Nieuw

Een joet, gabber, bajes

Gek hè het is geen Nederlands maar bijna iedereen weet wat er staat of wat er bedoeld wordt. (voor hen die het écht niet weten; een tientje, vriend, gevangenis)

Bargoens werd dat vroeger genoemd, veel ervan kwam uit het joods of jiddisch en men zei dat het de taal van handelaren en dieven was. Hoe het ook zij, veel van die woorden raakten steeds verder ingeburgerd en bijna iedereen wist wat er bedoeld werd(vroeger) Gek genoeg had al ons geld bijna een bijnaam in het bargoens, zo hadden we een spie (cent) een beis (dubbeltje) een heitje (kwartje) een piek (gulden) een knaak (rijksdaalder) een joet (tientje) een geeltje (25 gulden) een meier (100 gulden) een rug of een een rooie rug (1000 gulden)

Maar ook gewoon in het dagelijks leven wist iedereen wat je toges was (achterwerk of anus) of een temeier (prostituée (Hebreeuws temea = onrein) Enfin ik hoef al die woorden natuurlijk niet te noemen er staan op internet hele bargoense woordenboeken, daar hoef je echt niet lang naar te zoeken.

Tegenwoordig hebben we “straattaal” dat doorspekt is met Marokkaanse, Turkse en Surinaamse woorden. Afschuwelijk hè? De realiteit is echter dat het ’t nieuwe bargoens is geworden en net als toen begin 1900 het bargoens zijn intrede deed verstaat bijna niemand het, dat duurde echt wel een tijdje, vraag is dus hoelang het gaat duren voordat ook de Nederlandse jeugd of de aankomende criminelen die woorden kennen en misschien zelfs gebruiken.

Ach ik zal wel oud worden, het bargoens had voor mij geen negatieve bijklank in tegenstelling tot de huidige straattaal, maar dat is persoonlijk, misschien zijn er onder u wel mensen die het wel leuk vinden. Tijl niet hoor, die vind er geen flikker aan, en die Marokkanen? Die kunnen me zak opblazen (zoek maar na, dat staat er ook bij!)

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 941 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (500 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

8 Comments on Een joet, gabber, bajes

 1. trebor2110 // december 31, 2016 om 01:26 //

  vraag is dus hoelang het gaat duren voordat ook de Nederlandse jeugd of de aankomende criminelen die woorden kennen en misschien zelfs gebruiken.

  Tijl je bent zeker al een tijd niet buiten geweest ?/
  Een donny
  Patta,s
  Tata,s
  Enz

  Like

 2. trebor2110 // december 31, 2016 om 01:29 //

  Like

 3. Tijl Uylenspiegel // december 31, 2016 om 02:09 //

  Ja hoor Trebor ik kom met enige regelmaat buiten, maar voor het geval dat je dat nog niet wist onze veelal Marokkaanse ‘vrienden’ zijn nou niet bepaald mijn favoriet, ik praat dus maar zeer zelden met ze, eigenlijk alleen als het niet anders kan, en om maar gewoon eerlijk te zijn, ik vind dat ik mijlenver boven dat gajes sta, ik zie ze liever gaan dan komen. In het verleden heb ik op de werkvloer wel wat contact gehad met volwassen Marokkanen en ook wel Turken maar ze zijn niet mijn type, ik heb er niet veel mee. Discriminisme? Ja vast wel! Maar daar schaam ik me niet voor.

  Liked by 1 persoon

 4. Esperanza // december 31, 2016 om 02:56 //

  ‘In hun toges’

  Like

 5. Tijl Uylenspiegel // december 31, 2016 om 03:05 //

  Ja dat is wel grappig Esp. dat filmpje zag ik ook vanavond en was eigenlijk de aanleiding voor dit stukje.

  Like

 6. Tijl Uylenspiegel // december 31, 2016 om 03:12 //

  Geinig is ook dat veel van mijn vriendjes toen ik klein was joods waren. Niet dat ik dat wist op die leeftijd, daar kwam ik later pas achter, dat was ook helemaal niet interessant meer een toevallige bijkomstigheid. Twee van hen hadden een grotere zinksnijder dan ik maar ik had zelf ook nogal vooraan gestaan bij het uitdelen. Toevallig kreeg ik van de week een foto van een jaar of twee terug waar ik nou niet bepaald van mijn beste kant te zien was. Daar was goed te zien dat je neus en je oren je hele leven blijven groeien! Foutje in de schepping zullen we maar zeggen, met andere lichaamsdelen had ik dat een stuk fijner gevonden!

  Like

 7. Ik weet wel dat ik een tiefushekel heb aan alles wat uit het MO komt. Joden buiten beschouwing gelaten.

  Like

 8. De volgende link beschrijft een krankzinnig voorstel van de EU commissie om indirect de alternatieve media om zeep te helpen. Zowel nieuwsmedia als iedereen die berichten post mag geen hyperlinks naar bestaande media gebruiken als de eigenaar van de pagina waar de hyperlink naar wijst geen toestemming gegeven heeft. Ook citeren is om dezelfde reden dan verboden.

  Julia Reda – 10 everyday things on the web the EU Commission wants to make illegal: Oettinger’s legacy
  https://juliareda.eu/2016/12/10-illegal-things/

  Wie het niet eens is met deze plannen kan o.a. de volgende dingen doen:

  Zoek contact met een EU parlementslid. Zeg dan bijvoorbeeld dat je jaren op die persoon gestemd hebt, wel eerst even een paar details opzoeken om bij een wedervraag niet door de mand te vallen, en dat als dit parlementslid niet tegenstemt dat dan je stem naar iemand gaat die wel heeft tegengestemd, de PVV bijvoorbeeld.
  Advanced search for a Member | MEPs | European Parliament | Netherlands
  http://www.europarl.europa.eu/meps/en/search.html?country=NL

  Onderteken de petitie:
  Save The Link | Save The Link https://savethelink.org/

  GeenStijl legt een en ander ook nog eens uit:

  GeenStijl: Wintercollege: PiratenMEP legt uit hoe de EU internet kapodt doodvermoordt
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/12/lobbycratie_brussel_etc_etc_etc.html

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s