Nieuw

‘Jullie zouden gerust banger mogen zijn’

Darya Safai is tandarts, ondernemer en vrouwenrechtenactivist. Na 17 jaar in België vreest ze dat het ‘islamisme’ waarvoor ze Iran ontvluchtte, ook hier opmars maakt. ‘Aan alle zogenaamd geëmancipeerde moslima met hoofddoek, zeg ik: Een hoofddoek is geen accessoire zoals een handtas.’

Ze was nog nooit buiten Iran geweest, wist niets over België, toen ze op 28 juni 2000 landde op Zaventem. Haar laatste twee jaar tandheelkunde moest ze overdoen aan de VUB, omdat ons land haar diploma niet erkent. Samen met haar man heeft ze inmiddels drie bloeiende tandartspraktijken, in Brussel en Antwerpen. N-VA gaf haar vorig jaar de ‘Ebbenhouten Spoor’, een erkenning die de partij elk jaar uitreikt aan een verdienstelijke nieuwe Vlaming.
.
De laatste jaren ontpopt ze zich steeds nadrukkelijker tot mensenrechtenactiviste. In 2014 richtte ze de actiegroep ‘Let Iranian women enter their stadiums’op. Telkens de Iraanse nationale voetbal- of volleybalploeg op verplaatsing een match speelt, reist ze mee. ‘Ik koop bewust een stoel in het zicht van de camera. Ik tooi me in de kleuren van de ploeg, en supporter luidkeels. Ik toon mijn banner, waarop staat: Laat Iraanse vrouwen binnen’. Vorige week werd ze tijdens de World League volleybal in Pesaro het stadion uitgezet door twintig Italiaanse politieagenten.
.

De Tijd

Doe mee met 8.062 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Bolo (2040 Articles)
'Loquendi Libertatem Custodiamus' Laten wij waken over de vrijheid van het spreken

5 Comments on ‘Jullie zouden gerust banger mogen zijn’

 1. skeeter // juni 10, 2017 om 22:03 //

  Kopvodden zijn keuze volgens alle gehersenspoelde misbaksels.

  Like

 2. kan geen reacties plaatsen onder topic over auto bij CS …

  Like

 3. ik ook niet dus lig niet aan jouw
  Sorry, comments are not allowed for this item.

  Like

 4. Ik ben doodsbenauwd. Alleen de sukkels in de regering blijkbaar niet. Maar ja die verkeren ook niet met de dreiging. Ze verkeren in hun eigen kringen….

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: