Nieuw

NFI: moord blijft vaak onopgemerkt in NL

Door Blondemevrouw

Een vrouw wordt thuis in haar keuken dood gevonden. Toen de forensisch patholoog aankwam, was het lichaam door justitie en OM al vrij gegeven, omdat er geen sprake leek te zijn van geweld. De conclusie was een natuurlijke dood. Omdat de patholoog er toch al was, deed hij voor de zekerheid toch een sectie. Toen bleek de keel van de vrouw in elkaar geknepen. Moord of doodslag.

Volgens het NFI blijkt uit onderzoek dat 50% van de opgegeven doodsoorzaken door ziekenhuizen, huisartsen en schouwartsen niet kloppen. Moord en doodslag blijven in Nederland te vaak onopgemerkt.

Frank de Groot, forensisch patholoog, pleit al langer voor meer secties, ook na schijnbare zelfdodingen of na een ogenschijnlijk natuurlijke dood. Het aantal door het NFI uitgevoerde secties ligt tegenwoordig zo laag, omdat het Openbaar Ministerie te snel beslist om geen sectie uit te voeren als er geen sprake lijkt van een strafbaar feit.

In 2014 werd slechts 319 keer een sectie verricht door het NFI. Het CBS komt vervolgens trots met berichten dat het aantal moorden in Nederland het laagste aantal in 20 jaar betreft en dat Nederland tot de landen in Europa behoort waar de minste moorden worden gepleegd.

In werkelijkheid worden in Nederland de minste moorden geregistreerd. Net als de dalende cijfers inzake andere criminaliteit, daalt het aantal moorden niet feitelijk, maar daalt het aantal registraties van moord.

De veertienjarige Luciano Ligthart is in juni 2016 dood aangetroffen in de inrichting voor gespecialiseerde jeugdzorg waar hij moest verblijven. Volgens de instanties was er sprake van zelfdoding, maar een nadere onderbouwing van dat vermoeden hebben nabestaanden nooit gekregen. Rapporten en onderzoeken van politie en jeugdzorg zijn niet met de nabestaanden gedeeld. Bovenal: er is geen sectie op zijn lichaam verricht.

Er zijn concrete aanwijzingen gevonden dat Luciano seksueel misbruikt werd door een volwassen man, binnen de muren van de jeugdzorginrichting. Voor de nabestaanden is niet duidelijk of dit een rol heeft gespeeld in de dood van de jongen en of dit überhaupt is onderzocht.

Overigens wordt in de krant gesproken van ‘een seksuele relatie met een volwassen man‘. Een jongen van 14 heeft nooit een vrijwillige seksuele relatie met een volwassen man. Ook niet als het kind door grooming denkt dat het een vrijwillige relatie is.

Het zou een reden kunnen zijn voor zelfdoding. Niets is erger dan seksueel misbruikt worden. Luciano kon hieraan niet ontkomen binnen de muren van de jeugdzorginrichting en is ernstig beschadigd door iemand die hij had moeten kunnen vertrouwen. Als dit de reden is voor de zelfdoding, dragen de instelling en de pedofiel die vanuit de inrichting de mogelijkheid kreeg deze jongen te beschadigen verantwoordelijkheid voor zijn dood.

In het ergste geval is hij door die pedofiel vermoord, omdat Luciano misschien heeft gezegd dat hij iemand op de hoogte zou brengen van het seksueel misbruik. Maar het OM besluit dat een sectie niet nodig is.

50% van de opgegeven doodsoorzaken door ziekenhuizen, huisartsen en schouwartsen kloppen niet. En sectie waardoor de werkelijke doodsoorzaak in de meeste gevallen kan worden vastgesteld, wordt zelden verricht.

Nederland mag dan zogenaamd tot de landen in Europa behoren waar de minste moorden worden gepleegd, maar in de praktijk behoort Nederland tot de landen in de wereld waar men het meest vaak wegkomt met moord. 

Via Dutch Free Press >>

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.215 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10115 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

5 Comments on NFI: moord blijft vaak onopgemerkt in NL

 1. Duchesne // maart 1, 2017 om 22:12 //

  ..ik noem verkrachting en kinderverkrachting altijd moord in etappes, omdat het de geest vermoord terwijl het lichaam door moet gaan. Ook iets wat niet word gezien voor wat het is.

  Ooit een buurman gehad in een klein appartementsgebouw die zwaar was mishandeld door een groepje jongeren en door het ziekenhuis naar huis was gestuurd, lag 10 dagen dood in huis. Stinken alsof de groenkliko al een half jaar niet was geleegd. Komt de politie langs met een dokter, was het natuurlijke dood.
  Detail: een van de daders vna de mishandeling was neefje van de commissaris.
  Het is anders gelopen dan ze dachten, uiteindelijk is de buurman opgegraven en is er een neiuwe lijkschouwing geweest. Het korps is in drieen gehaald vanwege de corruptie, dit was de druppel. een deel is ontslagen, een deel is vervolgds en een deel is overgeplaatst. Ondergetekende kreeg het advies te verhuizen in verband met boze werkloze mensen, welk advies is opgevolgd.

  Moord is een betrekkelijk iets, soms is het uitgestelde gerechtigheid, maar vaak is het een ego dat zichgzelf hoger inschat dan het kan waarmaken. en dan is moord uitstel van zelfconfrontatie.

  Like

 2. Tijl Uylenspiegel // maart 1, 2017 om 23:35 //

  Ik denk wel dat de conclusie dat er moorden zijn die niet als zodanig worden geregistreerd en onderzocht worden juist is. Bij de voorbeelden ligt dat anders. Als een vrouw dood gevonden wordt in haar woning dan is het niet zo dat er een patholoog bij is, die wordt pas geroepen als er door het O.M. vraagtekens staan bij de doodsoorzaak. Zo niet dan wordt de hulp van een arts ingeroepen om de persoon dood te verklaren. Een patholoog is er dus nooit zomaar en kan ook als een lichaam eenmaal is vrijgegeven door justitie niet zomaar even sectie doen, dat kan alleen in opdracht van justitie of na nadrukkelijke wens en goedkeuring van de nabestaanden.
  Het volgende waar ik toch een vraagteken bij wil zetten is of zoals u schrijft; ” een jongen van 14 heeft nooit een vrijwillige seksuele relatie met een volwassen man. Ook niet als het kind door grooming denkt dat het een vrijwillige relatie is.”
  Ik denk dat het begrip seksuele relatie een stuk breder is dan de meesten denken. Dat kan gaan om kussen of strelen bijvoorbeeld terwijl velen direct geneigd zijn te denken aan anale seks of fellatio. Een jongen van veertien begint te experimenteren met seks en dat kan als hij homoseksuele gevoelens heeft dus met een andere jongen of een volwassene waarbij we ons wel moeten realiseren dat je in Nederland voor de wet met achttien jaar volwassen bent, dat verschilt per land, er zijn landen waar het 21 is. Maar dan nog is het leeftijdverschil minder groot dan je geneigd bent te denken.

  Liked by 1 persoon

 3. JackvanderVeen // maart 2, 2017 om 02:01 //

  Tijl, hoe je het keert of went. Een volwassene dient IMMER rekening te houden met kinderen.
  Voor experimenteren zijn er voldoende alternatieven binnen een instelling alsooker buiten bij open inrichting.
  Verder over je andere opmerking omtrent schouwen. Terwijl de patholoog onderweg is kan inmiddels iemand anders het zaakje trachten te regelen. Patholoog zal gedacht hebben:”nu ik toch onderweg ben ……….!” Waarbij het door hem geconstateerde zo eenvoudig is om te constateren.

  Like

 4. Tijl Uylenspiegel // maart 2, 2017 om 02:21 //

  Jack mijn allereerste weifelende schreden op het pad van de seksualiteit was zo rond mijn veertiende met een mooie 23 jarige verpleegster. Dat speelde zich af tijdens een Rijnreis en alle opvarenden hadden het in de gaten en iedereen vond het prachtig. Wat betreft de patholoog ga je wel erg ver in je veronderstelling. Een patholoog wordt pas ingeroepen als er twijfels zijn over de doodsoorzaak en als die eenmaal is opgeroepen dan wordt dat echt niet halverwege herroepen door de een of andere onderknuppel, dus nee daar ga ik niet in mee.

  Liked by 1 persoon

 5. “Politiek taalgebruik is gemaakt om leugens waarheidsgetrouw te laten klinken en moord acceptabel te laten lijken.”

  -George Orwell

  Liked by 1 persoon

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s