Nieuw

Europees leger via een omweg

Dat is wat mij door het hoofd speelde bij de berichten over de verregaande “samenwerking” van defensie van meerdere EU landen.

U weet dat de EU al veel langer een Europees leger wenselijk vind en tot op heden kreeg men dat gelukkig niet voor elkaar. Maar nu het Amerika van Trump Europa dwingt eindelijk eens haar afspraken mbt. uitgaven aan defensie na te komen nu zien ze hun kans schoon. Zeker er is best iets bij voor te stellen als landen collectief hun inkopen regelen en op elkaar af te stemmen. Maar een kind kan bedenken dat de huidige voorstellen gewoon een opstapje zijn om uiteindelijk via een omweg toch te komen tot een Europese legermacht.

marching-band-1916503_1280

Hij is fijn! Dat gaat dus inhouden dat als de Europese Commissie het wenselijk acht “ergens ter wereld” te gaan “helpen” Nederland (en de andere landen) verplicht wordt materieel en manschappen beschikbaar te stellen. Niet omdat onze regering dat wil maar omdat de EU dat wil. Nee zo zal dat niet verkocht worden natuurlijk, de Nederlandse regering (welke signatuur die straks ook zal gaan krijgen) zal zich in allerlei bochten wringen om het te doen voorkomen dat ze het zelf willen op het moment dat duidelijk wordt dat de EU plannen bekend gaat maken dat ze wat willen gaan doen. Waarschijnlijk is dat ze al voordat de plannen naar buiten komen ingelicht gaan worden over wat staat te gebeuren zodat men vast de geesten rijp kan maken.

Uitgaande van ons piepkleine landje is het natuurlijk dagdromerij dat een defensie apparaat ons land afdoende zou kunnen beschermen tegen een aanval van buitenaf. Nou ja een aanval van Luxemburg of België zouden we misschien wel aankunnen, en vooruit, ook een aanval van IJsland zullen we wel af kunnen slaan maar daar houd het wel zo’n beetje mee op.

Zo’n aanval is natuurlijk lariekoek, die gaat er in de wereld van vandaag (en morgen) niet komen. In alle andere gevallen is het leger van Nederland niet in staat ons te verdedigen. Vanuit die wetenschap is het dus begrijpelijk dat we vergaande samenwerking van Defensie met overige lidstaten belangrijk vinden. We hebben het dan over defensie of met een ander woord, verdediging. Meer dan dat moet het niet worden.

Waarom? Nou gezien het agressieve beleid van de EU ten aanzien van Rusland ben ik er allesbehalve gerust op dat als de EU erin slaagt van die gezamenlijke defensie een Europees leger te maken dat het bij defensie blijft. De Navo is nu al bezig met grote troepenconcentraties aan de grenzen met Rusland en als de EU straks een forse stem krijgt dan is het niet ondenkbaar dat zij een stapje verder willen gaan. En dan zou Nederland dus gewoon op moeten draven op bevel van een stelletje idioten in Brussel.

De EU wil natuurlijk ook graag elders op de wereld “helpen“, denk bijvoorbeeld aan Jemen of Afghanistan, straks hebben wij een stel JSF’s en dus zullen wij wel “te hulp geroepen worden“. Leuk, goede oefening voor de piloten ook, maar wat nou als er straks een of meerdere van die peperdure dingen uit de lucht geschoten worden, kunnen we dan de schade vergoed krijgen of geeft de Europese Commissie dan ineens Niet Thuis? Tuut tuut tuut. In gesprek. Tuut tuut tuut.

Samenwerking op gebied van defensie is prima laat daar geen twijfel over bestaan, een Europees leger is om maar eens een understatement te gebruiken onwenselijk. Dat legt veel te veel macht bij malloten als Juncker en Verhofstadt om over onze Nationale Malloot van Baalen nog maar te zwijgen. Of bent u alweer vergeten hoe die laatste twee de oproer op het Maidanplein stonden op te zwepen? Hans van Baalen met samengebalde knuistjes! Het kon zo in een comedy! Zulke zwakzinnigen mogen wat mij army-2186_640.jpgbetreft niet eens een zakmesje op zak hebben, laat staan dat die straks wat in de melk te brokkelen krijgen over de inzet van een Europees Leger. Als er één ding is dat we van het verleden kunnen leren dan is het dat hoe groter de militaire macht van een land, hoe groter de kans dat machthebbers daar een keer gebruik misbruik van gaan maken.

Tijl is van na de oorlog en dat wil hij graag zo houden.

Doe mee met 8.460 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (501 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

4 Comments on Europees leger via een omweg

 1. “Maar nu het Amerika van Trump Europa dwingt eindelijk eens haar afspraken mbt. uitgaven aan defensie na te komen nu zien ze hun kans schoon”

  “Hij is fijn! Dat gaat dus inhouden dat als de Europese Commissie het wenselijk acht “ergens ter wereld” te gaan “helpen”
  Nederland (en de andere landen) verplicht wordt materieel en manschappen beschikbaar te stellen. Niet omdat onze regering dat wil maar omdat de EU dat wil.”

  Dan verandert er helemaal niets en blijven de Europese landen, inclusief het materieel en de manschappen, onder controle staan van de poppenmeester de VS. Alleen zal het materieel volledig op kosten van de Europese belastingbetaler komen. De kosten (salaris etc.) en organisatie van de manschappen waren al vanaf het begin op kosten van de Navo-lidstaten…

  Het nazi-leger was, net als de Navo, een internationaal leger en werd ingezet
  tegen de Sovjet-Unie. Nazi-Duitsland kreeg financiële steun, de propaganda organisatorische kennis van de VS net als de Navo.
  Niet zo vreemd, het grootste deel van de aandelen van de Duitse industrieën en banken waren sinds WWI voor een appel en een ei in handen van Amerikaanse en Britse banken en bedrijven gekomen. De Sovjet-Unie als nieuwe markt voor hun producten was zeer welkom. Ze dromen er nog steeds van, dat is te merken.

  Maar welk een smerig spel speelde de VS nadat het rode leger de Grote Patriottische oorlog won?
  Josef Stalin gaf op 10 maart 1952 de Verenigde Staten de zogenaamde “Peaceful nota,” waarin hij de vijand van gisteren (Duitsland) een handreiking gaf.
  Lees de fragmenten van het vredesverdrag van het Stalin project:

  “Duitsland wordt hersteld als één staat.”
  “Alle strijdkrachten van de bezettende bevoegdheden moeten uit Duitsland worden ingetrokken.”
  “Duitsland verbindt zich ertoe geen coalitie of militaire alliantie gericht tegen een macht die hebben deelgenomen met hun strijdkrachten in de oorlog tegen Duitsland aan te gaan.”
  “Duitsland zal worden toegestaan om zijn eigen nationale strijdkrachten op te richten (land-, lucht- en marine), die nodig zijn voor de nationale defensie.”

  Zelfs de minister van interne Duitse betrekkingen van Duitsland Yakob Kayzer beschreef het document als “de belangrijkste politieke gebeurtenissen van de laatste tijd.” Maar de VS kwam tussenbeide, zij hadden hele andere plannen, zij organiseerde de voorloper van de NAVO – Europese Defensie Gemeenschap (EDC).
  Bondskanselier Konrad Adenaeur stond onder grote Amerikaanse druk en had helemaal niets te willen. Er werden hele andere methoden gecreëerd, namelijk valse informatie (ja, er is niets veranderd in deze wereld). Er werden honderden posters geplakt in de Duitse steden met de woorden “Moskou wil het Ruhrgebied”, “Vandaag de dag, het Duitse Nationale Leger en morgen een Duitse Sovjetrepubliek”, “Worstelen met spionnen, saboteurs en informanten! “(poster bloedluizen kruipend met hamer en sikkel op de rug), enzovoort.

  Er moesten “stoottroepen tegen de bolsjewistische expansie” georganiseerd worden…

  Neen, het is niet de Islam waar we bang voor moeten zijn…, nog niet, maar het grootste gevaar is Amerikaanse expansiedrift en de bijbehorende doctrine waar we al 100 jaar mee overspoeld worden.
  De eerste die voor het Neurenberg tribunaal gesleept had moeten worden was politiek Amerika…

  Joseph Stalin had het goed begrepen, hij zei in 1952;
  “Als ik er niet meer ben, zal de wereld zoveel vuil over mij en de Sovjet-Unie uitstorten maar naarmate de tijd vordert zal de wind al het vuil wegblazen en zal alleen de waarheid overblijven.

  Like

 2. Ik heb daar zo mijn eigen mening over, ik denk dat het Brussel niet gaat lukken.
  Ten eerste is een volgende crisis op komst en ten tweede gaan landen steeds meer protesteren.

  Like

 3. Tijl Uylenspiegel // juni 8, 2017 om 23:03 //

  Nou laat ik het anders zeggen Guardia; ik hoop dat het Brussel niet gaat lukken, maar ik zou mijn hand er niet voor in het vuur durven steken. Frankrijk en Italië zijn voorstanders van zo’n leger en misschien ook nog andere landen, wat de bevolking al dan niet wil daar hebben Europese politici nooit veel om gegeven. Daar zijn meerdere voorbeelden van. En dat maakt dat het nog geen gelopen race is, ik denk dat de omweg zoals ik hem schets kans van slagen heeft.

  Liked by 1 persoon

 4. Fascistenleider Erdogan wil Qatarese terroristen te hulp schieten.
  De ploerten achter ISIS treden naar buiten.
  http://www.telegraaf.nl/buitenland/28346710/__Turkije_kan_troepen_Qatar_sturen__.html

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: