Nieuw

Fenixx als cursusmateriaal?

Inderdaad en ook nog eens samen met onder andere De Volkskrant, Geenstijl en de Telegraaf. De cursisten onderzoeken de betrouwbaarheid van de berichtgeving op deze websites. Ik dacht laat ik dit eens met onze lezers delen en wellicht kunnen jullie zelf het onderzoek eens uitvoeren.

Ben overigens wel benieuwd naar de uitslag van deze cursisten, dus wanneer jullie ons toch bezoeken laat de reacties maar achter onder dit stukje. Maak je geen zorgen wij doen niet aan censuur en hebben geen ‘politiek correct’ filter.

Daar gaan we :

4.2 Hoe herken je een “betrouwbare” website?

We hebben het al gehad over de doelen van een website, deze gaan we nu nog kort doornemen. Voor het gemak houden we vier doelen aan die een maker van een website kan gebruiken.

Opdracht 15

Ga nadenken over de kenmerken van een website bij een bepaald doel. Neem het schema hieronder over en vul hem zo volledig mogelijk in met kenmerken. Hier zijn alvast enkele voorbeelden die je gaat plaatsen:

1. De website heeft een forum
2. De website bevat veel afbeeldingen en filmpjes
3. De website heeft een online betaalsysteem
4. De website bevat simpelweg feiten
Verzin zelf nog minimaal 2 kenmerken bij elk doel en zet alles netjes in het Word-document.

Doel Kenmerken website
1. informeren

 

2. vermaken

 

3. verkopen

 

4. mensen met elkaar in contact brengen

Buiten het doel van de website is het belangrijk om te kijken naar de vormgeving en het taalgebruik. Bij opdracht 13 heb je dit al deels moeten doen, maar we gaan even op een rijtje zetten waar je goed op moet letten.

 • Staan er veel taal- en spellingsfouten in de tekst? Dan is de website minder betrouwbaar.
 • Kan je gemakkelijk achterhalen door wie de website is gemaakt? Dan is de website betrouwbaarder.
 • Zijn er online mensen die klagen over de betrouwbaarheid van de website? Dan is de website minder betrouwbaar.
 • Heeft de website een mooi design en ziet alles er netjes uit? Dan is de website betrouwbaarder.
 • Is de website onoverzichtelijk en is het een soort doolhof? Dan is de website minder betrouwbaar.
 • Staan er bronnen vermeld of geeft de schrijver duidelijk aan waar hij/zij de informatie vandaan heeft? Dan is de website betrouwbaarder.
 • Geeft je browser aan dat de website niet betrouwbaar is, mogelijk vanwege een virus of iets dergelijks? Ga dan niet naar de website, waarschijnlijk heeft je browser gelijk en is het niet te vertrouwen!
 • Twijfel je nog of er een virus op de website zit? Vul dan de link in op http://www.scamadviser.com/check-website en controleer de gegevens van de website.

Opdracht 16

Het is de bedoeling dat jullie alle kennis van de vorige opdrachten en gelezen tekst gaan gebruiken in deze opdracht. Jullie gaan de betrouwbaarheid van een aantal websites onder de loep nemen. Schrijf op wat jullie wel/geen betrouwbare website vinden en geef ook met minimaal 2 voorbeelden per website aan waarom deze wel/niet betrouwbaar is. Bedenk ook wat het doel is van de website die je hebt onderzocht.
1. https://fenixx.org/
2. http://frontpage.fok.nl/
3. http://www.volkskrant.nl/
4. http://www.geenstijl.nl/
5. http://www.telegraaf.nl/
6. https://www.bol.com/nl/

Vergeet niet dat je de website ook kan Googlen om te kijken wat anderen van de website vinden, dit kan al heel veel helpen!

Het nadeel van onbetrouwbare websites is dat veel mensen toch geloven wat er op de website staat. Des te belangrijker om te leren hoe je incorrecte informatie kan herkennen en ook het manipuleren van bijvoorbeeld een video kan doorzien. De media kan bewust of onbewust heel veel invloed hebben op mensen.

.
Verder lezen of meer informatie? Kerkhofs
.
Ik wens U allen veel plezier met deze cursus en ik verwacht de uitslagen vanavond hier geplaatst zodat ik Uw huiswerk kan nakijken……….
.
met groet Bolo

Doe mee met 8.259 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Bolo (2098 Articles)
'Loquendi Libertatem Custodiamus' Laten wij waken over de vrijheid van het spreken

20 Comments on Fenixx als cursusmateriaal?

 1. Bol.com. Really.

  Like

 2. Screenshotje bij, voor het geval dat:

  naamloos

  Liked by 2 people

 3. ‘Staan er veel taal- en spellingsfouten in de tekst? Dan is de website minder betrouwbaar.’
  Staan er veel taal- en spellingsfouten in de tekst? Dan is de website minder elitair en staat dichter bij de mensen.

  Laten we tekst op de inhoud beoordelen. Niet op de vorm.

  Twee kinderen zakken door het ijs. U staat er vlak bij. Een man in de verte, kennelijk de vader, roept: ‘help hen!’. Naast u staat een linkse rakker. Die zegt: ‘het is HELPT hen, gebiedende wijs, ziet u, als het gepeupel al niet kan spellen, waarom zou je dan reageren op hun klachten’. Je knikt, en zegt: ‘inderdaad, ……’ (vul zelf iets in op de puntjes)

  Aan de ene kant voelen de linksen zich ZO superieur. Aan de andere kant staan ze bij een uitslaande brand te kijken of hun neus bloed. Terwijl ze de mensen die met hun handen in de lucht staan te zwaaien en om hulp roepen uitlachen: omdat die niet goed genoeg zouden kunnen spellen.

  De elite kan wel goed spellen. Maar minder goed nadenken.
  En heeft van empathie al helemaal nooit gehoord.

  Liked by 3 people

 4. jackvanderveen // januari 10, 2017 om 09:37 //

  IEMAND, waarom immer dat onderscheid tussen links gepeupel en de rest? Laten we ons bij het onderwerp houden zonder af te dingen op de voorbeelden.

  Ik mis in het rijtje: notoire leugenaars!

  Like

 5. Esperanza // januari 10, 2017 om 10:22 //

  Moet een grap zijn, denk je , als je hierboven leest hoe schooklinderen onder het mom van zelfstandig en kritisch leren denken wordt aangepraat dat criteria als webdesign, klachten van anderen over betrouwbaarheid van een site, en spellingsfouten als maatstaf voor de betrouwbaarheid van een website gelden.
  Maar nee het schijnt echt te zijn en voort te komen uit de hersenrot van een Belgisch universitair wetenschapper.

  https://feb.kuleuven.be/Goele.Kerkhofs

  Like

 6. Na Opdracht 15 haakte ik af. Wat een onbenullige vragen.

  Like

 7. bedonderde burger nr 16.000.001 // januari 10, 2017 om 10:49 //

  Speciaal voor zogenaamd links en vooral ook bekend Nederland en nu ook cursisten.
  In de ogen van neplinks van PvdA, GroenLinks, SP en D66 ga je als echt links rechts stemmen om onze cultuur, vrijheden, normen en waarden niet helemaal te laten uitleveren aan terroristen, als de islamiet die bij De Standaard is ontslagen vanwege zijn terroristische uitingen, maar door de Bezige Bij wordt uitgegeven.
  Tja en dan staat dat zogenaamd links en bekend Nederland nog steeds te mekkeren dat zij goed zijn en keren elkaar de prijzen uit. Kruip eens uit die ivoren toen, ontdoe je eens van achterhaalde doctrines en probeer de wereld eens te zien zoals die is, misschien word je dan wakker, links en bekend Nederland, of cursisten.

  Like

 8. Esperanza // januari 10, 2017 om 10:52 //

  Over Bol.com gesproken:
  https://www.bol.com/nl/p/the-education-of-henry-adams/1001004006014591/?country=BE

  In zijn veel geprezen autobiografie ‘The Education of Henry Adams’ beschrijft Adams zijn zoektocht naar zelfontwikkeling en hoe het onderwijs dat hij ‘genoot’ een verspilling van zijn tijd was.

  ‘The chief wonder of education is that it does not ruin everybody concerned in it’

  Like

 9. Gesponsord door de lui-en zieligheidsindustrie, denk ik, want voor die is het hebben van een geweldig betaalsysteem een kenmerk van betrouwbaarheid.

  Like

 10. Kenmerkend voor deze tijd is ook de gevoeligheid voor de toon, kleurtjes en vooral dat er geen taalfouten in staan. De boodschap zelf is van ondergeschikt belang want die wordt toch door uw overheid gefilterd en wel aangeleverd dus daar hoeft dan niemand zich meer druk over te maken. Een tip nog; als je dan toch zonodig kudt wilt schrijven, maak dan de ‘t’ met een stukje code wit, of in ieder geval geef ‘m de kleur van de achtergrond dan zie je ‘m niet. Dat er dan kud staat is wel een taalfout maar niet zo erg als dat het kut zou zijn geweest geworden.

  Liked by 1 persoon

 11. Duchesne // januari 10, 2017 om 13:57 //

  Ik heb vroeger geleerd meerdere bronnen te raadplegen om een beetje iets van helder beeld te krijgen, ik ben er dan ook voor dat mensen en vooral kinderen leren nieuws te vergaren en niet het klakeloos over te nemen van bijvoorbeeld het jeugdjournaal of de volkskrant.
  Helaas is journalistiek met het doel te informeren geworden tot lieden ide als wordend genoemd journalisten propaganda verspreiden en zaken veranderen als het politke zo past. embedded journalisme is zoiets, het is geen objectieve berchtgeving maar propaganda, een verkooppraatje.

  Ik vind fenixx prettig omdat het wijd informeert en je bijna altijd bij de bron van het nieuws kunt komen, en dus kunt zien hoe geloofwaardig en juist iets uiteindelijk is.
  een goede foto bij een artikel is denk ik daarom ook heel belangrijk, een foto die een andere suggestie geeft dan het verhaal maakt het verhaal kapot.
  Ik zie dat wel op andere sites, gelukkig nog niet hier gezien of in elk geval is het me niet opgevallen.

  Wat fijn zou zijn is slechts een keer per dag de verkrachtingsellende in een artikel, met als het kan contact adressen zodat iemand eventueel een bloemetje kan sturen naar een slachtoffer of een voorstel om de dader(s) wat sneller horizontaal te laten “integreren”….

  Ik hou van oplossingen, en van constructieve zaken, afbraak is eigenlijk een belediging voor de evolutie. We worden omringd door ingevoerde afbraak, ons word verteld dat het goed is zo. En ieder van ons weet dat het niet goed is, dat er iets moet gebeuren. Artikelen met oplossingen, ideeen voor de toekomst, mogelijkheden om contact met anderen te leggen, dat zou mooi zijn.

  Vele mensen zitten op internet bij gebrek aan iets van andere mogelijkheden op de echte straat, waar de afbrtaak te doen is. Laten we de straat naar het internet halen en dan gezamelijk van het internet afgaan en die echte tastbare straat weer terug halen. Maar dan niet met woorden, want je kunt maar zoveel zeggen tegen iemand zonder oren.

  Liked by 1 persoon

 12. Een serieus/populair blog is gebaseerd op:
  – de Waarheid, Realisme en/of aantoonbare Ervaringen, waaronder ook Publicaties die door de linkse leugenmedia angstvallig worden wegemoffeld! Dit geldt ook voor de gepubliceerde Voorspellingen -/Satire
  – Politieke- of culturele publicaties en reacties, eventueel juridisch onderbouwen, om evt. aanklachten te vermijden
  – Originaliteit van het ontwerp, de teksten, de video’s, de foto’s, de tekeningen (of gerelateerd). Tenzij het een herblog betreft.
  – Scherpe, evt. harde kritiek, zonder banaliteit.
  – Reacties/Discussies toestaan (evt. gemodereerd).
  – Geen angst om eigen spandpunten kenbaar te maken (deze standpunten moeten evt. ook juridisch onderbouwd of gestaafd kunnen worden)
  – Onderlinge bestuursproblemen vermijden
  – Relevante realistische reacties toestaan, evt. publiceren

  Like

 13. [sarcasme en zelfspot aan] Gelukkig maak ik geen taalfouten dat scheelt weer! [sarcasme en zelfspot uit]

  Liked by 1 persoon

 14. Overigen wanneer je op een artikel klikt als cursist kun je vrij snel zien wat voor site dit is, gewoon even rechts kijken….

  Best bekeken

  Asielzoekers te Zweden verkrachten moeder van twee kinderen, politie treft 48 spermavlekken aan Asielzoekers te Zweden verkrachten moeder van twee kinderen, politie treft 48 spermavlekken aan

  Asielzoekers ontvoeren vrouw en gebruiken haar als seksslaaf in een kelder Asielzoekers ontvoeren vrouw en gebruiken haar als seksslaaf in een kelder

  “Wij zijn door een ramp getroffen want wij hadden de illusie dat wij de islam konden aanpassen” “Wij zijn door een ramp getroffen want wij hadden de illusie dat wij de islam konden aanpassen”

  Alarm! 15 miljoen Afrikanen op weg naar Europa Alarm! 15 miljoen Afrikanen op weg naar Europa

  Syriër met vier vrouwen en 23 kinderen krijgt maandelijks 30.030 euro uitkering Syriër met vier vrouwen en 23 kinderen krijgt maandelijks 30.030 euro uitkering

  Asielzoeker gaat berserk omdat zijn 14-jarige kindbruidje wordt afgepakt Asielzoeker gaat berserk omdat zijn 14-jarige kindbruidje wordt afgepakt

  Swedish Media Downplayed Death of Young Woman Pushed Under Train in Berlin Swedish

  Media Downplayed Death of Young Woman Pushed Under Train in Berlin

  Oeps – Barstje in het deugmensië bastion Oeps – Barstje in het deugmensië bastion

  De nieuwjaarsrellen in Vlissingen waren bewust voorbereide jihad De nieuwjaarsrellen in Vlissingen waren bewust voorbereide jihad

  Like

 15. Zit ik nu helemaal verkeerd?.
  http://www.femixx.be/

  Liked by 4 people

 16. Esperanza // januari 10, 2017 om 16:32 //

  🙂

  Like

 17. Kan het wel wat korter houden ………….follow the money en je weet precies wat voor website je bekijkt .
  Geen raket wetenschap

  Like

 18. polderboy // januari 10, 2017 om 21:46 //

  Hulde aan de redactie in deze, dat jullie in cursusmateriaal worden opgenomen.
  Als ik veronderstel dat jullie met tomeloze energie publiek proberen te bereiken middels dit medium, dan blijkt dat ook te lukken.

  Liked by 2 people

 19. Esperanza // januari 10, 2017 om 22:54 //

  Like

 20. @polderboy // januari 10, 2017 om 21:46 /

  Haha, dankjewel.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: