Nieuw

Meryl Streep

Stel je wint één van de belangrijkste prijzen die er bestaan, niet alleen voor 1 rol in een grote speelfilm maar voor je hele oeuvre, wat doe je dan?

Nou zult u denken dan bedank je de jury en degenen die je die prijs hebben toegekend, je bedankt de mensen die je geholpen hebben je werk tot stand te brengen en daar maak je een indrukwekkende lijst, van; je echtgenoot/echtgenote, de kinderen, de regisseurs tot en met je kapster en je tandarts en alles wat daar tussenin zit.

Zo ging het altijd en zo hoort het natuurlijk ook te gaan. Nou ja, tenzij je Meryl Streep heet en je tijdens de Golden Globe uitreiking geëerd wordt met de prestigieuze Cecil B. DeMille Award. Dan ga je in plaats daarvan de nieuw gekozen president van de USA een beetje staan te bashen. Iedereen wist al dat je campagne had gevoerd voor Hillary en haar verlies zit haar en alles en iedereen die zich ‘progressief’ noemt heeft het maar wat moeilijk om zich bij de nederlaag neer  te leggen.

Zo moeilijk dat niemand daar wat van durft te zeggen, niemand die haar erop wijst dat het noch de tijd noch de plaats is om haar politieke voorkeur voor het voetlicht te brengen, nee een staande ovatie is haar deel. Over heel de wereld wordt ze op het schild gehesen ‘want ze durft het dan toch maar te zeggen’.

Ja lef is het wel! Maar tevens volslagen misplaatst.

En dit is wat ze zei;

“But there was one performance this year that stunned me. It sank its hooks in my heart. Not because it was good; there was nothing good about it. But it was effective and it did its job. It made its intended audience laugh, and show their teeth. It was that moment when the person asking to sit in the most respected seat in our country imitated a disabled reporter. Someone he outranked in privilege, power and the capacity to fight back. It kind of broke my heart when I saw it, and I still can’t get it out of my head, because it wasn’t in a movie. It was real life. And this instinct to humiliate, when it’s modeled by someone in the public platform, by someone powerful, it filters down into everybody’s life, because it kinda gives permission for other people to do the same thing. Disrespect invites disrespect, violence incites violence. And when the powerful use their position to bully others we all lose. O.K., go on with it.

O.K., this brings me to the press. We need the principled press to hold power to account, to call him on the carpet for every outrage. That’s why our founders enshrined the press and its freedoms in the Constitution. So I only ask the famously well-heeled Hollywood Foreign Press and all of us in our community to join me in supporting the Committee to Protect Journalists, because we’re gonna need them going forward, and they’ll need us to safeguard the truth.”

Wat is de relevantie van zo’n statement? Wat maakt dat als je goed in je vak bent en daarin op eenzame hoogte staat dat jouw politieke voorkeur belangrijk zou zijn? Naar mijn bescheiden mening niets. Die mening is net zoveel waard als die van elke willekeurige stemgerechtigde in je land, die is gewoon helemaal niet ter zake doend. In een democratie geld nu eenmaal dat de meeste stemmen tellen ook als dat ten nadele van jouw persoonlijke favoriet uitpakt. Dan toon je je gewoon een bar slechte verliezer, en in dit geval niet alleen Meryl maar ook al diegenen die haar een staande ovatie gaven voor die uitspraken. En niet te vergeten de pers die en masse over het hoofd wenst te zien dat dit alle perken van betamelijkheid overschreed. Jullie taak is het onder andere om mensen daarop te wijzen, jullie hadden hier schande van moeten spreken in plaats van haar de hemel in prijzen. Dan moet je niet schrijven;

“De speech van actrice Meryl Streep bij de Golden Globe Awards afgelopen weekend ging viral. De wijze waarop ze Donald Trump op zijn plek zette, maar ook hoe ze aankaartte dat Hollywood zo mooi is vanwege de diverse gemeenschap, en haar oproep tot meer wederzijds respect, werden alom geprezen. In zijn geheel was de speech een feest voor de progressieven.” Dan moet je er op wijzen dat dit niet hoort!

Begrijpt u me alstublieft niet verkeerd, ik vind haar een meesterlijk actrice en ze heeft werkelijk prachtige rollen gespeeld maar dat vond ik van deze twee ook;

figures-1430503_640

En toch ben ik nooit nieuwsgierig geweest naar hun politieke voorkeur.

Gek hè?

Doe mee met 8.217 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (488 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

9 Comments on Meryl Streep

 1. De acteur bendes van hollywood zouden er beter aan doen hun politieke kleur te verbergen.

  Like

 2. Zou me niet verbazen, als ze niet alleen in haar eigen bed zeikt.

  Like

 3. Esperanza // januari 11, 2017 om 18:56 //

  Mag ik even een teiltje? ( No Offence Intended, Tijl 😉 )

  Like

 4. Esperanza // januari 11, 2017 om 18:59 //

  Ja, Bert, zou best kunnen, zoiets heet dan een golden shower selfie.

  Like

 5. Al die omhoog gevallen nieuwe rijken stemmen op de wallstreet kliek.
  95 % van de artiesten, zangers, kunstenaars zijn zogenaamd progressief.
  ..wat is dat toch met die lui?

  Like

 6. Haha Trump weigert question van CNN reporter.
  http://www.breitbart.com/video/2017/01/11/trump-to-cnn-you-are-fake-news/

  Like

 7. Ze staat er niet eens tussen:

  Like

 8. dit zijn mensen die door de nieuwe wereldorde hun carrière te danken hebben maar natuurlijk moeten ze dan in die pas lopen van die orde

  Like

 9. Tijl Uylenspiegel // januari 11, 2017 om 23:03 //

  Het zal sommigen wellicht verbazen dat ik dit artikeltje schreef dagen nadat het plaatsvond. Dat had een reden; toen ik het zag en hoorde had ik namelijk direct deze mening. Een actrice, hoe groot en goed ook, hoort niet haar politieke voorkeur uit te spreken op een prijsuitreiking waar miljoenen naar kijken, die prijs gaat namelijk over je acteerprestaties en heeft helemaal niets met welke politiek dan ook te maken. Het heeft er ook niet mee te maken dat je graag wilt tonen “dat je aan de goede kant staat”, er is namelijk geen goede en geen kwade kant. Nee ik was nog zo naïef te denken dat het even zou duren voor de pers, hier en overal op de wereld, het kwartje zouden horen vallen en haar optreden alsnog zouden veroordelen. Maar niets! Niets van dat al, men is zelfs zoveel tijd na de verkiezing nog altijd extreem zuur, zo zuur dat hun wereldbeeld is vertroebeld, ze zijn zo zuur dat ze het beroep waar ze ooit voor kozen laten voor wat het is. Beroepsethiek?. Ha, laat me niet lachen, dat is voor in de schoolbanken. Objectieve berichtgeving dan? Welnee, politieke beeldvorming daar gaat het om. Al het andere is ondergeschikt.
  En zal ik eens wat vertellen?
  Dat is veel gevaarlijker dan iedereen vaak denkt of graag wil denken, propaganda werkt. Nee niet alleen in ’40 ’45, niet alleen in het pre-internet tijdperk. Het werkt gewoon, mits het maar massaal genoeg is en lang genoeg wordt volgehouden. En dat doen ze. Al een hele fucking lange tijd.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: