Nieuw

Zhengyang Wu: Vergeef me, papa heeft het verkeerde land voor jullie gekozen

(Door: Zhengyang Wu – Vertaling: rommel)

28 jaar geleden kwam ik als gaststudent naar Zweden en nam het besluit in dit prachtige land te blijven, de Zweedse samenleving was welvarend en veilig. De bevolking was homogeen en het was gemakkelijk om elkaar te begrijpen en overeen te komen, belangrijke maatschappelijke verbeteringen konden soepel worden uitgevoerd. Er waren geen etnische of religieuze verschillen, en de sociale voorzieningen zorgden ervoor dat niemand in armoede moest leven. Ik voelde me bevoorrecht om hier te wonen.

Maar vandaag, 28 jaar later, kan ik niet hetzelfde over Zweden zeggen. Tegen mijn geliefde kinderen zeg ik zonder woorden: Vergeef me, papa heeft het verkeerde land voor jullie gekozen.

Gedurende al die jaren heb ik het Zweedse verval meegemaakt. Meerdere van de voorheen  fijne en veilige wijken in Linköping, waar ik woonde tijdens mijn eerste acht jaar in Zweden, zijn nu zogenoemde “no-go-areas”. Ik heb een wetenschappelijke opleiding en weet dat er geen wonderen bestaan. Ik weet dat als alle indicatoren in één richting wijzen en er geen bewijs van verandering is dat ik niets anders kan verwachten dan dat deze ontwikkeling zich gaat voortzetten. In 15 tot 20 jaar wordt Zweden een verschrikkelijk onveilig land voor mijn kinderen om in te leven, als ze hun eigen gezinnen gaan vormen. Hoe gaan ze dit overleven?

Ik lijd terwijl ik toekijk, en kan het niet laten mezelf te vragen waarom. Waarom laten de Zweden hun prachtige land in verval gaan? Waarom is de lege afbeelding van een humanitaire grootmacht zoveel belangrijker dan het streven naar een veilige samenleving zonder etnische en religieuze conflicten voor je kinderen en kleinkinderen, zodat zij in staat zijn om een veilig bestaan te leven zoals wij mochten beleven?

Uiteindelijk heb ik mijn eigen verklaringsmodel gevormd, en dat is waar dit artikel over gaat.

Ik denk dat het algemene gebrek aan kennis van geschiedenis van de Zweden de voornaamste oorzaak is. Ik weet dat het hard klinkt, maar ik kan geen betere reden vinden.

Gebrek aan historische kennis manifesteert zich in veel Zweden die aannemen dat het een soort natuurwet is dat Zweden altijd al een rijk en veilig land is geweest, en de Zweden zelf onkwetsbaar zijn. Ze denken dat het niet nodig is hun prachtige land zorgvuldig te beschermen zodat hun kinderen en hun kleinkinderen er ook van kunnen genieten, nog minder weten ze dat het geen gemakkelijke taak is wat geen onverschilligheid toelaat.

Gebrek aan historisch besef handelt ook om de onwetendheid van de Zweden over alle etnische en religieuze conflicten die in de loop der menselijke geschiedenis hebben plaatsgevonden en het enorme leed wat het veroorzaakt heeft. De zweden denken dat ze veel wijzer en aardiger zijn, en omdat ze zo aardig en tolerant voor immigranten zijn zullen deze immigranten ook net zo aardig en tolerant tegen hun zijn.

Gebrek aan historische kennis bewijst zich ook in de afwezigheid van het inzicht dat macht corrumpeert. Daarom vertrouwen de Zweden blindelings op hun overheid, zelfs wanneer deze met flagrante leugens komt. Ze verwarren dit met vertrouwen tussen gewone mensen. Daarom heeft de Zweedse machtselite nagenoeg vrij spel.

Historisch onbesef drukt zich ook uit in in de vorm van het onvermogen van de Zweden om het bestaan van onaanvaardbare eigenschappen van andere culturen te zien en te herkennen. De Zweden hebben ook geen benul dat respect ook handelt om respect te eisen,  dat men de immigranten dezelfde eisen moet stellen als zijn eigen bevolking.

Honderd jaar geleden schreef een beroemde Chinese schrijver over het enorme Chinese geduld ondanks het enorme lijden: Ofwel wordt men in stilte vernietigd, of explodeert men gewelddadig. De Zweden zijn nu op weg naar deze situatie. Ik weet dat de Zweden zich liever koest houden. Maar zullen ze in stilte de ontwikkeling accepteren met resultaat dat hun veilige samenleving verloren gaat, of zullen ze violent ontploffen zoals de chinezen deden in de gedaante van het toen welkome communisme, wat tot vandaag de dag voor het Chinese volk nog steeds een enorme tragedie is? Vroeg of laat moet men deze brute keuze maken, wat elke verantwoordelijke overheid met belang voor zijn bevolking wil vermijden.

Ik vrees voor de toekomst van Zweden, want ik vermoed dat de Zweden zullen exploderen. En wanneer dat moment is bereikt zullen de minst racistische mensen transformeren tot de meest racistische gruwelijke monsters.

Dat ik een dergelijk scenario als vermoeden zie berust op het feit dat veel Zweden eigenlijk een gebrek aan empathie hebben. Ik herinner me een onderzoek uit de vroege jaren 2000 over de opvatting van immigranten over de Zweden, en het resultaat was dat de Zweden als ‘koud’ werden beschouwd. Ik heb er lang over nagedacht wat men met koud bedoelt. Nu realiseer ik me dat het een gebrek aan emphatie is.

Toen ik bijvoorbeeld de vreselijk berichtgevingingen had gelezen over de eervermoorde Rezai Abbas en de verkrachte en vermoorde Elin Krantz kon ik ’s nachts niet slapen. Het voelde alsof ik zelf de ondraaglijke pijn van de slachtoffers en hun naasten moest ervaren. Ik kon het niet laten om het tegen mijn Zweedse kennissen te vertellen. Meesstal kreeg ik een klein deel van echte medeleven voor de slachtoffers terug. Het meest wat ik moest aanhoren was enkele simpele opmerkingen dat het vreselijk was wat er gebeurd was, en daarna de verplichte opmerking dat “de daders ook slachtoffers zijn”. Ironisch genoeg zijn juist de Zweden die graag praten over “humanisme” de meest verstoken van echte empathie. Uiteindelijk realiseerde ik me dat bij de Zweden het humanisme is iets wat ze hebben geleerd maar niet bezitten.

Het missen van oprechte empathie verklaart waarom zoveel Zweden mij uitleggen hoe belangrijk het is sympathie te voelen voor de daders, terwijl de slachtoffers geen plaats hebben in hun gedachten. Om dezelfde reden hebben de Zweden medelijden met de gezonde vluchtelingmannen die in Zweden aankomen en de kleine kinderen en vrouwen die in de VN-vluchtelingenkampen achterblijven vergeten. De Zweedse elite heeft de Zweden geleerd dat het goed is om op deze manier denken.

Mensen zonder empathie zijn gevaarlijk. In Zweden denkt men dat de nazi wreedheid uitsluitend te wijten is aan de nazi-partij en haar uiterst slechte leider Hitler en zijn handlangers. Maar zonder zijn miljoenen empathieloze voetsoldaten zou het nazisme nooit de kracht bereikt hebben om zoveel leed te veroorzaken.

In alle culturen bevinden zich deze empatiebevrijden, eenvoudige mensen die gewoon willen doen wat goed en juist is wat de overheid hen heeft geleerd. In China hadden we het communisme beïnvloede Rode Garde. Ze konden onvoorstelbaar wreed zijn, juist vanwege gebrek aan empathie. De hersenspoeling van de machthebbers had hun meedogenloos gemaakt.

Ik ben overtuigd dat als Zweden instort elke straat en plein roodgekleurd wordt door bloed. Ik huiver als ik erover nadenk, ongeacht of het bloed van de immigranten of de Zweden komt.

Ik wens dat ik tegen die tijd zo oud ben dat ik de dood niet meer vrees en mijn kinderen het land ontvlucht zijn.

Zheng Yang Wu kwam in 1989  als gaststudent naar Zweden, tijdens de Chinese studentenopstand. Hij emigreerde halverwege de jaren 1990 naar Canada en kwam twee jaar later weer teug naar Zweden omdat hij het land miste. Hij is is universitair opgeleid en in is docent in bètavakken.

Bron:

Gästskribent Zhengyang Wu: Jag valde fel land

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.072 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (7493 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

12 Comments on Zhengyang Wu: Vergeef me, papa heeft het verkeerde land voor jullie gekozen

 1. Gebrek aan kennis van geschiedenis is misschien inderdaad wel ons grootste probleem. Dat is namelijk waar je van zou moeten leren. Fouten in het verleden enzo.

  De oorzaak is ons huidige geschiedenisonderwijs, wat geschiedsvervalsingonderwijs is.
  Wel wijzen op de transatlantische slavenhandel maar nooit op de islamitische.
  Altijd onszelf als dader afschilderen, maar nooit ons als slachtoffer.
  Slachtoffer zijn altijd de anderen.

  Wel wijzen op het Europese kolonialisme (wat in veel gevallen juist beschaving gebracht heeft, en in delen van Zuid-Oost Azië zelfs verwelkomd werd, liever Europeanen dan die wrede islamieten die daar toen ook al bezig waren) maar nooit wijzen op het nog steeds voortdurende islamitische kolonialisme.

  Ons geschiedenisonderwijs is een farce.

  Nou hou ik niet nauwgezet alle onderwijsveranderingen bij, maar ik meen dat er laatst zelfs sprake van was om geschiedenis als vak maar helemaal af te schaffen en samen te voegen met aardrijkskunde en maatschappijvorming, of hoe dat vage ding ook mag heten. dan is het hek helemaal van de dam om alleen maar subjectieve linkse opinie te onderwijzen in plaats van feiten.

  Like

 2. Hetzelfde op de televisie. Ik heb een satellietverbinding met een stuk of vijftig zenders. En elke avond wordt op minstens een kwart van de zenders het boze nazie verleden van Duitsland herhaald. De geschiedenis houdt daarop, verder geen aandacht aan wat daarvoor in het verleden heeft plaatsgevonden. Behalve soms die eeuwige piramides. Steeds weer die snor met zijn derde rijk. Ik kan onderhand geen Duitser meer zien. Met een beetje geluk komt de eerste wereldoorlog ook voorbij, met weer die Duitsers, maar dan in gebrekkig zwart en wit. Het wordt tijd voor een nieuwe wereldoorlog. Voor een beetje afwisseling.

  Like

 3. @ Fub
  “Wel wijzen op de transatlantische slavenhandel maar nooit op de islamitische.”
  Inderdaad, kwam er pas later achter dat de slavenhandel in feite was gejat van de arabieren.
  Oh die smerige kaaskoppen toch.

  Liked by 1 persoon

 4. Esperanza // januari 28, 2017 om 03:24 //

  Gouwe ouwe.

  Liked by 1 persoon

 5. It is becoming reality. En hij werd er voor uitgekotst. Vandaag de dag zou die zich ook nog in de rechtbank hebben mogen vervoegen. Omdat de waarheid …

  Like

 6. Te hard is voor de teergevoelige feitenhatende emotiemensjes

  Like

 7. Zoals ik vandaag voor van alles werd uitgemaakt op twitter, omdat ik geen respect had voor Van der Laan. Nee dan helpt het als je gaat schelden met hufter, nazi-zwijn, en weet ik wat allemaal.

  En ik betreurde het alleen maar dat die te vroeg dood ging …

  (om hem te kunnen berechten)

  Like

 8. Esperanza // januari 28, 2017 om 03:49 //

  LOL

  Like

 9. Toch wel vreemd dat je respect moet tonen voor iemand die dood gaat. Terwijl iedereen vroeg of laat doodgaat.

  Like

 10. Het arabische racisme en fascisme zal ieder westers land vernietigen, dat niet hard ingrijpt om dit volk van moordenaars en verkrachters te stoppen.

  Like

 11. Tijl Uylenspiegel // januari 30, 2017 om 15:37 //

  Geen idee waarom maar ik had dit artikel nog niet gelezen. Ten onrechte want de Chinees weet het mooi te verwoorden en ik denk ook wel dat hij gelijk heeft, de conclusie is echter wel triest. Als zelfs nieuwkomers het land ontvluchten dan wordt het toch de hoogste tijd na te denken wat en waarom het zo fout is gegaan.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s