Nieuw

Saoedi-Arabië nu weer opzoek naar 10.000 Somalische dienstmeisjes om te misbruiken en onderdrukken

Veel landen weigeren het inmiddels om meisjes en vrouwen naar Saoedi-Arabië te laten vertrekken om daar te werken als dienstmeisje. Zoals nu bekend is geworden heeft Saoedi-Arabië in Somalië 10 000 vrouwen en meisjes aangeworven om als slaaf te werken in het door de islam verdorven land. Andere landen hebben reeds lang geleden ervaren wat er verwacht wordt van deze meisjes en vrouwen en wat ze daadwerkelijk te wachten staat in Saoedi-Arabië.

Buitenlandse dienstmeisjes worden geslagen, uitgebuit, misbruikt en gearresteerd. (zie dit Duitstalig artikel van eind vorig jaar) Onlangs werd een jonge vrouw in Saoedi-Arabië gearresteerd nadat ze had besloten zonder hijab op weg te gaan naar Abaya. De jonge vrouw, Malak al-Shehri, wordt nu ook beschuldigd door de politie wegens spreken in het openbaar en verboden relaties met buitenlandse mannen. Voor dergelijke in Saoedi-Arabië strafbaar feite hangt de vrouw een geseling boven het hoofd, de straf bij uitstek voor vrouwen in Saoedi-Arabië.

Ook het provocerende gedrag van Ursula Von Der Leyen eind vorig jaar was niet echt het begin van een revolutie voor vrouwen in Saoedi-Arabië: Female German minister REFUSES to wear a hijab during visit to Saudi Arabia, days after Angela Merkel calls for a burka ban 

De TV-documentaire Saoedi-Arabië ontmaskerd toont ons beelden van een wereld waarin vrouwen op straat worden onthoofd. De waarschuwing dat er hier schokkende beelden in voorkomen lijkt mij een vanzelfsprekendheid echter plaats ik hem bij deze toch even alvorens U gaat kijken.

Het opmerkelijke nieuws vanuit het Koninkrijk is zich reeds maanden aan het opstapelen aangezien duizenden buitenlandse bouwvakkers, maar ook Saoedi-Arabië werknemers, tevergeefs wachten op hun salaris. Echter komt dit financieel probleem nauwelijks naar buiten toe.  De laatste tijd zijn er betalingsproblemen, iedereen met inbegrip van de Bin Laden groep, wordt niet betaald door de Saoedi-Arabische overheid. Ook zijn grote bouwprojecten en een deel van het legioen aan werknemers zoals de Indiërs en Pakistani, Lankans e.a. worden niet betaald, sommigen van hen al tien maanden niet meer. [Zie ook: wie betaalt voor de wapenexport naar Saoedi-Arabië?] De Saoedi’s zijn platzak!]

De ambassades van India en Pakistan hebben zich tot de Saoedi-Arabische overheid gewend en eiste dat het loon voor hun werknemers werd betaald.

Onlangs verscheen dit bericht over Saudi-Arabië alwaar een buitenlandse dienstbode gevangen werd gehouden, werd misbruikt, mishandeld en uitgebuit. Saoedi-Arabië het land waar arbeidsmigranten worden opgesloten, uitgebuit en misbruikt.

1

Wat Saoedi-Arabië met de  buitenlandse meisjes doet is ongelooflijk wreed. Een verschrikkelijk voorval betrof een meisje afkomstig van de Filepijnen  die werkte in Saoedi-Arabië als dienstmeisje. Ze werd verkracht door haar werkgever waardoor ze in het ziekenhuis moest worden opgenomen met ernstige verwondingen. Nadat zij in een coma geraakte overleed de 35-jarige Irma Avila Edloy aan haar verwondingen in het King Salman Hospital te Riyadh.. Minister van arbeid Silvestre Bello bevestigde dit op 18 augustus 2016. Volgens het medische verslag had ze onder meer snij verwondingen in en bij de schaamstreek en blauwe plekken op haar gezicht en over haar hele lichaam. Andere dienstmeisjes worden in Saoedi-Arabië ‘gewoon’ opgehangen of eindigen in een cel waar ze uiteindelijk sterven.

Na het weigeren van andere landen, wil Saoedi-Arabië nu Somalische meisjes

Contracten voor overeenkomsten die de aanwerving van Somalische burgers om te werken in Saoedi-Arabië moeten regelen zijn afgerond, zoals te lezen in  dit bericht afkomstig van een Somalische website. “De Somalische Minister van arbeid brengt binnenkort een bezoek aan het Koninkrijk  om de detachering te starten, dit moet er voor gaan zorgen dat er meer dan 10.000 Somaliërs in Saoedi-Arabië aan de slag kunnen gaan tijdens de eerste fase”, kopt de Saudische krant Al Eqtisadiya. De onderhandelingen tussen de arbeid ministeries van de twee landen zijn op een haar na voltooid en de overeenkomsten die de rechten van beide partijen over de aanwerving moeten vastleggen kunnen worden getekend.

 

In April 2016 kondigde de Somalische viceminister van arbeid en sociale diensten Osman Libah Ebrahim aan dat de eerste fase 2000 arbeiders zou omvatten. 2000 Somaliërs om te werken in Saoedi-Arabië en dan zouden ze met name aan de slag gaan als huishoudelijke werksters en chauffeurs. Ze moesten worden ondersteund door wervingsbureaus. Verschillende Somaliërs zeiden dat de regering hen wel moest beschermen tegen het mogelijk misbruiken van de werknemers en voor waarborging van hun rechten moesten zorg dragen. Echter de Somalische President Hassan Shaikh Mohammad mengde zich in de discussie en de meisjes hadden geen andere keuze meer en ze werden verkocht als vee aan Saoedi-Arabië. Het grote publiek reageerde hier geschokt op.

Uit het volgende voorbeeld blijkt dat de bezorgdheid meer dan terecht is:

Toen de uit Sri Lanka afkomstige dienstmeid Rizana Nafeek werd onthoofd met het zwaard ten aanzien van honderden toeschouwers op een openbare plaats was ze slechts één van de vele vreemdelingen die werkte als dienstmeisje in het conservatieve Koninkrijk Saoedi-Arabië die hier ter dood werd veroordeeld. Langer dan drie jaar zat de Indonesische vrouw in een gevangenis in Saudi-Arabië in de dodencel. Ook een 40 jarige vrouw, die als dienstmeid in het strikt islamitische Koninkrijk op de Golf werkte, werd ter dood veroordeeld wegens het vermoorden van haar werkgever. Alleen door de betaling van het equivalent bedrag van 1,2 miljoen euro bloedgeld aan de familie van het slachtoffer van de moord kon ze de uitvoering van de doodstraf volgens de Sharia normen voorkomen. Satiniahs leden uit het ook overwegend islamitische Indonesië had de helft van het geld bijeen gekregen en  de regering in Jakarta zou de andere helft betalen. De executie dreigt 41 Indonesiërs in Saoedi-Arabië. De aanklachten variëren van diefstal tot zwarte magie en van overspel tot moord. Alleen al dit jaar waren er 119 executies in Saoedi-Arabië.

Na 2011 toen één Indonesische vrouw werd gevangen gezet en meer gevallen van ernstig misbruik hebben plaatsgevonden  liet de regering in Jakarta geen werknemers meer vertrekken om in de Golfregio te gaan werken. Saoedi-Arabië, dat bekend staat wegens de strenge wetten tegen buitenlandse werknemers, reageerde met een visum stop voor alle Indonesiërs die naar het land willen reizen.
Wanneer de meisjes niet gehoorzamen zijn worden ze eenvoudigweg aangeklaagd wegens misdaden die zij niet hebben begaan. Het is onbekend hoeveel van hen er begraven zijn onder het zand in Saoedi-Arabië omdat zij daar werden gedood. Een paar jaar geleden werden Indiase werknemers levend in het warme zand begraven.
Door werkgevers uit Saoedi-Arabië werden handen afgehakt bij Indiase werknemers.

Het volgende artikel gaat over Kashturi Munirathinam Indian maid’s arm cut off by ‘Saudi employer’, Swaraj terms act unacceptable een slachtoffer van de wreedheid door de woestijnbewoners tegenover buitenlandse arbeidskrachten.

Nadat de Indiase minister van buitenlandse zaken Sushma Swaraj zich bewust werd van haar tragische verhaal reageerde ze  publiekelijk verontwaardigd: “we zijn zeer betrokken bij de brute wijze waarop Indiase vrouwen in Saoedi-Arabië worden behandeld. Dit is onaanvaardbaar. Wij nemen contact op met de Saoedische autoriteiten. Onze ambassade in Saoedi-Arabië zorgt voor het slachtoffer.” [Veel veranderd er niet ondanks alles. India moest voor Indiase werknemers in Saoedi-Arabië al meerdere tonnen voedsel verzenden dit omdat Saoedi-Arabië niet langer haar werknemers kan betalen: Saoedi Arabië het land dat zijn werknemers en zijn rekeningen niet langer kan betalen blijft echter nog steeds zorgen voor de financiering van een oorlog in Jemen)

Kashturi Munirathinam, die als een dienstmeisje in Saoedi-Arabië werkte, vertelde dat ze werd gemarteld door haar werkgever. Op het moment dat ze zich hiertegen te heftig verzette hakte hij ‘gewoon’ haar arm af.

Een Senegalese huishoudster wacht momenteel op de uitvoering van de doodstraf. Mbayang Diop zou de vrouw van haar werkgever hebben gedood. Mbayang Diops broer vertelde tegen de BBC dat de familie zich hulpeloos voelt omdat ze niet met haar mogen spreken. Ze weten niet eens hoe het nu met haar gaat.

Haar broer vertelde dat Mamadou Diop werd bedrogen door mensensmokkelaars die haar hadden beloofd een goedbetaalde baan te krijgen. Nadat Mamadou de baan kreeg bleek de werkelijkheid heel anders. Ze is zeer slecht behandeld. De 22 jarige vrouw zit nu in de gevangenis in de oostelijke stad Dammam te wachten op het proces. Mensenrechtenactivisten vrezen dat Mamadou Diop, die is gescheiden en moeder is van een driejarig zoontje die bij haar familie in Dakar woont, kan worden veroordeeld tot de dood. Haar familie heeft zich met andere demonstranten verzameld buiten de centrale moskee in de Senegalese hoofdstad Dakar en eist gratie voor de vrouw.

1

Een Ethiopisch dienstmeisje werd geëxecuteerd op 26 September 2016. Ze zou het kind van haar werkgever in 2013 hebben gedood. Het was uitvoering 119 van de doodstraf alleen al dit jaar.

En dit zijn slechts enkele van de vele gevallen die worden gemeld. In 2014 werd er gerapporteerd over mensenrechten en wat huishoudsters in de Verenigde Arabische Emiraten te wachten staat. Aan deze situatie is niets veranderd. Nu haalt Saoedi-Arabië weer duizenden meisjes uit Somalië.

Net zoals het ook met de Indiase werknemers in Saoedi-Arabië gaat zoals te zien bij onderstaande filmpje van India Today.

Saoedi-Arabië werft 10.000 vrouwelijke Somalische werknemers

Human Rights “Somalië heeft de kans om te leren van andere landen die reeds jarenlang bezig zijn met het ontwikkelen van systemen om misbruikte werknemers te helpen in Saoedi-Arabië. Dit door de invoering van de noodzakelijke waarborgen gelijk vanaf het begin.” Somalië blijft echter in gebreke en neemt de risico’s door het plaatsen van Somalische vrouwen en ze over te leveren aan gewetenloze recruiters en werkgevers die telkens weer “goedkopere” migranten met minder bescherming uitzoeken. “

Misbruik ondervonden door het huishoudelijk personeel

De groeiende rol van informele tussenpersonen en gewetenloze particuliere uitzendbureaus buiten het juridisch en regelgevend kader zijn verantwoordelijk voor veel ellende. Aangezien men met name laaggeschoolde werknemers als eenvoudige prooi ziet kan dit eenvoudig leiden tot misbruik, waaronder de volgende voorbeelden:

 • Bedrog over de aard van het te verrichten werk en de arbeidsvoorwaarden
 • Het innemen van paspoorten
 • Deposito’s en illegale loon inhoudingen
 • Schuldslavernij (gelinkt aan terugbetaling van kosten tegen vaak hoge rente)
 • Bedreigingen als werknemers hun werkgever willen verlaten

Een combinatie van deze misstanden kan mensenhandel en gedwongen arbeid tot gevolg hebben. Een nieuwe studie van de ILO geeft de valkuilen aan van arbeidsmigratie voor de vrouwen die als huishoudster gaan werken zowel in India als in het buitenland en geven een dieper inzicht in de aard van dwangarbeid en mensenhandel die de regio biedt aan beleidsmakers en dienstverleners. Human trafficking  “Labour migration: The dark side of the coin

Saoedi-Arabië Waar arbeidsmigranten worden opgesloten, uitgebuit, misbruikt en bedrogen

Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten waar de vrijheid van het woord een groot goed is.

Migranten in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) worden geslagen, uitgebuit, en gevangen gezet om gedwongen arbeid te verrichten, zei Human Rights Watch in een rapport dat vandaag is vrijgegeven. De regering van de Verenigde Arabische Emiraten, dat op het punt staat tot het nemen van een invloedrijke nieuwe rol in de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), heeft niet adequaat gereageerd om werkneemsters, velen van hen uit de Filipijnen, te beschermen tegen misbruik door werkgevers en recruiters.

United Arab Emirates: Trapped, Exploited, Abused

Het 79 paginarapport  “I Already Bought You’: Abuse and Exploitation of Female Migrant Domestic Workers in the United Arab Emirate“, bevat documenten die aangeven dat de Verenigde Arabische Emiraten middels een visa sponsoring systeem, dat bekend staat als kafala en het gebrek aan een arbeidswet die bescherming moet bieden aan arbeidsmigranten, deze mensen blootgesteld aan misbruik.

Huishoudsters, waarvan de meeste uit Azië en Afrika, kunnen niet overstappen op een nieuwe baan vóór het einde van hun contract en zonder toestemming van de huidige werkgever. Velen van hen worden misbruikt en worden totaal niet beschermd door welke wet dan ook. Arbeidsmigranten uit deze landen zijn niet volledig beschermen tegen de werknemers of tegen misleidende wervingspraktijken. Ook is er door deze landen onvoldoende bijstand te verlenen aan misbruikte onderdanen in het buitenland.

Artikel van Doro Schreier geschreven voor :

1

Link naar het originele artikel : Netzfrauen

Vertaling voor Fenixx door Bolo

Artikel dat de drama’s van afzonderlijke gevallen omschrijft.

Saudi Arabien – Ausländische Hausmädchen gefangen, ausgebeutet, missbraucht oder hingerichtet – Saudi Arabia- Migrant domestic workers trapped, exploited, abused

 

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.199 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Bolo (2128 Articles)
'Loquendi Libertatem Custodiamus' Laten wij waken over de vrijheid van het spreken

3 Comments on Saoedi-Arabië nu weer opzoek naar 10.000 Somalische dienstmeisjes om te misbruiken en onderdrukken

 1. Vertaling is nu pas gereed, stond door fout van mij reeds eerder gedeeltelijk te lezen.

  Sorry en zo

  Liked by 1 persoon

 2. polderboy // januari 15, 2017 om 16:51 //

  In de huidige politieke kringen hebben ze zat kutsmoezen klaar liggen, om die Mekkanen hun gang te laten gaan, en zich absoluut geen moer van die islamitische slagerijen aan te trekken:
  “We blijven beter praten met ze, dan kunnen we het bespreekbaar maken…”
  “Tja, het is hun cultuur en gaat volgens hun wetgeving…”
  “We maken er in de EU al werk van, oh, en eh, daarom hebben we meer EU nodig…”
  “Daar hebben we specialisten op zitten, zoals bij het “college van de rechten van de mens”…”
  “De kwestie ligt erg gevoelig, en in het landsbelang, kuch, en, eh, ook de grote zakelijke belangen van bedrijven waar we ook top banen hebben, doen we geen harde uitspraken…”
  “Achter de schermen wordt er door ons druk uitgeoefend…”

  Ik weet zeker dat die gladjakkers er zo nog wel een paar uit hun mouw schudden.
  Oh, natuurlijk zijn ze allemaal progressief, en liberaal, en strijden ze keihard voor de mensenrechten…

  Liked by 1 persoon

 3. Ons geliefde koningshuis verdient anders leuk aan de woestijnbarbaren, is niks mis mee volgens onze lachende leugenaar mark en zijn adjudant lodeweik.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s