Nieuw

KANS OP VERLICHTING EN SECULARISERING ISLAM IS NIHIL

Door Blondemevrouw

Eind 2012 kwam het Sociaal en Cultureel Planbureau met de resultaten van een onderzoek naar de geloofsbeleving van moslims in Nederland. In 2004 concludeerde het SCP nog, dat er sprake zou zijn van een voorzichtige trend naar secularisering. Daar zijn tijdens dit onderzoek uit 2012, geen aanwijzingen voor gevonden.

Het SCP concludeert dat voor alle moslims in Nederland, praktiserend of niet, islam een belangrijke leidraad is in het leven.

Mohammedanen in Nederland kunnen worden onderverdeeld in drie groepen. De eerste en kleinste groep (20%) bestaat uit moslims die weinig praktiserend zijn, maar zichzelf wel sterk identificeren met islam. En islam en de leer van Mohammed als belangrijke leidraad zien in hun leven. Deze groep wordt ten onrechte vaak aangeduid als de groep seculiere moslims.

Secularisme is de overtuiging dat religie en geloof geen invloed mogen uitoefenen op de maatschappij en het streven naar verwereldlijking van de cultuur.

De leer van Mohammed is de leidraad van de niet praktiserende moslim. Dat hij rituelen afwijst, zoals vijf keer per dag bidden, moskeebezoek en Ramadan, is geenszins het afwijzen van islam, noch  het afwijzen van de invloed van islam op de maatschappij. Ook bewijst dit niet dat hij overtuigd is dat religie en geloof geen invloed mogen uitoefenen op de maatschappij. Dit wordt overigens ook zelden tot nooit door deze groep uitgedragen of kenbaar gemaakt. Hieruit is zèlfs niet op te maken, dat er sprake zou zijn van enige voorzichtige trend naar secularisering.

De tweede en iets grotere groep bestaat uit moslims die ook islam en de leer van Mohammed als belangrijke leidraad in het leven zien en daarnaast een hoge mate van religieuze identificatie verbinden aan deelname aan de ramadan en aan het consumeren van halalvoedsel. In enige mate doen zij mee aan het dagelijks gebed en men bezoekt minder vaak de moskee dan de derde groep;

De laatste en tevens grootste groep moslims in Nederland (60%) ziet islam en de leer van Mohammed als belangrijke leidraad in het leven en verbindt een sterke religieuze identificatie aan een hoge mate van deelname aan zowel de sociale als de rituele praktijken.
Hieruit blijkt dat er geen basis is om te denken dat er reeds sprake is van secularisering onder moslims. Bovendien heeft secularisering binnen de westerse cultuur -gebaseerd op Joods-Christelijke traditie- pas ruimte gekregen ná de Verlichting. Sinds de Verlichting wordt aan het verlaten van het Christendom geen straf verbonden. Op het verlaten van islam, staat vanuit de islam nog steeds de doodstraf. Alvorens er dus sprake kan zijn van secularisering van islam, dient er eerst sprake te zijn van verlichting van islam.
Als we de eerste -meest gematigde- groep zien als een signaal voor verlichting van islam, zien we direct waarom verlichting met betrekking tot islam, op een onoverkomelijk probleem stuit;
Eenvoudig gezegd, betrof de verlichting binnen het Christendom, het afschudden van rituelen en de verlangens en eisen van de kerk(machthebbers), om terug te gaan naar de kern: de boodschap van Jezus. De moslims uit de eerstgenoemde groep in Nederland, die tevens de rituelen van islam -zoals bidden, moskeebezoek en ramadan- afschudden, om terug te gaan naar de kern, gaan terug naar de boodschap van Mohammed.

 

Thierry Baudet:“De kernfiguur van de islam is een krijgsheer die vanuit zijn basis in Medina een heel werelddeel aan zich onderwierp. De kernfiguur van het christendom is een pacifist die voornamelijk ethische en morele leefregels predikte. Het voorbeeld voor christenen is dus een vredelievend slachtoffer dat de andere wang toekeerde; het voorbeeld voor moslims een oorlogszuchtige dader.”

 

 • De kernboodschap voor Christenen, is dus vredelievend.
 • De kernboodschap voor moslims is oorlogszuchtig.

Indien we de verlichting van het Christendom exáct in verhouding willen stellen tot islam, is salafisme de enige mogelijke uitkomst van een verlichting van islam. Terug naar de kern, de boodschap van Mohammed. In dat licht, kunnen we wellicht constateren, dat de verlichting van islam reeds is begonnen? Zal er nog ruimte zijn voor secularisering met salafisme als resultaat van de verlichting van islam?

KANS op verlichting van islam, zoals we dat bij het Christendom hebben gezien en de kans op secularisering van islam, zoals we dat als westerse mensen graag zouden zien, IS NIHIL.

Via Dutch Free Press >>

Doe mee met 8.460 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (7434 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

7 Comments on KANS OP VERLICHTING EN SECULARISERING ISLAM IS NIHIL

 1. Tijl Uylenspiegel // juni 17, 2017 om 23:40 //

  Het gevaar schuilt hem erin dat met name jongeren die van huis uit wel opgegroeid zijn met de islam maar er verder weinig tot niks mee doen van de ene op de andere dag kunnen ‘radicaliseren’, ook onder de terroristen zaten er meerdere die tot voor kort nog alles deden wat (ik wou zeggen god verboden heeft) allah verboden heeft, maar kennelijk kun je al je zonden van je af schudden door martelaar te worden.

  Like

 2. Feniks // juni 18, 2017 om 00:16 //

  Het gevaar schuilt hem erin dat islam islam is.
  islam is een een doctrine van het zuiverste water.
  Alle mohammedanen geen enkele uitgezonderd weet dat.

  Door deze doctrine (het afwijzen van elke vorm van democratie of kritiek) weten wij ook dat islam hier in het Westen geen enkel bestaansrecht kan hebben.

  Liked by 1 persoon

 3. JackvanderVeen // juni 18, 2017 om 05:36 //

  Tijl:
  wat is volgens jou een terrorist? Lijkt wel of je geloof koppelt aan dodelijke agressie!
  Radicaliseren en dat martelaargevoel heeft mijns inziens alles van doen met de hersencellencapaciteit en idealistisch gevoel en ABSOLUUT niets met de islam.
  Daarvoor behoeven we niet verder dan 40jaar terug te kijken en recenter: bijvoorbeeld RAF, ETA, IRA, FARC en ga zo maar door.
  Dat de meest achterlijke minkukels zich binnen de islam bevinden is wel weer een feit.

  Feniks:
  Welk geloof dat fanatiek wordt aangehangen is geen doctrine? Ook dit heeft niets met louter de islam van doen. Binnen elk geloof is het gevaarlijk om met verkeerd gemonteerde draadjes in de bovenkamer te verkeren.

  Feit is helaas wel, dat vanuit de islam momenteel de meest achterlijke en inhumane misdragingen plaatsvinden. HELAAS!!!!!

  Like

 4. Alphons Mantel // juni 18, 2017 om 07:49 //

  waarom kregen de buitenlandse moslims een paspoort?

  Like

 5. Duchesne // juni 18, 2017 om 08:26 //

  Jack van der Veen@ …wat de een terrorist noemt is voor de ander een vrijheidsstrijder. Het Nederlandse “verzet” was voor de Duitser gewoon een clubje terroristen en kriminelen en volgens de Geneefse conventie waren ze dat ook, en in bepaalde mate in de praktijk ook, net na de oorlog werd door verzetslieden menig conflict van eerdere oorsprong eventjes afgerekend, daar zat niks nobels of rechtvaardigs bij en niemand die er iets tegen kon doen. Wat helden word genoemd is dat niet altijds, en de grootste schoften hebben vaak een lintje van het koningshuis gekregen…

  …zoals een Russische generaal ooit tegen Nikita Croetsjev bij een militaire parade in Oost duitsland zei toen hij naar een marcherend Oost duits leger keek: Kameraad Nikita, deze duitsers zijn varkens. Waarop Croetsjev zei: Ja, maar het zijn wel onze varkens. En zo werkt het misdrijven plegen in naam van de staat, je kan een zwijn zijn maar zolang je hun zwijn bent is het goed.

  Like

 6. polderboy // juni 18, 2017 om 11:18 //

  Niet alleen afvalligheid, maar ook twijfel over de wetten en regels, die de waarheid van Allah voorschrijft, wordt als een ziekte gezien. Ook een twijfelaar die afwijkt van de strikte regels, wordt als afvallige, een crimineel, en dus ongelovige gezien.

  Dat moslims moslims vermoorden is dus maar hoe je het bekijkt. Een leek zal dat zo zien.
  De daders vermoorden echter in hun optiek geen moslims, maar twijfelaars, ook criminelen, zoals ongelovigen, die gelijk Yezidi’s hun straf het liefst niet mogen ontlopen.
  Allah verkondigd immers de absolute juiste waarheid, waaraan geen twijfel mogelijk is, en geeft daarbij aan, dat alle middelen geheiligd zijn om dat doel te bereiken.
  Als Nazi zou ik wel weten wiens kant ik zou kiezen…

  Like

 7. Moslims kunnen nooit seculariseren om eeenvoudige redenen.
  De koran stelt expliciet uit dat er andere interpretaties kunnen worden gegeven dan het letterlijk opvolgen van de koran. Als er tegensrijdigheden worden gevonden dan zijn de latere teksten geldig. Maw, de latere en geweldadige teksten overrulen de eerdere, soms vredelievendere teksten.
  Waar het onderzoek van het SCP – net als veel andere wetenschappelijke onderzoeken – de fout ingaat zijn de aannames. Er wordt bv aangenomen dat diegenen die “.. weinig praktiserend zijn, maar zichzelf wel sterk identificeren met islam.” moslims zijn. Daar is de koran heel duidelijk in, dat zijn zij niet! Sterker nog, de koran steld dat zij alsnog naar islamitische wetten moeten gaan leven of vermoord moeten worden. Kortom, het zijn slechts groupies. Onnozelen die zich om verschillende redenen willen associeren met die vorm van Magisch Denken. Redenen kunnen zelfbehoud zijn (zij moeten immers worden vermoord als zij het geloof afwerpen) of afkeer van alle andere levensinrichtingen. Dit is ook de belangrijkste reden dat vanaf het moment dat zij zich wél in de islam gaan verdiepen zij nogal vaak (actief) terrorist worden. Het wordt namelijke EXPLICIET VEREIST!
  Kortom, alle echte moslims zijn terrorist. Actief danwel passief. De rest is drager van de ziekte maar overlijdt nog niet direct aan. Wel kan deze drager de ziekte verder verspreiden. Ook kan de drager alsnog ziek worden en een accuut gevaar voor zichzelf en de omgeving worden.
  Quarantaine is gewenst maar het ruimen van alle infectiehaarde is geprevaleerd!

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: