Nieuw

Zijn we te snel vergeten?

Dat is wat ik me afvroeg bij alle berichtgeving en de reacties op de aanval op het homo-stel in Arnhem. Want hoelang is het helemaal geleden dat ook autochtone Nederlanders niet bepaald homo-vriendelijk waren?

Het zou zomaar kunnen dat ik me niet populair maak met deze constatering juist nu alle (vaak terechte) beschuldigingen richting onze medelanders een grote vlucht nemen. Laat ik dus maar beginnen te vertellen dat ik geweld in welke vorm dan ook, gericht tegen homo’s meer dan afschuwelijk vind.

Gedurende mijn leven heb ik binnen mijn vrienden en kennissenkring een flink aantal homofielen en lesbiennes gehad. Met name in gesprekken met een homoseksueel stel dat bevriend was met mij en mijn hex heb ik een aantal dingen ontdekt die ik eigenlijk had moeten weten of (bewust of onbewust) naar de achtergrond had verdrongen.

gay-marriage-1571621_640

Het punt is namelijk dat velen nu net doen alsof acceptatie van homo’s altijd zo vanzelfsprekend is geweest en dat is behoorlijk vals. Ik stam uit 1950 en toen ik zo’n jaartje of vijftien was (1965 dus) was ik zo ongeveer verslaafd aan bioscoopbezoek. Tijdens een van die bezoeken kwam ik een keer in de bioscoop Studio de Luxe in de Kettingstraat in Den Haag terecht en na afloop liep ik wat te dwalen en verzeilde moederziel alleen in een café genaamd de Pschorbar waarvan ik niet zeker weet of die nou in de Kettingstraat zat of in het Achterom maar dat doet niks ter zake. Feit is dat het erg donker was en dat er veel naar me gekeken werd terwijl ik de indruk had dat iedereen nogal stil viel. Nietsvermoedend bestelde ik als slungelachtige puber een pilsje en langzaam maar zeker leek men te ontdooien en zag ik links en rechts mannen een arm om elkaar heen slaan. Pas veel later realiseerde ik me dat het een homobar was. (ja hoor eens, ik was 15, wist ik veel!) Ik vond het in ieder geval maar een rare kroeg en zodra ik mijn biertje op had ben ik vertrokken. Vele jaren later had ik het er een keer met Henk over die ervaring, Henk was een homofiele barkeeper die met ons bevriend was. Hij kende die tent natuurlijk en hij vertelde dat dit destijds heel normaal was. Men was doodsbang dat er recherche in de zaak kwam en bij elke vreemde die binnen kwam werd elke homoseksuele uiting gestaakt. Let wel dan hebben we het dus over ongeveer vijftig jaar geleden!

Hand in hand of gearmd lopen met elkaar, of kussen in het openbaar was echt not-done in die tijd, ook het overdreven vrouwelijke gedrag werd meestal beperkt tot in vertrouwde kring. En niet voor niks! Potenrammen was destijds echt niet iets waar je alleen maar over las maar kwam met flinke regelmaat voor, en net als nu bereikte dat slechts zelden het nieuws.

Nou zou ik natuurlijk wel meer  kunnen vertellen over wat ik van Henk en ook anderen hoorde of wat ik zelf in mijn veelbewogen leventje heb meegemaakt maar in feite is dat allemaal niet relevant, het punt is dat nog niet zo heel lang geleden homofilie allesbehalve geaccepteerd was in Nederland. En we kunnen nu natuurlijk wel doen alsof dat tegenwoordig wel het geval is maar ik denk dat dat behoorlijk hypocriet is, zelfs vandaag de dag is ook onder de autochtone bevolking lang niet altijd zoveel ‘begrip’ voor homo’s als dat we graag doen voorkomen, homohaat is echt niet iets waar allochtonen het alleenrecht op hebben.

Naar mezelf kijkend denk ik dat ik van jongs af aan nogal vrijdenkend ben geweest en met homofilie heb ik nooit een probleem gehad. Nou ja uitgezonderd dan de vele avances die me ten deel vielen, Tijl schijnt in zijn jonge jaren nogal aantrekkelijk geweest te zijn, helaas kwam hij daar zelf eigenlijk pas veel te laat achter!

Doe mee met 8.047 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (464 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

19 Comments on Zijn we te snel vergeten?

 1. polderboy // april 5, 2017 om 14:11 //

  Ondertussen zijn onze Expendables, “Rocky” Pechold, “The Terminator” Asscher, en andere ambtenaren van de Dutch Expendables keiharde raids aan het uitvoeren tegen homohaters.

  http://edition.cnn.com/2017/04/05/europe/men-holding-hands-netherlands/index.html
  Overal de hele wereld, bij de UN, bij de PvdA, op het binnenhof, zelfs tot in Australië lopen onze helden hand in hand op de foto.

  Like

 2. polderboy // april 5, 2017 om 14:17 //

  Zelfs de pastoors staan op de foto, hand in hand:
  http://edition.cnn.com/2017/04/05/europe/men-holding-hands-netherlands/index.html
  En ook de imams in de moskee…oh wacht…dat hoeft niet natuurlijk. In de islamregio krijgen homo’s gratis vlieglessen.

  Like

 3. Natuurlijk heb je hierin groot gelijk. Ik heb wel eens een uurtje doorgebracht met een homo aan het strand, geïnteresserd gewoon omdat ie zulke aparte praatjes had. Voor mijn gevoel als adolescent gaf hij een idee van oversext. Wist ik veel. Wat wel opviel was, dat er een paar keer nadrukkelijke belangstelling was van politieagenten. Maar ja, dat was in een tijd, dat het woord sex nog niet gangbaar was en dat “geslachtsverkeer” enkel thuishoorde in een officieel huwelijk -en daarbij eigenlijk ook alleen maar om voor nageslacht te zorgen, meer niet, zeker niet voor de lol. Er is dus op alle fronten heel wat veranderd in korte tijd.

  Liked by 2 people

 4. Alphons Mantel // april 5, 2017 om 15:00 //

  de intolerantie jegens homo’s is wezenlijk vergroot door de foute keuze tot paspoortafgifte aan niet-Europese moslims

  Like

 5. Tijl Uylenspiegel // april 5, 2017 om 15:17 //

  Daar heeft u helemaal gelijk in Alphons, maar dat neemt niet weg dat die tolerantie bij ons ook pas sinds niet zo heel lang gebruikelijk is. Zelfs nu wij doen voorkomen alsof die tolerantie zo vanzelfsprekend is heerst er zeker onder jongeren zo ruwweg tussen de achttien en vijfentwintig nog een flinke weerzin van alles wat afwijkt van het ‘normale’. En vergis je maar niet, dat gaat verder dan je denkt. (of graag zou willen denken)

  Like

 6. Heb een beetje de schurft in reacties in de trant van “ja, maar 50 jaar geleden waren wij ook niet zo lief voor de homo’s”. Flikker een end op, uijlenbal. We leven nu. In 2017 !

  Like

 7. Holiday // april 5, 2017 om 15:50 //

  Ik ben ook van 1950 en had ook een hekel aan poten omdat die elke jongen probeerde te overhalen tot homoseks. Ik was daar niet van gediend en moest soms van mij af slaan. Tot op heden heb ik nog steeds problemen met de relnichten en poten, maar heb geen problemen met homo’s die zich normaal gedragen. Waarom moeten de relnichten zo in de belangstelling staan, dan vraag je toch om aandacht en is het dan niet logies dat je daar negatieve reacties op krijgt. Doe normaal, kleed je normaal, praat normaal en doe je seks uitspattingen gewoon thuis, dan geef je geen aanstoot en wordt je ook geaccepteerd.

  Like

 8. Tijl Uylenspiegel // april 5, 2017 om 15:59 //

  Nou Karel het was geen reactie maar een artikel waarin ik dit stel. En of vijftig jaar nou zo’n eeuwigheid is daar kunnen de meningen over uiteen lopen. Volgens mij is dat niet zo lang, maar ja ik schijn een end op te moeten flikkeren.

  Liked by 3 people

 9. trebor2110 // april 5, 2017 om 17:39 //

  Mooi tijd was dat he Tijl je was 15 en kon gewoon bier bestellen in de kroeg en je kreeg het ook nog.

  Liked by 1 persoon

 10. trebor2110 // april 5, 2017 om 17:52 //

  Like

 11. trebor2110 // april 5, 2017 om 17:58 //

  bedoelde deze scene https://youtu.be/8vwax_2WW20?t=5706

  Like

 12. Tijl Uylenspiegel // april 5, 2017 om 18:18 //

  Ja Trebor, de echte Hagenaars en Hagenezen weten dat in die tijd er alleen films voor boven de 18 draaiden in Studio maar ik had nooit problemen om binnen te komen en ook in de kroeg had men zelden door dat ik nog te jong was. Al vroeg een ouwe kop denk ik 🙂 !

  Like

 13. Blondemevrouw // april 5, 2017 om 19:21 //

  De kern zie ik hier niet vermeld. De beweging naar meer vrijheid en derhalve ook meer rechten voor homo’s (en vrouwen) is in de afgelopen 50 jaar duidelijk in het positieve ontwikkeld. Het importeren van mensen die een ideologie aanhangen die haaks staat op die ontwikkeling, resulteert in achteruitgang.

  En het is en blijft een gegeven dat homoseksualiteit vanuit islam beschouwd, bestraft moet worden. Het percentage moslims dat geweld tegen homo’s acceptabel acht, is dan ook veel hoger dan het percentage autochtone Nederlanders dat geweld tegen homo’s acceptabel acht.

  De lijn van deze column doortrekkend, kunnen we ook wel stoppen met islamkritiek, want die Christenen waren ook vreselijk. Het Nieuwe Testament en de Verlichting negeren, de ontwikkeling sindsdien ontkennen en maar hopen dat de islam vanzelf verandert in iets dat onze cultuur, vrijheid en verworven rechten respecteert.

  Not a chance.

  Like

 14. Ik ben een hetero man en heb veel tijd doorgebracht met homosexuelen.
  In de jaren 90 had ik zelfs een pasje van de IT in Amsterdam.
  Daar ging ik dan heen op vrijdag en zaterdag met een homosexuele collega en donderdag gingen we naar de Roxy zo was het voor mij ook leuk.
  Op het werk met veel lesbiennes en homosexuelen gewerkt nooit een probleem geweest.
  Ik ging met regelmaat met mijn ex-vrouw naar cafe de vink in den haag een gay kroeg, we gingen daarheen omdat het relaxed en gezellig was.
  Nooit agressie of anders.
  Het is toch zoiets, hoe je erzelf mee omgaat.
  En ja 50 jaar geleden was de situatie zo dat men er niets van moest hebben een je stiekum homosexueel was.
  Maar de homohaat tegenwoordig komt van de ideologie van de vrede.
  Dat zit erin gebakken.
  En de BN-ers kunnen dan hand in hand met elkaar op de foto maar dat zet geen zoden aan de dijk.
  Dat is een statement als er een beroemdheid overleden is , dan twitter je dat je het een groot verlies vindt Als je foto of naam er maar in voor komt.
  Maar ik heb nog geen BN-er kunnen betrappen die zegt, deze homohaat komt door de islam.

  Like

 15. Tijl Uylenspiegel // april 5, 2017 om 23:50 //

  De kern Blondemevrouw? De kern van wat ik bedoel is dat er onder het vele commentaar in de media een flinke dosis hypocrisie schuilt. Jazeker, we zijn een end in de goede richting opgeschoten, maar geloof er maar geen snars van dat de acceptatie bij iedereen zo van ganser harte is. Natuurlijk in de grote steden is alles uitvergroot, aan de ene kant heb je de volledige acceptatie en het begrip en aan de andere kant een grote hoeveelheid moslims. Maar is er nu werkelijk iemand die gelooft dat je in een Zeeuws plattelandsdorp als homo openlijk uit de kast kunt komen? Kom op zeg, zie je het al voor je dat je daar op zondagochtend gearmd met je man naar de kerk kunt wandelen? Als je geluk hebt breng je het er levend vanaf maar ik zou daar niet al te veel op rekenen. Wat ik bedoel te zeggen is dat homofilie lang niet zo geaccepteerd is als dat we graag denken. Natuurlijk, onder mohammedanen is het nog een flink aantal graden erger maar laten we ons toch niet vergissen, tot voor vijftig jaar geleden waren we zelf geen haar beter, en zelfs nu na al die tijd zijn er nog steeds grote groepen autochtonen die zichzelf naar de buitenwereld toe beter doen voorkomen dan ze in werkelijkheid zijn. Nee ik doe geen poging moslims minder hard erop aan te spreken, het kan mij niet hard genoeg, maar ik ga over mijn nek als iedereen ineens net doet alsof het zo vanzelfsprekend is dat wij hun gedrag zo afkeuren. Alsof alle Nederlanders zo begripvol zijn. Kijk naar het ongemak waarop zegslieden van de SGP en de CU vragen beantwoorden in de pers. Ja ze keuren het geweld af, maar je ziet de aarzeling en je hoeft geen fijnproever te zijn om hun werkelijke mening te proeven in de manier waarop ze de pers te woord staan. Bodylanguage noemen ze dat tegenwoordig. En die lichaamstaal vertelt een heel ander verhaal dan dat ze met de mond belijden. Kijk en luister wat de Katholieke kerk over dit onderwerp te vertellen heeft. Jazeker, potenrammen heeft een lange geschiedenis en is onder autochtonen sterk afgenomen in vergelijking met vroeger, maar het is niet verdwenen. Jazeker onder moslims is dit bijna normaal en volledig geaccepteerd, en ja wij zijn in tegenstelling daarvan een flink eind opgeschoten in de goede richting, maar we zijn nog lang niet zo ver als dat we graag zouden willen geloven en veel van de reacties die je hoort en ziet zijn vaak uitsluitend voor de bühne. Nee mijn artikeltje is niet bedoeld om moslimjeugd vrij te pleiten of om de beschuldigende vinger naar onszelf te wijzen, wat ik bedoel is dat ook onder al die zogenaamde acceptatie van ons nog een hoop hypocrisie schuil gaat.

  Like

 16. iemand // april 6, 2017 om 07:37 //

  Ja, wat heeft de katholieke kerk te vertellen over homos.
  Vraag: mag je in de katholieke kerk homos FYSIEK AANVALLEN. Nee. MOET je van de islam homos FYSIEK AANVALLEN. Ja. Dus waarom altijd appels met peren vergelijken. Oude testament? EEUWEN geleden? So what? Het officiele standpunt van de katholieke kerk is dat ze homos NIET met geweld aanvallen. Wat ook van belang is om te vermelden, is dat als er geweld tegen homos was, de omstanders altijd de kant van de homo kozen, ‘doe toch normaal’ ofzo riepen tegen: de potenrammers. Nu, kijken de omstanders strak de andere kant uit. Nu, juichen de moslimomstanders het potenrammen… TOE. Gaan een beetje… MEE STAAN SLAAN. Dat had je vroeger NOOIT. NOOOOOOIT. Als een homo in een moslimomgeving in elkaar geslagen word, en er om hulp geroepen word, dan komt er inderdaad hulp…. voor de moslim die de homo in elkaar aan het slaan is. Die kan rekenen op een kudde, die de homo wel eens een ‘lesje’ zullen leren.

  Dit is puur facisme. Zie je dat dan niet? Het verschil met vroeger? Vroeger had een homo eens in de drie, vier jaar een incident, en stond het publiek aan zijn kant, nu, krijgt een homo drie, vier keer PER WEEK een incident, en kijken politie en publiek HARD WEG.

  Ja, geweld tegen homos is de norm. Zullen we dan even praten over de vraag of homos zich ook mogen verdedigen? Of is dat ‘not done’…. zou dat WEL erg zijn………

  ‘Maar is er nu werkelijk iemand die gelooft dat je in een Zeeuws plattelandsdorp als homo openlijk uit de kast kunt komen?’

  Is er nu werkelijk iemand die gelooft dat de zeeuwen homos structureel in elkaar slaan?
  Ja, je KON openlijk uit de kast komen: je werd dan door het dorp met de nek aangekeken. SO WHAT. Hoe verhoud zich dat met een religie die DE DOOD predikt voor homos, die zijn leden AANMOEDIGT om homos in elkaar te slaan, wat die leden OOK DOEN.

  Waarom altijd appels met peren vergelijken. Waarom altijd doen, of ‘wij’ ook ‘heel erg’ zijn, is dat om de misdaden van de islam makkelijker verteerbaar te maken? Of is dat om geweld tegen homos ‘te normaliseren’. Zodat je fijn je schouders kan ophalen, als er weer eens een homo de tanden uit de bek worden geslagen door mohamenazies. ‘deden wij vroeger ook ‘BULLSHIT’ DOen ze in zeeland ook ‘BULLSHIT.’de kerk predikt ook geweld tegen homos’ BULLSHIT.

  Het is allemaal gedoe om maar niet aan de WARE kern van het verhaal toe te komen: de islam, roept op tot moord op alle homos, en sommige mensen, vinden dat VOLSTREKT NORMAAL, en zullen, mocht de sharia ingevoerd worden, daar geen enkel probleem mee hebben: dat homos voortaan mogen/moeten worden AFGESLACHT. ‘zo is het altijd al geweest’ ‘dat is de norm’ ‘homos zijn vies’. DAAR gaan we heen.

  De islam heeft het geweld tegen homos doen exploderen. Met een factor 100 a DUIZEND.

  Het is als maar eem dijkdoorbraak kijken en dan zeggen ‘ach, vroeger hadden wij ook wel eens een lekkende leiding’.

  Wat zou je ervan zeggen als na 50 jaar de negers weer ACHTERIN de bus moeten plaatsnemen. Kut? De islam is met homos nog wel wat ergers van plan, he?
  En, mogen homos in zeeland met de bus? Kappen met excuses zoeken voor het geweld van de islam tegen homos. Kappen met net doen, of geweld tegen homos ‘normaal’ is. Kappen met net doen, of het AAN ONS ligt, dat de islam onze dood predikt.

  Like

 17. Tijl Uylenspiegel // april 6, 2017 om 14:02 //

  Geloof het of niet iemand maar ik keek uit naar een reactie van u. U bent herhaaldelijk voor uw seksuele geaardheid uitgekomen en daarmee dus een ervaringsdeskundige. En ik ga een heel eind met u mee alleen u denkt dat ik een vergelijk maak of probeer te maken en dat was allerminst mijn bedoeling. Mijn intentie was om de hypocrisie bloot te leggen die erin schuilt dat men nu net doet alsof geweld tegen homo’s het alleenrecht van moslimmigranten is en ik probeerde uit te leggen dat ook Nederland nog maar relatief korte tijd bezig is de tolerantie/acceptatie van homo’s en lesbiennes groter te maken en dat het helemaal niet zo lang geleden is dat die ver te zoeken was. U leest vaker op onze site en heeft ook op artikelen van mij herhaaldelijk gereageerd en dus heeft u meer van mijn hand gelezen, u zou dus kunnen weten dat het allerminst mijn bedoeling was om het geweld van moslims tegen homo’s af te zwakken of zelfs te vergoelijken, allesbehalve zou ik haast zeggen. Maar ik erger me wel aan de vele commentaren waarin men doet alsof acceptatie van mensen met een andere seksuele geaardheid nou zo vanzelfsprekend is of is geweest. Jazeker het is onder autochtonen verbeterd maar het zou nog veel beter kunnen en moeten. Dát was wat ik wilde blootleggen en/of aantonen en ja in het geval van Zeeland misschien wat te dik aangezet, maar ja een mens moet wat nietwaar, zeker als goedbedoelend amateur schrijver/auteur.

  Like

 18. trebor2110 // april 9, 2017 om 23:05 //

  Homostel uit Arnhem hoort opgepakt te worden vanwege kindermishandeling
  http://haberarnhem.nl/?p=14876

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: