Nieuw

De lijfeigene anno 2017 II

Keek ik in mijn vorige artikel 100 jaar terug, dit keer wil ik wat minder ver teruggaan, laten we zeggen zo’n 50 à 60 jaar.

Velen van u kennen die tijd nog wel, op nagenoeg elke straathoek zat een winkelier, een kleine zelfstandige, dat varieerde van een groenteboer, een melkboer, een slager een drogist. Dat veranderde destijds heel snel, zo snel dat de kleine zelfstandigen er geen antwoord op hadden waarbij ik in het midden wil laten of er een antwoord mogelijk was. De eerste supermarkten verschenen en daar was niet of nauwelijks tegenaan te concurreren, toen niet en nu al helemaal niet meer. En het is verder gegaan dan de supermarkt, ga maar na elk groot of klein winkelcentrum in Nederland ziet er hetzelfde uit met winkels van dezelfde ketens. Om er een paar te noemen; Blokker, Mediamarkt, Kruidvat, Gall&Gall, Xenos en ga zo maar door. Geen kleine zelfstandigen meer maar filiaalchefs of franchisenemers. En we zijn daar allemaal schuldig aan want we kopen er massaal.

tie-690084_640

Daarmee is de kleine zelfstandige nagenoeg achterhaald, vakmanschap is misschien nog een kleine uitzondering, loodgieters, verwarmingsmonteurs, timmerlieden die kunnen nog wel kleine bedrijfjes overeind houden. Die kleine zelfstandigen van toen die hadden echter wel vaak de potentie groter te groeien, een grotere winkel met een paar verkoopsters in dienst of een tweede vestiging in een andere buurt. Voorwaarde daarbij was dat ze een goede naam hadden opgebouwd en behulpzaam personeel in dienst hadden. Zeker dat was belangrijk in die tijd want mond tot mond reclame werkt. En behulpzaam en gemotiveerd personeel dat krijg je alleen als je goed voor ze zorgt. En dat deden ze dan ook.

Helaas dat is niet meer, de gemiddelde werknemer bij Blokker of de Mediamarkt zal het aan de reedt roesten wat u koopt en tegen welke prijs, behulpzaam? Nou aanwijzen waar iets staat is zo’n beetje het maximaal haalbare. Het maakt ook niet uit want u koopt toch wel, veel keus is er immers niet. Hooguit een ander filiaal, lekker belangrijk!

Wat we over het hoofd zien is dat veel van de mogelijkheden voor eigen initiatieven daarmee aanzienlijk zijn verkleind, de meesten van ons zijn werknemers, niet omdat we nou zo graag bij een groot bedrijf werken maar omdat ‘voor jezelf beginnen‘ nauwelijks een haalbare kaart is. En zo is een zeer groot gedeelte van wat we vroeger de middenstand noemden de nek omgedraaid.

Goed, iedereen werknemer, prima toch….? Nou… dat ligt toch iets genuanceerder, de laatste 25 à 30 jaar is een werknemer er niet of nauwelijks op vooruit gegaan, niks crisis, ook ver voor die tijd werden ze er niet beter op. Jazeker hun loon ging eens per jaar wel wat omhoog maar veel meer dan de inflatie was dat niet, en dat was dan de inflatie zoals die ons door de overheid werd voorgespiegeld, iedereen die een beetje nadenkt weet dat de werkelijke cijfers beduidend hoger zijn. Huren? Die stijgen elk jaar, crisis of geen crisis, daar trekken ze zich niks van aan. Ziektekostenverzekering idem dito, je betaalt meer en je krijgt minder. Was het 60 jaar geleden de norm dat de man voor het inkomen zorgde, kostwinner noemde we dat, die tijd is voorbij tenzij je vrijwillig voor armoede kiest, een voltijdbaan levert nog nauwelijks voldoende op om een gezin te onderhouden. En dus gaan beiden aan de slag. Tuurlijk veel vrouwen beweren dat ze ‘het best belangrijk’ vinden dat ze hun eigen carrière hebben en daarmee een soort schijnonafhankelijkheid te creëren. Onafhankelijk? My ass! Ook zij kan haar kinderen niet onderhouden van alleen haar salaris hoe goed ze ook haar best doet.

En zo komt dat plaatje van die lijfeigene steeds dichter bij huis. We pretenderen bij veel dingen alsof het een vrije keus is maar dat is tegen beter weten in, die keus bestaat hoogstens in onze fantasie.

burnout-244380_640

Zeker, de werknemer van vandaag werkt steeds minder uren maar daar staat tegenover dat er in die uren meer gepresteerd moet worden dan vroeger het geval was, als je te vaak naar het toilet gaat word je daar al op aangesproken!

Ja zult u zeggen maar we hebben toch vakbonden? Ja die hebben we. En wat doen die? Die voeren CAO onderhandelingen, en wat daar ook uitkomt, dat wordt verkocht aan de werknemer als het maximaal haalbare. De stakingskassen puilen uit hun voegen want er wordt niet meer gestaakt en de weinige keren dat het wel dreigt te gebeuren dan verbied de rechter het. Chauffeurs en bestuurders openbaar vervoer? Vergeet het maar, de rechter keurt het af, gratis vervoer? No way de rechter verbied het. Stiptheidsacties van de politie? Nee hoor dat brengt de openbare orde in gevaar; verboden!

Ben je het niet eens met het gevoerde beleid? Nou dan zoek je toch lekker ander werk! Is dat er niet? Nou dan heb je een probleem; slikken of stikken en zoals Wim Sonneveld al zong “Je doet alweer een scheutje water bij de wijn”

 

We hebben net zoveel keus als de lijfeigene in de middeleeuwen, we “kijken er hooguit anders tegenaan” snapt u?

Doe mee met 8.232 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (490 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

43 Comments on De lijfeigene anno 2017 II

 1. Esperanza // januari 9, 2017 om 00:59 //

  Oké, Tijl, at your service, gaan we wat minder ver terug. 😉

  ‘To critique the British class system, specifically how the rich consume the labour of the working poor.’

  Like

 2. Republikein // januari 9, 2017 om 01:25 //

  bizar

  Like

 3. Esperanza // januari 9, 2017 om 01:27 //

  Tijl, de klassieke tegenstelling tussen werknemer en werkgever bestaat niet meer.
  Ben zelf in mijn leven zo’n drie jaar loonslaaf geweest en daarna uiteindelijk een bestaan opgebouwd in het onroerend goed en daarmee met toenemende huurbescherming in zekere zin tot slaaf van huurders verworden. Evenals een werkgever slechts ten dele baas in eigen bedrijf is, gehouden is aan diverse opgelegde regels. De ene slaaf die de andere overeind houdt. En ook al kan de ene zich wellicht een dik huis, auto of jacht permitteren, het blijft behelpen. 😉

  Like

 4. Esperanza // januari 9, 2017 om 01:51 //

  ‘We pretenderen bij veel dingen alsof het een vrije keus is maar dat is tegen beter weten in, die keus bestaat hoogstens in onze fantasie.’

  Zo is’t, Tijl, vrijheid bestaat niet.

  Like

 5. Tijl Uylenspiegel // januari 9, 2017 om 01:54 //

  Nou dat ben ik maar ten dele met je eens (1.27), de klassieke tegenstelling is in een groot aantal gevallen zelfs schrijnender geworden, vroeger had een werkgever nog een gezicht, wist je wie het was. Het Kruidvat, Ahold het zijn niet langer gezichten, het zijn aandeelhouders. En de tegenstellingen zijn scherper geworden, een ziekenhuis directeur die jaarlijks vele malen de Balkenendenorm binnenharkt, niemand kijkt er meer van op maar de schoonmaakster die het toilet schoon moet maken krijgt daar nog vier en een halve minuut voor. Rijtijden voor een buschauffeur worden gemeten met een Ferrari Testarossa en ga zo maar door.

  Liked by 1 persoon

 6. Ik was ook ooit is een slaaf van de meisjes achter het raam. In het het bordeel van grootmoeder. Wil ik eerlijk zeggen. Er werd op een vreselijke manier met mijn piemeltje gespeeld.

  Like

 7. Supermarkten kunnen stuk. Mail:

  Like

 8. En kleine winkeliers kun je in stand houden, moet je wel de moeite nemen om daar te kopen.

  Like

 9. Republikein // januari 9, 2017 om 02:17 //

  Ik wens jullie allemaal grote zaken met veel omzet en een legertje personeel.

  Like

 10. Esperanza // januari 9, 2017 om 02:17 //

  Klopt, Tijl, dat de management cultuur tot mindere kwaliteit van dienstverlening leidt waar personeel en klanten de dupe van zijn. Wat dat ‘jaarlijks vele malen de Balkenendenorm binnenharken’ betreft, is met de wet normering topinkomens de inkomensgrens voor bestuurders in de (semi)publieke sector voor het jaar 2016 gesteld op €179.000.
  Toegegeven een flink bedrag waarbij de vraag kan worden gesteld of daarvoor navenant gepresteerd wordt.

  Like

 11. Esperanza // januari 9, 2017 om 02:22 //

  Ja, Rep, daar bestaat een mooi gezegde over

  http://www.dezaak.nl/1573/ik-wens-je-veel-personeel.htm

  Like

 12. @ Fub

  Ja, support je lokale drugsdealer.

  Like

 13. Republikein // januari 9, 2017 om 02:27 //

  Balkenendenorm, was dat geen uitvinding van Wijffels, van operatie Mammoet?

  Like

 14. Republikein // januari 9, 2017 om 02:29 //

  Ik wens rommel een grote zaak en een grote zak.

  Like

 15. Esperanza // januari 9, 2017 om 02:34 //

  @Fub 02:10

  In de grotere steden rijzen de alloctone supermarktjes, groentewinkels en slagerijen als paddestoelen de grond uit en weten zich goed te bedruipen.

  Like

 16. Esperanza // januari 9, 2017 om 02:38 //

  Operatie Mammoet? Nooit van gehoord, Rep.

  Like

 17. Van de week moest ik een nieuwe theeketel. Kan ik bij de Blokker kopen, of de Hema waar ik eerder langskom, maar ik koop hem tegenover de Blokker, bij een familie winkel. Die hebben ook veel mooiere trouwens.

  De wijven doen de kassa, die gaan over het geld. De mannen slijpen van oudsher de messen, maar inmiddels hebben ze ook ketels en potten en pannen undsoweiter. Ik keek bij de ketels, qua functionaliteit lijkt me dat een ketel een ketel is dus, welke ik het mooist vind en dan komt één van de zoons. Ik vraag of ik hem zo van de plank zal pakken, maar hij meldt dat ze ze ook in doos hebben achter. Even later komt die terug en vraagt of die hem voor me naar de toonbank zal brengen of dat ik dat zelf doe. Het is wel 5 meter.

  Twee dames, moeder en oma?, zijn nog met een andere klant bezig en grappen wat, dochter, 11?, efficiënt, vraagt of ze me alvast kan helpen. Ze neemt de kassa over en commandeert dat niemand hem aan mag raken, de kassa, want zij is bezig. ‘Ja, de dochter van de baas he’, klinkt het uit de mond van de andere twee dames. We moeten er om lachen.

  Terwijl dochter druk bezig is kleppen we wat, de keteljongen komt nog een doos brengen met tosti-ijzer, wilde ik ook hebben. Oma? en dochter gaan aan de gang om een grotere tas te vinden waar twee dozen inpassen om er vervolgens vijf minuten mee te klooien.

  Als ik er een middag voor ga zitten zou het een mooier verhaal worden, maar wat ik maar wil zeggen is ik me vaak wel vermaak bij kleine zelfstandigen.

  Mijn ketel was vast wat duurder dan bij de Blokker of Hema, maar hadden die niet Zwarte Piet in de ban gedaan, en verkocht de Hema geen halal-meuk? In ieder geval is mijn ketel mooier, en met mijn vorige hema/blokker ketel heb ik de eerste helft van mijn leven gedaan, deze is voor de tweede helft en gaat me vast overleven.

  Like

 18. Esperanza // januari 9, 2017 om 02:41 //

  Operatie Mammon, die afgod uit de Bijbel misschien, ;-)l

  Like

 19. Republikein // januari 9, 2017 om 02:41 //

  Reorganistie bij Philips.
  Heeft me geld gekost, call opties werden waardeloos.
  Hier de verre neef van Fritz:

  Like

 20. Esperanza // januari 9, 2017 om 02:46 //

  Fub, hoeveel jaren denk je dat die familiewinkel nog beschoren is?

  Like

 21. Republikein // januari 9, 2017 om 02:46 //

  a vergeten

  Like

 22. Esperanza // januari 9, 2017 om 02:49 //

  Rep, zelfde destijds met DAF meegemaakt d’r van uitgaande dat de overheid het bedrijf niet zou laten vallen. Gegokt en verloren.

  Like

 23. Esperanza // januari 9, 2017 om 02:34

  Ik koop nooit bij moslim-winkels. Maar ooit was ik wel de een van de eerste klanent bij de marokkaanse bakker hier op de hoek. Dat was toen ik nog op de Eilanden woonde, ik in de Blankenstraat en hij in de Czsaar Peter. Hij verhuisde gelijk met mij, stadsvernieuwing, en we kwamen weer bij elkaar om de hoek. In het begin kocht ik nog wel wat bij hem, tot zijn vrouw op een dag een hoofddoek op had.

  We steken een hand op als ik langswandel, dat wel, maar mijn brood haal ik bij de Nederlandse bakker. Toen ik hier net kwam wonen, 25 jaar geleden bijna, kocht ik ook nog wel eens wat bij de Turk. Steek ik ook nog mijn hand naar op.

  Eén van de Turkse supermarktjes in de Jan Pieter Heije (das die van ‘makkers staakt uw wild geraas’) daar stond toen ik er eens binnenstapte, het is mijn buurt dus ik stap ook wel eens winkels binnen als ik niks ga kopen, jihadpropaganda op op de TV. Ik herkende het, de gemiddelde multiculturele trut heeft geen idee die wat groente bij de Turk komt kopen.

  Van de week stond er een best wel lekker blond ding wat groente/fruit uit te zoeken daar en pakte net toen ik langsliep zo’n plastic zakje om het in te doen. ‘Zal ik het der uitleggen’, dacht ik, maar liep door.

  Like

 24. Esperanza // januari 9, 2017 om 02:53 //

  Mooi, die dingen konden met hun Variomatic net zo hard achteruit als vooruit.

  Like

 25. Esperanza // januari 9, 2017 om 02:49

  Rep, zelfde destijds met DAF meegemaakt d’r van uitgaande dat de overheid het bedrijf niet zou laten vallen. Gegokt en verloren.
  ————

  Dat had ik dan weer goed gegokt met KPN. Ik heb wel wat meer gehad dan 1000 euro van Gerrit Zalm 😉

  Like

 26. Republikein // januari 9, 2017 om 02:58 //

  Ik haal wat namen door mekaar, teveel gezopen, hier staat het verhaal.
  https://www.nrc.nl/nieuws/1990/12/04/crisis-bij-philips-de-prijs-van-twintig-jaar-onmacht-6949015-a1126796

  Like

 27. Esperanza // januari 9, 2017 om 03:00 //

  Fub, bofkont.

  Like

 28. Esperanza // januari 9, 2017 om 03:04 //

  Voor Tijl, als ie morgen wakker wordt.

  Like

 29. Esperanza // januari 9, 2017 om 02:46

  Fub, hoeveel jaren denk je dat die familiewinkel nog beschoren is?
  —————

  Kinkerstraat, randje islamitisch gebied. Ze hebben een goede naam, maar je ziet er alleen Amsterdammers, het is er wel altijd razend druk als ik langsloop.

  Het islamitische gebied zal onvermijdelijk uitbreiden. Al probeert het stadsdeel het tegen te gaan (niet het opdringen van islamitische gebied, zo noemt het door vier dames van groen links bestuurde oud-west het natuurlijk niet), nee ze ‘upgraden’ dan de wijk. Wat dan Juppen en expats aantrekt en de huizenprijzen omhoog stuwt.

  En dat speelt in heel Amsterdam. Aan de ene kant willen ze hoogwaardig dit en hoogwaardig dat aan de andere kant breidt het islamitische bevolkingsdeel almaar uit.

  Het gaat richting een nog veel grotere tweedeling dan nu. Net door het beleid van die partijen die altijd roepen daar op tegen te zijn.

  Islamitische ghetto’s en juppenwijken. Voor normale Amsterdammers wordt het onbetaalbaar.

  De twee verdiepeningen rechts naast mij gaan voor 1600 euro exclusief de maanden daar wonen elke 6 maanden andere expats. Frans, meestal. soms Amerikanen. Nul binding met de buurt. Dat is dezelfde hoeveelheid ruimte als ik heb voor 1/5 van dat geld. Aan de andere kant naast mij heeft iemand het hele pand gekocht, 4 verdiepingen plus zolder voor 850.000. De volgende heeft weer hetzelfde als ik voor 650.000. (maar dat had ik al eens verteld).

  De gemeente probeert wel te mixen, want ik zit in sociale huur en beneden me hebben ze een deserteersyriër gestopt. Deze: https://fubar.mobi/2015/06/01/de-papieren-van-een-syrische-asiel-jihadi-sociale-huurwoning-bezetter-met-voorrang-dankzij-de-asielindustrie/

  Ik raad de winkel aan dat ze naar Zuid gaan, dat zal een van de laatste Nederlandse wijken blijven. Het Centrum voor toeristen, de rest voor islam, en Zuid onbetaalbaar.

  Stad kapot.

  Like

 30. Ook voor Tijl, zijn stad tenslotte:

  Like

 31. Esperanza // januari 9, 2017 om 03:14 //

  Stad kapot, ja. Het zal wel eigendom zijn als ’t een familiewinkel is, dus met een beetje geluk brengt dat pandje een aardig kapitaal op. Maar om daarna in Zuid wat te huren zal wel flink aan de prijs zijn dus zal het dan wijselijk wel einde verhaal zijn.

  Like

 32. Ik denk dat de hele Kinkerstraat huur is.

  Like

 33. Esperanza // januari 9, 2017 om 03:20 //

  Ai, dan hebben ze pech.

  Like

 34. Republikein // januari 9, 2017 om 03:21 //

  Wat een arremoe.

  Like

 35. Zuid zal zich uitkristalliseren, hele delen zijn al weggegeven, Diamantbuurt en omgeving, de rest zal op den duur wel een gated community worden. Misschien dat de toekomst van Nederland wel meer Braziliaans zal zijn dan de ‘gevreesde Beiroetisering’.

  Like

 36. @Rep

  Gordon kan beter maken dat die foetsie is. En dat heeft die dan te danken aan zijn vriendje dat het Torentje bezet:

  Een angstige ervaring voor Gordon, nota bene in zijn eigen Amsterdam, waar hij nu pas over durft te praten. In Weekblad PRIVÉ doet de 43-jarige entertainer uit de doeken hoe hij op klaarlichte dag werd aangevallen door een groepje jongens dat hem bovendien uitmaakte voor ’vuile k*nkerhomo’ en hem toevoegde: „Ik maak je af!”
  http://www.telegraaf.nl/prive/20057715/__Gordon_op_straat_aangevallen__.html

  Like

 37. “Ik maak als werrekkeloze dagen van 80 uur”. En de goudhandel, dat gaat ook goed:

  Like

 38. rommel // januari 9, 2017 om 02:25

  @ Fub

  Ja, support je lokale drugsdealer.
  ———

  Ik kan me niet heugen dat ik voor druks betaald heb. Vroeger, ja, om er winst op te maken. Ik krijg ze al jaren gratis om te testen. Sommige mensen hechten aan mijn gefundeerde oordeel 😉

  Like

 39. Fubar // januari 9, 2017 om 03:35

  “Ik maak als werrekkeloze dagen van 80 uur”.
  ————-

  dagen van 80 uur is trouwens niks, toen ik nog wel eens speed gebruikte …

  Like

 40. @Fubar, welk nummer in de Kinkerstraat, koop ik daar ipv, Hema en Blokker.

  Like

 41. In mijn dorpje Austerlitz zat de bakker aan het eind van de straat.
  Oma stuurde mij rustig als drie jarig jongetje naar die bakker 5 min. voor koffietijd en drie min. lopen. De bakker wist al als zij me zag wat het moest zijn, maar ik zei n brooi en die, en ik wees op gebak, mooie tompoezen.
  Niet rennen hoor zei ze nog, en ik weer naar oma, de zak en de doos met drie gebakjes rechtop in m,n knuisjes, want eentje was voor de buurvrouw die op de koffie kwam. De bakker is er al 60 jaar niet meer. Maar deze herinnering is er een van die ik koester.

  Like

 42. Tijl Uylenspiegel // januari 9, 2017 om 15:06 //

  Guardia de zorgzame samenleving een overblijfsel uit lang vervlogen tijden. Inderdaad herinneringen om te koesteren want het ziet er niet naar uit dat die tijden ooit nog terugkeren.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: