Nieuw

Het Midden-Oosten, wat weten we eigenlijk?

Nou ja “we” is misschien niet helemaal terecht, het zou natuurlijk kunnen dat er zich een deskundige onder ons publiek bevind. Maar ik denk redelijk veilig te kunnen stellen dat de gemiddelde kennis over het Midden-Oosten behoorlijk te wensen over laat.

Dat drong tot me door toen ik de laatste berichten over de Formule 1 race van komend weekend las. Azerbeidzjan? Huh? Waar ligt dat eigenlijk? En wat weet ik er eigenlijk van? Nou minder dan niks eigenlijk! Nou ja ik weet dat de meeste landen die op ‘an’ eindigen islamitisch zijn; Pakistan, Afghanistan, Iran, Turkmenistan. Dus dan maar eens op Wikipedia kijken en dan zie je toch een paar bijzondere dingen, het is ruwweg 2 x zo groot als Nederland (Nederland 41.543 vierkante km. Azerbeidzjan 86.600 km.) maar met een kleine tien miljoen inwoners hebben ze wel flink meer ‘lebensraum’ dan wij. Maar dan lees je toch iets opmerkelijks. Ik zie Iran bijvoorbeeld als een land dat hevig onderdrukt wordt door islamisten met de beruchte ayatollah Khomeini als vriendelijkste(!) gezicht. Niet echt jongens waar je een avondje mee naar de kroeg wilt…

desert-1570223_640

Iran is net als Azerbeidzjan sjiitisch dus nou dan zal het daar ook wel geen gezellige boel zijn. Nou dat zou weleens mee kunnen vallen, dit schrijft Wiki;

Ongeveer 93% van de bevolking is moslim. De meeste Russen en Armeniërs zijn christenen.

De meeste moslims, ongeveer 85% van de totale bevolking, zijn sjiitisch. Alleen een klein deel van de bevolking volgt de islamitische regels, zoals vaste gebeden, vasten tijdens de ramadan of het zich onthouden van varkensvlees. Ook de hoofddoek voor vrouwen wordt niet algemeen gedragen. In Bakoe staat een standbeeld van de eerste vrouw die haar hoofddoek vrijwillig aflegde. De meerderheid van de Azerbeidzjanen is sjiitisch. Sjiisme is een minderheid in de Islam. Azerbeidzjan heeft na Iran het hoogste sjiitische percentage qua bevolking ter wereld.

Vreemd nietwaar? Hebben ze daar een soort “islam light” uitgevonden? Is het merendeel net zo islamitisch als wij christenen zijn? Bij ons zitten de kerken ook alleen op kerstavond vol, de rest van het jaar is het toch maar een lege boel, zou dat daar met de moskeeën net zo zijn? (nou ja niet met kerst maar met een islamitische “feestdag”). Zou dat te maken kunnen hebben dat ze onderdeel van de Sovjet Unie hebben uitgemaakt? Communisten moesten nou eenmaal niet veel hebben van religie tenslotte.

Het zou kunnen, het irritante is dat ik het niet weet.old-card-1348784_1280

Nou kan ik natuurlijk een hoop van Wikipedia gaan zitten kopiëren maar als u net als ik nieuwsgierig bent geworden kunt u het ook makkelijk zelf nalezen;

https://nl.wikipedia.org/wiki/Azerbeidzjan

U zult zien dat onze kennis van landen in die regio best beter zou kunnen, één zinnetje wil ik er toch nog wel uitlichten; “Er wonen ongeveer 30.000 Joden in Azerbeidzjan, van wie ongeveer 20.000 in Quba. Het land is naast Turkije, Marokko en Jordanië een van de weinige landen met een islamitische meerderheid die er vriendschappelijke betrekkingen met Israël op nahouden.

En om anderen voor te zijn, ja ik was verbaasd over mijn beduidend minder grote kennis van islamitische landen dan ik gedacht had, er zitten hiaten in. Maar wees gerust, die ga ik de komende tijd opvullen. Je wilt als islam-criticus tenslotte niet van onwetendheid beschuldigd kunnen worden toch?

 

Doe mee met 8.467 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (501 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

14 Comments on Het Midden-Oosten, wat weten we eigenlijk?

 1. Ekster // juni 23, 2017 om 13:13 //

  Ik denk dat deze milde vorm van islam inderdaad iets te maken kan hebben met de invloed van het atheïstische communisme. Dichter bij huis kon je hetzelfde zien in Joegoslavië, en dan met name in Bosnië. Na de 2e wereldoorlog kregen de communisten (de voormalige partizanen) het voor het zeggen. In hun streven naar gelijkheid voor iedereen werd het dragen van hoofddoeken door de vele mohammedaanse vrouwelijke onderdanen ontmoedigd. Die vrouwen waren daar overigens niet rouwig om. Verder waren de Joego-moslims (over het algemeen) evenmin streng in de leer; ze dronken (en stookten zelf vaak!) alcoholica en ze aten varkensvlees. De situatie in Azerbadjan lijkt hier misschien op (weet het zelf niet want ben daar nooit geweest). Maar… deze milde vorm van islam kan altijd weer omslaan in een veel fanatiekere vorm. Dit is momenteel gaande in Bosnië, vooral door de komst van buitenlanders en primitievelingen uit achtergebleven, boerse gebieden. In Sarajevo is een behoorlijke strijd gaande tussen de oorspronkelijke, redelijk liberale moslims en de nieuwkomers die willen dat vrouwen weer gesluierd worden en dergelijke. Ik ben dan ook bang dat dit niet goed af gaat lopen want overal ter wereld worden de mohammedanen immers weer steeds fanatieker in hun bizarre leer. De geschiedenis leert dat mohammedanen onderdrukt moeten worden omdat ze anders de baas gaan spelen en het leven van anderen tot een hel maken.

  Liked by 1 persoon

 2. ! Ik schrijf te snel waardoor ik inpl van korte l ei gebruik ! “Maar mijn opmerking aan jou Tijl ! “Korter “krachtiger ! “Heel even lezen ! ên echt mijn Intresse is weg ! “Jouw onderwerpen zijn goed ! Maar hou de lezer ervan “vast !! “Sorry mijn mening !!

  Like

 3. Tijl Uylenspiegel // juni 23, 2017 om 13:37 //

  Iedereen heeft recht op zijn/haar mening maar tegelijkertijd heeft een auteur of als men wil schrijvertje ook het recht op een eigen manier of zo u wilt eigen stijl van schrijven. Dit is de mijne, stukjes in telegramstijl passen niet bij me.

  Like

 4. polderboy // juni 23, 2017 om 15:16 //

  Mee eens met Ekster, die moslims leefden door kolonisatie, communisme, boeddhisme meer geïntegreerd. Soms ook niet: zoals in het Ottomaanse rijk en het Moghul rijk.

  Nu verspreid de basisvorm zich door communicatie en de hadj. In 1950 bezocht uit het buitenland van de 400 miljoen bijna niemand Mekka. Nu zijn het 1.5 miljoen jaarlijks uit het buitenland die Mekka bezoeken, van de 1.6 miljard moslims.
  Ze kunnen nu ook lezen, de imam zeker, en daarbij krijgen ze van de Saud de Mushin Khan Koran gratis mee naar huis. En dan kan de imam iedereen leren hoe het echt zit, zoals wij dat inmiddels helaas ook weten.

  Liked by 1 persoon

 5. Het condoomgebruik onder moslims is minimaal, komt dat nou ook omdat rubber haram is?.

  Like

 6. Hadden ze dan al rubber in de tijd van mo om condooms te maken?
  We hebben ’t over het jaar 600.
  Dan kan ’t ook nooit vermeld staan als haram.

  Like

 7. Mohammedanen hebben het condoom uitgevonden.

  Engelsen hebben het vervolgens verbeterd, door het schaap dat er omheen zat er af te halen.

  Condoms have been made from a variety of materials; prior to the 19th century, chemically treated linen and animal tissue (intestine or bladder) are the best documented varieties.

  https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_condoms

  Like

 8. Ik weet dat ik de ik er niets te zoeken heb, en dat het MO(Israel uitgezonderd uiteraard) ook hier zo min mogelijk wil hebben.

  Like

 9. Als je Azarbeidjan in onze zoekbalk stopt:
  https://fenixx.org/?s=azarbeidjan
  Zul je zien dat dat steeds voorkomt in combinatie met Armenië, dat is omdat die oorlogszuchtige moorddadige Azeri graag Armeense Christenen de kop afhakken. De grootste sponsor van deze terreur deze oorlog is uiteraard Erdogan, want die kan het niet uitstaan dat ze in de vorige eeuw nog een paar Armeniërs in leven gelaten hebben.

  Gematigd? Ammehoela. En natuurlijk staat dit terroristennest ook weer op het wensenlijstje van de EU om in te leven bij EUrabia.

  Like

 10. Tijl Uylenspiegel // juni 23, 2017 om 18:32 //

  Mijn zoektocht heeft zich voor het grootste deel beperkt tot Wikipedia die toch over het algemeen betrouwbare informatie geeft Fub., er zal vast veel meer over te vinden zijn maar de aanleiding om dit stukje te schrijven was dat ik niet uit kon staan dat ik bij het horen van de naam niet eens wist waar ik het ongeveer moest plaatsen, ik wist dat ze ooit deel uitmaakten van de Sovjet Unie en de naam deed vermoeden dat het een beetje zuidelijk in Rusland lag. Maar waar precies, hoe groot het is, hoeveel inwoners het heeft, zijn ze rijk zijn ze arm dat soort vragen moest ik onbeantwoord laten. En toen drong tot me door dat ik waarschijnlijk niet de enige was die weinig tot niets van dat land wist. En die frustratie schreef ik dus even van me af. 🙂

  Like

 11. Onze zoekbalk is vaker nuttig dan je denkt 😉

  Liked by 1 persoon

 12. Ook jou site zelf Fubar, ik zoek daar regelmatig iets op.
  Daar kan je veel meer vinden.

  Liked by 1 persoon

 13. Die Rothschild en Soros boys deinzen nergens voor terug.
  Het lijken wel Osmanen.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: