Nieuw

Milieusubsidies maken rijken rijker en armen armer

Het is alweer een jaar of wat geleden dat Nederlandse banken goed verdienende klanten in loondienst uitnodigden voor een informatie-avond. Het advies van de banken: investeer in windmolens en u drukt uw belasting op inkomen. Aldus geschiedde massaal.

Dat goed verdienende werknemers dit deden is begrijpelijk. Zij betalen zich blauw. Maar nogal curieus is dat deze omslachtige belastingverlaging mede werd betaald door verhoogde belastingen op gas- en energielevering. Zo betaalden de gas- en stroomgebruikers met een lager of middeninkomen voor burgers met hogere inkomens. Elsevier >>

Mij verbaast het dat er in Elsevier een stuk staat dat niet bepaald positief is over de privatisering van de nutsbedrijven, althans de stroomvoorziening;

Eens had het energiebeleid twee doelen: energie moest goedkoop zijn en altijd beschikbaar. Als energiebedrijven winst maakten, werd dat als dividend uitbetaald aan de aandeelhouders, meestal gemeenten en provincies. Zo hadden álle burgers – met welke financiële positie ook – dezelfde lasten en kwamen de lusten in de publieke kas.

Ik heb al eens eerder lopen fulmineren tegen de uitverkoop van nutsvoorzieningen, dus bij deze:

De heilige fucking vrije markt. Godsnondeju leer eens even een beetje te relativeren en wees eens niet zo doorgeschoten radicaal. Het is van een zelfde idiote orde als de Libertaire Partij die denkt dat ze Europa kunnen redden door alle grenzen maar af te schaffen. Leuk plan, maar we zien de gevolgen nu al dagelijks. De wereld is niet een leuke fijne speelplaats voor volwassenen die ekspieriementjes willen uitproberen.

Vrije markt heh huh wat? Het treinenaanbod in Nederland is er in ieder geval stukken op vooruit gegaan na de halfslachtige privatisering. Het systeem is afgebroken, gesplitst, en kost zeker 20 jaar om te repareren.

Geboren ben ik in Zwolle. Vaak fietste ik langs de IJssel en de schitterende uiterwaarden. En daar stond een prachtige IJsselcentrale die met gemak de hele provincie van energie voorzag. En weet u wat. Dat ding was eigendom van alle Overijsselnaren. Was provinciaal bezit. Best logisch als je erover nadenkt om de energievoorziening in eigen hand van de burgers te hebben die die energie gebruiken. En ook wel handig dat dat ding van die mensen langs de IJssel was en niet van die verrotte Randstedelingen. Maar het kreng moest onder grootuitverkoper en ubercorporatist Kok verkocht volgens “de derde weg”, alsof dat ook maar iets anders was dan ordinair roofkapitalisme. Alles moest -de derde- weg. De uitverkoop van Nederland werd in gang gezet.

Niet alleen de IJsselcentrale. Nee hoor, de hele energievoorziening werd gesplitst op last van de EU. Producenten versus elektriciteitsnet. Voordeel daarvan was dat de losse producenten dan verkocht konden worden aan buitenlandse partijen. Soms ging dat naar Zweden, Duitsers, maar ook naar de Franse kernenergiesector (toevallig is Verhofstadt één van de belanghebbenden). En juichen dat ze deden die linkse en ook rechtse aapjes die zich voor geen centimeter wilden branden aan kernenergie, maar wat prachtig dat Nederland zijn energievoorziening verkocht had (en dat iemand het geld in zijn zak gestoken heeft, maar dat zeggen ze er niet bij). Inmiddels gaan de prijzen elk jaar omhoog, want marktwerking is zoooo zo efficient er gaat immers niks boven de markt (als het er om gaat de hoogste prijs te vragen). Het buitenland heeft niet zijn energiecentrales en energienet gesplitst, fuk die malle EU-voorschriften dachten de Fransen en Duitsers. Net als met de 3-procentsnorm, de budget-overschrijdingen en alle andere zelf opgestelde regels die ze aan hun laars gelapt hebben. En daar het ‘net’ als landsbelang gezien wordt, kunnen daar de centrales niet aan buitenlandse partijen verkocht worden en zijn wij ze kwijt, dat is nog eens een level playing field.

Ik zal nooit Hoogervorst vergeten die met zijn vinger in zijn keel kotsgebaren maakte in de kamer toen het over de privatisering van de zorg ging. Inmiddels rijzen de kosten de pan uit en zijn ze sinds de privatisering verdubbeld. Amsterdam heeft de ontvangen gelden voor de Televisie die in Amsterdamse handen was in een bodemloze put gegooid terwijl elke Amsterdammer drie jaar gratis en verzekerd op vakantie had gekund van dat geld. Niet dat dat een handige investering is, maar bij wijze van spreken.

Nog even en deze totaaluitverkopers gaan het water privatiseren. In Portugal is de prijs al vervierdubbeld. De tiefus met je vrije markt. What’s next? Ga je het onderwijs verkopen? Aan de hoogstbiedende? Ik hoef je toch niet uit te leggen wie er in deze wereld de meeste oliedollars verzameld heeft he?

Als we alles aan de vrije markt over laten is het dan niet tijd het leger ook te privatiseren en over te doen aan de hoogst biedende? Ik zie het kwijl al bij de emir van Qatar uit zijn grijnzende bek druipen en zie de niet te identificeren uniformen van Blackwater voor me.

Inmiddels wordt die IJsselcentrale gesloopt;

Doe mee met 8.338 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (7128 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

2 Comments on Milieusubsidies maken rijken rijker en armen armer

 1. JackvanderVeen // april 17, 2017 om 09:26 //

  Mij geografiedocent, toen heete dat nog gewoon aardrijkskundeleraar, sprak anno 1968-1970 reeds over de gevaren die er kleven aan “je land uitverkopen”! Ook hij had gelijk.
  Maar iets begrijp ik juist weer niet. Die achterlijke lynxen schreeuwen dat de wereld van iedereen is en zonder grenzen moet.
  Waarom kopen en verkopen we dan nog van alles. We kunnen toch ook allemaal bezig zijn voor nop. (Eigenlijk zijn we dat ook, we maken alleen een virtueel nut aan ons leven, dat we ook nog koppelen aan geldelijke status. Behoudens de “armen”, want omdat die geen geld hebben zeggen ze dat “geld niet gelukkig maakt” en maar zeiken over die “rijken”!)

  Like

 2. HetZalWelWeer // april 17, 2017 om 09:50 //

  Men is alleen maar bezig met kloven creëren.

  Als iedereen er 1% bij krijgt, dan groeit de kloof ook zolang de salarissen niet gelijk zijn.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: