Nieuw

Waarom verloor de VVD minder dan de PvdA?

Want dat blijft in de euforie dat de VVD de grootste partij is gebleven een vraag die niet gesteld en laat staan beantwoord wordt.

De VVD verliest 8 of 9 zetels maar is desondanks in juichstemming. Een beetje begrijpelijk is dat wel in het licht dat de voorspelde tweestrijd met de PVV uitbleef en ze met afstand het grootst zijn gebleven. Dat neemt niet weg dat ze toch een stevig verlies hebben geleden. Maar waarom is het verlies van de PvdA dan zoveel groter?

Daarvoor moeten we terug naar 2012 toen velen strategisch gestemd hebben, de één stemde VVD om de PvdA uit het pluche te houden en de ander stemde PvdA juist om de VVD buiten de deur te houden. En het eind van het liedje is bekend; beide groepen strategische stemmers kregen precies dat wat ze niet wilden. Daarbij was de VVD net een fractie groter en dus trokken die een grote broek aan, de PvdA liet zich een beetje onderschoffelen en hebben flink water bij de wijn moeten doen, beduidend meer dan de VVD in elk geval.

Daarbij heeft de VVD een veel grotere groep “vaste” kiezers terwijl de achterban van de PvdA achterban veel meer zoekende is, het aloude socialistische gehalte van de PvdA was al vele jaren volledig zoek, een socialistische partij met louter academici aan de top is natuurlijk ook een gotspe, van enige connectie met “de arbeider” is al decennia geen enkele sprake meer van. De arbeiders waren door de top van de PvdA al decennia geleden ingeruild voor de allochtonen.

De oorspronkelijke PvdA kiezer raakte dus op drift maar waar ging hij naartoe? Verrassend genoeg niet naar de SP, dat zou voor de hand gelegen hebben maar dat gebeurde niet. Het antwoord op de vraag waarom moet ik u schuldig blijven, ik heb werkelijk geen idee.

Ledenaantal_pvda

Waar liepen ze dan wel naartoe? Nou op de eerste plaats was daar plots een Turkse partij, hoe absurd dat ook moge zijn het is wel een feit. Maar een Marokkaan zal niet snel op een Turk stemmen dus veel groter dan wat DENK nu is zal ze in de toekomst waarschijnlijk niet zijn. Het ligt wel in de lijn der verwachting dat er straks ook een Marokkaanse partij in het leven geroepen gaat worden, maar goed zover is het (gelukkig) nog niet.

spelling

Nee men is overgelopen naar de Jessias van GroenLinks, het luchtfietsen nemen ze op de koop toe. De kans bestaat dat ze dat nog lelijk zal opbreken. De onzinnige plannen om nieuwe kolencentrales te sluiten en nóg meer windmolenparken bouwen zal men nu niet meer de vriezer in krijgen.

Randstedelingen merkten daar tot op heden niet veel van, ja natuurlijk, je ziet ze in steeds meer industriewijken opduiken maar aangezien ik voor mijn nieuwe hobby afgelopen jaar veel zuidwestelijk van Rotterdam heb rondgekeken kan ik melden dat dat nog niks is bij wat je daar aantreft. Bij Amsterdam schijnt dat niet anders te zijn, dat weten anderen dan weer beter dan ik. Maar het zuiden van Zuid-Holland en geheel Zeeland zijn al dan niet blijvend hevig ontsierd door die vogelgehaktmolens zoals Tiny ze destijds al noemde (oudere reageerders zullen haar nog wel kennen).

De enige hoop is dat de VVD in staat zal zijn de plannen wel een beetje in de koelkast te zetten want er zijn natuurlijk wel onnoemelijk vele miljarden mee gemoeid. Miljarden waar de VVD zelf ook wel raad mee weet en nóg meer lastenverzwaring, ik denk dat zelfs de VVD dat op dit moment niet aandurft. Nou ja dat is koffiedik kijken en daar wil ik me nog niet aan wagen.

Gevaar is wel dat met de huidige partijen de kans bestaat dat de gaswinning in Groningen naar nul gaat. Gevaar? Jazeker want het geld dat daarmee gemoeid is zit al verwerkt in alle toekomstige plannen, zet je dat stop, en daar valt natuurlijk best wat voor te zeggen betekent ook een fikse strop voor de schatkist en we weten allemaal wat dat inhoud want men gaat opnieuw niet de tering naar de nering zetten. Ze zetten gewoon de fiscus weer aan het werk om nieuwe belastingen te verzinnen.

Doe mee met 8.217 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (488 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

17 Comments on Waarom verloor de VVD minder dan de PvdA?

 1. Hmm, daar zijn wel een aantal verklaringen voor. Maar die laat ik maar even, dat zou ontaarden in een artikel.

  Allereerst is Asscher het vleesgeworden anti-charisma in persoon.

  Like

 2. Een leraar die je taalvaardigheid met een ‘T’ wil bijleren zou ik eerlijk gezegd niet teveel vertrouwen. Die is nog geen euro waard.

  Like

 3. VVD windmolens in de koelkast zetten ?

  Het zetten van druk op lokale bestuurders en statenleden door Ed Nijpels (voorzitter Borgingscommissie Energieakkoord) om vooral zijn windmolens te slikken, past in een patroon. Met dank aan Harry van den Berg diepen we de berichtgeving op van het prijzenswaardige blog Follow the Money over corruptie-onderzoek Schoon Schip in Noord Holland, waar provinciebestuurders met illegale nevenfunctie en Ed Dubbele Pet Nijpels (toen Econcern) de Provincie Noord Holland bijna een fiasco van 100 miljoen euro door de neus boorden.

  Ed Nijpels (Econcern): Darwind 100 miljoen euro geven
  Ed Nijpels was in 2009 commissaris bij het failliet gegane Econcern (en bij het ten ondergegane DSB Bank was hij ook al commissaris), en zette het dwarsliggende statenlid Elisabeth Post toen onder druk akkoord te gaan met een investering van 100 miljoen euro door de provincie in Darwind, de aan Econcorn gelinkte turbineproducent. Darwind zit dankzij het Energieakkoord weer volop in de race, en organiseerde in januari het seminar Wind op Land, op weg naar 600 MW met Ed Nijpels als eerste spreker. Krijgen ze hun geld gewoon ietsje later. Maar wat gebeurde er in 2009:

  Lees verder >>
  https://fubar.mobi/2014/07/25/ed-dubbele-pet-nijpels-econcern-zette-statenlid-vvd-onder-druk-voor-100-miljoen-euro-darwind/

  Windmolens:
  https://fubar.mobi/category/klimaatgezeik/

  Like

 4. Zo’n minister Kamp, hoeveel heeft die wel niet uitgetrokken voor windmolens.

  Like

 5. De PvdA is op nogal wat plaatsen weggevaagd door DENK:

  De overwinning van de nieuwe partij DENK was in Amsterdam Nieuw-West overweldigend. DENK werd daar met bijna 20 procent van de stemmen verreweg de grootste partij.

  Iets minder dan 13.500 kiezers stemden in dat stadsdeel op de partij, wat neerkomt op een percentage van 19,2 procent. De PvdA, die in 2012 in het stadsdeel nog 40,2 procent van de stemmen wist te behalen kwam uit op een dieptepunt van slechts 7,2 procent.

  http://www.elsevier.nl/nederland/achtergrond/2017/03/hoe-werd-denk-de-grootste-in-amsterdam-nieuw-west-472385/

  De SP heeft niet geprofiteerd van de neergang van de PvdA, 1 zetel gedaald zelfs, dat is opvallend, want in het verleden trokken arbeiders naar de SP. Roemer heeft het dus heel slecht gedaan.

  Misschien waren er geen arbeiders meer over in de PvdA, nu is het merendeel gevlucht naar GL D66, zelfde aantal is trouwens thuisgebleven zag ik ergens, zal teleurstelling zijn. Zelfs ambtenaren verlieten de PvdA nu las ik ergens.

  De enigen die nog overblijven zijn de bejaarden die geen idee hebben en denken dat ze hun pensioen aan ouwe Drees te danken hebben. En baantjesjagers die de PvdA als opstapje zien.

  En we zullen de cijfers wel niet krijgen, want gegevens naar etniciteit zijn taboehoehoe, maar er hebben vast ook wel Marokkanen op DENK gestemd en daarmee is hun potentieel nog een stuk groter dan nu.

  Op 3 stond Farid Azarkan, en dat de ambitie van Kuzu groter is kun je afleiden uit dat die ook Sylvana …

  Hij wil al die racisme en discriminatieroepers, elke minderheid. dat die bedrogen uit zullen komen als islam het voor het zeggen krijgt vertelt die er niet bij.

  DENK gaat zeker verder groeien. Al vind ik ze ongrondwettelijk.

  FvD gaat ook groeien. Knappe prestatie om vanuit t niks in de kamer te komen zonder een eigen mediavehikel, GeenPeil GeenStijl is afgegaan.

  Meest sympathieke van Baudet vind ik zijn idee over stemmen/democratie/referenda per punt.

  Is ongeveer mijn kernkritiek op de huidige ‘democratie’. Ik zal geen Baudet stemmen, want we hebben een grote partij nodig. Maar dat mag ik wel, hij heeft er zicht op. Ik vond het beangstigend hoe hij ingepalmd werd bij #PenJ vanavond. Ik zie dat als een poging tot kaltstellen.

  Hij noemde er 5 vanaaf bij pauw en jinek.

  Maar als we immigratie bovenaan zetten, en we daar een referendum over houden dat bindend is, dan is morgen de moslimmigratie over.

  daar is een hele ruime meerderheid in NL, 70%, voor.

  Pest is dat politieke partijen met een pakket komen, en dan daar over gaan lopen compromissen en er niks gebeurt.

  Nog belangrijker

  De meeste politieke partijen spreken zich helemaal nergens over uit.

  Immigratie ? Ze slaan stuk voor stuk vage taal uit. En wie er de mooiste strik om bindt haalt stemmen.

  Harde NEE’s of JA’s worden niet uitgesproken, alles is onderhandelbaar, vloeibaar. Dan is het makkelijk om te zeggen, laten we het de EU maar laten beslissen, dan kon ons tenslotte niks verweten worden.

  Like

 6. Like

 7. skeeter // maart 17, 2017 om 05:21 //

  @ Fub,
  “Misschien waren er geen arbeiders meer over in de PvdA, nu is het merendeel gevlucht naar GL D66, ”

  Zie Groningen Fub, precies wat je zegt.

  Liked by 1 persoon

 8. skeeter // maart 17, 2017 om 05:32 //

  Erdohond heeft voorlopig gewonnen.

  Like

 9. Zijn zetmaatje Rutte.

  Bey

  Is geloof ik de correcte Ottomaanse term voor bestuurders van wingewesten ver weg

  In semi-autonome gebieden.

  Like

 10. HetZalWelWeer // maart 17, 2017 om 07:47 //

  VVD’ers zijn ik ik ik en de rest kan stikken figuren, een deel daarvan is overgestapt naar splinterpartijen en splinterpartijen zijn ook ik ik ik en de rest kan stikken figuren.

  Like

 11. trebor2110 // maart 17, 2017 om 09:03 //

  Waarom zag ik de 3de man azarkan niet op het podium bij denk en heb hem de afgelopen dagen ook nog niet gezien .

  Like

 12. @Trebor, die is denk ik aangehouden voor een plofkraak.

  Liked by 1 persoon

 13. Azarkan is al bezig om zijn zetel te roven. Mark my words: binnen een jaar gaat die Denkmarokkaan zelfstandig verder.

  Like

 14. Tijl Uylenspiegel // maart 17, 2017 om 10:14 //

  PvdA weggevaagd op veel plaatsen, Elsevier meld dit vandaag;
  “Een van de leden van een stembureau in Nieuw-West, die graag anoniem wil blijven, probeert het grote succes van DENK in zijn stadsdeel te verklaren. Hij deed een opvallende observatie. Het lid spreekt van ‘ronselstemmen’, gezien het grote aantal allochtonen dat met een ‘hele rits volmachten van familie’ bij het stembureau aankwam. Ook zouden niet-Nederlandssprekende allochtonen door hun kroost zijn geïnstrueerd over hoe en wat te stemmen.”
  “Tegenover Elsevier noemt hij een voorbeeld: ‘Een jongen (twintiger) kwam met zijn moeder binnenlopen. Hij wilde voor zijn moeder stemmen, maar zij had hem niet gemachtigd. Mijn observatie was dat deze vrouw werkelijk geen idee had waar dit hele stemmen over ging. De jongen heeft haar op een voorbeeldformulier moeten uitleggen welk rondje ze moest inkleuren.’ Daarnaast was het volgens het stembureaulid zo dat er ‘grotendeels allochtone mensen samen probeerden te stemmen,’ iets wat niet toegestaan is.

  Maar verreweg het opvallendste vindt hij het grote aantal volmachten: ‘Er waren enorm veel jongeren die volmachten hadden van bijvoorbeeld hun beide ouders. Ik vraag mij af of deze jongeren kwamen om iets bij te dragen aan de democratie, of dat ze alleen maar kwamen om maar zoveel mogelijk proteststemmen naar DENK te krijgen, inclusief al die volmachten.’ Het stembureaulid benadrukt wel dat het bureau in kwestie de kieswet volledig gehandhaafd heeft, en heeft dus bijvoorbeeld niet toegestaan dat meerdere mensen zich tegelijkertijd in een stemhokje bevonden.”

  Like

 15. N.E. Derlander // maart 17, 2017 om 13:33 //

  De PvdA heeft decennia lang het beleid gevoerd, dat zij overbodig zou worden ten gunste van de “nieuwe Nederlanders”. Dat is gelukt! Waar zijn de PvdA stemmen naar toe gegaan? De partij DENK onder leiding van de Turken in de Tweede Kamer en de partij (GL) onder leiding van een Marokkaan en de partij (D66, met name Koser Kaya), die in 2006 door Erdogan van Turkije werd geadviseerd onder de allochtonen in Nederland, zijn er met de stemmen vandoor gegaan. Daarnaast heeft de VVD de PvdA beleidstechnisch leeg gevreten. (Er wordt nu net gedaan alsof de VVD de PVV heeft verslagen bij de verkiezingen in maart 2017, maar dat is geenszins het geval, de PVV is gegroeid. Nee de VVD heeft de PvdA verslagen en zegt heel beteuterd of is het huichelachtig met de bekende Ruttelach achter de hand, dat ze het zo zielig vinden voor de PvdA (ha,ha,ha). Mark Rutte van de VVD is in staat geweest om de President van het machtige Turkije voor joker te zetten, dan is er in Nederland tot geen waardige tegenstander meer voor de Bilderberger Mark Rutte? Nou ja, in feite heeft Mark Rutte (zeg maar:het leugenachtige populisme) het verloren van de PVV en van het Forum van Democratie (het door Rutte genoemde verkeerde populisme).

  De pyrrusoverwinning van het midden wacht met premier Mark Rutte hetzelfde lot als de PvdA.

  Like

 16. @ Tijl Uylenspiegel // maart 17, 2017 om 10:14

  Heel anoniem. Hij heet Vincent Holleman.

  Kom er vanavond op terug …

  Like

 17. HetZalWelWeer // maart 17, 2017 om 16:57 //

  Ik had niet anders verwacht Fubar, stemmen halen doen ze zoals dat in hun eigen land gebruikelijk is, ronselen en opkopen van stembiljetten.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: