Nieuw

PVV stelt vragen over sharia-leerstoel Universiteit Maastricht

‘Overheid moet oog hebben voor goede delen van shariarecht’

Susan Rutten, bijzonder hoogleraar islamitisch familierecht

Lang niet alle regels uit het islamitisch familierecht zijn verwerpelijk, stelt Susan Rutten. „De bruidsschat zou in het wetboek mogen.”

De Nederlandse overheid „laat moslims in de kou staan” door geen rekening te houden met het islamitisch shariarecht. Moslims die bijvoorbeeld bij een echtscheiding zijn gebonden aan regels uit de islam, zijn hiervan de dupe. Dat zegt bijzonder hoogleraar islamitisch familierecht Susan Rutten, die aan de Universiteit Maastricht een nieuwe leerstoel krijgt om te onderzoeken hoe islamitisch familierecht kan doorwerken in Europese seculiere landen. Haar oratie was vrijdag.

„Het islamitisch recht staat de laatste jaren in een negatief daglicht”, constateert Rutten. „Politici roepen: ‘Geen sharia in Nederland.’ In werkelijkheid zijn lang niet alle regels en praktijken uit het islamitisch familierecht verwerpelijk. Voor onderdelen die passen binnen onze rechtsstaat zou de wetgever meer ruimte kunnen bieden als hiermee problemen worden opgelost.”

Susan Rutten: „Er wonen in Nederland mensen uit islamitische landen die bij een scheiding zijn gebonden aan dat buitenlandse rechtssysteem. Neem een Egyptisch echtpaar dat in Nederland woont: als het tot een scheiding komt, kan de vrouw zich hier tot de rechter wenden, terwijl de man de scheiding bij de Egyptische rechter aanhangig maakt. Beide rechters zullen anders oordelen.

NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/04/02/overheid-moet-oog-hebben-voor-goede-delen-van-shariarecht-7818783-a1552942

Als u aan uw maximum aantal artikelen zit dat u per maand mag bekijken bij het NSB handelsblad dat blijkbaar liever niet heeft dat internet-tokkies hun krant lezen, kunt u de link in een andere browser openen om het stuk alsnog te lezen.

Nee Collaborerende trut, in Nederland geldt het Nederlands recht. Als het islamitisch echtpaar zich op Nederlands grondgebied bevindt dient het echtpaar zich aan het Nederlands recht te houden. Als ze in Egypte zijn bemoeien wij ons er ook niet mee. Er geldt hier geen islamitisch recht, net als er hier geen Russisch of Chinees recht geldt.

Ik ben benieuwd door wie die leerstoel betaald wordt. Zo hadden we ooit Maurits Berger die beweerde dat sharia-wetgeving voor 98% gelijk was aan de Nederlandse wet en hij werd betaald door Oman.

Susan Rutten (1960) studeerde Nederlands recht aan de Universiteit Utrecht. In 1985 kwam zij naar Maastricht voor een onderzoek voor Binnenlandse Zaken naar de invloed van de Islam in Nederlandse rechterlijke uitspraken. Van 1988 tot 1991 was zij werkzaam op het gebied van het vermogensrecht aan de Open universiteit Heerlen. Sinds 1991 werkt zij aan de Universiteit Maastricht als universitair docent en senior onderzoeker bij de vakgroep privaatrecht. Zij promoveerde in 1997 op het Marokkaanse erfrecht en het Nederlandse IPR. Nadien bouwde zij met name expertise op met betrekking tot de betekenis van het islamitisch familierecht voor moslims in Nederland en West Europa, met bijzondere aandacht voor mensenrechten. Over deze onderwerpen geeft zij veelvuldig lezingen in binnen- en buitenland.

https://www.maastrichtuniversity.nl/nl/s.rutten

Het College van Bestuur heeft, op voordracht van de faculteit, Prof. mr.dr. Susan Rutten per 1 mei 2016 benoemd tot bijzonder hoogleraar Islamitisch Familierecht in een Europese Context (0,2 fte). De leerstoel valt onder de capgroep Privaatrecht.

Met deze leerstoel wil de faculteit ervoor zorgen dat de expertise en het onderwijs op het vlak van Islamitisch familierecht voor de UM behouden blijft en dat het profiel van de UM op dit vlak wordt versterkt door wetenschappelijk onderzoek en door het ontwikkelen van innovatieve onderwijsinitiatieven, waarbij de praktijk wordt gecombineerd met een academisch profiel.

Susan Rutten zal een actieve (coördinerende) rol vervullen in het verder ontwikkelen van de cursussen over multiculturalisme en recht en over het Islamitisch recht in Europa. Ze zal onderzoek verrichten naar de rol van het Islamitisch recht in Europa, ze zal een sleutelrol vervullen bij het ontwikkelen van het onderzoeksbeleid op dit vlak en ze zal promovendi begeleiden die onderzoek doen naar dit onderwerp. Tevens zal ze deelnemen aan de diverse onderzoeksprogramma’s waarin het familierecht een rol speelt, zoals het Maastricht Centre for Citizenship, Migration and Development (MACIMIDE), ITEM en de onderzoeksschool Ius Commune.

https://www.maastrichtuniversity.nl/nl/news-events/newsletters/article/oqG_9AWbNk_T_sr6IRSaZw

Publicaties

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 996 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (8949 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

9 Comments on PVV stelt vragen over sharia-leerstoel Universiteit Maastricht

 1. Greengo // april 3, 2017 om 19:57 //

  Like

 2. Er zullen altijd wel van een soort geleerden blijven die slecht in de belangstelling komen , nou zo doe je dat dan , gaat verkondigen als geleerde , dat er geen verschil is tussen katholiek of islamiet , maar iedereen interpreteren het verkeerd , maar die hebben er ook niet voor gestudeerd ,alleen heb ik vroeger nog nooit een pastoor of dominee , er bij zien staan als er gestenigd of handen afgekapt werden , maar bij de imam is dat heel normaal , maar ja ik zie dit verkeerd ik ben een racist , en heb niet zo veel gestudeerd.ben een PVV er Tokkie dus .

  Like

 3. ieznogoedh // april 3, 2017 om 22:26 //

  Susan Rutten. Moet het niet Susan Rutte zijn?
  Kennelijk zit het landverraden in de eerste vijf letters van de achternaam ingebakken.

  Like

 4. Ik zal wel geen antwoord krijgen, maar ik kan altijd wat vragen stellen aan deze islamitische universiteit:

  Like

 5. Een fascistische ideologie moet je niet faciliteren, dan wordt je een collaborateur en daar loopt het altijd slecht mee af.

  Like

 6. polderboy // april 4, 2017 om 00:08 //

  Dat enge hoog betaalde ambtenaren wijf heeft gelijk.
  Auschwitz kregen ze te eten, er was goed openbaar vervoer geregeld naar het verblijf, en van dieven van buiten hadden ze daar ook geen last van. Mensen benadrukken de negatieve kant: de positieve zaken worden veel te veel onderbelicht.

  Like

 7. Dit wijf direct ontslaan en……het Nederlands Burgerschap ontnemen en enkele reis naar het MO sturen.

  Like

 8. vanes012017 // april 4, 2017 om 11:10 //

  Hoe langer gestudeerd hoe verder afgedwaald van de realiteit.
  Deze mefroj heeft te weinig varkensvlees gegeten en denkt daardoor als een moslima.
  Bespaar ons Nederlanders zulke hooggeleerde dwazen.
  Ga lekker in een moslim land wonen,dan zijn wij verlost van je waandenkbeelden van

  Like

 9. Greengo // april 4, 2017 om 18:15 //

  Graag wil ik het volgende nogmaals onder de aandacht brengen, aangezien van belang. We zullen h.w.s. en WERELDWIJD met nog een hele reeks vrouwen te maken gaan krijgen die het zogenaamd ‘goed bedoelen’ en ‘strijden voor mensenrechten’, maar uiteindelijk in dienst staan van de t.w. mohammedaanse-islamitische-terreurorganisatie met het doel de doctrine te laten groeien in het Westen. Wees dus alert !!! Erdogan spreekt zich hierover uit rond en na minuut 17. Ik ben van mening dat we zijn stellingen niet dienen te veronachtzamen.

  Liked by 1 persoon

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s