullenjongen bij Pander, de ouderen onder ons zullen die naam misschien nog wel kennen. Het was een meubelzaak voor de meer gegoede midden en hogere klasse en had een zeer goede naam.

planer-2151058_640

In de crisisjaren voor de oorlog raakte hij zijn werk kwijt en is hij begonnen als glazenwasser. Dat was (en is) zwaar werk, zeker in die tijd, ik heb nog ergens een oude foto van hem met zijn handwagen waarop een broer en ik ‘poseerden’ met mijn vader. Het lijkt zo idyllisch maar dat was het natuurlijk niet, het in beweging zetten van zo’n kar kostte de nodige inspanning want dat woog nogal wat.

De man maakte lange dagen en dat zoals toen nog gebruikelijk was gedurende zes dagen per week waarbij wel aangetekend dat het werktempo destijds een stuk lager lag dan tegenwoordig gebruikelijk is, dat kon natuurlijk ook niet anders want anders kon je dat niet volhouden. In 1960 werd de vijfdaagse werkweek ingesteld maar 48 uur per week was heel normaal. Voor kleine zelfstandigen ging dat niet op natuurlijk, de slager, de melkboer en de groenteboer waren gewoon 6 dagen open en veel personeel konden ze zich niet veroorloven. Hun ‘vrijheid’ had zo zijn voor en nadelen.

Om eerlijk te zijn weet ik eigenlijk niet hoeveel uur ik maakte toen ik van school kwam en mijn eerste schreden in loondienst maakte. Werken werd gezien als normaal, sociale voorzieningen waren destijds erg karig en iemand die daar langer dan strikt noodzakelijk gebruik van maakte werd al gauw met de nek aangekeken. Gedurende strenge winters kon mijn vader bij gods gratie en pas na meerdere weken niet te hebben kunnen werken steun krijgen (trekken noemde men dat destijds) en zodra de vorst voorbij was hield dat weer op.

Tijl trad echter in loondienst en los van het nadeel dat je meerderen had die je verteldenplumbing-585658_640 wat je moest doen had dat ook flinke voordelen, als je ziek werd dan kreeg je gedeeltelijk doorbetaald, je had vakantiedagen en je kreeg vakantiegeld. Natuurlijk was werk noodzaak maar om eerlijk te zijn heb ik er nooit een hekel aan gehad en zeker in mijn jonge jaren heb ik op de werkvloer ook heel veel plezier gehad en gemaakt.

Met het beter worden van de sociale wet en regelgeving ontstonden ook de misbruikers daarvan, in eerste instantie de arbeidsongeschiktheid. Dat begon toen grote werkgevers overtollig personeel gingen helpen daarin te komen, werknemers werkten daar graag aan mee want de uitkering was royaler dan de werkeloosheidsuitkering en was niet aan tijd gebonden. De controle daarop was ook een stuk coulanter dan bij de WW.

En zo schreed de tijd door, het aantal te werken uren per week nam steeds verder af en het aantal verlofdagen nam toe. Later kwamen daar nog regelingen als de VUT bij en heel geleidelijk was werken niet meer de norm. Dat kon niet eeuwig zo doorgaan en dat deed het dan ook niet, de kosten rezen de pan uit en men begon de teugels aan te trekken. Geheel terecht overigens.

Met het afnemen van het aantal te werken uren werd echter de productiviteit wel sterk opgevoerd, in mijn jonge jaren heb ik in de bouw gewerkt en daar werd een hoop tijdfoundations-1799115_640 besteed aan dingen die bar weinig met werken te maken hadden. Dat werd in later jaren wel anders, werkgevers eisten steeds meer inzet en productiviteit.

En nou komt toch iets bijzonders naar boven drijven; voor de autochtone bevolking wordt werk nog steeds als de norm ervaren, dit in tegenstelling tot de ‘nieuwkomers’, in eerste instantie waren dat de gastarbeiders die vaak laag betaald zwaar en vuil werk deden, nadat die de ziektewet hadden ontdekt werd daar veelvuldig en langer dan strikt noodzakelijk gebruik van gemaakt, in een later stadium kwamen daar de WW en de WAO achteraan. Veel maakte het voor hun niet uit want ze zaten toch al meestal niet ver boven het minimum. En zo werd voor hun werk niet langer als norm ervaren. In achterstandswijken is de arbeidsparticipatie  niet bepaald hoog, velen maken gebruik(misbruik) van sociale voorzieningen en ze weten daar dientengevolge ook beter de weg in het woud aan regelgeving dan de gemiddelde Nederlander

En zo zijn we dus beland in een tijd dat grote groepen werken niet langer zien als de norm maar eerder iets waar veel te veel vrije tijd in gaat zitten. En armoede, ach zeconcrete-2432619_640 hebben nooit anders gekend en hebben weinig aandrang om daar verandering in te brengen. Dat ze parasiteren op de samenleving? Ach ze zien zichzelf niet als onderdeel van die samenleving dus daar hoeven ze zich niet druk om te maken.

Onze overheid ziet daar kennelijk geen enkel probleem in want die staan toekomstige werkelozen in grote getale toe om binnen te komen en als je het daar niet mee eens bent dan ben je maar een grote racist en doe je aan polarisatie! Onze politici hebben veel tijd op school doorgebracht maar veel lijken ze daar niet geleerd te hebben en rekenen schijnt niet hun sterkste punt te zijn.

Tijdens de crisis zijn de lasten verzwaard met het waanzinnige bedrag van (tenminste) 20 miljard en terwijl ze nu om het hardst roepen dat de crisis voorbij is hoor je zelden of nooit voorstellen om die lasten weer terug te brengen naar een aanvaardbaar niveau.

“Rupsje nooit genoeg” is zelden toepasselijker geweest!

caterpillar-1993710_640

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.214 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (500 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

8 Comments on Werk; noodzaak of vrijetijdsbesteding?

 1. Nou doe je net alsof ‘we’ steeds minder hard zijn gaan werken, maar het omgekeerde is waar. ‘Jagers en verzamelaars’ sprokkelden duizenden jaren geleden in twee uurtjes per dag hun voer bij elkaar om de rest van de dag lekker fikkie te stoken op het gazon voor hun grot en te barbeknoeien met de geschoten knijntjes.

  Like

 2. Duchesne // juli 10, 2017 om 18:43 //

  In veel beroepen is werken een vorm van slavernij geworden, met 0 uren contracten en het moeten komen opdraven op verschillende tijdstippen en een werklast die steeds meer is verschoven van gediplomeerd personeel naar laag geschoold personeel….in de zorg werken veel mensen, vooral vrouwen die maandelijks nog voor ene paar tientjes ter aanvulling bij de sociale dienst op de knieën mogen, iedere maand weer. Ook de zogenaamde privatisering heeft bijgedragen aan het verval en de armoede die weer terugkomt. De verplichte zorgpremie is grotendeels voor de winst van een paar multinationals en qua zorg is de Nederlandse zorg ergens in de wereld middenmoot, ongeacht wat de politiek beweert.

  De verplichte WW en WAO/arbeidsongeschiktheidsverzekering is een last waar werknemers vaak met moeite gebruik van kunnen maken en als er aanspraak word gemaakt is de blanke autochtoon tegenwoordig weer de uitzuiger en word dan ook door UWV personeel als dusdanig gefêteerd…. Arbeidsongeschiktheid voor lagere inkomens is een farce en de betaalde premie dient slechts om de hogere inkomens die gebruik maken van deze wet te ondersteunen….een afgezet been van een schoonmaakster is minder waard dan de pink van een chirurg, die wel aanspraak kan laten gelden op de arbeidsongeschiktheidsverzekering terwijl Marie met een been uiteindelijk in de sociale dienst beland en loempia’s mag vouwen, twee handen is een rijkdom….Ali de Marokkaan daarentegen mag vanaf 18 jaar in de WIA of IVA, mede door zijn meer weerbare karakter……en Hassan is al jaren afgekeurd wegens psychische problemen, Nederland is te hard voor Hassan want hij mag van de Nederlandse wet zijn vrouw niet slaan terwijl zijn geloof hem dat als recht toekent…..zo klote die achterstelling en discriminatie van allochtonen, dus dikke geestelijke problemen, gewetensconflict….verhuizen naar het kalifaat is geen optie voor Hassan want dan geen gratis geld…sinds men is gaan privatiseren is er veel verloren gegaan en sinds UWV personeel weerbaarheidstraining is gaan volgen is het fatsoen bij die groep ook vaak ver te zoeken…

  Al met al is de boel goed naar de klote, en wie jong is en capaciteiten heeft doet er wijs aan te vertrekken, dit land heeft geen begrip voor de harde werker, enkel rekeningen en lasten, iedere maand weer. De druk die de overheid oplegt aan de burgers is funest voor de ontwikkeling van een land, maar misschien wil de politiek dat ook niet. Liever consumenten met een IQ van 66 en apothekersdiploma dan een bevolking die rechten eist omdat men iets inbrengt. Een funest beleid van de afgelopen 40 jaar en niemand wil het roer zo omgooien dat er nog toekomstperspectief is.

  Liked by 1 persoon

 3. Je kan beter lid worden van een partij, die door de kiezers nagenoeg de vergetelheid is ingetrapt, dan maak je meer kans op een luizenbaantje.
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/28608125/__Zaanstad_wil_Jan_Hamming__.html

  Like

 4. Straks heeft die tyfuspartij nog 1 zetel en 1000 burgemeesters.

  Liked by 1 persoon

 5. Tijl Uylenspiegel // juli 11, 2017 om 12:42 //

  Nee Fubar ik doe niet alsof we minder hard zijn gaan werken, in tegenstelling zelfs, maar er wordt wel minder tijd aan besteed. In het verleden werden langere dagen en langere weken gemaakt en kreeg men minder verlofdagen, daar tegenover staat dat nu hetzelfde gepresteerd moet worden in 38 uur dan toen in 48 uur of meer.

  Liked by 1 persoon

 6. trebor2110 // juli 11, 2017 om 23:06 //

  gelukkig heb ik veel vrijetijd want ik moet noodzakelijk werken .

  Like

 7. @Tijl Uylenspiegel // juli 11, 2017 om 12:42

  Vroeger werkte alleen de man, nu moet de vrouw ook meewerken omdat de mensen niet rondkomen. Tel die uren er eens bij op …

  Like

 8. Ik moet zowaar lachen om Joop:

  ‘Werken is voor de dommen’

  Een goede raad aan de hardwerkende Nederlander: Zeg die kudtbaan op en meld U bij de sociale dienst

  https://joop.vara.nl/opinies/werken-is-dommen

  Als we het werkelijk zouden doen, zou dit systeem wel op de fles gaan. Het is ook de meest effectieve methode om dit systeem te slopen, stop met belasting af te dragen, de rijken en de criminelen en de mohammedanen en de negers doen het ook niet. En toch, zo vervolgt de schrijver:

  zullen ongetwijfeld veel weerklank vinden bij de Nederlanders die nog werken. Aan hen wil ik de vraag stellen: het werkt al eeuwen zo. Als ons land werkelijk afhankelijk was van al dat “een slag in de rondte werken” door U en de uwen dan was het toch al lang op de fles gegaan?

  Het is de meest vreedzame vorm van revolutie. Als iedereen morgen zijn baan opzegt (je hoeft niet bang te zijn, als we het allemaal tegelijk doen, wordt iedereen na 2 weken onderhandelen wel weer aangenomen), dán kunnen we onderhandelen. Op het moment dat de staat geen inkomsten meer krijgt …

  Ik heb het eens ooit letterlijk zo opgeschreven:
  https://fubar.mobi/2014/03/03/want-to-fuck-the-system/

  Neem dan eindelijk eens ontslag en vraag bijstand aan. Wordt een kostenpost ipv. een belastingkoe. De enige manier om ze te raken is financieel, vanuit uw hangmat.

  Besef dat elke belastingbetaler schuldig is aan het in stand houden van dit systeem. Belangrijker dan wat u stemt is of u deze dictatuur financieel support. Bent u schuldig en heeft u berouw: Schrijf u uit uit Nederland.

  Genoeg is genoeg. Guillotines op de Dam en schavotten op het Binnenhof zijn geen oplossing, klinkt leuk en werkt niet. Los van dat het bloederig en geweldadig is, is het ook onbeschaafd. Laten we de eerste beschaafde revolutie ooit starten. Stop gewoon met de irritante eikels te betalen. Dan houdt het spelletje vanzelf op.

  Hier vindt u het adres van uw lokale UWV, dan kunt u er gelijk ‘werk’ van maken.

  Like

1 Trackback / Pingback

 1. PvdA op weg naar 1 zetel en 1000 burgemeesters – Fenixx.org

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s