Nieuw

Wie had dat gedacht

Al wat langere tijd geleden schafte ik mij het boek “De Vijfde Colonne” van W.G. Dorian aan.

Dit boek beschrijft in een spannende fictieve thriller een mogelijke  toekomstige escalatie van interne en externe conflicten gebaseerd op religieus extremisme in het huidige Europa zo staat op de achterzijde vermeld.

Geen idee meer wat de aanleiding voor me was om dit boek te kopen, het zou zomaar te maken kunnen hebben met de uitspraak van Pim Fortuyn in een woede uitbarsting dat we overstroomd worden door een vijfde colonne. Ik weet het niet meer. Ik geloof niet dat het een vreselijk bekend boek is.

Vond ik het een goed boek? Mwah. Ik vond het nogal overtrokken. Islamieten worden in dit boek “Radicalen” genoemd en dat vond ik wel een grappige vinding om te voorkomen dat de schrijver direct in de racistische of islamkritische hoek geduwd zou worden.

Om duidelijk te maken waar het boek globaal over handelt nog maar even de achterkant van het boek geciteerd;

“Wat drie jaar geleden plaatsvond in de Verenigde Staten, Europa en Latijns Amerika bleek veel efficiënter dan welk modern leger dan ook, gebied na gebied veroverend. Niemand had gedacht dat dit werkelijk had kunnen gebeuren totdat het te laat was. Zodra ze hun kans schoon zagen, sloegen de Radicalen hard en snel toe.

Sean Callagher is journalist bij de Washington Post. Zijn Nederlandse vriend Hans Bergen en hij zijn getuige van een geleidelijke overname van Europa door Radicalen. De Radicalen worden gesteund door Iran en enkele andere naties. Als Iran onverwacht een atoomwapen bezit en de Radicalen een nucleaire raketbasis in Frankrijk bestormen hebben de VS geen andere keus dan keihard in te grijpen om een wereldramp te voorkomen. Het leger van de VS begint met een voorbereiding van een grootscheepse invasie van Europa. Sean en Hans zijn als journalisten  getuige van de vreselijke gebeurtenissen die volgen en raken betrokken bij de eigen agenda van de CIA. In Europa begeleidt door Amerikaanse Commandotroepen ontdekken zij de ware omvang van de verschrikking die de Radicalen van het begin al hadden gepland. In de chaos die volgt begint Sean zijn partner Mona te verdenken van betrokkenheid bij de Radicalen. 

Was het een spannend boek? Ja best wel alleen ik vond het destijds nogal overtrokken, het deed me een beetje denken aan een boek over aliëns dat ik ooit gelezen had, alsof er plots mensen uit de grond opstegen als marionetten. Ik hou niet zo van science fiction en dit kwam er dichtbij (dacht ik toen)

Maar ja dat was toen, na verloop van tijd moest ik echter steeds vaker aan dit scenario terugdenken, was het wel zover gezocht, was de verhaallijn eigenlijk niet terug te zien in de dagelijkse realiteit?.

En het antwoord zal niet verrassen, jazeker het boek komt akelig dichtbij een mogelijke voortzetting van wat nu “geradicaliseerde” of “fundamentalistische” islamieten worden genoemd. Zou zoiets kans van slagen hebben? Nog niet zo vreselijk lang geleden zou ik volmondig nee hebben gezegd. Vervang Iran door Turkije en het wordt ineens vervelend realistisch, hoeveel miljoen Turken lopen er al rond in Europa die zich allemaal in de eerste plaats Turk voelen en daarna op afstand misschien ook nog een beetje Duitser Of Belg of Nederlander. Ze hebben allemaal één grote gemene deler, het zijn stuk voor stuk islamieten. Zie het venijnige fanatisme van Erdogan aanhangers bij de verkiezingen binnen Europa, is dat dan zo ondenkbaar dat ze hem blindelings zullen volgen als hij ze daartoe oproept? Het zou allemaal weleens dichterbij kunnen zijn dan wij graag denken. Ons leger zal ze er niet van weerhouden, gesteld dat ze het zouden willen dan nog zijn ze zo verzwakt dat ze daartoe niet eens in staat zijn. En Erdogan is tot heel wat idioterie in staat hebben de laatste tijd kunnen zien.

Griezelig hè?

Doe mee met 8.049 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (464 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

8 Comments on Wie had dat gedacht

 1. Eindelijk: definitief einde aan vrijheid van meningsuiting, met dank aan Nederlands OM
  Annabel Nanninga & Ebru Umar vrezen binnenkort van hun bed te worden gelicht

  Like

 2. JackvanderVeen // april 7, 2017 om 09:41 //

  We hebben nog immer, voor zolang het duurt, een puntje voor op die Radicalen. Namelijk die Radicalen zijn te dom om (logisch) te denken. Maar als kanonnenvlees derhalve uitermategeschikt, dat wel weer.

  Liked by 1 persoon

 3. Ze gaan eerst die razend knappe Europeanen vervangen en dan als een speer met de hele bups naar Moskou toe. Dat komt omdat Ze te ongeduldig worden. Een normale Graaier zou de koeien lekker blijven melken en de schapen elk jaar weer scheren maar deze wil ze gewoon slachten en dan met pensioen. Ik hoop dat hun concurreenten slimmere boeren zijn en flink tegengas geven. Voor ons maakt ’t in zoverre uit dat we dan nog wat langer mogen leven want geschoren worden we toch.

  Like

 4. Iemand zin om een reactie te schrijven over uw bevindingen na het kijken van de film ‘How I live now’ (2013)?? – met uw huidige bril – ik ben heel benieuwd wat mensen denken.

  Like

 5. Ben herstellende van een venijnig griepje van 4 dagen, ogen zien nog waterig en hersenen waarschijnlijk toch iets aangetast door virus, dus het denken over zulke onderwerpen en een comment geven lijkt me nu heel gevaarlijk, want ik weet niet wat er zo maar voor spinsels uitrollen.

  Like

 6. Tijl Uylenspiegel // april 7, 2017 om 12:57 //

  Beterschap Guardia, als het hetzelfde griepje is wat hier geheerst heeft zullen de naweeën nog wel een tijdje aanhouden vrees ik. Hardnekkig griepje. Sterkte.

  Like

 7. Beterschap.

  Mocht ik me onmogelijk hebben gemaakt met andere reacties.

  De film blijft een kijktip, als film op zich, en met een leuke hoe kan het dat..?
  Het boek nooit gelezen (2004) film uitgebracht in 2013 ..frapant, laat ik het daar op houden

  Like

 8. Dank je Tijl en anderen, opgelopen met een omhelsing, hand schudden of via sproeiinfectie, ik heb een vaag vermoeden van afgelopen zondag op de markt.
  Alle spieren vanaf mijn oren tot aan mijn enkels doen pijn. Ben momenteel aan het voorkomen dat er een longontsteking uit voort komt.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: