Nieuw

Globalisering, mondialisering

Veel gebruikte maar meer nog misbruikte moderne termen waarmee we tegenwoordig om de oren geslagen worden. Het grappige eraan is dat het lijkt alsof iedereen daar zijn eigen betekenis aan toekent.

Nou ja “grappig” is het ook weer niet echt natuurlijk, het bemoeilijkt het debat eerder, dat blijkt ook als je op het woord globalisme even googelt, als derde mogelijkheid krijg je dan anti-globalisme.

Wikipedia zegt het volgende; Mondialisering (ook wel globalisering genoemd) is een voortdurend proces van wereldwijde economische, politieke en culturele integratie, met als centraal kenmerk een wereldwijde arbeidsdeling, waarbij productielijnen over de wereld worden gespreid die gedreven worden door de informatie- en communicatietechnologie en door internationale handel. Mondialisering wordt mogelijk gemaakt door ontwikkelingen op het gebied van vervoer en telecommunicatie. Ze kenmerkt zich verder door verregaande schaalvergroting, het ontstaan van een wereldwijd kapitalisme en de verspreiding van een consumentencultuur.

Een mondvol nietwaar, maar of dat nou zo gunstig zou zijn daar kun je wel vraagtekens bij plaatsen. Van de week zag ik een programma waar een interviewer in Frankrijk rondliep en regio’s in beeld bracht die getroffen waren door die mondialisering, hele fabrieken waar honderden en soms zelfs duizenden mensen werkzaam waren werden van de ene op de andere dag gesloten en verplaatst naar zogenaamde lage lonen landen, in dit geval vaak Polen.

Meestal gaat het niet zo abrupt als in Frankrijk maar geleidelijker, in Nederland kan de transportsector als een der eersten gezien worden. Nederlandse vrachtwagenchauffeurs moeten aan een hele reeks vereisten voldoen, niet alleen een streng schema van wat wel en niet is toegestaan voor de arbeidstijdenwet maar ook diploma’s voor vakbekwaamheid. Internationale transporteurs hadden vrij snel door dat als ze een vestiging in een ander land openden ze chauffeurs uit dat land als personeel konden werven, personeel dat minder dan de helft van Nederlandse werknemers kostte. Daarbij zagen ze ook kans om de rijtijdenwet op die manier met voeten te treden. Ze hadden dan ook weinig commentaar van de Poolse chauffeurs te vrezen, die dankten god op hun blote knieën dat ze werk hadden.

Nou is het natuurlijk zo dat de Nederlandse en Europese regelgeving voor transport volledig doorgeslagen zijn, men had zoals zo vaak totaal geen oog voor de mogelijkheden en werkwijze van transporteurs en de problemen waar zij mee te maken hadden. Het is soms net alsof de groenteboer de regels en wetten van de slager mag maken. Zo leert een aankomend vrachtwagenchauffeur voor zijn diploma vakbekwaamheid ongeveer voor 50% over techniek. Leuk natuurlijk maar hoe realistisch is dat? Allereerst zijn vrachtwagens tegenwoordig complete wonderen van techniek, daar kan en mag hij niet aankomen, daar heeft hij ook niet het gereedschap voor, zelfs een lekke band kan maar zelden door de chauffeur vervangen worden, dat is eenvoudig te zwaar zonder groot gereedschap.

Maar de transportsector is natuurlijk maar een heel klein voorbeeldje, in de docu kwamen grote bedrijven als Goodyear en Citroën boven die complete fabrieken sloten terwijl ze tegelijkertijd fabrieken in Polen of Tsjechië openden.

Nee dat mag je niet tegenhouden van de alleswetende EU, dat riekt naar protectionisme en dat moeten we niet willen “met zun alle”. Nee beter is het hele regio’s in de ww. en de armoede te storten.

Beetje bizar is het natuurlijk wel als je je realiseert dat een gedeelte van de problemen is ontstaan door te ver doorgedreven socialisme. Natuurlijk, we hebben veel te danken aan het socialisme, denk maar aan ons sociale vangnet dat voorkomt dat ontslag ook meteen een armoedeval betekent. Ook “wiebelende” overheidsmaatregelen helpen niet echt, het ene moment wordt er arbeidstijdverkorting doorgevoerd om jongeren aan het werk te helpen, het volgende moment wordt de pensioenleeftijd verhoogt. Hoe dat zich verhoudt ten opzichte van elkaar mag iedereen zelf invullen maar het lijkt nogal tegenstrijdig om het voorzichtig te stellen.

Ja mooi hoor die mondialisering! De Hollandse garnalen gevangen uit de Noordzee gaan eerst naar Marokko om daar gepeld te worden om vervolgens weer terug te komen voor de Hollandse consument, u koopt kleding van Europese modebedrijven maar die laten het maken in India of Bangladesh door in veel gevallen kinderen die werkdagen van twaalf uur of meer maken. Die verdienen zo’n beetje per week evenveel als een Europese werknemer in een uur.

Zijn die Europese werknemers dan zo rijk? Welnee, als een werkgever € 25,00 per uur aan hem kwijt is dan mag hij blij zijn als hij € 10,00 in zijn “loonzakje” krijgt.

Zo zie je dus dat het socialisme aan zichzelf ten onder gaat, steeds meer arbeiders verliezen hun werk omdat hun werkgever elders zijn heil zoekt en tegelijkertijd stromen de nieuwe werkelozen uit Afrika binnen, ik geloof niet dat ik nog hoef uit te leggen wat dat voor de uitkeringen gaat betekenen.

lost-places-2019016_640

Een grappig fenomeen is wel dat extreem-linkse groeperingen fel gekant zijn tegen mondialisering en globalisering, hoe ze denken dat op te lossen vertellen ze er gemakshalve niet bij, maar zogenaamde populistische partijen die enig protectionisme willen doorvoeren die worden nog net niet de hersens ingeslagen. Bijzonder nietwaar?

De oplossing? Te vrezen valt dat dit geen zaak is van de ‘gewone’ sterveling, het overkomt ons. In het begin van de vorige eeuw was de agrarische sector veruit de grootste werkgever, door de mechanisatie kwam daar in korte tijd verandering in. Direct daarna kwam de industrialisatie op gang, gigantische fabrieken rezen op en nu is men in hoog tempo bezig diezelfde fabrieken te sluiten en te ontmantelen om ze elders weer op te bouwen.  Staken? Het oude recept van socialisten zou het proces alleen maar versnellen. Arbeiders gingen dus van het platteland naar de steden en de fabrieken en nu gaan in rap tempo de fabrieken naar elders. En de arbeiders? Die zoeken het maar uit, terwijl zij werkeloos worden laat men nieuwe werkelozen binnenstromen want grenzen sluiten is uit den boze!

Nee Tijl heeft er niet voor gestudeerd, hij signaleert alleen, hij ziet zoals zovelen de problematiek wel maar weet zo één twee drie ook geen werkende remedie om het af te remmen, laat staan het tot stilstand te brengen. Hij ziet de donkere wolken zich samenpakken boven de Europese arbeiders en op sommige plekken is het al flink aan het regenen maar de boven ons gestelden doen weinig anders dan een paraplu opsteken.

Oplossingen zijn niet in het voordeel van het groot-kapitaal en onze politici weten maar al te goed wie voor het dikke beleg van hun boterham verantwoordelijk zijn. Niet herkozen worden is voor hen geen probleem, er ligt altijd weer een vaak nóg beter betaalde carrière voor ze in het verschiet.

En zo rotzooien we maar aan…..

dollar-2091744_640

Doe mee met 8.226 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (489 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

11 Comments on Globalisering, mondialisering

 1. Met als enigste resultaat dat iedereen slaaf is geworden van het mondiale systeem en niets meer heeft in te brengen of te vertellen heeft dan alleen nog te luisteren naar je opgedragen taak.

  Like

 2. Tijl Uylenspiegel // april 25, 2017 om 22:39 //

  Ja precies Guardia en dat is juist wat zo bijzonder is aan het geheel, je kunt het signaleren, je kunt het herkennen maar wat kun je eraan doen?. Ik vrees niks. Maar veel verontrustender is dat dit niet eens een punt op de politieke kalender is, ik heb er namelijk geen letter over gehoord tijdens de verkiezingscampagne. Ja hooguit een tijd geleden toen Yasser Klaver nog liep te schermen met zijn “economisme” wat dan ook moge zijn. Maar er gebeuren economisch dingen waar “Jan de Arbeider” niet vrolijk van zou moeten worden, vijandige overnames van bedrijven die uit naam van hun aandeelhouders andere bedrijven opkopen om die vervolgens te splitsen en of te verkopen of over de kop laten gaan, afhankelijk van wat het meeste oplevert. Werknemers komen in hun boekje niet voor, hooguit als vervelende stoorzenders, vakbonden staan machteloos maar mensen komen wel op de keien.

  Like

 3. Ja mooi hoor die mondialisering! De Hollandse garnalen gevangen uit de Noordzee gaan eerst naar Marokko om daar gepeld te worden om vervolgens weer terug te komen voor de Hollandse consument,

  Hoe zou je dit dan op willen lossen , Nederlandse pellers kosten gewoon te veel daardoor zou de garnaal niet meer te betalen zijn en kunnen we vanwege de prijs geen garnalen meer eten en dan stort de garnalen industrie in

  Like

 4. Tijl Uylenspiegel // april 26, 2017 om 12:26 //

  Nou een oplossing zou kunnen zijn ze ongepeld te verkopen, dat gebeurde vroeger ook. Mijn moeder was razendsnel met pellen. Daarbij kun je ook vraagtekens plaatsen bij de ‘behandeling’ van de garnalen, ondanks de reis uit Nederland naar Marokko en terug liggen er bakjes in de supermarkt die meer dan tien dagen houdbaar zijn. Zeker ze worden in zuurstofarme verpakkingen gestopt maar er zal toch ook nog wat anders mee gedaan moeten worden om ze zolang eetbaar te houden. Veel smaak zit er dan ook niet meer aan naar mijn idee maar dat zou aan mij kunnen liggen.

  Liked by 1 persoon

 5. trebor2110 // april 26, 2017 om 14:50 //

  je heb helemaal gelijk Tijl wij deden dat vroeger ook een schaal garnalen op tafel en pellen maar het is een hele ervaring vooral voor kinderen wie kan het snelste pellen , maar daar krijg je vieze stinkende vingers van en dat willen de mensen niet en de restanten in de vuilnisbak gaan ook zo vies stinken stelletje zeurpieten .

  Like

 6. Jullie hadden dit zeker gemist 😉

  De ‘verse’ Hollandse garnalen die we in Nederland op ons bord krijgen, zijn vaak al een paar weken oud. Het goede nieuws is dat dit in snel tempo aan het veranderen is.

  De familie Kant in het Groningse Leens heeft een garnalenpelmachine ontwikkeld die de huidige Marokko-route van de Hollandse garnaal overbodig maakt. Albert Heijn is twee weken geleden overgegaan op machinaal gepelde garnalen en een aantal horeca-leveranciers gingen de supermarktketen voor.

  De initiatiefnemers van het machinaal pellen verwachten dat er over zo’n vijf jaar helemaal een einde komt aan het met de hand pellen van garnalen in Marokko.
  http://nos.nl/artikel/2080785-het-retourtje-marokko-voor-hollandse-garnalen-verdwijnt.html

  Like

 7. Tijl Uylenspiegel // april 26, 2017 om 15:13 //

  Nou gedeeltelijk Fub., ik wist van het bestaan van die nieuwe pelmachine maar niet dat hij al in bedrijf genomen was. Trebor ik ben alles behalve een visliefhebber, er zijn maar een paar soorten die ik lekker vind, vervelend genoeg vallen die allemaal in de duurdere categorie, tong, paling, garnalen, kreeft. Ik heb wel (nota bene van mijn hex!) geleerd dat je bepaalde afvalsoorten het beste even in een boterhamzakje kunt doen zoals bijvoorbeeld de restanten als je een ui gesneden hebt of visafval, zakje erom, knoop erin en je hebt nergens last van.
  Vooral met uien werkt dat perfect, doe je het niet dan denk een mens al snel dat zijn deodorant is uitgewerkt, echt zo’n penetrante zweetlucht….
  Maar ik ben alweer een tijdje zonder vis, bij mij in de buurt zit een heel fris ogende visboer maar de laatste keer dat ik wat sliptongentjes kocht roken ze erg sterk waardoor ik het idee had dat ze over de uiterste verkoopdatum heen waren. En ja dan ben ik weer een poosje uit gegeten.

  Like

 8. Tijl Uylenspiegel // april 26, 2017 om 15:17 //

  Overigens denk ik dat paling in de nabije toekomst bij de juwelier komen te liggen, eens in de zoveel tijd staat er bij ons op de markt een visboer die paling verkoopt, de laatste keer voor € 8,50 per pond. Ik dacht nog; “je kunt mij niet foppen” en vroeg er twee. Die bleken met zijn tweetjes meer dan 400 gram te wegen! Dus dat schoot ook niet op.

  Like

 9. trebor2110 // april 26, 2017 om 16:19 //

  Ik heb wel (nota bene van mijn hex!) geleerd dat je bepaalde afvalsoorten het beste even in een boterhamzakje kunt doen

  Dat vind ik ook van bepaalde mensen

  Liked by 1 persoon

 10. trebor2110 // april 26, 2017 om 16:21 //

  Waarom liggen er eigenlijk alleen maar zoutwater vissen bij de visboer , waarom geen zoetwatervis .
  https://www.bing.com/search?q=zoetwatervis+recepten&qs=n&form=QBRE&sp=-1&pq=zoetwatervis+recepten&sc=0-21&sk=&cvid=4986849406014CBABD3C3BB668847BCD

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: