Nieuw

Even ontspannen

Natuurlijk, Fenixx is een Rechtse en islamkritische site, dat weet u, dat weet ik maar ondanks dat moet een mens zo nu en dan ook even ontspannen, de boog kan tenslotte niet altijd gespannen staan.

Ik hoor u bijna denken “wat heeft die Tijl nou weer bedacht”?

Nou dat zal ik u vertellen, sinds de vroege jaren negentig hoorde ik om mij heen dat heel veel mensen “aan de computer kwamen”. En om eerlijk te zijn, ik kon me daar niks bij voorstellen, ik zal toen rond de veertig geweest zijn en ik had al de grootst mogelijke moeite om een nieuwe tv of videorecorder aan te sluiten. Nee dat lag niet aan die apparaten, dat lag aan mij (en daar is weinig verandering in gekomen), ik was te ongeduldig, ik denk dat er iets in mij zit dat zegt dat als je een apparaat koopt het enige dat je moet doen de stekker in het stopcontact stoppen is. Dat is niet zo. (helaas).

Maar goed, ik hoorde mensen in mijn omgeving daar in toenemende mate over praten, vaak met termen waar ik de betekenis niet van kende. Geen idee wat een apenstaartje was! Heel geleidelijk werd ik toch wel wat nieuwsgierig en ging dus vragen; “wat doen jullie dan op je computer”? En al gauw kreeg je dan over allerhande spelletjes te horen waarop ik dan dacht; “ik ben toch niet gek, ik ga toch geen 1500,= gulden of meer uitgeven om spelletjes te spelen”? En al snel besloot ik dit aan mij voorbij te laten gaan, als ik een spelletje wilde spelen dan deed ik dat wel met mijn vrouw en een pak kaarten of een bordspel of in de kroeg.

Dat ging lange tijd goed totdat ik ernstig ziek werd en niet of nauwelijks meer kon lopen en met veel pijn op de bank of in bed geraakte, enige tijd later vond ik dat mijn huwelijk niet langer een huwelijk was en ik besloot om te scheiden. Daar zal ik u verder niet mee lastig vallen maar het is de donkerste periode in mijn leven geweest.

Enfin, daar zat ik dus, moederziel alleen in mijn nieuwe woonhuis en het laat zich raden dat ik zowat tegen de muren opklom. Daarop kwam mijn jongste broer op het lumineuze idee mij een afgeschreven laptop te geven met flink wat uitleg (let wel; in het begin had ik nog geen internetaansluiting). Hij maakte mij zo goed en zo kwaad als het ging wegwijs met Word en Office en ja ik had verder niks te doen dus ik experimenteerde ik er lustig op los. Tot na een tijdje mijn broer een internetaansluiting voor mij regelde via een inbel verbinding. Doodeng vond ik het, elk moment verwachtte ik dat er allerhande virussen binnen zouden komen om mijn hele computer van binnen op te vreten.

Nou ja dat viel gelukkig mee maar al gauw bleek dat het toch wel behelpen was met zo’n oude laptop en dus besloot ik dat er maar een mooie nieuwe desktop moest komen en zo kwam er in 2003 een nieuwe Packard Bell in mijn huis, € 650,= kostte dat ding en een eenvoudige rekensom leerde dat dit 1430,00 gulden was, een rib uit mijn lijf! Zeker na een scheiding die vele malen meer had gekost dan ik me vooraf ooit gerealiseerd had.

Nou ja, ik denk dat ik niet zo heel veel verschil van andere mannen, in het begin had ik de grootste gein om sites als GeenStijl en Dumpert, gieren kon ik daarom. En heel voorzichtig begon ik ook wat pornosites te ontdekken, prachtig vond ik het! En eng natuurlijk! Binnen ja en nee drong er een of ander virus monster-426993_640 binnen waardoor ik zoveel pop-ups kreeg dat ‘internetten’ niet meer lukte. Paniek! smiley-1958283_640

Nou ja, ook dat werd natuurlijk weer opgelost en zo knoeide ik wat verder. Op de een of andere manier bezocht ik ook steeds vaker rechtse en/of islamkritische sites en na een tijdje begon ik ook af en toe te reageren, ook nu in het begin heel voorzichtig want ja, je kunt niet alles zomaar zeggen vond ik. Hilarisch was dat ik zo nu en dan op FrontaalNaakt van Feldwebel Peter Breedfeld reageerde, hij schreef heel mooi maar met enige regelmaat was ik het hevig oneens met hem. En ja Peter kan misschien een hoop maar hij kan niet erg omgaan met kritiek, dat resulteerde er na een tijdje in dat ik een complete scheldkannonade over mij heen kreeg omdat hij het niet kon winnen en ja toen vond ik het wel weer welletjes, ik wilde mij niet tot dat niveau verlagen besloot ik, bye bye FrontaalNaakt dus. Al snel ‘ontdekte’ ik Artikel7 en daar heb ik lange tijd aan allerhande discussies meegedaan. Nou ja, het bekende verhaal, Artikel7 werd min of meer gekaapt door wat minder frisse figuren en dus verschenen er andere sites die ik bezocht waaronder DeVrijeChroniqueurs. Nou ja de rest mag bekend zijn, uiteindelijk ben ik dus begonnen met het schrijven van artikeltjes met wisselend succes.

Goed, wat heeft voorgaande nou te maken met ontspannen? Nou dat zal ik u vertellen, ik ben wel nieuwsgierig naar verhalen van andere mensen, in dit geval onze lezers en lezeressen, hoe zij op de computer zijn beland. Nee u hoeft niet uw hele doopceel te lichten, u bepaalt gewoon zelf wat u wel en niet wenst te vertellen. Maar vertel eens van uw eerste schreden op de computer en op het World Wide Web, was u eerst ook zo bevreesd? Heeft u in het begin ook de min of meer normale misstappen gemaakt? Vertel, ik kan niet wachten!

Doe mee met 8.363 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (501 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

27 Comments on Even ontspannen

 1. Nou Tijl, toen ik ermee begon was er nog geen internet maar had je links en rechts bulletin boards waar je naar toe kon belleneer je geluk had waren ze in de lucht (actief) n heel soms had je zelfs een soort van graphics (zwaar monochroom) en dat was toch wel wat…

  De eerste bewegende graphic? Jawel, een büste van een vrouw met swinging tits.
  Maar ja, nog steeds monochroom. In die tijd had je de echte viktor desktops voor kantoor. Dat was je van het. Maar dat mocht dan ook wel voor een dikke 21.000 guldentjes. Later kwamen er zogenaamde grafische toepassingen maar dan in block-mode, kinderen zouden het tegenwoordig onmiddelijk wegmieteren. We zijn nu ZOOO verwend.

  De eerste windows versie was zelfs block-mode, zag er niet uit en werkte ook niet by the way, billy (zo het toen al van zijn hand was) zat in een leercurve met meer beperkingen dan mogelijkheden.

  In die tijd van de 80-er jaren ben ik zoekende geweest naar een echt spooling system want dat trok “windows” niet. Het daadwerkelijk parallel processen met een apart gedeelte van t geheugen terwijl je aan de “voorkant” gewoon verder kon werken. Bijvoorbeeld printen en tikken tegelijk. Dat ging toen niet. Ook batches vereistten het stoppen van subsystemen of andere taken. Zal je daar verder niet mee vervelen maar man man man, wat zijn we vandaag de dag ONTZETTEND verwend.

  Miraculeus, zo snel als ontwikkelingen gaan. Alleen al de hoeveelheid tekstverwerkers die door mijn “handen” zijn gegaan. Daarom, wat je vandaag weet kun je morgen weer vergeten, ik weet niet beter vanuit mijn IT-achtergrond.

  Spreek je, groet Zeepertje
  Chow

  Like

 2. Tijl Uylenspiegel // april 28, 2017 om 15:17 //

  Ja ik had al een vermoeden dat er tussen ons een paar generaties zitten Zeepertje! Bijna alles wat je zegt is voor mij abracadabra, ik ben gewoon een huis tuin en keuken gebruiker en alles behalve een whizzkid. Ik vind het al heel wat van mezelf dat ik artikeltjes kan schrijven en er afbeeldingen bij kan rotzooien (en zelfs daar krijg ik nog regelmatig voor op mijn kop van Fubar!)
  Dan wil hij weer dat ik het in een ander formaat doe of zoiets. Nee het leven van een simpel auteurtje gaat ook niet altijd over rozen 😦

  Like

 3. Het was, geloof ik 1995, dat ik samen met zoontje van 9 (die later – ook al weer na een ongewild scheiding – een ziekte is dat geworden – Dr. in de Wiskunde werd) de allereerste internet-bewegingen meemaakte. Dat ging met een mooi klein toetsenbordje en aansluiting op het TV-toestel. Je kon wat intypen en na 10 tot 20 seconden kwam er dan een antwoord op het scherm.
  Als ik nog wel eens blader in oude uitgaven van de HCC-computerclub kan ik de ongelooflijk snelle ontwikkeling van eerst de hardware en later vooral de software nog helemaal volgen. Een onwaarschijnlijk snelle en grote ontwikkeling. Het was niet te voorzien, dat momenteel de hele wereld aan de computer zit, met uitbreiding naar mobile apparaten, beeld en geluid. Intussen is de gevaarlijke toestand ontstaan, dat bijna alles aan Google hangt en dat deze monopolie aantrekkelijk is voor “machten” die de wereld naar hun hand willen zetten. En dat kan allemaal heel snel gaan.

  Like

 4. Ben je dan de 90 al voorbij Tijl? Het is teveel eer joh omdat ik de halve eeuw toch ook al gepasseerd ben 😂😂😂

  Like

 5. Tijl Uylenspiegel // april 28, 2017 om 15:59 //

  Ja dat de ontwikkelingen razendsnel gaan dat hoef je mij niet te vertellen, voor mij gaat het veel te snel, ik heb tegenwoordig een heel basaal mobieltje waar je mee kunt bellen, daar waren die dingen ooit voor bedoeld geloof ik, tegenwoordig loopt iedereen met een soort draagbare pc met camera en daar kun je ook nog mee bellen als je geluk hebt. Aan mij is dat (nog) niet besteed, ik bel zelden dus om nou zo nodig overal bereikbaar te zijn dat gaat me nog wat ver. Mede omdat er nog een flink prijskaartje aan hangt. En gek genoeg heb ik nog een gewone desktop, zo’n laptop zal best wel leuk zijn maar voor mij is het net te klein allemaal, alsof je met speelgoed op je schoot zit, ik wil gewoon lekker ouderwets rammen op een toetsenbord!

  Like

 6. Tijl Uylenspiegel // april 28, 2017 om 16:01 //

  Nee de negentig ben ik nog niet voorbij Zeepertje, ik heb recent mijn 67 jarig bestaan gevierd en dat vind ik al erg genoeg.

  Like

 7. Troost je Tijl, moi; ook desktop (wel een bloedsnelle) en een nokia uit 1880, kan ook 1890 zijn… LOL
  SMS trekt ie net, Whatsapp is t beestje wars van en fotootjes? Helaas, maar ach, daar heb ik n apart cameraatje voor. En koffie zet ik ook niet met zo’n instant-ding.
  Dus… valt allemaal best wel mee met je 👌

  Like

 8. trebor2110 // april 28, 2017 om 18:35 //

  swinging tits

  Liked by 1 persoon

 9. trebor2110 // april 28, 2017 om 19:08 //

  En koffie zet ik ook niet met zo’n instant-ding.

  Geef mij maar de percolator
  http://tse4.mm.bing.net/th?id=OIP.iLUPK-ulYAZa79kqpxkiCQEsEs&pid=15.1

  Liked by 1 persoon

 10. Met een mobieltje kun je internetten.
  En met een Ipad kun je bellen.
  Maar in beide gevallen is het behelpen.

  Liked by 1 persoon

 11. Tijl Uylenspiegel // april 28, 2017 om 22:45 //

  Ja wat die dingen aangaat kun je me een hoop wijsmaken Krelis, ik zou niet eens weten hoe je ze aan moet zetten.

  Like

 12. @ trebor die heb je ook niet met een 14K4 gedownload 🙂

  Like

 13. Tijl, ik ben blij dat het nu beter met je gaat.
  Je vraagt onze ervaringen…wel…het was halverwege de jaren ’80 van de vorige eeuw,
  toen een relatie van ons een computer kocht. Een monster om te zien, vergeleken met
  de huidige apparatuur. En ik mocht ermee werken. Internet was er nog niet, dus je
  werkte met programma’s als Exact. Ik weet niet of dat programma nog bestaat.

  Begin jaren negentig kochten wij onze eerste computer en een note-book, een voorloper
  van de huidige laptop.

  En toen kwam internet.
  In 2006 kreeg ik van de kinderen een IPad voor mijn verjaardag en sindsdien zijn
  mijn IPad en ik onafscheidelijk. In 2013 kocht ik een smartphone, waar ik alles mee
  kan doen, wat maar denkbaar is. Computer zet ik soms aan om de boel te scannen.

  Ik geloof dat ik aardig met de tijd ben meegegaan. 🙂

  Like

 14. trebor2110 // april 28, 2017 om 23:51 //

  Like

 15. Tijl Uylenspiegel // april 28, 2017 om 23:52 //

  Nou zeker Martha, mijn complimenten. Nou ja schrale troost voor mij, ik weet dat ik beduidend verder ben dan een aantal van mijn leeftijdsgenoten. En mijn gezondheid? Sinds ik een aantal jaren geleden mocht overstappen op de nieuwste reumamedicijnen gaat het echt stukken beter, zo goed zelfs dat ik een aanbod om mijn zwaarst getroffen gewricht, mijn linkerknie te vervangen heb afgewezen. Al die jaren hebben ze gezegd dat ze het niet aandurfden omdat ze de ernstige ontsteking die er zat niet de baas konden. Nu de noodzaak van werken niet meer op mijn schouders drukt komen ze ineens met dit aanbod. Een aanbod waar ik overigens ernstige twijfels bij heb, bij het minste of geringste moet ik mijn medicatie afbreken omdat dat gevaar oplevert en zodra ik mijn limiet bereikt heb is mijn knie weer precies zoals hij een aantal jaar geleden was. Gelukkig heb ik een hele fijne reumatoloog die zich mijn reactie wel kon voorstellen.

  Like

 16. Fijn Tijl, dat je een goede reumatoloog hebt die met je meeleeft en bij wie je
  begrip vindt. Ook een zeldzaamheid heden ten dage.

  Like

 17. Trebor, hoe toevallig dat je deze link plaatst.
  Sinds een aantal weken gebruik ik wietolie ofwel cbdolie, voor een aantal
  lichamelijke klachten. Volkomen legaal, ik koop het bij de drogist bij ons
  op het pleintje. Het is prijzig, maar mijn hoofd wordt rustig.
  Deze cannabisolie bevat zoveel goede eigenschappen en idd ook voor reuma zeer
  goed.

  Like

 18. Tijl Uylenspiegel // april 29, 2017 om 00:42 //

  Trebor je wilt niet weten hoeveel van dit soort middeltjes ik gebruikt en geprobeerd heb, niet 1 had zelfs maar een klein beetje effect. Zoals mijn reumatoloog zei, als er zelfs maar een kans was dat een van die middeltjes zou kunnen werken dan had ik ze wel voorgeschreven. Hij is trouwens niet een van de minsten, hij is betrokken geweest bij meerdere grote onderzoeken en heeft ook meermaals artikelen van zijn hand in The Lancet (een vooraanstaand medisch magazine uit Amerika) zien verschijnen. Toen ik patiënt bij hem werd was hij op zijn eerste positie als reumatoloog en inmiddels is de reumatologie in het ziekenhuis gegroeid van 1 naar 6 reumatologen waarvan hij aan het hoofd staat en maakt hij deel uit van de ziekenhuisdirectie. Dus ja, ik heb het volste vertrouwen in hem.

  Like

 19. Mijn eerste computer was een commandor (weet niet meer hoe je dat schrijft).
  Ik was er erg blij mee, tot internet kwam, meteen de computer de deur uit en een andere waarmee je op internet kon komen. Ik begon ook op artikel 7 en Amsterdam Post bij onze Frik. Geweldige tijd. Ik was dol op Frik, heb traantjes gelaten toen hij verongelukte. En nu zijn we hier, hier ben ik ook niet weg te slaan :-}
  Hoop dan ook dat deze site blijft bestaan. Groetjes van Avidia.

  Like

 20. Beste Tijl, ik moet Martha gelijk geven.
  CBD-olie ofwel canabisolie goed gezuiverd is het beste wat je kunt krijgen tegen bepaalde klachten en in jouw geval tegen de reuma een zeer probaat middel, overleg het maar met je reumatoloog, en misschien zegt ie wel “hier is een recept en je kunt het terugvragen van je verzekering” Ik weet het niet maar het kan zijn dat je het vergoed krijgt.

  Mijn eerste laptop, kocht ik na mijn scheiding in 1999, gelijk met die Westeinder van 10 mtr. en m,n MX5.
  Ik wist ook nog niet veel, maar na drie weken mezelf opsluiten en alles uitproberen kon ik mails openen, brieven schrijven, copiëren, foto´ s plaatsen, internetten met inbellen, maar dat laatste vond ik niets, je was zo door je bundel heen.
  Ik had een Packerd & Bell gekocht en heb er 10 jaar op gewerkt tot ie crashte.
  Nu heb ik alweer vanaf 2009 een Toshiba Satellite in Ferrari rood, met groot geheugen en van alles er op.
  In het begin kocht ik dure beveiligings pakketten van Hercules, Panda, en nog n merk, maar ondanks die beveiliging crashte mijn vorige laptop dus.
  Nu heb ik Avira vrije versie, vaak updaten, en elke dag even laten lopen. Ik heb nergens last van.
  Voor de veiligheid heb ik een externe schijf en tussendoor maak ik hierop een backup, dan gaat alles wat in de laptop zit naar de externe schijf toe. Zo heb ik altijd als het fout mocht gaan, mijn programma´s nog en alle bestanden.
  Spelletjes speel ik niet.
  Alles gaat naar schrijven, muziek opnemen en overzetten op een MP3-stick voor in de auto, en foto´s van mijn mobiel die ik elke week even overzet op de laptop.
  Waarom laptop? ik heb er een gekocht met het grootste scherm, ik heb geen extra ruimte nodig of een bureau want daar heb ik de ruimte niet voor. Het is gemakkelijk werken en hij is zo opgeborgen en ik kan hem meenemen naar eer terras waar wifi-verbinding (draadloos) is en dan kan ik ook werken en schrijven.
  Voor mij is een laptop gemakkelijk, zonder allerlei snoeren.
  Binnenkort ga ik het bankieren hierop doen.

  Liked by 1 persoon

 21. @ Avidia

  Zolang rommel niet dood is blijft deze site bestaan. Daarna hoop ik het in goede handen te brengen van die andere stervelingen in de redactie. Waar ik waarschijnlijk al snel vergeten zal zijn en met geestdrift op mijn graf gedanst wordt. Hoop ik.
  .

  Liked by 2 people

 22. Maar goed. Voor ik een ‘gezellig’ ouwe mensen (ben 51 , weet u dat ook weer;) ) topic over computers loop te verzieken met politiek, zal ik dan ook maar mijn relaas over computers doen.

  Ik moet 16 geweest zijn als ik terugdenk. 1982. Mijn vader had een van de eerste computers in Nederland. Hij was wiskundige aan de HTS in Zwolle. En ik moest natuurlijk zijn nieuwe aanwinst komen bekijken van hem.

  Een hele rij grijze stalen kasten langs de hele muur in een kamer die die opgeëist had van de school (zo was die dan ook wel weer dat die dat regelde). Dat was dus een computer. De hele muur vol. Iets van 3 meter hoog en 5 meter lang ( het is mijn geheugen, ik heb er geen foto’s van dus het kan best wat schelen). Plugjes en stekkertjes enzo.

  Rond die tijd volgde die ook allerlei cursussen op dat gebied. Eentje vergeet ik nooit, daar moest die een programma schrijven op hoeveel manieren je het spelletje ‘Solitaire’ (met die pennetjes die je over elkaar heen moet zetten tot je er 1 overhoudt) kon oplossen.

  Een paar jaar later ging mijn vader dood en nam ik het ding mee wat hij thuis gebruikte, een beeldscherm met een casette-recorder. Iets later kreeg ik een zelfde soort beeldschermen voor mijn neus met groene letters op een zwarte achtergrond toen ik Maurice de Hond hielp om mensen hun aardappels aan te laten branden tijdens interviews

  Ik was toen druk met ‘seks & druks & house’ en vond het niet zo spannend en na een tijd heb ik het ding weggegeven.

  Ergens in die jaren ben ik ook met wat vrienden een boardspel gaan spelen; Dungeons & Dragons. Nog wat later had een van de ‘nerds’ die meedeed een PC waar je iets soortgelijks op kon spelen. Even later kwam er ook een multiplayer game (eerst kon je alleen tegen de computer, duuuuhhh) en konden we eindelijk elkaar afslachten. Ik weet niet waar we de tijd vandaan haalden, maar gelukkig hadden we toen nog druks die maakten dat je niet hoefde te slapen.

  Dat was allemaal nog zonder de internets. Maar dat was ondertussen ook al gaande. Ik had een kamer verhuurd in mijn atelier voor een fles whiskey per maand. Das op zich weinig, maar die gozer kon iets en ik had toch ruimte zat.Hij had een schotel en wij een telefoonlijn. Hadden we speciaal laten aanleggen. Die putjesgravers van de PTT hebben zich helemaal de takke gegraven ;). Mijn compaen en ik begrepen er geen fuk van waar die gozer nou mee bezig was dus hebben hem er na drie maanden uitgeschopt.

  En even later hadden we internet.

  DAT was HOOFDSTUK I

  Lol, de rest komt nog wel eens, Tijl 😉

  Liked by 1 persoon

 23. trebor2110 // april 29, 2017 om 09:00 //

  rommel als jij dood bent krijg je een plekje in de rechter kolom

  Liked by 1 persoon

 24. Rommel, je zult heel erg gemist worden, dus blijf maar nog lang onder ons!

  Like

 25. Wij gaan allang geleden terug Avidia. Wij zijn samen opgegroeid op de schoot van Frik. Je bent één van de weinigen hier die ik vanaf het begin ken. Als ik een reactie van jou zie word ik altijd blij met een gedachte aan mijn leermeester Frik. Waar het eerste zaadje van rommel gepland is en uiteindelijk tot bloei is gekomen op Fenixx. Met behulp van kunstmest van Neree op DVC. Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk wist ik weer een brug te bouwen naar de overkant van het niets. En dit uiteraard in de geest van goede bedoelingen en het beste voor de rest van de wereld. Wat mijn kenmerk en slogan is, voor iedereen die een beetje op hoogte is van rommel. Ik bespeur soms enige twijfel en wantrouwen aan het goedgevoel wat ik wil uitdragen. Wat diep teleurstelt. Deze nare twijfelgedachtenissen zegt meer over jullie dan mij. Het zonnetje in huis. Het resultaat van een opgroeien in een bordeel wat uiteindelijk in een wraak van neukgleuven afloopt.

  Zo! En nou heb ik trek in een biertje! Waar is mijn bier?!

  Like

 26. Tijl Uylenspiegel // mei 3, 2017 om 12:15 //

  Op de een of andere manier had ik het relaas van Fubar tot nog toe over het hoofd gezien maar je maakt me razend nieuwsgierig naar het vervolg, behalve mijn jongere broer ken ik niemand die al een computer had nog voordat internet werd ontwikkeld.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: