Nieuw

Wat lief, de Correspondent maakt reclame voor ons

Eén van de correspondenten van de Correspondent heeft een twitter-onderzoekje gedaan naar de alt-rechtse site Erkenbrand.

Ik heb tussen 29 mei en 21 juni 160.518 tweets verzameld van iets meer dan 250 accounts die Erkenbrand volgen of door Erkenbrand worden gevolgd. Die accounts hebben in de genoemde periode met elkaar en bijna 30.000 andere accounts gecommuniceerd.

Erkenbrand en ik volgen elkaar niet, nooit gedaan ook. Ik heb wel eens met één van die jongens een biertje gedronken op uitnodiging, maar dat kan het programmaatje van de correspondent niet registreren lijkt me. Van alle 346 tweets van Erkenbrand verwijst er niet één naar Fenixx en is er welgeteld nul keer interactie met mij. Het datagrafiekjes-onderzoek zuigt big-time.

Voor ik de eerste resultaten deel: ik heb ervoor gekozen geen namen te onthullen, op een paar bekende na. De analyse is nog te ruw en ik wil mensen niet onnodig in de problemen brengen.

Lief he.

Belangrijke accounts voor het netwerk van Erkenbrandvrienden en -volgers zijn (en nogmaals, ik zeg niet dat deze mensen extreemrechtse sympathieën hebben, maar dat ze voor deze groep belangrijk zijn):

 • Joost Niemöller, een schrijver/journalist wiens opinies of boeken geregeld hun weg vinden in reguliere media.

 • Sam van Rooy, een van de topmensen binnen het Vlaams Belang.

 • Fub_fub, een account dat leidt naar het weblog Fenixx.org, waar vooral afgegeven wordt op moslims.

Ho ho, niet op moslims, maar op de ideologie islam.

Een uitsnede van het Erkenbrandnetwerk.

Via zijn programmaatje vindt hij dan ook nog wat websites, hoe die daar bij komt vermeldt hij niet:

Het aardige is dat ik ook een aantal websites vind die ik nog niet kende. Fenixx bijvoorbeeld. En een aantal andere blogs die blijkbaar binnen de Nederlandse alt-right-beweging goed gelezen worden. Nuttig voor verder onderzoek.

Nou, onderzoekze. Onderzoek je ook even de nazistische antisemitische islam dan, als je toch bezig bent ?

h/t Van Hamelen

Update: 

Sommigen zijn minder ‘dankbaar’ dat ze genoemd worden in dit prutsonderzoek en pikken het niet:

Sietske Bergsma (TPO) stond er ook tussen en heeft der tweet fluks verwijderd:

Wat Robert Knijff zegt:

En het (beoogde ?) gevolg is dat mensen die in het lijstje voorkomen nu weggezet worden als nazi:

Onze huisvriend is ook al not amused;

Doe mee met 8.450 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (7431 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

8 Comments on Wat lief, de Correspondent maakt reclame voor ons

 1. Tijl Uylenspiegel // juni 28, 2017 om 17:02 //

  Eerlijk gezegd kende ik Erkenbrand niet maar ik heb even gekeken. Wat is er zo vreselijk verkeerd aan die site? En wat maakt dat Annabel Nanninga en Sietske Bergsma het zo vreselijk vinden dat hun naam genoemd wordt?
  Het lijkt mij nogal overdreven allemaal. Volgens mij gaat het Haagse gezegde nog steeds op; Ze kunnen beter over je fiets lullen dan over je lul fietsen….

  Like

 2. Joost Niemöller;

  WAAROM IK TOCH NIET ZAL SPREKEN OP DE ERKENBRAND CONFERENTIE
  http://joostniemoller.nl/2017/06/waarom-toch-zal-spreken-op-erkenbrand-conferentie/

  Like

 3. Like

 4. Tijl Uylenspiegel // juni 28, 2017 om 17:57 //

  Hi hi, heb je de reacties ook gelezen?

  Like

 5. En de lafaard heeft de lijst met namen verwijderd:

  Update 28 juni.
  Oorspronkelijk had ik hier namen genoemd van enkele bekende journalisten die voor de volgers en vrienden van Erkenbrand belangrijk zijn. Dat heeft tot veel kritiek geleid. En tot op zekere hoogte kan ik daarin mee gaan.

  Ik vertrouw erop dat ik de analyse juist heb uitgevoerd. Ik geef meermaals aan dat lezers niet moeten denken dat de genoemde personen en organisaties rechtsextremistische denkbeelden erop nahouden, maar dat deze namen (accounts en media) belangrijk zijn voor de mensen in het directe netwerk rond Erkenbrand.

  Toch heb ik besloten om alle persoonsnamen te verwijderen.

  Maar punt was dat Nanninga bijvoorbeeld nul keer gelinkt werd aan Erkenbrand en Fenixx of ik ook niet, en dan zou zo’n programmaatje helemaal niet met die namen op de proppen moeten komen.

  Erkenbrand volgt mij niet en vice versa, Erkenbrand heeft nul keer mij of Fenixx geretweet of getweet. Dan lijkt het er op dat zijn programmaatje die namen niet bij elkaar gezocht heeft (want hoe dan?), maar dat die zelf heeft zitten rotzooien.

  Like

 6. Tijl,

  Jazeker 😉

  Like

 7. qdanny // juni 29, 2017 om 05:06 //

  Willem Wagenaar van de Anne Frank Stichting

  ‘Lees hier meer over Erkenbrand in de Factsheet Extreemrechts van de Anne Frank Stichting. omschrijft de ideologie van Erkenbrand als volgt: ‘Erkenbrand ziet zichzelf als verspreider van de ideeën afkomstig van de Amerikaanse

  Lees hier meer over de alt-right-beweging. Alt-Rightbeweging in Nederland en Europa. […] Erkenbrand [draagt] – voor Europese begrippen – extreem racistische en antisemitische ideeën uit, die rechtstreeks afkomstig zijn van Amerikaanse inspiratiebronnen, de Alt-Right-beweging.’

  Moet Dimitri van de correspondent toch beter lezen. Hij vind ons extreem rechts hij zegt het niet met zoveel woorden, maar kan het wel tussen de regels door lezen.

  HIer zijn wij verre van antisemitisch. Ik zelf ben pro israel. extreem rechts zijn we al helemaal niet. We zijn kritisch op de islam, maar dat is vrijheid van meningsuiting.

  Extreem rechts doet me eerder denken aan linkse idioterie, maar goed. Moet je eerst wel ff verdiepen wat extreem rechts en (extreem) links zijn, beste Dimitri van de correspondent.

  Dan zal je spoedig de gelijkenissen zien.

  Succes met je onderzoekje 😉

  Liked by 1 persoon

 8. Republikein // juni 29, 2017 om 18:33 //

  Laat rotte man, zo heeft wereldvoetbalspeler Neymar geen baard en maakt reclame voo scheermesjes.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: