Nieuw

Nederlands Rijksmuseum organiseert tentoonstelling over hoe slecht Nederland wel niet was

Het Rijksmuseum heeft in 2020 een tentoonstelling over het Hollandse slavernijverleden gepland.

En met Hollands slavernijverleden wordt niet bedoeld dat Nederlanders door Berberse piraten in slavernij gevoerd werden. Er wordt ook niet bedoeld dat de verlieslijdende West Indische Compagnie negers kocht van de voorouders van Sylvana Simons en Quincy Gario en ze naar Amerika bracht waar hun nakomelingen nu een beter leven hebben dan hen die in Afrika achterbleven.

‘De collectie van het Rijksmuseum vertelt de geschiedenis van Nederland die verbonden is met vele landen,’ zegt Dibbits vrijdag tegen de Volkskrant. ‘Op goede en minder goede manieren, het hoort erbij en moet allemaal worden getoond’. Parool >>

En daar zit nou net het probleem. Het Rijksmuseum toont helemaal niet alles, bovenstaande voorbeelden worden verzwegen, net als er verzwegen wordt dat de grootste Afrikaanse slavenhandel gevoerd werd door Arabieren.

Vanaf 17 februari is er ook een tentoonstelling met een historische invalshoek te zien in het Rijksmuseum, over 400 jaar geschiedenis tussen Zuid-Afrika en Nederland.

Dat zal ook wel weer niet volledig zijn.

Het Rijksmuseum was al eerder de kolderieke policore weg met ons route ingeslagen:

Het woord ‘neger’ mag niet meer in het Rijksmuseum in Amsterdam. Ook omschrijvingen als hottentot, indiaan, moor, kaffer of nikker komen straks niet meer voor in de omschrijving van de collectie. Het Rijksmuseum wil alle ‘kwetsende etnische aanduidingen’ vervangen door neutrale termen.

Aanleiding is volgens Martine Gosselink, hoofd afdeling geschiedenis, een “groeiend gevoel van ongemak over termen die vaak nog uit de koloniale tijd komen of vanuit een witte achtergrond zijn bedacht.” Dat ongemak heeft ook te maken met de digitalisering van de collectie, waardoor deze via de museumsite toegankelijk is voor de hele wereld. Gosselink: “We krijgen ook veel zwarte bezoekers, die willen we niet kwetsen. Het gaat niet alleen om huidskleur. Ook woorden als ‘wijf’, in de Middeleeuwen heel gebruikelijk, kunnen in deze tijd niet meer, of bijvoorbeeld “indisch mensenkind”. Trouw >>

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.011 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (9328 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden. En tot we die optie hebben trappen we af en toe reageerders van het schavot.

5 Comments on Nederlands Rijksmuseum organiseert tentoonstelling over hoe slecht Nederland wel niet was

 1. Weet je wat we trekken het boetekleed aan en geven alle negerts terug voor het symbolishe bedrag van een Euro mogen ze allemaal geen uitzondering terug naar Afrika is dat een deal of wat ? .
  Proficiat Afrika met uw culturele verijking graag gedaan .
  Mvg een Nederiglander

  Liked by 1 persoon

 2. Republikein // februari 10, 2017 om 20:12 //

  Oh, en een arabier ontdekt een Mondiaan.
  Of ben ik off?

  Like

 3. Republikein // februari 10, 2017 om 20:15 //

  Wat een gebroddel weer, letters vergeten, toe maar.
  Hiero dan, is makkelijker.
  http://nos.nl/artikel/2157486-echte-mondriaan-in-kringloopwinkel-eurotekens-in-mijn-ogen.html

  Liked by 1 persoon

 4. Claudia M. // februari 11, 2017 om 08:02 //

  Hoe slecht het gewone volk het in de Nederlanden had? Het gewone volk wat ook toen, geen nagel om aan de kont te krabben had? Die zeer zware arbeid moesten verrichten voor een karig maal en jong stierven?

  Liked by 1 persoon

 5. Wanneer houd men eens op met dat slavernij gezeik?

  Like

1 Trackback / Pingback

 1. Het Stedelijk Museum gaat u opvoeden van uw eigen geld – Fenixx.org

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s