Nieuw

Het referendum in Turkije: wat staat er precies op het spel?

De Turken trekken zondag naar de stembus om zich uit te spreken over de grondwetswijziging die president Recep Tayyip Erdogan voorstelt. Als hij zijn zin krijgt, maakt Turkije de omslag van een parlementair naar een presidentieel systeem. Maar wat houdt dat precies in? En wat zijn de gevolgen voor ons? Turkije-kenner Burak Nalli geeft uitleg.

Erdogan probeerde al aan de positie van Turkse president te morrelen toen hij nog eerste minister was. Toen hij in 2014 zelf staatshoofd werd, slaagde hij erin meer macht naar zich toe te trekken, ook al is het Turkse presidentschap vooral een ceremoniële functie. Maar daar wil Erdogan nu verandering in brengen.

De mislukte staatsgreep in de zomer van 2016 gaf een nieuwe impuls aan Erdogans streven naar een uitbreiding van de presidentiële macht. Het referendum van aanstaande zondag moet de achttien amendementen op de grondwet bekrachtigen die het parlement begin dit jaar goedkeurde.

Wat staat precies op het spel?

“De Turken beslissen zondag over een nieuwe regeringsvorm. Blijft Turkije een parlementaire democratie of kiest het land voor een presidentieel systeem?”, zegt Turkije-kenner Burak Nalli. “In dat laatste geval zal de functie van premier worden afgeschaft en zal alle uitvoerende macht in handen komen van de president. Iets wat tot nu toe eigenlijk een louter symbolische functie is, ook al trekt Erdogan het laken steeds meer naar zich toe.”

Het Nieuwsblad

Doe mee met 8.049 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Bolo (2035 Articles)
'Loquendi Libertatem Custodiamus' Laten wij waken over de vrijheid van het spreken

1 Comment on Het referendum in Turkije: wat staat er precies op het spel?

 1. polderboy // april 16, 2017 om 22:10 //

  Volgens Merkel is er een “levendig politiek debat” gaande in Turkije:
  http://hosted.ap.org/dynamic/stories/E/EU_TURKEY_REFERENDUM_THE_LATEST?SITE=AP&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT&CTIME=2017-04-16-15-11-58

  Met 50.000 in de bak, ook parlementariërs van politieke partijen, 120.000 ontslagen (ruim 12 miljard geconfisqueerd van bedrijven, 10.000 Koerden afgeknald, 350.000 intern verplaatst, (polderboy)), onder de speciale wet na “de coup”, krijgt de soennitische islampartij nu de speciale wet verankerd in de grondwet. Gedurende de jaren heeft Erdogan duizenden islamscholen gesticht, dus soennitische islam, met een sultan, is “democratie”.

  Terwijl de VS 200 miljard investeerde in schalie-energie, wat het land over enkele jaren zelfs een energie exporteur maakt, heeft het West Europese bedrijfsleven (=Brussel) 100 miljard, tegen waarschuwingen in, geïnvesteerd in goedkope arbeidsfabrieken in Turkije, en in West Europa hele steden gevuld met Erdogan stemmers.

  Erdogan heeft zich zeer vijandig uitgesproken tegen West Europa, en zijn aanhang is dat ook, die hier leeft. Ik vermoed dat de leiding hier ich conformeert met Erdogan, en e.e.a. zal goedpraten.
  Nu al zegt men in Brussel dat EU lidmaatschap er niet in zit, maar de reeds lang bestaande EU douane-unie met Turkije, die investeringen daar bracht waar de lage lonen waren, en export van producten zonder de EU-douanemuur hierheen bracht, zoals auto’s, en ruimte gaf voor arbeiders instroom, wil men behouden natuurlijk.

  De leiding zal zich dus ook aan de islam conformeren, en meer fascistoïde samenlevingsstructuren zal West Europa meer en meer ten deel vallen. Het oude verhaal, en de slimmen zorgen dat ze naar de vrije wereld emigreren, nu het nog kan.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: