Nieuw

De ene verzetsheld is de andere niet

Verzetshelden zijn een eigenaardig fenomeen, tijdens hun daden zijn ze allesbehalve helden in de ogen van de dan heersende politieke machthebbers. Wij kennen het fenomeen voornamelijk van verzetshelden uit de oorlog.

Waarbij ik direct wil aantekenen dat de meeste verzetshelden dat pas werden ná de oorlog en anders dan men graag toegeeft vaak uit communism-157634_640communistische hoek kwamen. Op zich heb ik het altijd al eigenaardig gevonden dat communisten en nazi’s zulke gezworen vijanden waren, ze waren in feite broertje en zusje van elkaar. Daarbij tierde het antisemitisme in het communistische land bij uitstek; Rusland en later de Sovjet Unie ook welig.

Zeker de nazi’s waren de enigen die ertoe overgingen om joden industrieel te vermoorden maar dat wil niet zeggen dat de Sovjets nou zo aardig waren voor joden. Ondanks de van het begin af aan bestaande Jodenhaat van de Duitsers was het niet van het meet af aan de bedoeling ze uit te moorden, ze moesten weg uit Europa en het maakte hun niet zoveel uit of dat nou Zuid-Amerika of een ander continent was.

Terug naar verzet, waardering voor hun daden komt altijd achteraf zoveel mag wel duidelijk zijn. De scheidslijn tussen “vrijheidsstrijder” “terrorist” en “verzetsheld” is maar flinterdun. riot-41342_640De Rote Armee Fraktion kortweg de RAF werd gezien als een linkse terroristische beweging maar zo zagen zij zichzelf allerminst, zij vonden zichzelf eerder vrijheidsstrijders waarbij je je wel af kunt vragen wat vrijheid in een communistisch land of een socialistische heilstaat inhoud, beiden zijn in beginsel totalitair en dat staat op gespannen voet met vrijheid daar hoef je geen genie voor te zijn om dat te bedenken. En de RAF was links of zo u wilt extreem-links, maar waarschijnlijk zien leden of sympathisanten van Antifa hen wel degelijk als helden!

Fidel Castro was daar een ook mooi voorbeeld van, begonnen als vrijheidsstrijder maar nadat hij gewonnen had was de vrijheid het eerste slachtoffer. Nelson Mandela dan? Ooit begonnen als terrorist, later gezien als vrijheidsstrijder. Grappige bijkomstigheid was dat hij streed tegen het apartheidssysteem terwijl het nu omgedraaid is, werden in het Zuid-Afrika van Hendrik Verwoerd en later De Klerk de zwarte meerderheid onderdrukt en gediscrimineerd in het Zuid-Afrika van het ANC worden blanken omgekeerd evenredig gediscrimineerd. Het kan verkeren nietwaar?

Laten we dan eens naar het heden kijken. Sinds enkele decennia hebben wij het islamitisch terrorisme leren kennen, terrorist-607711_640die zijn niet links of rechts maar “religieus” geïnspireerd, je zou geneigd kunnen zijn te denken dat zij geen totalitair politiek systeem nastreven maar niks is minder waar, de islam zou je zelfs met enig gemak nog meer totalitair kunnen noemen dan het socialisme of het communisme, op verlaten van het ‘geloof’ staat de doodstraf en ongelovigen, afhankelijk of ze nog nodig zijn of niet, idem dito.osama-304048_640

Wij zien de huidige aanslagen als terrorisme terwijl een aanzienlijk deel der mohammedanen ze zien als martelaren, al hun voorgaande zonden zijn vergeten en vergeven volgens hun ‘religie’ en ze krijgen op grond daarvan ook direct vrijkaartjes als VIP’s voor de “hemel”. De islam is in die zin dan ook een doodcultus, het leven op aarde is maar tijdelijk en gedurende je tijd op aarde moet je een plaats in de hemel zien te verdienen, dat kan door je religie vroom te belijden en op de voet te volgen of uit te dragen en dat kan als “strijder” voor Mohammed. Ja een zekere sluwheid kun je Mo niet ontzeggen!

Ziet u de overeenkomst met “onze” verzetshelden uit de oorlog? Ook die werden door de nazi’s en hun volgelingen in bijvoorbeeld de NSB gezien als misdadigers en na de oorlog als helden onthaald. Hun werd hun vaak communistische inslag graag vergeven maar bijvoorbeeld Hannie Schaft en Truus Menger-Oversteegen waren wel degelijk hardcore communisten. Vreemd genoeg werd het communisme toen nog als een loffelijk streven gezien, de Communistische Partij Nederland (CPN) was na de oorlog “gewoon” een politieke partij binnen ons democratische stelsel, al vrij snel verloor zij haar aantrekkingskracht en uiteindelijk restte er niks anders dan op te gaan in Groen-Links  samen met de Politieke Partij Radikalen (PSP), de Pacifististisch Socialitische Partij (PSP) en de Evangelische Volkspartij (EVP) Grappig is dat het zogenaamde “Groene” van GroenLinks in eerste instantie niet prominent op de voorgrond stond, dat kwam later pas toen bleek dat het communisme de handen niet snel op elkaar kreeg. Ondanks dat het communisme op die manier wat naar de achtergrond verdween moeten we ons daar niet in vergissen, communisten zijn het nog altijd hoewel ze dat zelf tegenwoordig liever “progressief” noemen. Dat klinkt wat positiever maar is dat in feite natuurlijk niet, een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Niet onvermeld mag blijven dat zowel de PPR als de EVP bestond uit progressieve christenen. Niet zo gek dus dat de CU die nu in de race is om regeringsdeelname een programma hebben dat meer overeenkomsten dan verschillen met GroenLinks heeft.

Kwam “verzet” of “terreur” altijd alleen maar van links? Nee niet uitsluitend maar wel in hoofdzaak. Een voorbeeld van een rechtse terreurbeweging was de Duitse NSU (niet te verwarren met de bromfiets en autofabrikant), in hoeverre dit nou een rechtse terreurgroep was mag u zelf beoordelen, het waren neo-nazi’s en daarmee dus socialistisch, zij waren verantwoordelijk voor de moord op negen allochtone middenstanders en een agente. De groep bestond uit slechts drie neonazi’s, de uit het Oost-Duitse Thüringen afkomstige Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt en Beate Zschäpe.

Zijn de huidige terroristen helden of criminelen? Dat hangt ervan af of de beoordelaars links dan wel islamitisch zijn, in dat geval zijn het “helden“, “idealisten” of “martelaren“. Het is maar dat u het weet!

muslim-152856_640

Doe mee met 8.101 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (473 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

7 Comments on De ene verzetsheld is de andere niet

 1. Is dat een selfie van murkel of jancker of verrotstad???

  Like

 2. Duchesne // juni 22, 2017 om 14:24 //

  Helden zijn mensen die woreen uitgekozen voor de rol van held omdat er behoefte is aan iemand om tegenop te zien. Je zou ook kunnen zeggen dat het een gebrek bij de meerderheid compenseert.

  De dapperheid van Van Speijck is bijvoorbeeld relatief, liever de eigen bemanning dood dan de vijand de boot…..autisme of in dit geval misschien narcisme word soms gezien als heldendaad…..

  Liked by 1 persoon

 3. polderboy // juni 22, 2017 om 15:36 //

  Het wisselde rond WOII, meen ik gelezen te hebben.
  In het begin ramden de Nazi’s de commi’s Duitsland uit, dus elite en grootkapitaal waren erg in hun nopjes met Dolfje.
  Later liep het probleem met de besnorde rakker enigszins uit de hand. Toen mochten commi’s weer meedoen, tot na WOII, toen de deur natuurlijk op slot ging in het oosten.
  Zoals je schrijft, hier had je nog evangelische pacifistische commi’s over: niet echt lui behangen met bomgordels, die rolkoffers met spijkerbommen achter zich aan zeulen.

  Like

 4. Die andere besnorde rakker had trouwens een hekel aan revisionisten, zoals de plutocraat Asscher en Swamsom of utopisten als Klavert en Helsema, en veilingmeesterts ( oplichters ) als drs Aleksander P, die stuurde oom Jozef dan ook naar vakantiekampen waar echt gewerkt moest worden en dom ouwe hoeren met lood werd vergolden.

  Liked by 2 people

 5. ieznogoedh // juni 22, 2017 om 18:03 //

  Er zijn nu moordenaars die misschien alleen hun land voor ellende wilden bewaren, maar die wellicht vele jaren later als verzetsheld geroemd gaan worden.

  Like

 6. Hopelijk zullen Ratko en Anders binnenkort worden bevrijd en gehuldigd.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: