Nieuw

Extreem-rechts, fascistisch, racistisch, populistisch

Dat zijn zo ongeveer de termen die men graag hanteert om aan te geven hoe erg de PVV is of hoe erg de aanhangers van de PVV zijn. Het ‘grappige’ daaraan is dat er niet echt eensluidende definities van te geven zijn en kennelijk vinden ‘Linkse’ mensen daarin de vrijheid om alles dat zij afkeuren onder die noemer samen te brengen.

Lekker makkelijk  voor ze natuurlijk! Want zo gemakkelijk als het is om ergens een etiket op te plakken zoveel moeilijker is het om het te weerleggen, verstandiger is het dus als iemand je van een van deze termen zou beschuldigen te vragen of hij/zij dan misschien eventjes een definitie kan geven van hetgeen hij/zij jou beschuldigt.

Zo wordt de term fascistisch vaak gegeven om aan te duiden dat je een verkapte nazi zou zijn terwijl dat toch twee verschillende begrippen zijn. Het nationaal-socialisme was uitermate antisemitisch en het fascisme niet of slechts in zeer geringe mate. Jazeker er waren overeenkomsten maar het oorspronkelijke fascisme kwam uit het Italië van Benito Mussolini en had in eerste instantie ook geen antisemitische inslag, dat begon pas te komen nadat de Tweede Wereldoorlog al begonnen was en op aandrang van Adolf Hitler.

Extreem-rechts is helemaal een term die te pas maar meestal te onpas overal maar opgeplakt wordt, ook nu bedoelt men meestal nazistisch maar dat is dan weer net even te sterk want dan krijg je ruzie. Vreemd want als er iets is dat Hitler zeker NIET was dan was het rechts, hij was een socialist pur sang en dus allesbehalve liberaal of zelfs maar conservatief.

Populist dan? Zelfs Wikipedia komt er niet helemaal uit, er zijn een aantal kenmerken maar die worden dan weer door andere “wetenschappers” betwist of tegengesproken. Anderen maken weer een verschil tussen links en rechts-populisme, en in die zin is bijvoorbeeld de SP een populistische partij. Boer Koekoek was zo’n beetje de eerste die betiteld werd als populist terwijl je toch moeilijk kunt stellen dat hij het volk vertegenwoordigde, het maximaal aantal zetels dat hij ooit behaalde was drie. Fortuyn werd ook populist genoemd en dat is helemaal een groot raadsel. Jazeker hij zette zich af tegen het establishment maar deed dit haast wetenschappelijk onderbouwd en dat kun je toch moeilijk de stem van het volk noemen, “het volk” is nou eenmaal niet wetenschappelijk geschoold. Het is ook niet zo dat de vele boeken die Fortuyn schreef erg makkelijk toegankelijk zijn, velen hebben een woordenboek binnen handbereik wanneer ze iets van zijn hand willen gaan lezen.

Racisme dan? “Zuiver theoretisch racisme geeft geen kwalitatief waardeoordeel over de verschillende mensenrassen. Het erkent hooguit de verschillen, zonder daar een waardeoordeel over te geven. Toch heeft racisme in het dagelijks taalgebruik een negatieve betekenis, aangezien het dagelijks taalgebruik uitgaat van de aanwezigheid van een kwalitatief waardeoordeel.” Gesteld dus dat ik zeg dat negroïde mensen (oftewel negers) uitblinken in nagenoeg alles wat met hardlopen te maken heeft dan zou dat racistisch zijn, één blik op de hardloopnummers van de Olympische Spelen geeft mij echter wel gelijk!

Maar je bent tegenwoordig als blanke al een racist als je een negroïde man een neger noemt. Zwarte schijnt er dan weer tussenin te zitten en mag als het positief bedoeld is wel maar als het negatief bedoeld is niet. Vreemd want je mag een chinees wel chinees noemen, Klang Wang Tjang heeft daar geen enkel probleem mee, en dat “rare poepchinees” niet echt aardig is dat weet zelfs een kind. Je mag een Jood ook gewoon Jood noemen zelfs als hij niet religieus is. Maar een neger ‘neger’ noemen dat gaat te ver.

Het vreemde verschijnsel doet zich echter voor, en dat is waar ik naartoe wilde, dat linkse of zo u wilt socialistische mensen bij herhaling hebben lopen roepen dat het publieke debat gepolariseerd wordt. Nou als er één ding duidelijk is dan is dát het wel, maar wat geleidelijk aan ook steeds meer mensen zien is dat dit niet de schuld is van rechtse mensen of conservatieve mensen of mensen die kritiek hebben op de toenemende invloed van de islam, nee het zijn juist de linkse mensen die geen andere mening dan de hunne tolereren. Kijk naar de weerstand die Trump krijgt, en dat terwijl hij hoe je het ook keert of wendt de meeste stemmen kreeg, kijk naar de verbeten gezichten tijdens anti-le Pen demonstraties terwijl die toch een vreselijk groot deel der Fransen achter zich weet, meer in elk geval dan welke linkse partij in Frankrijk dan ook. Het is dus niet zozeer dat ze tegen le Pen zijn, het is hun verlies dat ze niet kunnen verkroppen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.174 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (500 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

13 Comments on Extreem-rechts, fascistisch, racistisch, populistisch

 1. Ik heb het nog niet uit, Tijl, maar ik plak deze er vast even bij 😉

  Like

 2. Boer Koekoek, toevallig paar dagen geleden stukje van uit toespraak geknipt:

  Like

 3. Tijl Uylenspiegel // mei 4, 2017 om 00:57 //

  Kijk ook even in de kroeg Fubar?

  Like

 4. Staat het bier koud ?

  Like

 5. Tijdens mijn huishoudelijke taken heb ik altijd de koptelefoon op met afstemming op Radio 1 om te genieten van onze niet genoeg geprezen neutrale omroep. Tijdje terug was er een interview met een oorlogsbejaarde die als hardloper voor Nederland aan de Olympische Spelen in 1936 in Berlijn had deelgenomen. Eén van de weinige levende getuigen die van dichtbij heeft mogen meemaken wat tegenwoordig alleen nog maar op History Channel is te zien, waar we constant herinnerd worden aan een persoon die je het liefst zo snel mogelijk zou willen vergeten. Je wordt op tv doodgegooid met die Hitler en zijn rare fratsen, ben blij dat ik geen Duitser ben, anders had ik lang geleden een overdosis genomen. Maar goed, terug naar waar ik over wou beginnen. Die oorlogsbejaarde met zijn sprintje voor Hitler verklaarde dat hij in levende getuige had gezien dat de haatsnor de hand schudde van de zwarte Amerikaanse atleet Jesse Owens na zijn overwinning van vier gouden medailles. Wat dus wil zeggen dat je de gevestigde media niet kan vertrouwen. Het hele zootje liegt en bedriegt. Wist je trouwens dat negers en islamieten bij de Wehrmacht in de 2e wereldoorlog dezelfde rechten genoten als de blanke übermensch soldaat? In tegenstelling tot het Amerikaanse legersysteem, waar de neger een ondergeschoven kindje was en hooguit mocht dienen als keukenpersoneel of munitiedrager.

  Like

 6. Ik vertrouw liever op iemand die het in levende lijve van dichtbij heeft gezien dan in een stukje van een sukkel die het een halve eeuw later beter weet.

  Like

 7. Snopes is aangenomen om te fact-tsjekken bij facebook voor fakenews.

  Weet wie je aanhaalt, Tijl 😉

  Maar ik kon er inderdaad geen foto van vinden, wel quotes van Owen dat FDR hem ook geen hand wilde geven.

  Like

 8. Tijl Uylenspiegel // mei 4, 2017 om 02:51 //

  Ja je mag een hoop van me zeggen rommel, maar sukkel gaat rijkelijk ver!

  Like

 9. Niet elk woord op een weegschaal afwegen, Met sukkel bedoel ik iedereen.

  Like

 10. JackvanderVeen // mei 4, 2017 om 08:50 //

  Rommel, nu ga je wel héél ver!!! Jij durft!

  Like

 11. Was het niet zo, dat de socialistische leider van het toenmalige Reich de hand van Jesse Owens niet wilde schudden, omdat hij vermoedde dat de Amerikaan de EPO pot had leeg gesnoept?.

  Like

 12. Duchesne // mei 4, 2017 om 11:28 //

  grappig,,,, mijn stiefopa kwam uit voor het Engelse team in 1936…

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s