Nieuw

‘Misdadigers in uniform’ De schaduwzijde van de GI’s in het bevrijde Frankrijk

Amerikaanse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog hebben gevochten worden vaak afgeschilderd als helden, ereburgers, krijgers uit de “Greatest Generation.” Maar een nieuw boek onthult de schaduwzijde omtrent het gedrag van veel Amerikaanse soldaten in het bevrijde Frankrijk. Beroven, verkrachten en hoereren door deze soldaten waren schering en inslag.

Door

De bevrijders maakte veel lawaai en dronken te veel. Ze crosten rond in hun jeeps en ze vochten in de straten en stolen alles wat geld waard was. Maar het ergste was hun obsessie voor Franse vrouwen. Ze wilden seks. In sommige gevallen gratis, in sommige gevallen voor geld en in sommige gevallen middels geweld.

Na vier jaar van Duitse bezetting begroette de Fransen de Amerikaanse soldaten na de landing in Normandië op 6 juni 1944 als hun bevrijders. Het hele land was uitzinnig van vreugde. Maar na een paar maanden werd een schaduw geworpen over het vooraf gedachte plaatje van de nieuwe ‘overwinnaars’ van de Duitsers Fransen.

Tijdens en na de late zomer van 1944 klaagden een groot aantal vrouwen in Normandië over verkrachtingen door Amerikaanse soldaten. Op deze manier werd er wederom angst gezaaid onder de Franse bevolking. Er deed zich zelfs een bittere grap de ronde onder de voor hun gevoel opnieuw onderdrukte Fransen: “Onze mannen moesten zich verstoppen voor de Duitsers en toen de Amerikanen kwamen moesten we onze vrouwen weer voor hen verbergen.”.

1Met de landing op Omaha Beach overspoelde “een ware tsunami van mannelijke lust” Frankrijk, schrijft Mary Louise Roberts, hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Wisconsin, in haar nieuwe boek “What Soldiers Do: Sex and the American GI in World War II France.” In haar boek veegt Roberts het ideaalbeeld van de oorlogshelden met een ferme zwaai van tafel. Hoewel soldaten een reputatie hebben voor het plegen van verkrachting in vele oorlogen werden de Amerikaanse GI’s tot nu toe grotendeels van deze stereotype uitgesloten. Historisch onderzoek heeft zeer weinig aandacht besteed aan deze schaduwzijde van de bevrijding van Frankrijk en Europa. Lange tijd werd dit behandeld als een taboe onderwerp in zowel de Verenigde Staten als in Frankrijk zelf.

1

De Amerikaanse legerpropaganda was er niet op gericht om soldaten te werven voor deze oorlog als een strijd voor vrijheid, schrijft Roberts, maar als een “seksueel avontuur.” Frankrijk was “een enorme bordeel,”. In  het magazine Life werd er heftig op los gefantaseerd toentertijd, “Frankrijk werd bewoond door 40.000.000 levensgenieters die al hun tijd besteden aan eten, drinken (en) de liefde.” De Stars and Stripes, de officiële krant van de Amerikaanse strijdkrachten, leerde soldaten Duitse zinnen als: “Waffen niederlegen” ( “Leg je wapens neer!”). Maar de Franse zinnen die de soldaten er in konden leren waren heel anders: “Je hebt mooie ogen”, “Ik ben niet getrouwd” en “Zijn je ouders thuis?”

Na hun overwinning vonden de soldaten dat het wel tijd voor een beloning was. Terwijl zij genieten van en met de Franse vrouwen valideerden ze niet enkel hun eigen mannelijkheid, maar ook, in overdrachtelijke zin, de nieuwe status van de Verenigde Staten als een supermacht, zo schrijft Roberts. De bevrijding van Frankrijk werd verkocht aan het Amerikaanse publiek als een liefdesrelatie tussen Amerikaanse soldaten en dankbare Franse vrouwen.

Aan de andere kant, na hun nederlaag tegen de Duitsers, werd dit door veel Franse gezien als de zoveelste vernedering in hun eigen land. Alhoewel de Franse officieel onder de overwinnaars werden geschaard waren het de Amerikanen die nu de leiding over Frankrijk in handen hadden.

‘Scenes In tegenstelling tot Fatsoen’

Het onderwerp seks speelde een centrale rol in de relatie tussen de Fransen en hun bevrijders. Prostitutie was de bron van constante strijd tussen Amerikaanse militaire functionarissen en lokale overheden.

Enkele van de meest dramatische meldingen kwamen uit de havenstad Le Havre dat werd overspoeld door soldaten op weg naar huis in de zomer van 1945. In een brief aan kolonel Weed, de Amerikaanse regionale commandant, klaagde toenmalige burgemeester Pierre Voisin dat zijn burgers niet eens meer een wandeling in het park of een bezoek aan de begraafplaats konden maken zonder geconfronteerd te worden met GI’s die in het openbaar seks met prostituees hadden.

1“Scènes in strijd met de goede zeden” werden dag en nacht ontvouwen in zijn stad zo schreef Voisin. Het is “niet alleen schandalig, maar ook ondraaglijk”, dat “jeugdige ogen worden blootgesteld aan zulke openbare smerigheid.” De burgemeester stelde dat de Amerikanen over moesten gaan tot het opzetten van een bordeel buiten de stad, zodat de seksuele activiteit discreet zou zijn en de verspreiding van seksueel overdraagbare ziekten konden worden bestreden door medisch personeel.

Maar de Amerikanen wilden hier niet aan meewerken. Ze waren er bang voor dat verhalen over bordelen ook het thuisland zouden bereiken en op deze manier ook terecht zouden komen bij hun vrouwen thuis. Bovendien, schrijft Roberts, leken veel Amerikaanse militaire functionarissen de klachten niet serieus te nemen op grond van hun overtuiging dat het normaal was voor de Fransen om seks te hebben in het openbaar.

Maar de inwoners van Le Havre schreven protestbrieven aan hun burgemeester en niet alleen met betrekking tot prostitutie. We zijn “aangevallen, beroofd, overlopen zowel op straat als in onze huizen,” schreef een burger in oktober 1945. “Dit is een regime van terreur, opgelegd door bandieten in uniform.”

‘The Swagger of Conquerors’

Er kwamen vergelijkbare berichten uit alle hoeken van het land, met politierapporten notering van overvallen, diefstal en verkrachtingen. In Bretagne waren het dronken soldaten die bars vernielde wanneer de cognac opraakte. Seksueel geweld tegen plaatselijke vrouwen leek een gemeengoed in Marseille. In Rouen dwong een soldaat op weg naar huis een vrouw middels zijn wapen en eiste seks.

De militaire autoriteiten namen in het algemeen de klachten over verkrachting serieus. De soldaten die werden veroordeeld waren bijna uitsluitend Afro-Amerikaanse soldaten en een aantal van hen was van mening dat dit op basis van valse beschuldigingen was gebeurd. Inderdaad racisme dat kennelijk ook diep verankerd zat in de Franse samenleving.

Een café eigenaar uit Le Havre gaf de diep gewortelde Franse ontgoocheling op het gedrag van de Amerikanen overduidelijk weer toen hij zei:. “We hadden verwacht dat we vrienden zouden maken die ons zouden helpen ons niet te hoeven schamen voor onze nederlaag. In plaats daarvan kwam er onbegrip, arrogantie, ongelooflijk slechte omgangsvormen en de branie van veroveraars naar ons toe .”

Vertaling Bolo

origineel artikel Spiegel Online

Waarom deze vertaling? 

Niet daar ik ondankbaar ben voor de bevrijders uit de Verenigde Staten. Maar ik ben ook de Russen dankbaar en waarom wel de oorlogsmisdaden van de ene onder de pet blijven houden en deze doodzwijgen terwijl we de oorlogsmisdaden van de andere tijdens elke discussie weer voorbij zien komen om Rusland ook nu nog in een kwaad daglicht te kunnen stellen?

Ik ben iedereen dankbaar die ons heeft helpen bevrijden maar misdragingen mogen nooit of te nimmer verborgen gehouden worden en zolang dit wel gebeurd blijf ik dit soort artikelen vertalen en plaatsen aangezien de waarheid aan alle kanten op de juiste manier moet worden getoond.

met groet Bolo

Doe mee met 8.227 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Bolo (2070 Articles)
'Loquendi Libertatem Custodiamus' Laten wij waken over de vrijheid van het spreken

22 Comments on ‘Misdadigers in uniform’ De schaduwzijde van de GI’s in het bevrijde Frankrijk

 1. Feniks // juni 6, 2017 om 22:50 //

  Dezelfde verhalen heb ik gehoord van een meneer van tegen de negentig in Zeeland, alleen dat ging dan over de Engelse bevrijders.
  Heel opmerkelijk vond ik in zijn verhalen dat hij van de Duitse bezetters zei, (wat hij verder ook van de Duitse bezetting vond) dat die dat soort wangedrag nooit hadden vertoond.

  Liked by 1 persoon

 2. Nou zullen de Canadese soldaten zich in Nederland wel enigszins beter gedragen hebben dan die Amerikanen in Frankrijk, maar ik kan me een verhaal van me grootmoeder herinneren hoe ze zich geërgerd heeft aan de rotzooi die de Canadese soldaten overal achterlieten, volgens haar zeggen kon je skiën op de gebruikte condooms die op straat lagen. Ze had tijdens de oorlog een bloedhekel gekregen aan Duitsers, maar was toch van mening dat die Duitse soldaten zich tijdens de bezetting een stuk beschaafder gedroegen dan die Canadezen.

  Like

 3. De Duitsers kregen in eerste instantie de opdracht om middels sociaal gedrag op een vriendelijke manier de Nederlanders over te halen om voor Duitsland te kiezen. Pas later liep het ook hier fout toen men er achter kwam dat dit niet ging lukken.

  Like

 4. Sluit mooi aan bij:
  Newly released UN “Nazi Holocaust archives” show US & UK colluded with Third Reich to destroy Soviet Union
  https://fenixx.org/2017/06/06/newly-released-un-nazi-holocaust-archives-show-us-uk-colluded-with-third-reich-to-destroy-soviet-union/

  Like

 5. Duchesne // juni 6, 2017 om 23:18 //

  De misdrijven die zijn begaan na 5 mei 1945 door Geallieerde soldaten zijn een verborgen stuk geschienis…..de Belgische jongens die hun meisjes moesten verdedigen tegen Engels soldaten en daarvoor stierven op hun eigen kasseien, de 10.000 Kozakken en hun vrouwen en kinderen die massaal werden opgedreven door Engelse troepen naar de Russen die al klaar stonden om ze af te maken, velen pleegden op de weg naar Wenen zelfmoorden sprongen in ravijnen, sommigen werden toen ze trachten te vluchten met machinegeweren en tanks afgemaakt. We spreken augustus 1945….

  Duite soldaten vochten tot eind augustus 1945 nog door in kleine groepen in Duitsland en zelfs op de Waddeneilanden, die pas in het najaar van 1945 werden bevrijd….om te zwijgen van de Duitstalige Burgers die in Hongarije en Tsjechië massaal werden afgemaakt door ze dood te rijden met vrachtauto’s terwijl ze gedwongen op en rij moesten liggen…

  Vae Victus…..wee de overwonnenen…..

  De lijst met moorden door de overwinnaars zijn legio maar wie wint schrijft geschiedenis… en precies dat stukje is waar het misgaat, generaties die volgen krijgen een valse geschiedenis en maken op die basis nieuwe beslissingen, en daarmee opnieuw dezelfde fouten.

  Onze regering is mede verantwoordelijk voor vele moorden, voor doofpotten en voor collaboratie met dictators, mede verantwoordelijk voor genocide en systematische martelingen, onze “leiders” zijn zielloos…

  En wij die zouden moeten leren van het verleden en er de lessen uit zouden moeten halen voor een betere toekomst, we staan aan de zijlijn te kijken hoe we als volk worden verkwanseld door lieden die het bespugen nog niet waard zijn.

  En we doen niets….Vae Victus….Wee de slaven die zelfs het leven al hebben opgegeven vanaf hun geboorte…men noemt ze beschaafd maar het zijn de beesten onder de mensen…en geen diploma, universiteitsgraad of titel kan dat verhullen, dat niet mens zijn, dat willen leven als slaaf, het willen zijn van het minste van alle wezens, de onderdaan, de vrijwillige slaaf.

  Liked by 3 people

 6. @ikkesbolo

  Ik denk dat het ook te maken heeft met de strenge Pruisische krijgstucht die voor de (gewone) Duitse soldaat werd gehanteerd. Zo was het voor Duitse militairen (nogmaals voor Jan Soldaat) niet toegestaan om binnengevallen landen te plunderen en de buit naar huis te sturen, In tegenstelling met het Amerikaanse leger, Waar zelfs een procedureschrift en een regeling aanwezig was om ‘geconfisqueerde’ goederen zo snel mogelijk op het thuisadres in het moederland af te leveren. Vooral Duitse burgers zijn de klos geworden van deze toestemming voor diefstal en zijn veel persoonlijke kostbaarheden kwijtgeraakt die zich nu in de VS bevinden.

  Like

 7. Tijl Uylenspiegel // juni 6, 2017 om 23:31 //

  Geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars en die zijn er niet bij gebaat de vuile was buiten te hangen.

  Like

 8. Klopt @rommelig zonder de Duitse discipline was de oorlog ook eerder afgelopen geweest. Moet eens gaan zoeken moet nog ergens een boek liggen iets met ‘leven onder bezetting in Noord Limburg’ eens kijken wat ze hier over zeggen

  Like

 9. Even tussendoor, op Joop maken ze zich meer druk over de zogenaamde beledigende opmerkingen van Trump aan het adres van Khan na de terreuraanslag in Londen dan de islamitische terreuraanslag zelf. Dat zegt wel zo’n beetje alles.

  Liked by 1 persoon

 10. Tijl Uylenspiegel // juni 7, 2017 om 00:24 //

  Ja en iedereen heeft het over DE aanslag in Londen terwijl het er in werkelijkheid twee waren, de drie mannen die in een uitgaansgebied lukraak mensen neerstaken worden massaal verzwegen.

  Like

 11. Natuurlijk moeten we de schijn voorkomen iets te maken hebben met kwalijke herinneringen van een nazi-verleden. Maar rommel’s gezond verstand zegt dat dit Joopvolk zo snel mogelijk in concentratiekampen geïnterneerd moet worden om een gezonde heropvoeding te ondergaan. De veren van 1968 afschudden.

  Like

 12. Even iets rechtzetten. Onlangs las ik een boek, ergens geschreven in de jaren ´50 door een journalist over het oprukkende Duitse leger richting Rusland, dit leger heeft geroofd en verkracht en dorpen uitgebrand met bewoners en al. Het boek gaat verder met het omgekeerde, toen aan het eind van de jaren ´44 de Russen richting Berlijn optrokken, hielden ze zich ook niet aan de regels en verkrachtten velen Duitse vrouwen.
  Conclusie van dit boek was dat elke oorlog deze wantoestanden kent.
  Moet het even opzoeken in mijn foto archief want ik heb van bepaalde bladzijden fotos gemaakt vanwege de omschrijving.
  Dus ik kom hier morgen op terug en zal het plaatsen.

  Liked by 1 persoon

 13. @Guardiacivil

  Maak er meteen een artikeltje van en stuur het via de redactiemail (contactknopje bovenaan de pagina) naar me op. Het wordt tijd dat er wat vers bloed in de redactie stroomt.

  Like

 14. trebor2110 // juni 7, 2017 om 00:47 //

  Ook in Nederland hebben de gealieeerde huis gehouden van verkrachten moorden stelen en roven in Brabant en een gedeelte Gelderland als ik het goed heb , heb er laatst iets over gelezen
  https://www.kb.nl/themas/geschiedenis-en-cultuur/tweede-wereldoorlog/oranje-bitter-nederland-bevrijd/soldatenvolk/rapport-over-plunderingen-door-geallieerden
  http://deoranjeboom.nl/wp-content/uploads/2015/02/Jb-47-1994-03.pdf

  Like

 15. trebor2110 // juni 7, 2017 om 00:54 //

  Ik dank de Russen op me blote knieen , zonder hun waren de Duitsers nooit verslagen

  Like

 16. Kwam een poll tegen ze zijn benieuwd naar jullie mening .
  http://poal.me/s3ronw

  Like

 17. Virgo // juni 7, 2017 om 10:09 //

  @trebor2110 // juni 7, 2017 om 00:54 //
  Wat zeg je nou eigenlijk joh. Je hebt geen idee wat de Russen anderen hebben aangedaan. Ik kots van alle domheid die ik om me heen waarneem. Walgelijk.

  Like

 18. Henk der Niederlànder // juni 7, 2017 om 12:24 //

  @ Virgo.
  Het klopt inderdaad dat de Russen onder hoofdzakelijk Stalin nogal wat ellende veroorzaakt hebben maar dat doet aan het feit niks af dat de westelijke geallieerden zonder de Russische. inspanningen de oorlog zeker niet op korte termijn hadden kunnen winnen.
  Dat de Russische militairen zo huis gehouden hebben onder de Duitse vrouwen was ook terug te voeren op de propaganda van hogerhand in het Russische leger nadat de Duitse militairen en met name de SS zich als beesten gedragen hadden in Rusland.
  Wat ook wel eens vergeten word trouwens dat in 1940 de Franse en Belgiese soldaten zich in ernstige mate schuldig hebben gemaakt aan plunderingen in Zeeland en west Brabant, waaruit wel blijkt dat oorlog nou niet bepaald het beste los maakt in de mens.

  Like

 19. Duchesne // juni 7, 2017 om 13:48 //

  Alles naar Allah H-slot, iets anders is onszelf voor de gek houden dat alle mensen hetzelfde zijn. Er is wel degelijk een verschil tussen het ene ras en het andere qua capaciteiten en sociaal ingesteld zijn, maar wanneer sektarische overtuiging en eenntotale haat/sfgunst voor anders denkenden de grondslag is word het tijd om de wapens te grijpen. Ik denk dat moslims gewled enkel kan worden gestopt met het terugsturen of een paar gorte nuliare bommen op mekka en Medina, Ankara en eigenlijk het halve midden oosten. Met Islam is niet te onderhandelen, er is overwinnen of afgeslacht worden.

  Like

 20. doe maar naar alalalalalalallaaaaaaaa

  Like

 21. Tijl Uylenspiegel // juni 7, 2017 om 23:34 //

  Henk de Russen hebben onwaarschijnlijk geleden onder de Duitse aanvallen dus die hadden misschien nog iets dat als motief voor hun wreedheden kon gelden, de geallieerden hadden beduidend minder aan excuus.

  Liked by 1 persoon

 22. Henk der Niederlànder // juni 8, 2017 om 20:36 //

  In deze kan Ik natuurlijk alleen maar met je instemmen Tijl.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: