Nieuw

Welvaart

Zo’n beetje iedereen is het erover eens dat wij in grote welvaart leven. Eigenlijk zet niemand daar ooit vraagtekens bij.

Is dat wel zo terecht?

Jazeker we hebben veel zo niet alles, van auto’s tot wasmachines, droogtrommels, magnetrons, je kunt het zo gek niet noemen of velen hebben het in huis. Maar al die ‘welvaart’ heeft wel degelijk een prijs. Jonge stellen zijn verplicht om beiden te werken met als gevolg dat het krijgen van kinderen wordt uitgesteld en omdat vrouwen later beginnen met het zwanger worden gaat dat ook niet altijd van een leien dakje. Nog zoiets, we werken minder uren maar daar staat tegenover dat werkgevers eisen dat de productiviteit naar een nóg hoger plan getild wordt. De werkweek is teruggebracht naar 38 uur maar in die 38 uur wordt meer geproduceerd dan vroeger in een 6 daagse werkweek. Alles wordt door managers in blokjes geduwd met als triest dieptepunt dat de verplegende zelfs geen tijd meer heeft voor een praatje met de patiënt.

Hollen rennen vliegen is het devies. De vader die kostwinnaar is voor het gezin komt eigenlijk niet meer voor, dat kan ook niet want de hypotheek moet wel afgelost worden en die heeft men alleen kunnen ‘krijgen’ met een dubbel inkomen als basis. We zijn een consumptiemaatschappij geworden, we hebben dingen niet alleen als gebruiksartikel maar ook als statusverhogend middel of dacht u nou echt dat die mensen in hun peperdure vierwielaangedreven SUV’s  offroad gingen rijden? Ze kijken wel uit! Stel je voor dat er een kras op hun metallic lak komt! Eten koken? Nou in het weekend misschien, maar als beiden na een werkdag uitgeblust thuiskomen is het toch vaak een kant en klare maaltijd uit de supermarkt of een vette bek uit de snackbar. Niet alleen pizza’s worden door koeriers thuisgebracht, je kunt het zo gek niet bedenken en je hoeft ze niet te tellen om te weten dat er zeer veel gebruik van wordt gemaakt.

Dacht u nou echt dat die loodgieter in de zestiger jaren een koophuis had? Welnee, die woonden in een huurhuis. Daar werd ook helemaal niet aan gedacht want het was niet bereikbaar. Het stomme is dat het nu voor zo’n zelfde loodgieter ook niet mogelijk is, dat kan alleen als zijn vrouw ook een voltijdbaan neemt. Kwam vroeger vader moe uit zijn werk tegenwoordig vallen beiden op de bank om uit te puffen. Tjonge wat hebben we het toch goed! Toch? Of eigenlijk helemaal niet? Wat is die zogenaamde welvaart eigenlijk waard als je de tijd niet meer hebt om ervan te genieten? Wat schiet je op met een achtendertig urige werkweek als je daarin hetzelfde of meer moet presteren dan vroeger met vijftig uur?

building-1080592_1280

Met de zwarte Pieten ‘discussie’ is ons slavenverleden weer helemaal in, vergeten wordt dat jonge stellen tegenwoordig feitelijk slaaf zijn van hun bank, zodra een van beiden werkeloos wordt of de gezondheid loopt averij op dan is Leiden in last. Ze hebben de lat zo hoog gelegd dat er maar een kleinigheid verkeerd hoeft te gaan of de bank staat op de stoep. Nee die geven geen zweepslagen, die pikken gewoon je hele zootje af als je in gebreke bent gebleven.

En weet u wat nou zo gek is? Die eenverdieners die zijn er nog wel degelijk, kijk maar in onze achterstandswijken! Die vrouwen ‘van niet-Nederlandse komaf’ die hebben geen baan, die zorgen niet voor een tweede inkomen, die zorgen voor hun kinderen, die stellen hun kinderwens niet uit totdat de hypothecaire lening naar een aanvaardbaar niveau is gebracht. En op het moment dat een van onze jonge stellen zou besluiten om van een inkomen te gaan leven kunnen ze maar beter ook een plaatsje reserveren in een achterstandswijk want dan komen ze er ook niet meer uit , dan is dat eigen huis met die mooie auto voor de deur net zo min bereikbaar als dat die was in de vijftiger en zestiger jaren.

Maar de welvaart was toch toegenomen?

Ja wie belazeren we nou eigenlijk? Die welvaart is per saldo helemaal niet toegenomen, we zijn alleen bereid tot grotere offers dan vroeger! 

Doe mee met 8.344 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (501 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

7 Comments on Welvaart

 1. Helemaal gelijk Tijl, zien en gezien worden, prestige-strijd.
  Gemiddeld nog maar 3 tot 5 jaar genieten van je pensioen en anders helemaal niet meer.

  Goldman Sachs
  De Europese Centrale Bank (ECB) staat in Frankfurt, ook de plaats waar de Rothschilds oorspronkelijk vandaan komen. Eén van de telgen uit deze familie zei ooit: “Geef mij de controle over de nationale munt, dan maakt het mij niet uit wie de wetten maakt.”
  Huidige voorzitter van de ECB is Mario Draghi, die van 2002-2005 directeur was van Goldman Sachs, ’s werelds grootste en bekendste zakenbank en één van de aandeelhouders van de Fed.

  Goldman-baas Lloyd Blankfein: “Wij doen het werk van God”
  De Amerikaanse advocate Carmen Segarra kwam tot de ontdekking dat de bankensector het voor het zeggen heeft in de wereld. Segarra spreekt van alarmerende praktijken bij Goldman Sachs, waartegen niets wordt ondernomen.
  De bank wordt medeverantwoordelijk gehouden voor de huizencrisis van 2008 en de daaropvolgende financiële crisis en voor de opkomst en ondergang van Griekenland. Professor Ewald Engelen schreef afgelopen jaar over de leugens van de Griekse crisis:
  Burgers van Nederland, vijf jaar bent u voorgelogen over de Griekse crisis. Vijf jaar hebben pers en politiek u steeds maar weer dezelfde halfwaarheden en leugens op de mouw gespeld. Er zou bijvoorbeeld 240 miljard naar de Grieken zijn gegaan. Niet de Grieken, Griekenland of de Griekse staat hebben wij gered, maar onze eigen banken hebben wij gered. Ruim 90 procent van de 240 miljard aan reddingskredieten is uiteindelijk terecht gekomen bij banken, grotendeels Nederlandse, Franse en vooral Duitse banken.

  Liked by 1 persoon

 2. “Die vrouwen ‘van niet-Nederlandse komaf’ die hebben geen baan, die zorgen niet voor een tweede inkomen,””

  Kinderbijslag voor 8 kinderen is een aardig inkomen. En als het de derde of vierde vrouw is en de eerste twee/drie hebben hun eigen huurwoninkje om onder te verhuren dan levert dat ook een aardige cent op.

  Like

 3. We waren beter af met Castro dan Trump.
  Zeg maar dag met welvaart tegen deze ontspoorde studenten.

  http://www.therebel.media/watch_university_students_prefer_fidel_castro_over_donald_trump

  Like

 4. Vroeger zei ik wel eens voor de grap: ik heb een bandrecorder gekocht zodat ik de muziek kan opnemen waar ik geen tijd meer voor heb om naar te luisteren want ik moet geld verdienen voor die bandrecorder.

  PS een bandrecorder is een apparaat dat vroeger werd gebruikt om oa muzziek mee vast te leggen. Een soort antieke MP4, zeg maar.

  Like

 5. Ed, je bedoelt een MP3 speler.
  Een MP4 is meer een soort van moderne videorecorder.

  Like

 6. Duchesne // december 5, 2016 om 13:11 //

  ik las ergens dat de vrouwen van migranten met 8 kinderen een riant inkomen hebben…
  stel je nu eens voor dat onze wetgeving toestaat dat mannen meer vrouwen mogen hebben….
  enig beeld welke aanzuigende werking dit heeft voor de moslimwereld?

  iemand enig idee hoe snel er 1 miljard moslims europa binnen zwemmen……

  enkel een dusdanige wetswijziging en we kunnen letterlijk onze ondergang binnen zien stromen. Sociale kassen compleet kapot, huisuitzettingen en pure chaos.

  Economie is volgens sommigen het instant houden van vraag door het aanbod laag te houden, volgens anderen door het aanbod zo te maken dat de levensduur kort is en de vraag blijft, ongeacht het aanbod.

  Watik weet met boerenverstand is dat een tafl met zes borden en een pan op tafelniet genoeg zal zijn voor twintig niet uitgenodigde gasten. En dat een aantal niets zal hebben en enkel hen die het meeste geweld op tafel kunnen leggen een bord hebben.

  kortom: economie is geweld.

  Like

 7. Greengo // april 8, 2017 om 18:06 //

  Ik vond een aardig filmpje in zwart en wit die toch wel de moeite waard is, tussen neus en lippen door? Kzocht een plekje en denk dat dit draadje wel volstaat?

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: