Nieuw

Wat leren wij eigenlijk?

Zo heel nu en dan leest een mens iets waardoor hij/zij plots de hele wereld aanziet voor een aardappel. Het zou zomaar kunnen dat na mijn verhaal ik van alle kanten wordt weggehoond als zijnde een niet al te intelligente klojo met een IQ ter grootte van de kamertemperatuur.

day-838783_640

Dat mag natuurlijk hoewel ik kan aantonen dat mijn IQ zeker niet in negatieve zin afwijkt van het gemiddelde. Dat neemt niet weg dat ik ook aan mijn eigen intelligentie begon te twijfelen toen ik het bericht las.

Nieuwsgierig geworden? Nou daar komt’ie dan! Iedereen heeft op de Lagere en later op de Middelbare school aardrijkskunde gehad. Groot was dus mijn verbazing toen ik vanmorgen las dat wij dat dus gedaan hebben met een wereldkaart die van geen kant klopt! terrestrial-globe-1403837_640Wat blijkt, wij hebben altijd gekeken naar de wereldkaart zoals die door een zekere meneer Gerardus Mercator in 1569 in elkaar geknutseld is. Dat is best een paar dagen geleden om het maar eens vriendelijk te zeggen. Vandaag kwam ik er door een onschuldig krantenberichtje achter dat er een andere veel betere kaart bestaat die flink afwijkt van waar velen met mij altijd naar gekeken hebben, dit schrijft het AD. ;

“Dat er wat aan de oude kaarten schortte was al lang bekend maar weinig scholen durven te breken met de traditionele kaarten en om te schakelen naar de niet onomstreden maar veel realistischer projectie van James Gall (1855) en Arno Peters (1967). De zogeheten Gall-Peters-kaart, die wordt gebruikt door de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur, UNESCO, is onlangs als nieuwe standaardkaart geïntroduceerd op de scholen in Boston.”

Dat is dus een veel realistischer projectie maar niet onomstreden, dat lijkt met elkaar in tegenspraak. Wat niet wegneemt dat op die kaart Afrika plotseling visueel flink is gegroeid en Europa en Noord-Amerika een stuk gekrompen. Bizar!

En niet alleen mijn generatie heeft dus les gehad van een kaart die voor geen meter klopt, nee ook alle generaties daarna hebben dat gedaan. En dat terwijl men beter wist! Pas nu voor het eerst schakelen scholen in Boston over op de nieuwere kaarten en dat is zo bijzonder dat een landelijk dagblad daar melding van maakt. Geen wonder dat al die mensen met een schatkaart nooit wat vonden, die stonden op de verkeerde plek te graven dankzij een Pipo uit 1569.

Kijk ik heb er geen probleem mee dat er nieuwe inzichten komen, en het zou mij ook niet verbaasd hebben als iets uit 1569 niet helemaal overeenkomt met de werkelijkheid, wat mij verbaasd is dat men daar vervolgens geen flikker mee doet. Men bleef gewoon doorgaan met die wereldkaart uit 1569.

Goed, bent u inmiddels uitgelachen? Ja ik voel me best een beetje onnozel en misschien ben ik dat ook wel maar ik wist dit dus echt niet! Het voelt alsof er ineens iemand vertelt dat de aarde bij nader inzien toch plat blijkt te zijn. Tijl zit met de handen in het haar!

hands-600497_640

 

Wie moet hij nu nog geloven als blijkt dat zijn leraren op school hem maar wat voorgelogen hebben, is 1 + 1 eigenlijk nog wel 2 ? Is de zomertijd in feite de echte tijd en hebben we vroeger altijd een uur achtergelopen? Is Willem van Oranje wel de Vader des Vaderlands of was dat maar een figurant die ze er aan de haren hebben bijgesleept? Is die plotselinge opkomst van allerlei verwarde mannen een kwestie dat die het licht gezien hebben?

basketball-784097_640 En zijn wij ineens de onwetenden op deze aardkloot, en mag je eigenlijk nog wel aardkloot zeggen of wordt dat nu veranderd in aardpannekoek?

Goed ik begrijp dat ik nu onderwerp van hoon zal worden en dat ik tot in lengte van dagen uitgelachen zal worden, het zij zo, maar wilt u er wel rekening mee houden dat het voor een man van mijn leeftijd niet meevalt te ontdekken dat hij zijn hele leven belazerd is?

ceramics-1760626_640

 

Doe mee met 8.346 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (501 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

20 Comments on Wat leren wij eigenlijk?

 1. Tijl Uylenspiegel // maart 20, 2017 om 14:20 //

  Kan ik mijn tom-tom nog wel vertrouwen of werkt dat alleen als je continent niet verlaat? Wat als ik naar Moskou wil? Blijkt dan ineens dat ik er vijf uur eerder ben omdat er nog gekeken is naar een kaart uit 1569? Is Australië wel een werelddeel of gewoon een eilandje? Is Engeland in werkelijkheid gewoon een wat groot uitgevallen Waddeneiland? Vragen vragen vragen?!?

  Like

 2. Ik zag laatst nog zo een hele oude kaart waar alle landen en continenten er net iets anders uitzagen dan heden ten dage de kaarten aangeven.
  Maar zo een overzicht over de hele map lmao geeft wel gelijk aan hoe totaal imbeciel achterlijk en onbegonnen ontwikkelingshulp is .
  Nedrland is echt een vliegenstrontvlek op die kaart Afrika daarintegen lijkt meer op een koeienvlaai met vergevorderde diaree SPLAT en dat moeten wij gaan helpen duh.
  Ik zeg de natuur lost het probleem wel op en kijk niet naar mij voor knaken .

  Like

 3. Tijl Uylenspiegel // maart 20, 2017 om 14:55 //

  Ja mij konden ze vroeger ook nog gek maken met allerhande zielige beelden maar zo’n 25 jaar geleden ben ik van de ene op de andere dag gestopt met het geven aan ‘goede doelen’. Ik geef al, heel veel zelfs maar dan via de belasting. En van mijn zuurverdiende belastingcentjes vloeit dat door naar allerlei mensen die mijn overheid zielig vind. Ik geloof dat het bij mij gestopt is na minister Pronk die op tv stond te huilen met een hongerbaby op zijn arm en plechtig beloofde dat hij zestig miljoen gulden beschikbaar ging stellen, twee dagen daarna kwam ik erachter dat er al structureel 100 miljoen per jaar naartoe ging, en dat al vele jaren. 100 Miljoen! Elk jaar! En nóg hadden ze niet te vreten!

  Like

 4. Zal mij niet verbazen als dat hele Afrika niet bestaat en alleen maar diens als adres van een nummerrekening in Zwitserland en dat die #dobberprinsen allemaal neefjes van Sylvana uit Kwatta bij Paramaribo blijken te zijn die hier een beetje de crisisacteur uithangen.

  Liked by 1 persoon

 5. JackvanderVeen // maart 20, 2017 om 15:50 //

  Antarctica groeit, hoort toch ook bij Afrika? Dus kaarten uit 1569 en die uit 1967 kloppen dan toch beide.
  Uiteraard is Afrika inmiddels gegroeid, tot in Zweden reikt Afrika reeds en Europa begint bij de Berlijnse muur! Pardon, ik bedoel hongaarse muur.

  Like

 6. Genoeg ruimte nu in Afrika. Dus geen noodzaak meer om te emigreren naar Europa wegens te weinig ruimte. Daar blijven dus.

  Like

 7. copywriter // maart 20, 2017 om 16:37 //

  Waar maak je je druk om. Het is nu eenmaal wiskundig godsgruwelijk onmogelijk om het oppervlak van een bol natuurgetrouw weer te geven op een plat vlak. Dat kan gewoon niet.
  Voor welke projectiemethode je ook kiest, Mercator, Lambert of Gall-Peters en noem al die anderen maar op, maakt niets uit je krijgt altijd een vertekening.

  Like

 8. copywriter // maart 20, 2017 om 17:06 //

  Nog even ter aanvulling.
  De Mercator projectie was uitgevonden om het navigeren op zee zo gemakkelijk mogelijk te maken d.w.z. met een minimum aan rekenwerk.
  De Lambert projectie was uitgevonden voor de luchtvaart. Met deze kaart kan een groot-cirkel koers worden uitgezet als een rechte lijn. Iets wat niet kan (hoeft) op Mercator kaarten.
  De Gall-Peters kaart is een weergave van het oppervlak, interessant voor sociologen, antropologen en andere ogen, afstanden zijn daarbij vertekend.
  Elke kaartsoort heeft zijn eigen specifieke voordelen en nadelen. Geen enkele is beter of slechter dan de andere.

  Like

 9. Tijl Uylenspiegel // maart 20, 2017 om 17:26 //

  Waar ik me druk om maak copywriter? Nou niet eigenlijk, het leek me wel grappig om na alle chagrijn van de verkiezingen een beetje humoristisch stukje te maken, helaas waar de een schaterend om dubbel ligt is het aan een ander niet besteed. Waarbij ik gelijk moet opmerken dat het bestaan van sterk verschillende kaarten mij onbekend was en dat vond ik niet slim van mezelf en ik heb ook geen idee waar die leemte door kwam vandaar dat ik mezelf ook een beetje belachelijk heb gemaakt.

  Like

 10. Duchesne // maart 20, 2017 om 17:26 //

  geef mij maar de Peutinger kaart, gewoon lekker duidelijk via de snelweg van Rome naar Grinnibus zonder kwalijke afslagen of misprojecties…..kom daar maar eens voor met al die klote Falk of Anwb kaarten. De Romeinen wisten het wel, Grinnibus ligt naast Londonium. Hoezo nee?

  Like

 11. Tijl Uylenspiegel // maart 20, 2017 om 17:55 //

  Ik wordt helemaal gek van al die kaarten, nog effe en dan blijkt dat rommel wel in Zweden woont maar dat het in werkelijkheid twee straten verderop is en dat hij door een noodlottige samenloop van omstandigheden een andere stamkroeg heeft dan ik. 🙂

  Like

 12. Europa is dus hartstikke vol, inmiddels om het milieu en de bedreigde blanke mensensoort te beschermen, wordt iedere gelukszoeker nu verzocht de koers te verleggen naar Azië ( Kazachstan, Mongolië en nog verder ) en Zuidelijk Afrika.
  Bij voorbaat dank voor de medewerking.
  Lunchpakketten kunt U afhalen bij de Wiardi Beckmanstichting.

  Like

 13. trebor2110 // maart 20, 2017 om 23:02 //

  Like

 14. Tijl Uylenspiegel // maart 20, 2017 om 23:19 //

  Grappig dat je dat zegt Bert, er zijn niet veel mensen, nou de lezers van het boek van Joost Niemöller “De verschrikkelijk Janmaat – Nederland en de Centrumpartij” hebben gelezen uitgezonderd, die weten dat een van de belangrijkste en altijd op de achtergrond gebleven aanjagers van de Centrumpartij vond dat Nederland omwille van het milieu overvol was, zo vol dat het milieu dat totaal niet aankon. Ik zou het even op moeten zoeken omdat ik het niet uit mijn hoofd weet maar de man had meerdere academische studies achter de rug en was hoogleraar aan de VU in Amsterdam en is daar om valse redenen weggepest. Henri Brookman was zijn naam. Was hij racistisch? Ik geloof het niet, feit is wel dat hij een fervent tegenstander van de multiculturele samenleving was.

  Like

 15. skeeter // maart 21, 2017 om 00:26 //

  Tijl zegt,
  “Ik wordt helemaal gek van al die kaarten”

  Wou even aankaarten dat je ook van de kaart kan wezen Tijl zoals deze mongolen die duidelijk gek zijn. De vraag is bij “gek” en “kaarten” welke is de oorzaak en welke het gevolg.

  http://www.therebel.media/watch_tommy_robinson_and_i_try_to_criticize_islam_at_a_uk_anti_racism_march

  Like

 16. Tijl Uylenspiegel // maart 20, 2017 om 23:19 /

  Grappig dat je dat zegt Bert, er zijn niet veel mensen, nou de lezers van het boek van Joost Niemöller “De verschrikkelijk Janmaat – Nederland en de Centrumpartij” hebben gelezen uitgezonderd, die weten dat een van de belangrijkste en altijd op de achtergrond gebleven aanjagers van de Centrumpartij vond dat Nederland omwille van het milieu overvol was, zo vol dat het milieu dat totaal niet aankon

  ——————-

  Vind ik ook. Sinds de jaren zestig is de bebouwing in Nederland verdubbeld. De titel is misschien wat overdreven, maar ik maakte geen geintje:
  https://fenixx.org/2017/03/13/groenlinks-gaat-alle-bomen-kappen-en-alle-beschermde-dieren-uitmoorden/

  Like

 17. Tijl Uylenspiegel // maart 21, 2017 om 00:40 //

  Misschien toeval dat je dat juist nu laat zien skeeter, vandaag stond er een artikel van Joris Luyendijk, een schrijver waar ik normaliter een enorme pest aan heb die precies zegt wat je op dat filmpje ziet, linkse mensen zijn niet geïnteresseerd in feiten die politieke tegenstanders aandragen. http://www.ad.nl/nieuws/politici-geven-dagelijks-het-verkeerde-voorbeeld~ae607cc4/

  Like

 18. skeeter // maart 21, 2017 om 00:59 //

  @ Tijl,
  Zag het net toevallig op rebel, afgelopen weekend niet veel opgelet vanwege andere zaken.
  Rebel doet meestal weinig trouwens tijdens weekend en weet niet of het ergens anders in nieuws was.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: