Nieuw

De teloorgang van Nederland

Dit keer eens een terugblik op de teloorgang van het eens zo prachtige Nederland zoals steeds minder Nederlanders het nog hebben meegemaakt.

U weet inmiddels dat Tijl Uylenspiegel een beetje een vreemde eend in de bijt van de redactie van Fenixx is met vaak wat persoonlijke overpeinzingen. Vreemd want we zijn een “Rechts” en Islam kritische” site. Waarom dat afwijkende gedrag? Onderschrijf ik de noodzaak van site’s als de onze niet? Integendeel!

Alleen de anderen zijn daar beter in gedocumenteerd dan Tijl. Ja ik weet, dat is vaak een kwestie van zelf op onderzoek uitgaan op het onvolprezen internet maar laten we eerlijk zijn, daar kun je behoorlijk depressief van raken. Tijl is met behoorlijke afstand de oudste van het team en heeft dus ook meer gezien en meegemaakt van het veranderen van eens een prachtig land tot het afvoerputje van Noord-Afrika.

Tijl is geboren en getogen Hagenaar en toen Tijl een Tijltje was ging hij in de bouw werken, in de verwarming om precies te zijn. Was Tijl zo handig dan? Nee allesbehalve, maar als Tijl zich iets voornam dan was hij ongekend ijverig en zo kwam het dat hij al na een kleine anderhalf jaar van hulpmonteur als monteur op de loonlijst stond. Dat was zo ongeveer rond 1968.

In 1962 was Zoetermeer een plattelandsgemeente met rond de tienduizend inwoners. De wat ouderen onder ons zullen het misschien nog hoofdzakelijk kennen van de grote reclame langs de A12 van Nutricia (dat was destijds nog vrij ongebruikelijk zo’n grote neon reclame) en van het grote wegrestaurant iets verderop. Ook die had je toen nog niet zoveel.

Vanaf 1960 zo ongeveer moest dat allemaal veranderen, Nederland kende nog steeds een grote woningnood, jonge stellen zagen zich vaak genoodzaakt om in te gaan wonen bij een der ouderparen in hun toch al niet te ruime woning. Zag Drees de oplossing nog in emigratie, na hem komende regeringen zagen dat heel anders.

En zo kwamen gemeenten op het idee om groeikernen te realiseren en Zoetermeer viel daaraan ten slachtoffer. De eerste grote nieuwbouwwijk was Palenstein. Een beetje gek was het wel, zo’n plattelandsgemeente met nagenoeg alleen maar laagbouw en ineens werden daar middenin de weilanden woonkolossen van 10 à 20 hoog neergekwakt. Palenstein was nog maar nauwelijks klaar of Meerzicht werd ernaast gebouwd en daar heeft Tijl zijn “steentje” aan bijgedragen. Onwaarschijnlijk lange en op sommige plaatsen ook hoge flats werden daar letterlijk uit de grond gestampt, allemaal ontworpen door “stedenbouwkundigen”.

Je kunt je met een gerust hart afvragen waar die zogenaamde “deskundigheid” aan te danken was, erg vooruitziend waren ze niet bepaald, en dat blijkt wel want grote delen van Palenstein worden nu in hoog tempo gesloopt! Dat heeft er nog geen vijftig jaar gestaan! Echt gek is dat niet want er werd destijds ronduit slecht gebouwd, de flats waren dan ook onwaarschijnlijk gehorig. Dat mocht de pret echter niet drukken, de nieuwe bewoners kwamen voornamelijk uit de arbeiderswijken van Den Haag en dan met name uit de Schilderswijk. En die waren er maar wat blij mee want zeker in vergelijking met de woningen in de oude Haagse wijken waren deze een heel stuk ruimer van opzet.

En zo werd de plattelandsgemeente plots een slaapstad van Den Haag, er was geen flikker te beleven, in de oude dorpskern waren 1 snackbar en een paar kroegen en daar hield het wel mee op, onvoldoende voor al die duizenden nieuwe bewoners die daarbij vaak nog in Den Haag werkzaam waren. Voor vertier waren ze aangewezen op Den Haag. Zoals we allemaal weten is vanaf 1965 zo’n beetje ook de toestroom van gastarbeiders ontstaan en dus veranderde de Schilderswijk al snel in een allochtonenwijk, veel van de oorspronkelijke bewoners waren vertrokken naar Zoetermeer en de uitgewoonde huizen in de Schilderswijk hadden belachelijk lage huren.

Zoetermeer groeide en groeide en de deskundigen zagen toen kennelijk ook in dat de hoogte in bouwen ook zo zijn nadelen had en zo werden na die tijd wat lagere en ook wat meer kwalitatieve wijken gebouwd. En geloof het of niet, dat gaat tot op de dag van vandaag nog steeds door. Nou nee dat valt niet meer onder Zoetermeer, de gemeente Den Haag heeft ontdekt dat ze ook omliggende gemeentes kunnen opslokken. Dat begon met Scheveningen en Loosduinen maar in de negentiger jaren kwamen daar grote stukken van Wateringen, Nootdorp en Leidschendam bij. In de tussentijd waren Palenstein en Meerzicht geleidelijk aan ook ontdekt door “onze” allochtonen en wat dat met die wijken heeft gedaan dat hoef ik denk ik niemand uit te leggen, binnen ja en nee werden het een soort getto’s waar je als blanke Nederlander toch maar beter niet in je eentje over straat moest in het donker. Het werden zoals minister Ella Vogelaar het noemde “krachtwijken” of “prachtwijken”. Waar die kracht of die pracht uit moest blijken dat weet geen hond en Vogelaar, noch de PvdA waaruit zij voortkwam, voelde een noodzaak om dat uit te leggen.

En zo is Zoetermeer dus een stad geworden met tegenwoordig een heus “Stadshart” en een ziekenhuis, er is nog altijd weinig te beleven en uitgaanspubliek is nog altijd aangewezen op Den Haag. Erg veel samenhang is er dan ook niet behalve onder de allochtone bevolking maar ja dat is het “moderne Nederland” of beter gezegd wat daar nog van over is. Zowel Den Haag als Zoetermeer zijn qua oppervlakte gigantisch gegroeid en grenzen op enkele honderden meters aan elkaar, de ene vinexwijk is nog niet klaar of de bouw van de volgende wordt alweer gestart.

Heeft al dat bouwen er nou ook toe geleid dat we geen woningnood meer kennen? Nee allerminst, we noemen het alleen niet meer zo! Leerde ik op de Lagere School nog dat Nederland het dichtst bevolkte land ter wereld was met 11 miljoen inwoners (!), tegenwoordig hebben we de 17 miljoen overschreden en ja die moeten allemaal ergens wonen. En dat terwijl de autochtone bevolking in al die jaren niet of nauwelijks is gegroeid. En wat een verrijking was dat hè die toestroom van al die “andere culturen”, in Palenstein en Meerzicht wonen er zo’n stuk of 88!

Nee autochtonen kom je er niet zoveel meer tegen, het leeuwendeel heeft zijn heil inmiddels elders gezocht. Op Wikipedia is het mooi te zien hoe kleine plattelandsdorpen als Zoetermeer, Nootdorp, Zoeterwoude, Stompwijk en Pijnacker nagenoeg aan Den Haag zijn aangebouwd of deel ervan zijn geworden. Zeker er wordt de laatste decennia gelukkig wat mooier, wat lager en ook kwalitatief beter gebouwd maar tegelijkertijd zie je dat er nauwelijks huurwoningen tussen zitten. De overheid heeft op zeker moment in alle stilte besloten dat hun onderdanen zelf maar een huis moesten kopen, zij rekenden dat niet langer als hun taak. Zoals zij zoveel niet meer onder hun taak rekenden, een dienstplichtig leger? Nee joh, weet je wat dat kost? Spoorwegen? Je doet het maar lekker zelf. Eigenaardige bijkomstigheid is dat de overheid ondanks alle privatiseringen jaar in jaar uit weer meer uitgeeft, vele miljarden verdwijnen op die manier in een soort zwart gat.

 

Uw miljarden voor de goede verstaander!

Wilt u het een en ander eens nazien? Dat kan;

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zoetermeer

(overigens is de foto boven het artikel niet van Zoetermeer, het valt niet mee om ‘vrije’ foto’s te downloaden maar deze lijkt er een beetje op)

Doe mee met 8.228 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (488 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

17 Comments on De teloorgang van Nederland

 1. Ook in mijn prachtiges stad #Tienen is er’ veel teloorgegaan, vandaar dat ik dit artikel gemaakt heb met Nostalgische foto’s van Toen https://groetenuittienen.blog/2017/03/05/nostalgische-fotos-over-tienen/
  Vriendelijke Groet
  Theo

  Liked by 2 people

 2. JackvanderVeen // juni 5, 2017 om 15:46 //

  Wie zichzelf vreemd vindt t.o.v. de rest, discrimineert eigenlijk de rest door te zeggen dat ZIJ anders zijn.
  In DenHaag ga je wel langzaam gelijk krijgen, evenals in Amsterdam, Rotterdamen Utrecht. Daar ziet het overal waar je kijkt zwart vande mensen of anders oost-aziatische toeristen.

  Like

 3. Tijl Uylenspiegel // juni 5, 2017 om 16:16 //

  Volgens mij is het andersom, door toe te geven dat ik afwijk van de rest plaats ik mezelf in een uitzonderingspositie en zou je hooguit kunnen zeggen dat ik mezelf discrimineer. Maar dat is maar net hoe je er tegenaan kijkt. Waarbij aangetekend dat ik het met mijn mede-auteurs meestal roerend eens ben, maar vertalingen zoals rommel hier vaak geeft vanuit het Scandinavisch is mij niet gegeven, ik weet uit ondervinding (door een vertaling uit het Engels) dat het een duivels karwei is, Fubar put regelmatig uit zijn omvangrijke archief of zoekt uitgebreide stukken om zijn argumenten te bevestigen en Bolo is de familieman bij uitstek. Zeepertje is nog betrekkelijk nieuw dus die laat zich nog niet helemaal indelen. De overeenkomst is dat we allemaal de multiculturele samenleving en de toenemende invloed van de afschuwelijke ideologie van de islam vervloeken in al haar vormen.
  Tot mijn bescheiden mening zijn we een kleurrijk gezelschap dat elkaar op een bijzondere manier aanvult, divers maar eensgezind.
  Waar vind je dat nog? 🙂

  Liked by 1 persoon

 4. J.J. van den Berg // juni 5, 2017 om 16:17 //

  De bovenstaande foto van dat leuke dorpje is van het plaatsje Calden. Liggend in het district Kassel te Duitsland. De naam van de foto is te zien als je het download. ook te vinden via Images Google.
  Liever geen foto dan een foute foto. Krijg soms de indruk dat de berichten ook niet juist zijn.

  Like

 5. Tijl Uylenspiegel // juni 5, 2017 om 16:19 //

  Wat is er fout aan een foto uit Duitsland?

  Like

 6. Esperanza // juni 5, 2017 om 16:36 //

  Inderdaad, Tijl, het plaatje boven je stukje is van het Duitse Calden in de buurt van Kassel.
  Overigens is het daar van het zelfde laken een pak.
  http://joostniemoller.nl/2015/10/de-mystieke-verlate-zelfmoord-van-het-duitse-volk/

  https://de.wikipedia.org/wiki/Deutschland_schafft_sich_ab

  Like

 7. Esperanza // juni 5, 2017 om 16:44 //

  Niks mis, Tijl, met die foto uit Duistland temeer daar je onder onderaan een verklaring geeft.

  Like

 8. Esperanza // juni 5, 2017 om 17:05 //

  ‘Das Land in dem du geboren bist zerfällt und ihr macht mit
  Fast 70 Jahre Umerziehung schafft Deutschland sich ab Stück für Stück
  Man prügelt euch die Schuld der Vergangenheit in jede Falte eures Hirns
  Und jeder der hier sagt was er denkt dem steht Hitler auf der Stirn

  Und während du resignierst, alles zerbricht, denn ein Volk schafft sich ab, siehst du das nicht? Und während du resignierst, alles zerbricht, kämpfen wir für die Zukunft unserer Kinder, das ist unsere Pflicht …’

  Like

 9. Tijl Uylenspiegel // juni 5, 2017 om 17:08 //

  Ja ik had bij het downloaden gezien dat het Calden heet, het zei mij niks, ik had ook geen idee waar het lag, dat was ook niet interessant ik wilde een sfeerimpressie geven. Ik kan de kritiek daarop dan ook niet plaatsen, ondanks het oorlogsverleden van Duitsland is het inmiddels opgeklommen tot het machtigste land binnen de EU. In de tijd van Artikel7 en later nog even op DVC was er een zeer gewaardeerde reageerder genaamd Tiny, zij was ooit vlak over de grens in Duitsland gaan wonen, had iemand haar misschien moeten weren omdat ze in Duitsland was gaan wonen? Het moet niet gekker worden!

  Like

 10. 1960, 11 miljoen Nederlanders. De autochtone bevolking is ondertussen nauwelijks gegroeid maar nu hebben we er 17 miljoen. Klopt dat getal van “ruim” 1 miljoen moslims in Nederland wel? Kijk eens goed om je heen…

  Like

 11. Henk der Niederlànder // juni 5, 2017 om 21:08 //

  Je zou even bij Bert Bron kunnen kijken.
  Prachtig artikel over zweden waar de immigranten schietcursessen krijgen.
  Ik kan helaas niet copypasten

  Edit rommel:
  We hebben geen behoefte om bij Bron te kijken. Dat bericht is door Fubar anderhalf jaar geleden hier op Fenixx gepubliceerd. Is voor ons heel oud nieuws.

  https://fenixx.org/2016/01/17/zweden-leidt-asielterroristen-op-tot-scherpschutters/

  Like

 12. J.J. van den Berg // juni 5, 2017 om 21:21 //

  Edit rommel:
  Dubbele reactie, je originele reactie staat onder de betreffende draad. Met nog twee bevestigingen uit jouw hand. Meer is echt echt niet nodig.

  https://fenixx.org/2017/06/01/dom-goedmeisje-wordt-massaal-aangerand/

  Like

 13. Vroeger woonden Marinevrienden van ons in het buitengedeelte van Zoetermeer en ik ging dan vanuit Katwijk naar Leiden en binnendoor de polder langs smalle vaarten en molens naar Zoetermeer. Het was een kronkelende tweebaans weg en heerlijk om zo door het landschap te rijden en de geur van het boeren leven op te snuiven. Ik schrijf hier halverwege of eind jaren ´70.
  Maar ook naar de familie in Austerlitz deed ik vaak binnendoor en vooral rond Breukelen is Nederland mooi om te zien, echt over de weggetjes waar alleen de tractor kwam en in de verte was de snelweg Den Haag – Utrecht. Ik deed dit graag, zo rustig en stil met de auto. Ik heb het ook wel eens met de Puch gedaan deze rit naar Austerlitz, maar ik herinner mij dat ergens in de jaren ´80 de weg ophield en overging in een soort vierbaans met binnenberm, dus ik mocht niet brommen, moest terugkeren en een andere route nemen onderwijl telkens kijken of ik nog genoeg benzine in de tank had zitten.
  We zien als realisten Nederland zo snel veranderen dat je er verdrietig van kunt worden, ik bescherm mijzelf door dan weer even de laptop uit te schakelen en iets geheel anders te gaan doen, even een ritje maken met de kap naar beneden.
  Vorige week kwam ik op een landweg twee totaal verschillende dieren tegen, de ene was een slang van een meter, en de ander zat te zonnen midden in een bocht en dit was een leguaan van 30 cm.
  Ze schoten met mij in zicht snel weg tussen het dorre gras en ik was te laat voor een foto te maken met mijn mobiel. Anders konden jullie dit ook zien, wel jammer.
  .

  Like

 14. Cale // juni 5, 2017 om 20:07 // Bewerken
  1960, 11 miljoen Nederlanders. De autochtone bevolking is ondertussen nauwelijks gegroeid maar nu hebben we er 17 miljoen. Klopt dat getal van “ruim” 1 miljoen moslims in Nederland wel? Kijk eens goed om je heen…
  ————–

  nee dat klopt niet:

  Het Ministry of Truth publiceert fopcijfers over de moslimpopulatie in Nederland
  https://fenixx.org/2016/12/25/het-ministry-of-truth-publiceert-fopcijfers-over-de-moslimpopulatie-in-nederland/

  Like

 15. Republikein // juni 6, 2017 om 14:35 //

  Zeg Tijl, zoals je weet woon ik in Zoetermeer, en jij in Den Haag?

  Like

 16. Republikein // juni 7, 2017 om 13:53 //

  Rinus de wipper vluchtte naar Zoetermeer, en toen stond het boterdorp op de kaart.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: