Nieuw

Opwarming van de aarde lijkt langzamer te gaan dan verwacht

Opwarming van de aarde gaat langzamer dan verwacht. Constateren onderzoekers die de Arctische Oceaan bestudeerden voor het Noorse eiland Svalbard in het noordpoolgebied, schrijft Science.

De reden is volgens de onderzoekers dat de zee grote hoeveelheden kooldioxide uit de atmosfeer absorbeert als methaangassen ten gevolge van wisselende temperaturen en druk vanaf de zeebodem in Arctisch naar de oppervlakte borrelen.

Dezelfde fysieke krachten die ervoor zorgen dat methaangas naar de oppervlakte boven drijft, brengen ook voedingsstoffen mee wat fytoplankton gebruikt om te groeien, die op hun beurt kooldioxide absorberen.

De geochemist Brett Thornton werkt bij de Universiteit van Stockholm en zegt dat dit “meststof-effect zeer verrassend is”.

– Dit is … volledig onverwacht, zegt hij.

Methaan is een sterk broeikasgas, 30 keer krachtiger dan koolstofdioxide. Volgens de studie blijkt echter dat de zee 1 900 maal meer koolstofdioxide vasthoudt dan het methaangas vrijgeeft, wat het effect ruimschoots doet opwegen tegen de methaangas uitstoot. De atmosferische winst van de binding van kooldioxide in de zee op deze manier is 230 maal groter dan het verwarmingseffect van methaangas dat in de atmosfeer vrijkomt.

De ontdekking tart de gepopulariseerde ondergang hypothese dat wanneer de temperatuur op aarde stijgt er steeds meer methaangas in de atmosfeer vrijkomt, wat op zijn beurt leidt tot escalatie van opwarming van de aarde en een stijging van de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer.

Het onderzoeksteam, onder leiding van de Amerikaanse geochemist John Pohlman, was eigenlijk in het noordpoolgebied aan boord van het onderzoeksschip Helmer Hanssen om uit te zoeken hoeveel methaangas de Noordelijke IJszee in de atmosfeer uitstoot toen de ontdekking werd gedaan.

De onderzoekers waren verrast door de kleine hoeveelheid methaangas die ze erin slaagden te vinden, maar ze waren nog meer verbaasd over de grote hoeveelheid  kooldioxide niveaudalingen elke keer als een methaangas uitstoot passeerden.

Pohlman wijst erop dat men niet kan verwachten dat dit meststof-effect overal gelijk is, en dat het zelfs onderscheid kan maken tussen de verschillende seizoenen.

De studie werd maandag gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift dat het principe van peer review volgt. Dit betekent dat de studie nu wordt beschouwd als onderdeel van de gevestigde wetenschap.

Bron:

http://www.friatider.se/globala-uppvarmningen-kan-langsammare-an-vantat

Doe mee met 8.221 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (4143 Articles)
Ook ik was ooit een man gevangen in een vrouwenlichaam... en toen werd ik geboren.

6 Comments on Opwarming van de aarde lijkt langzamer te gaan dan verwacht

 1. skeeter // mei 15, 2017 om 01:55 //

  De klimaat hysterie loopt de spuigaten uit, eerst warming, dan is het climate change, toen co2 onderhand geen scheldwoord meer was werd methaan erbij gesleept en moesten we zowat met een katalisator op de reet rond en de koeien waren ook crimineel en nu kunnen we dit ook overboord flikkeren. Ze weten niet meer dan een muggescheet op het ijsberg en zoeken spelden in hooibergen om daar weer de volgende niews pagina mee vol te kladderen. Alleen al die bomen al die zijn gesneuveld voor het zoveelste klimaat alarm bericht zou reden genoeg moeten zijn voor alarm.

  Like

 2. Ik doe ook aan energiebesparing. Tegenwoordig laat ik me alleen nog maar pijpen.

  Like

 3. Groen Links kapt al het Duitse bos om het vervolgens met 18.250 dieselvrachtwagens per jaar dwars door dichtbevolkt Utrecht naar een bosverbrandingsinstallatie te brengen om het milieu te verzieken
  https://fubar.mobi/2015/08/15/groen-links-kapt-al-het-duitse-bos-om-het-vervolgens-met-18-250-dieselvrachtwagens-per-jaar-dwars-door-dichtbevolkt-utrecht-naar-een-bosverbrandingsinstallatie-te-brengen-om-het-milieu-te-verzieken/

  Like

 4. Dus voorlopig geen palmbomen bij de Lidl ………………… kut zeg .

  Like

 5. HetZalWelWeer // mei 15, 2017 om 19:31 //

  GroenLinks van de baan 😉

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: