Nieuw

Bescherming Bevolking

De ‘ouderen’ onder ons weten het nog wel, vroeger had je de BB. oftewel de Bescherming Bevolking. De afgelopen tijd gingen mijn gedachten wel eens terug naar die tijd nu alom gevreesd wordt voor een Nieuwe Wereldoorlog.

In 1961 kregen alle Nederlandse gezinnen een uitgebreid schrijven van die BB. over “wat te doen bij een atoomaanval”. Destijds geloofde men nog in een beperkte inzet van atoomwapens bij een aanval. De Russen waren niet geheel onterecht gebombardeerd tot agressors en ja dan moet je als burger voorbereid zijn.

0011k

Nou was ik destijds 11 jaar dus ja bij mij kwam dat allemaal niet zo binnen, bij mijn moeder echter des te meer, volwassenen hadden de oorlog nog behoorlijk vers in het geheugen zitten. Mijn vader was opgepakt tijdens een razzia voor de arbeiteinsatz en afgevoerd naar Duitsland waar hij enorm geleden heeft. Mijn moeder had de hongerwinter met twee kleine kinderen moeten doorstaan dus zo gek was dat niet, tegenwoordig zou je jarenlang behandeld worden voor PTTS.

 

Na dit schrijven begon mijn moeder dus zoals werd voorgeschreven een ruimte in te richten die als “bunker” kon dienen bij een aanval. De keus viel op ons ‘rommelkamertje’, niet zo gek want veel andere mogelijkheden waren er niet, zo groot waren we nou ook weer niet behuisd. Ze begon driftig te bunkeren met conserven die te pas konden komen. Geen gemakkelijke opgave want zo breed hadden we het niet destijds. Elke week 1 of 2 blikjes dat was het wel zo’n beetje. Allerhande rommel werd verplaatst en vervangen door andere rommel. Rommel die ons moest helpen een atoomaanval te doorstaan! De rest van het gezin bekeek het eerst met verbazing maar al ras kwamen de eerste grappen, niet in het minst omdat mijn vader dan met moeite zijn lachen in kon houden. Mijn ouwe had ondanks al zijn ontberingen nooit zijn grote gevoel voor humor verloren en had als specialiteit dat hij onverwachts met een sarcastische opmerking iedereen op het verkeerde been wist te zetten.

Wonderlijk was het ook hoe mensen dachten over een atoomaanval, mijn oudste broer was destijds opgeroepen als soldaat en kwam zoals toen gebruikelijk eens in de zoveel tijd in zijn uniform thuis en ja dat was dus voor mij als broekie natuurlijk gesneden koek dat ik in zijn spullen ging snuffelen. Zo kwam ik dus aan zijn “Handboek Soldaat” en dat was dus smullen geblazen. Ook in het leger keek men nog wat simplistisch tegen een aanval met een atoomwapen aan, je zou denken dat ze beter hadden kunnen weten en misschien deden ze dat ook wel en was het meer een poging het moraal een beetje op peil te houden, wie zal het zeggen. Maar soldaten in het veld moesten dus een greppel opzoeken en dan zou alles wel goed komen, daar kwam het eigenlijk zo’n beetje op neer.

Burgers moesten van alles en nog wat uitdokteren, schuilen onder een tafel bijvoorbeeld. En conserven inslaan dus want na zo’n aanval kon je een tijdje niet naar buiten! En er moest een emmer staan met fris water. Ons gezin bestond toen nog, mijn broer de soldaat meegerekend uit zes personen en je kunt je afvragen hoe lang je het dan met 1 emmer water zou redden maar dat werd er niet bijverteld.

Mijn moeder heeft de bunker nog een flinke tijd in ere gehouden maar na verloop van tijd werden de kinderen groter en het gebrek aan ruimte nijpender. De bunker is dus een stille dood gestorven, de conserven zullen wel opgegeten zijn neem ik aan want eten weggooien kwam niet voor in de vocabulaire van mijn moeder. “Je zou wel anders piepen als je de oorlog had meegemaakt”. En haar bunker had vaak grote hilariteit in ons gezin veroorzaakt dus ja dat was op voorhand een verloren strijd voor haar.

Een mens vraagt zich in de tussentijd wel af en toe af hoe ons leger daar tegenwoordig eigenlijk tegenaan kijkt, zelf komen ze niet veel verder dan pief paf poef te roepen en de BB. is helemaal afgeschaft, als er zich een ramp voltrekt of een oorlog uitbreekt dan zoek je het maar lekker zelf uit. Waarschijnlijk denkt onze elite dat zij in staat zullen zijn de kuierlatten te nemen, Wilhelmina kon dat destijds ook nietwaar? Ja een beetje een raar volkje zijn we wel, als er een oorlog uitbreekt verdwijnt de hele koninklijke familie naar veiliger oorden en als de oorlog voorbij is worden ze ingehaald als helden. Mij deed het altijd denken aan de kreet; “Aanvallen, ik dek de achterhoede!”.

In ieder geval zijn de boven ons gestelden nu kennelijk zover dat rampenbestrijding niet langer de moeite waard is, er is hen kennelijk niet zoveel gelegen aan de bevolking. En een oorlog? Tja dan is het afgelopen voor die bevolking zoveel mag wel duidelijk zijn. Met de huidige wapens en de gigantische ophopingen van mensen in de westerse wereld zal een nieuwe oorlog een ongekend bloedbad worden en de enige kans op overleving is zorgen dat als de aanval komt je niet meer ter plekke bent. En laat dat maar aan de elite over.

Ja de kneuterigheid van vroeger hebben we wel achter ons gelaten “Bescherming Bevolking” is een achterhaald begrip. Ach misschien getuigt het van een meer realistische blik maar als je daarover nadenkt wordt je er niet vrolijk van, zeker niet in de wetenschap dat een grootschalige oorlog op meerdere fronten steeds minder onwaarschijnlijk is.

Doe mee met 8.336 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (501 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

15 Comments on Bescherming Bevolking

 1. Toeval, 3 uur terug tweette ik ook iets over BurgerBescherming:

  Like

 2. Dank je Tijl, enig om te lezen.
  Ja…..die tijd heb ik ook meegemaakt.
  Mijn zwager zat bij de BB. En ineens hoefde hij niet meer.
  Griezelig idee, dat de burgers heden ten dage aan hun lot worden overgelaten
  mocht de wereldsituatie bedreigende vormen aannemen.

  Like

 3. Ja Tijl, ik moest in 1962 in mil. dienst, terwijl mijn 2 jaar oudere broer er net uitkwam. Wat mij van deze toendertijd “eerlijke” maatschappij bijstaat, was dat ik mijn Handelsavondschool met nog maar 1 jaar te gaan, niet mocht afmaken omdat ik geen uitstel van mil.dienst kreeg, waarom? nou alleen als je op een dagschool zat, in die tijd op die leeftijd dus alleen de rijken, kreeg je uitstel. Dus op een avondschool niet.
  Hoe verknipt het toen was, bleek al gauw tijdens de opleiding. Ik moest naar de COAK voor mijn opleiding tot o.o. administratie. Bijna de helft van al mijn mede kader leerlingen hadden HBS , Gymnasium of zelfs een Univ.graad.
  Echter toen bleek al gauw dat de meeste van die gasten ongelooflijke kneuzen waren. De jongens met MULO en Avondschool en werkervaring haalden bijna allemaal hun sergeant rang en bij het afzwaaien hun serg.majoor adm. SMA rang. Dienstpl.Officieren bij de Mil.Adm. waren zonder uitzondering bijna allemaal drs. economie, hetgeen voor de gewone arbeider toen niet te betalen was (er was nog geen studiefinanciering).
  En die officieren, nou bij de adm. waren de meesten beroeps of kwamen uit een mil.familie.
  Ik weet nog wel dat bijna alle politici van toen en ook later hun gevoeglijke snor gedrukt hebben , en kregen bijna allemaal uitstel, maar meestal afstel van de dienstplicht.
  En dat was zowel in het linkse als rechtse politieke spectrum.
  Wij werden toen al belazerd op een ongelooflijke manier door de politiek.
  Hoe verklaar je anders dat een kapperszoontje als Wimpie Kok zijn studie aan de Nyenrode Business Universiteit als socialist kon volgen.

  Like

 4. Tijl Uylenspiegel // april 16, 2017 om 22:48 //

  Fijn is dat als mensen zich herkennen in het beeld dat je probeert te schetsen. Ik had “mazzel” want ik had ‘broederdienst’ , twee broers boven mij hadden voor mij gediend dus ik ‘hoefde’ niet. Nou ja tot ik dus een jaar of 22/23 was en ik een oproep voor de BB kreeg! En ja daar hielp geen lieve moeder aan, daar had je maar aan te voldoen want wat niet veel mensen wisten, je viel dan ook gelijk onder het krijgsrecht. Nieuwersluis viel gewoon onder de mogelijkheden! Opkomen dus, met frisse tegenzin natuurlijk maar ja. En zo kreeg ik dus te horen dat ik een ‘opleiding’ zou krijgen tot gewondendrager…. Die opleiding bestond als ik me goed herinner uit zes of acht weken 1 avond in de week naar de BB. Ik werkte in de paardensport en mijn baas had een paar jaar daarvoor ook zo’n oproep gehad, en niet alleen hij maar ook het bedrijf had geprobeerd hem daar onderuit te krijgen. Ze hadden gezegd dat het zwaartepunt van zijn werk ’s avonds was en dat als hij er niet was zij een ander in moesten huren. Nou dat was geen probleem. Het leek het bedrijf wel leuk om daar een beetje een fantasiebedrag voor te noemen omdat ze er vanuit gingen dat het dan gelijk een stuk groter probleem zou blijken te zijn, maar nee hoor, dat werd gewoon betaald! Ook mijn pogingen om er onderuit te komen waren dus op voorhand al kansloos. God zij dank heb ik een paar jaar later in een andere positie wél kans gezien om er vanaf te komen maar dat was meer geluk dan wijsheid. Tja gekke tijd als je er op terugkijkt, vandaag de dag kun je het je niet eens meer voorstellen; dienstplicht! Zie je het al voor je met al die hangjongeren? Ze hebben het nu al zo moeilijk met gezag!

  Like

 5. Toen ik in dienst was (78-6) had een je een zogenaamde ABC (Atoom Bacterie Chemie) gevechtspak, een vreselijke dikke onhandige buitenbroek, handschoenen, en jas wat samen met je gasmasker je moest beschermen tegen deze drie gevaren. Voor zover ik me kan herinneren hebben we slechts 1 keer een veldoefening gehouden in dat ABC-pak met gasmasker, en dat was van korte duur, iedereen waggelde rond als gehandicapte michelin mannetjes en je kon elkaar nauwelijks verstaan. Moest je met je maatje, inderdaad, een schuttersput met schietgleuf graven en de gezamenlijke tentdoeken erover trekken voor de radioactieve fallout, waar de bedoeling van was dat je je daar schuilhield tot alle fallout naar beneden was gevallen. Elke beweging in deze outfit met gasmasker op wordt drie keer zo zwaar en al snel staat het zweet op je rug. Volgens mij had het kader er ook al snel genoeg van. We moesten 30 minuten in die schuttersput schuilen, waar ik van de gelegenheid gebruik maakte een vuurtje te maken om snel een boerenkool instant maaltijd te bereiden, totdat onze pelotonscommandant met zijn grote lelijke kop het tentdoek omhoog trok en me begon uit kafferen, toen was de atoomoefening meteen ook over en voorbij. Heb ik later op de kazerne 100 Duitse Mark boete van me wedde voor moeten inleveren, maar dat was het me wel waard. Ik had vreselijke honger.

  Like

 6. Tijl Uylenspiegel // april 17, 2017 om 00:24 //

  78-6 Betekende dat dat in 1978 opgekomen was of vergis ik me? Toen waren ze alweer een stuk “verder” met hun beschermende maatregelen of wat daar voor door moest gaan. Persoonlijk hoop ik dat als ze beginnen met het gooien van die rotzooi dat de eerste gelijk recht op mijn hersenpan terecht komt want ik wil zo’n aanval helemaal niet overleven. Zonder kleerscheuren kom je er niet vanaf dus dat betekent een lijdensweg van hier tot ginder en overleven doe je het uiteindelijk toch niet. Dus bij deze een verzoek aan de Chinezen of de Russen of weet ik veel, als jullie dan toch aanvallen; gelieve een beetje te mikken op mij!

  Like

 7. ieznogoedh // april 17, 2017 om 00:30 //

  Ben ik ook nog lid van geweest. EHBO-diploma daar gehaald, Injecties leren geven (op een kunstarm) reanimatie en met een gasmasker op onder een viaduct (in Zaandam) traangas doorstaan.
  Was altijd gezellig en er was te eten. Na een aantal jaren moest ik de plunjebaal met pak en overal weer inleveren. Het feest was ten einde, bescherming van de burgers was niet meer nodig. Kennelijk waren er inmiddels genoeg zodat het wel een beetje minder kon als er dan toch oorlog kwam.
  Vreemd als je bedenkt dat er nu veeeel te weinig mensen zijn in Nederland. De regering blijft immers maar mensen binnen sleuren.

  Like

 8. Tijl Uylenspiegel // april 17, 2017 om 01:00 //

  Hé wat gek, ik heb wel EHBO lessen gehad maar nooit een diploma gekregen, dat heb ik later zelf moeten halen. Het mooiste wat ik ooit op een van die avonden heb meegemaakt was toen ik nog in Den Haag moest opkomen, daar zaten twee jongens die op het slachthuis werkten, wat wij destijds “kibbers” noemden, net zo breed als dat ze hoog waren en spieren als kabels, je werd al bang als je naar ze keek. Die avond stond er een ‘leraar’ voor de klas die zo weggelopen leek uit Dad’s Army, een klein miezerig ventje. Tijdens de koffiepauze (dat was het enige dat we kregen trouwens) was hij druk in de weer om een dummy te plaatsen. Die twee lagen helemaal onderuit gezakt in een stoel waarop een van de twee verveeld vroeg wat hier de bedoeling van was. De miezert ging er kennelijk vanuit dat het oprechte verwondering was en wilde enthousiast vertellen dat we daar mond op mond beademing op gingen leren. Waarop de kibber hem in de rede viel en vroeg “dus jij denkt dat ik met mijn mond op dat ding ga blazen waar iedereen al op heeft staan te blazen”? Nee nee wilde de man nog uitbrengen, ik heb een doekje met alcohol en… Verder kwam hij niet want toen stond die gozer ineens vlak voor hem, of eigenlijk boven hem want hij was bijna twee meter hoog, en begon weer dreigend… dus jij denkt… Gelukkig voor hem werd hij weggehaald door zijn maat want het liet zich raden wat hij van plan was. Eind van het liedje was dat we allemaal op die dummy geoefend hebben, nou ja behalve die twee natuurlijk!

  Like

 9. Tijl Uylenspiegel // april 17, 2017 om 01:01 //

  Nee motivatie stond niet hoog in het vaandel bij de BB !

  Like

 10. @ Tijl

  Elke lichting die vroeger werd opgeroepen om in dienst te gaan werd onderverdeeld in twee maanden van het jaar. 78-6 betekent dus dat je in november van 1978 je militaire opleiding begint. En 83-1 is dus januari 1983. Het eindgetalletje beslist hoeveel winters (of zomers) je tijdens je militaire diensttijd moest meemaken. Natuurlijk had ik weer het geluk om twee strenge winters in mijn bivaktentje mee te mogen maken. Weet je nog die barre winter van 1978 met een opmerkelijk strenge aard, en die winter van 1979, was één van de strengste winters ooit. Terwijl ik mijn vaderlandsplicht in extreme condities uitvoerde lagen jullie luie hippies stoned in een kraakpand aan je pik te te rukken.

  Like

 11. Tijl Uylenspiegel // april 17, 2017 om 01:12 //

  Nou je kunt me van alles beschuldigen maar hippie hoort niet in het rijtje thuis, ik was de laatste van mijn kameraden die van mijn vetkuif afstapte en mijn haar liet groeien en echt heel erg lang liet ik het nooit worden, en een kraakpand heb ik alleen vanuit de verte weleens gezien.

  Like

 12. Klopt, toen hadden we net het voormalig rijksinkoopbureau van de provincie Overijssel gekraakt. Magnifiek monumentaal pand. Ik keek net maar ze hebben het gesloopt. Echt absurd, er staat nu iets heel lelijks.

  Had marmeren vloeren, zo’n entree met enorme trap. Op de eerste verdieping een heuse balzaal met schouw. Aan de waterkant 3 serre’s boven elkaar, en achter een ommuurde tuin.

  Hier, aan de overkant van de slotgracht, als je je omdraait zie je mijn derde middelbare school 😉

  https://www.google.nl/maps/@52.512026,6.1003051,3a,75y,342.98h,77.82t/data=!3m6!1e1!3m4!1sB6LCxGvuyuvM171rzycBfw!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1

  Like

 13. BLM neger met islambaard die negers afschiet:

  Zie:

  En klik even door als je meer wilt …

  Like

 14. De enigste waarde die de bevolking voor de Overheid heeft is “plukkip” en “melkkoe”
  Verder heeft de bevolking geen waarde meer en vandaar uit geredeneerd is een leger niet meer nodig, een BB om de bevolking bij te staan is niet meer nodig.
  Het enigste dat dan nog voordeel oplevert is dat wij oudere generatie misschien beter kunnen overleven door opgedane kennis en praktijklessen als EHBO en in mijn geval een uitgebreide kennis van medische zaken maar deze is niet meer up to date.
  Nog een fijne dag Tijl.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: