Nieuw

Een vraag….?!?

Ja dat is een trendbreuk! Normaliter bent u als lezer(es)/reageerder(es?) gewend aan artikelen die een verhaal vertellen of een stelling verkondigen. Ik wil dit eenmalig anders doen. Ik wil namelijk een vraag stellen! Aan u!

Nee rustig maar, geen ingewikkeld wiskundig probleem of zo, nee ik houd het een stuk simpeler; Wat vind u van de opwarming van de aarde klimaat verschuiving. Ik zal het maar gelijk vertellen( want dat is de bedoeling van het auteur/redactielid zijn onder de knoet van rommel);

shore-238515_640.jpg

Tijl is daar uitermate kritisch over, allereerst zijn lang niet alle geleerden het eens, het is niet zo dat ze lijnrecht tegenover elkaar staan maar over de oorzaak denken ze anders en over de eventuele uitkomst van een opwarming al helemaal. Volgens Tijl is het zo dat in de miljoenen jaren dat de aarde bestaat er al vele klimaatverschuivingen zijn geweest, ook in de tijd dat de aarde alles behalve overbevolkt was met de homo sapiens. Ga maar na, olie is ontstaan uit oerbossen, er wordt gigantisch veel olie gevonden in de Arabische gebieden die vaak woestijnachtig zijn. Dat zijn dus ooit gigantische oerwouden geweest en daar moet dus een ander klimaat aanwezig zijn geweest. (ja toch niet dan?)

Maar goed, een paar decennia geleden is de gekte dus losgebarsten, eerst was het de zure regen die werd veroorzaakt door het Ruhrgebied en Nederland was daardoor ten dode opgeschreven tenzij wij de Duitsers zouden dwingen (alsof die zich laten dwingen door een dwergstaatje aan de Noordzee!) te stoppen met de luchtvervuiling. Nou geloof ik niet dat de Duitsers zich daar veel van aangetrokken hebben en op de een of andere duistere manier is de paniek weer gaan liggen en niemand heeft het er meer over.

Daarna kwam het verhaal van het gat in de ozonlaag, en dat zou zorgen dat de hele wereld ging opwarmen. Help help we verzuipen…. tenzij we alle brandstof zo’n beetje zouden afschaffen. Spuitbussen waren plots klimaatbommen en daar moest nodig ander gas in. Nou daar kwamen op den duur toch wel een paar wetenschappers tegen in het geweer en heel geleidelijk werd het verhaal omgebogen, er kwam geen wereldwijde opwarming maar het klimaat ging verschuiven. Nou dat scheelt weer een jas. (letterlijk en figuurlijk)

Nou gooi het mij maar in mijn schipperspet, ik geloof er allemaal niet meer zo in. Zeker het zou best zo kunnen zijn (kunnen hè, ik zeg niet dat het zo is maar het zou kunnen) dat het klimaat verschuift. Een heel ander verhaal is of we dat door menselijk ingrijpen kunnen veranderen of tegengaan. Kijk en daar verliezen ze mij. Ik geloof daar dus helemaal niks van, sterker nog we kunnen het weer nog niet eens behoorlijk voorspellen. Weermannen (en vrouwen) doen daar altijd wel heel gewichtig over maar ze slaan de plank vele keren finaal mis, ik wordt dan ook helemaal kriegel van al die waarschuwingen, code geel, code oranje en de meeste keren valt het uiteindelijk reuze mee. Nee dat geven ze niet toe “het viel achteraf gezien mee”. Ja en achteraf kijk je koe in haar kont.

Ja zo lust ik er nog wel een paar! Geef dan verdomme gewoon als een volwassen vent (of meid) toe dat je ernaast zat! Maar nee dan komen met allerlei moeilijke verhalen waar geen hond (en volgens mij zij zelf ook niet) een touw aan vast kan knopen.

Wat zo vervelend is dat is dat ik mij verkeken heb op die Groene Gekte, waren het eerst met name werkschuw en slecht gewassen types en quasi intellectuelen die moord en brand schreeuwden, tegenwoordig is “Het Bedrijfsleven” zo’n voorstander van “Groen Beleid”, en weet u, dan gaan bij mij alle denkbare alarmbellen af, sirenes gaan gieren.

dollar-213619_640“Het Bedrijfsleven” heeft één taak en dat is geld verdienen door een product te maken waar vraag naar is, zij maken dat product en ze verkopen dat, ze scheppen daarbij werkgelegenheid voor de mensen die nodig zijn om het spul te maken en voor de types die als taak hebben dat spul te verkopen. Als alles goed gaat verdienen aardig wat mensen daar een boterham mee en de directeur en een paar managers verdienen een heleboel hele dikke goed belegde boterhammen. Daar kan iedereen mee leven. Als nu plotseling allerhande directeuren gaan lopen roepen dat ze zo graag Groen willen produceren dan is dus mijn achterdocht gewekt, wie verdient daaraan? Wordt het produceren goedkoper en daardoor de winstmarges groter? Nee. De arbeiders verdienen er zeker niet aan, zoveel staat wel vast, sterker nog de gemiddelde Dapper Dodo is straks wel veel meer geld kwijt aan zijn warmte in huis of de elektriciteit voor zijn computer, tv en koffiezetapparaat.

En waarom zijn die bedrijven dan plots zo’n voorstander van Groen, nou simpel, omdat daar gigantische subsidies mee binnen te sleuren zijn! Oh ja, en wie betalen die subsidies ook alweer? Hé da’s toevallig, dat zijn ook die Dappere Dodo’s. We worden gewoon twee keer genaaid en buiten rommel vind niemand dat leuk.

Zo nou ik heb mijn zegje wel zo’n beetje gedaan en nu is het aan u, wat denkt u ervan?

Moeten we alle dijken tien meter ophogen, moeten we het hele land en niet te vergeten de zee volplempen met windmolens en zonnepanelen of loopt het allemaal niet zo’n vaart en moeten we onze aandacht onverdeeld op dat andere gevaar richten. Het gevaar van Allah en zijn epileptische boodschappenjongen!

Wat een keus eigenlijk hè, of we verzuipen of we worden onthoofd! Waarom schrijven ze daar geen boeken over?

Doe mee met 8.273 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (499 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

39 Comments on Een vraag….?!?

 1. Like

 2. Bomen hebben CO2 nodig, is goed voor ze:

  Like

 3. Klimaatverandering: In 2015 een artikel gelezen waarin een verschuiving met grote snelheid van de beide polen werd genoemd. In korte tijd tijd meer dan 500 km. en niemand weet wanneer dit zal stoppen.
  Gevolg is dat grote delen van de aarde warmer em kouder zijn geworden.
  Landen rond de Atlantische Oceaan: Noordpool meer naar het noorden en verder bij ons vandaan .
  New York 23º met de kerst van 2015
  Gebieden meer onder de invloed van de polen, daar werd het dus kouder zoals in Allaska.
  Zuid-Amerika werd ook kouder en in São Paulo (Brazilië) viel een pak sneeuw daar waar nog nooit in de geschiedenis, een sneeuwvlokje was gevallen.
  Wat doen we er tegen. Niks want wij kunnen niks en de natuur wint het altijd met wat we ook doen of laten.

  Like

 4. Tijl Uylenspiegel // juni 2, 2017 om 02:11 //

  En gelijktijdig ging een fors gedeelte van de verkiezingscampagne wel over het gewenste Groene Beleid en werd het immigratieprobleem volslagen genegeerd. Onze politici vonden iets waar we toch geen mallemoer aan kunnen veranderen belangrijker dan dat andere veel grotere probleem waar we wél iets aan zouden kunnen veranderen; de immigratie en de islam. Want laten we wel wezen, immigranten die weg willen zijn geen probleem.

  Like

 5. Emissiehandel, miljardenbis, en volkomen niet te controleren.

  Like

 6. Esperanza // juni 2, 2017 om 02:55 //

  ‘Reaguurster’, Tijl! 😉

  Verder deel ik je twijfels.

  Here comes the sun.

  Like

 7. Republikein // juni 2, 2017 om 02:59 //

  Als me’n bier maar koel is.

  Like

 8. Esperanza // juni 2, 2017 om 02:55 /
  ‘Reaguurster’, Tijl! 😉
  ———-

  Reageerster, we zijn GeenStijl niet !

  Like

 9. Esperanza // juni 2, 2017 om 03:25 //

  Beetje met je tijd meegaan, Fub! 😉

  Like

 10. Bomen hebben koolmonoxide nodig en hebben de evolutie van de mens bewerkstelligd zodat wij zodoende de fossiele grondstoffen uit de grond kunnen halen om voor hen te verbranden. Het is dankzij de bomen dat wij leven. En nu is is het tijd om hen terug te betalen en zoveel mogelijk koolmonoxide produceren.

  Like

 11. Esperanza // juni 2, 2017 om 03:54 //

  Payback time, doet aan’ Beds are burning’ denken.
  Dus tijd voor de klamme lappen nu.

  Like

 12. skeeter // juni 2, 2017 om 03:56 //

  Klimaat hysteria alleen goed voor de doomsday profeten.
  Het grootste probleem heb ik met de natuur rampen die de Koolstof ondergronds hebben opgeslagen. Nog 1 zon ramp en er is niet genoeg Koolstof meer to go around. En wie weet, moedertje natuur heeft misschien juist express de mens op de planeet geplaatst om die koolstof op te graven, er is geen ander dier op deze planeet die dit mogelijk kon maken.

  Like

 13. skeeter // juni 2, 2017 om 03:59 //

  @ Tijl,
  Ik kan het fout hebben, maar dacht dat boosen verantwoordelijk waren voor kolen lagen en marine life voor de olie.

  Like

 14. skeeter // juni 2, 2017 om 04:01 //

  Rommel geef kooldioxide aan de bomen en koolmonoxide aan de kutlims. Let op hoe de natuur met gigantische sprongen ervan opknapt

  Like

 15. Voor alle klimaat hippies:

  Met CO2

  Zonder CO2

  Like

 16. susan // juni 2, 2017 om 07:45 //

  De natuur laat zich de wet niet voor schrijven,zeker niet door een stel linkse debielen,zoals Merkel en Rutte,waar het alleen draait om geld en massa immigratie,de toekomst van onze kinderen verziekend,geldt ook voor de natuur en hun smerige verdragen.In 1870 was er al opwarming van de aarde en toen zag de wereld er toch heel anders uit,zeker niet zo ontzettend veel vliegverkeer en zoveel mensen.

  Like

 17. Duchesne // juni 2, 2017 om 10:40 //

  De opwarming van de aarde heeft te maken met de elipsvormige baan en de draaing van de aarde die langzaam veranderd, het zijn dus verscheidene draaingen samen, een beetje zoals een kompas of olielamp op een schip dat cardanisch is opgehangen…(ja ik ben oud)
  De factoren zoals vulkaanasregens die langere tijd zonlicht blokkeren en de tempratuur daarmee verlagen waardoor zeestromingen veranderen en daarmee ook de elipsbaan van de aarde in enige mate beinvloeden zijn relatief kleine factoren, zoals een beetje klei op een golfbal de werking van de luchtdimpels veranderd..
  Door deze verschuivingen veranderd het magnetisch veld op aarde ook weer langzaam, wat weer effect heeft op dieren die over afstanden trekken. En zo spoelen scholen walvissen aan en komen bootjes met gratis geld en Miele migranten aan op Texel….

  Hrt is een grote geldklopperij, maar dat is de kerk ook en zo leeft ddriekwart van de wereld op geld door aanderen verdient, die anderen moeten daardoor meer werken en meer afstaan….

  Sinds kort heeft men ontdekt dat met geld bijdrukken er niets veranderd aan je economie, zolang je sukkels hebt die iets willen ruilen voor beloftes op papier en niet tegelijk allemaal willen ruilen kun je blijven beloven. En gaat dat mis verklaar je alle papiertjes ongeldig en ga je digitaal verder met beloven…

  Ondertussen importeer je massa’s extra meeeters die niet produceren maar enkel consumeren en zo maak je geld op de iets langere duur waardeloos……en kun je overstappen naar totale controle door digitaal te rekenen. En dan kun je straffen en belonen zonder uit je stoel te hoeven komen. Maken ze elkaar af dan komen er wel nieuwe, en anders maak je digitaal gewoon een extra volk erbij.

  Het grootste gevaar zijn onze eigen politici die hun belangen ver voor de onze hebben gezet. uiteindelijk draait de zon rond de aarde en is de lucht begroeit met gras, toekoms tos wat de volgende generatie ervan maakt, niet wat de huidige denkt dat het moet worden….
  Wanneer wij dood zijn is onze mening totaal nutteloos en ongewenst. Net als vandaag, maar nu mogen we eens in de vier jaar onze onnozelheid bewijzen door naar dat stemhokje te gaan en de illusie te hebben dat onze mening ertoe doet.

  Adolf Hitler wilde Joden uit Duitsland zetten, toen andere landen die Joden weigerden omdat ze niet veel geld hadden kwamen ze terug. Toen hebben ze iets anders bedacht als eindoplossing, want de aanwezigheid was voor de Duitsers een probleem…De huidige Duitsers doen dat niet meer, maar je zou kunnen denken dat ze de wil en mening van hun voorouders respecteerden en dus weer kampjes bouwden met oventjes…Maar nee, niks daarvan. En dat is wat onze nakomelingen ook zullen doen, het schijt hebben aan onze mening en toekomstvisie. Het enige dat ze misschien een waarde zullen geven is wat wij nalaten aan uitvindingen, aan kunst, aan gedichten en muziek. En misschein ook niet, als Islam denorm word en de lakens uit gaat delen.

  Het enige waarom je vandaag moeite kan doen voor de toekomst is om de vrijheid tot keuzes te bewaren voor wie na ons komt, en dat is misschien wel het meet essentieeele ding wat de mensen van de dieren onderscheid, keuzes over alles kunnen en mogen maken.

  Als er een reden is waarom oorlog een nut heeft behalve om te kunnen eten dan is het dat, keuzes in het eigen leven mogen maken. Godsdienst en sekte indoctrinatie is de grootste vijand van de mens als zelfstandig denkend wezen, dat en RTL/SBS.

  Liked by 1 persoon

 18. Freduardo // juni 2, 2017 om 11:05 //

  Onze aardbol heeft twee verwarmingselementen waar de mens totaal geen invloed op heeft.
  De eerste is de zon. Een gloeiende bol op 150 miljoen kilometer afstand waar de aarde in een bijna cirkelvorm om heen draait. (wist u dat op 8 januari de aarde het dichts bij de zon staat?)
  De tweede ligt onder onze voeten.
  Gloeiend magma in het binnenste van onze planeet wat af en toe een beetje naar de oppervlakte komt via vulkaanuitbarstingen.
  CO2 is een levensbehoefte.
  Denk aan de dinosaurussen.
  Zij, en ook alle planten en bomen konden alleen zo groot worden door de grote hoeveelheid CO2 in de atmosfeer.Kassen en ook henneptelers maken gebruik van CO2.
  Grotere en gezondere planten en dus meer opbrengst.
  De hele klimaathype is een verdienmodel waar miljarden in omgaan.
  Denk daarbij aan Al Gore.
  Die had in 2002 een schamele 1 miljoen dollar op zijn bankrekening staan.
  In 2016 bijna een half miljard.
  Zeer lucratief die klimaathype en die moet dus in stand gehouden worden.
  Tot zover.
  Rest staat al hierboven of komt nog.

  Liked by 1 persoon

 19. Tijl Uylenspiegel // juni 2, 2017 om 11:23 //

  Ik ben blij verrast dat zovelen mijn mening delen dat menselijk handelen de klimaatverschuiving niet zullen beïnvloeden, het is als een vangnet spannen voor het geval dat de hemel valt, allereerst valt de hemel niet en gesteld dat die wel valt dan helpt een vangnet ook voor geen meter. Maar met de hysterische verhalen in het NOS Journaal en de Dagbladen zou je haast gaan denken dat iedereen het er mee eens is, dat iedereen de wereld wil volplempen met windmolens en zonnepanelen. Waar ik me nog het meest over verbaas is dat men bij windmolens alleen maar denkt in groot, groter, grootst, en staan miljoenen lantaarnpalen en lichtmasten in Nederland, als je op al die dingen een klein windmolentje zet dan zou dat toch een flinke opbrengst moeten kunnen realiseren en geen mens die er last van heeft.

  Liked by 1 persoon

 20. Samuel // juni 2, 2017 om 12:13 //

  Prachtig om te zien hoe Trump weer eens gezond verstand laat zien en wat voor een slangenkuilen die man op zijn weg vindt. Hulde! Er is trouwens een hele nieuwe (Israelisch/ Deense) wetenschappelijke verklaring voon de regelmatige afwisseling van koud en warm op aarde. Dat heeft te maken met de 11-jaarlikse zonnecyclus (meer/minder zonnevlekken) en de invloed van kosmische straling… Met als voornaamste gevolg bij de laatste: de hoeveelheid wolken op aarde. Wolken zijn wit en reflecteren de straling. Wetenschap is toch echt interessant – laat het niet verpest worden door hysterie en allerlei onduidelijke belangen.

  Like

 21. Niet zo negatief over die GroeneGraaiers mense, die windmolens zorgen er, als de zeespiegel door al die hitte 40 meter gestegen is, straks voor dat ze ons landje weer mooi leegpompen. Toen met Christiaan Huygens en z’n watermolens stonden ze eerst ook te lachen en was er ook die onvermijdelijke Amerikaan die niet mee wilde doen. Moet je nu kijken met al die mooie polders.

  Like

 22. Freduardo // juni 2, 2017 om 14:24 //

  Ook nog even iets over het stijgen van de zeespiegel door het smelten van het ijs op de noordpool.
  Enkele jaren terug werden we bang gemaakt dat de zeespiegel wel 6 meter zou stijgen en half Nederland onder water zou verdwijnen.
  Bouwbedrijven en dijkenophogers waren er als de kippen bij met offertes om alle dijken fors te verhogen.
  (dus veel winst voor die bedrijven)
  Nou is het niet verkeerd dat onze dijken behoorlijk hoog zijn om ons te beschermen maar om het smelten van de Noordpool de schuld te geven is je reinste bedrog.
  Ga maar na.
  Onder de Noordpool ligt geen landmassa maar water. (de poolzee)
  Als water bevriest wordt het ijs en neemt het ongeveer 10% meer ruimte in. (volume)
  De Noordpool is in feite èèn grote ijsberg waarvan 10% boven water uitsteekt.
  Klimaatgekken denken dat als al dat ijs smelt dat er dan meer water bijkomt.
  Dat is niet zo omdat ijs dat smelt en weer water wordt 10% minder volume inneemt.
  De zeespiegel blijft dus gelijk.
  Zelf de proef op de som doen?
  Laat je bad of een grote bak bijna vollopen met water.
  Gooi er een zo groot mogelijk ijsblok in.
  Dat ijsblok moet wel blijven drijven.
  Zet dan een streepje hoe hoog het waterpeil in de bak is.
  Wacht daarna tot het hele ijsblok gesmolten is.
  Het waterpeil zal dan geen millimeter boven het streepje uitkomen.
  Alleen klimaatgekken denken van wel.

  Like

 23. Duchesne // juni 2, 2017 om 14:59 //

  Freduardo, er is de carriere van een groot geleerde aan u voorbijgegaan….sommige geleerden incasseren tonnen per jaar en smeltend ijs kunnen ze niet verklaren…

  een klein detail, als alle gletsjers ook smelten word de zeespiegel wel hoger, omdat deze gletsjdingen op land liggen en dat is ook een berg water……daarmee neemt de druk op de bodem dan weer af waardoor deze weer omhoog komt en nieuwe vormen aanneemt…..

  Like

 24. Johan P // juni 2, 2017 om 17:26 //

  De hele hype is geldklopperij. Eigenlijk zou je verwachten dat er over een paar jaar weer iets als de Neurenbergse processen wordt gehouden over de complete verspilling van de westerse rijkdom en daarmee de instorting van de westerse cultuur deels als gevolg daarvan.

  Er staan al een aantal goede argumenten en links dus die hoef ik niet te herhalen.

  https://logicfreezone.wordpress.com/

  Like

 25. Mee eens!

  Like

 26. Van meet af aan ben ik fel tegenstander geweest van alle ideeën en voorstellen van de geitenwollen sokken outlullen die met hun domme gezwets hun wil erdoor willen drukken , Ze moeten blij zijn dat er meer CO2 in de.lucht komt want het is een bewezen feit dat elke 0,01 PPM verhoging van CO2 de planten en bomen een opbrengst verhoging geven van tenminste 10 % .CO2 wordt in bij vele kasgroente gebruikt om de productie op een significant hoger niveau te brengen, Normaal is in de buitenlucht 0,04 PPM aanwezig ( PPM is de meeteenheid van CO2 gehalte in de lucht ) en kwekers gaan zelfs tot 0,08 PPM en verhogen aantoonbaar hun opbrengst met 20- tot 40 % . En nee geitenwollen sokkenwollen outlullen , dit verzinnen we niet zoals jullie alles bij elkaar verzinnen maar dit zijn feiten.
  Dus linkse groene rakkers ,als jullie begaan zijn met alle zielige mensen in de wereld die nu honger lijden dan zouden jullie juist moeten strijden van meer fossiele energie en per direct stoppen met al die subsidie vretende windmolens die nooit kostendekkend zullen werken en alleen maar dienen de elite verder te spekken onder het mom van duurzaam . Dus maw Trump heeft helemaal gelijk en die slijmbal van een Mark Rutte snapt er werkelijk geen moer van net als die snotneus Klaver

  Like

 27. Windmolens zijn vies, heel erg vies.

  This toxic lake poisons Chinese farmers, their children and their land. It is what’s left behind after making the magnets for Britain’s latest wind turbines… and, as a special Live investigation reveals, is merely one of a multitude of environmental sins committed in the name of our new green Jerusalem

  Read more: http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-1350811/In-China-true-cost-Britains-clean-green-wind-power-experiment-Pollution-disastrous-scale.html#ixzz4is4eHSHY

  Like

 28. Het heeft allemaal alleen maar te maken met het herverdelen van alle vermogenswaarden op deze planeet. Ook en vooral de rijke salonsocialisten ontspringen de dans niet. Straks is alles, ook uw pensioen, uw gouden kiezen en het medaillon van opoe in handen van enkelen. En dat zijn de knakkers die stilletjes in de coulissen aan de touwtjes trekken waar al die droplullen en modderkutten die wij dagelijks op het internet vervloeken aan vast zitten. Kijk niet naar die protserige poppetjes maar ren de coulissen in met een hieperke.

  Like

 29. Voor geval iemand denkt dat ie het ‘hieperke’ al eerder ergens tegenkwam op een hakblok of zo dan klopt dat: http://tinyurl.com/y7qhteao

  Like

 30. Die Google heeft ook nergens verstand van dus:

  Een hieperke is volgens de overleveringen in mijn familie [sinds 1054] een klein tenger model hakbijl en bestemd om de grote houtblokken wat kleiner te maken of kippen, kinderschenders en andere adel de kop van de romp te jassen. Opoe was altijd driftig aan het hakken als opa de nieuwsberichten op de draadomroep zat te luisteren waarin een lijst met gevallen jongens in Korea werd opgelezen. ’t Is goed riep opa dan als er geen knullen van bij ons in de buurt bij zaten. En dan werd het hieperke roodgloeiend in het hakblok geramd en ging opoe thee zetten.

  Liked by 1 persoon

 31. Republikein // juni 3, 2017 om 00:51 //

  Freduardo // juni 2, 2017 om 14:24 //
  Deed ik in mijn jonge jeugd reeds, de wet van hoe heette ie ook al weer, liet ik mijn lichaam onderdompelen in een bad bier en zoop het op, ook dat nog.
  Op de weegschaal was ik minder gewicht, hoe kan dat nou?

  Like

 32. Esperanza // juni 3, 2017 om 03:23 //

  Dank voor de link, Fub @ 20:30, naar die smerigheid in China.

  Like

 33. Esperanza // juni 3, 2017 om 03:28 //

  Like

 34. Duchesne // juni 3, 2017 om 09:34 //

  @republiekein….wist je dat iemand die net is gestorven ongeveer 21 gram minder weegt dan wanneer deze persoon nog leefde…..is verscheidenen malen uitgebreid onderzocht door wetenschappers……google maar eens op; weight dead body less

  nou jij weer met je bierbak.

  Liked by 1 persoon

 35. Republikein // juni 3, 2017 om 11:25 //

  Ari vond ook het kielhalen uit.
  Hollanders hebben het verfijnd, wiki zegt:

  Kielhalen was een toegestane bestraffing op schepen uit de Lage Landen. De vroegste vermelding van kielhalen staat in een Nederlandstalige tekst die is opgenomen in het “Diplomatarium Norvegicum” (1050-1590), een instructie uit maart 1537.[1]

  De tekst hierin luidt:

  (…) Voert naede scaerwaeck dat hem oick niemant vervorden en zal dair op toe coomen droncken ofte derten op die punijtie van- den kiel onder doir (…) (dat wil zeggen dronkenschap tijdens wachturen wordt bestraft met kielhalen)
  (…) Voirt datter niemant jeeken en mach met messen bynnen sceeps boert ofte wythaelen dair mede toe slaen op onderde kyel doir (…) (dat wil zeggen vechten of messentrekkerij wordt bestraft met kielhalen)

  Ten tijde van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werden straffen op de Staatse vloot beschreven in de van 1629 daterende artikelbrief. In 1795 tijdens de Franse tijd werden de zwaarste lijfstraffen afgeschaft, om in 1814 weer ingevoerd te worden. In 1854 werd kielhalen officieel afgeschaft door Minister van Marine James Enslie.

  Proost!

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: