Nieuw

Stort het economische verkeer in India in door het verbieden van grote bankbiljetten?

Twee weken geleden verklaarde de Indiase regering dat alle bankbiljetten van 500 en 1000 Rupia (de hoogste nominaties) uit de roulatie gehaald zullen worden en gaf de bevolking tot 31 december de tijd om deze bankbiljetten in te leveren bij de banken, waarna deze biljetten niet meer gelden als betaalmiddel. De maatregel is bedoeld om het zwartgeldcircuit te neutraliseren, corruptie te bestrijden en vooral om belasting te heffen over niet eerder opgegeven inkomsten.

Het gevolg van deze door President Modi uitgevaardigde maatregel heeft heel India in chaos gestort. Mensen proberen op alle manieren om hun voor de staat verzwegen spaargeld kwijt te raken. Werkgevers bieden aan om hun werknemers een half jaar of een jaar vooruit te betalen en de rijken bedelen bij de armen of ze hun grote nominaties tegen een commissie van ze over willen nemen en voor ze op de bank zetten. Aangezien er ook een maximum is aan het dagelijks op te nemen bedrag, staan er enorme rijen voor de bankloketten en breken er onderlinge gevechten en met de politie uit.  Ook voor de juweliers staan lange rijen, nu de Indiërs, toch al grote liefhebbers van goud, hun geldreserves met de aankoop hiervan proberen veilig te stellen. Het gerucht gaat nu, dat de regering de import het bezit van goud zwaar wil gaan belasten.

Het hoogste biljet in omloop vertegenwoordigt nu een waarde van ongeveer 13,= euro. De hogere biljetten maken 88% (!) van het geldverkeer uit. Men kan dus veilig stellen, dat President Mordi effectief het geldverkeer de nek heeft omgedraaid en het land terug naar de middeleeuwen brengt, waar het economische verkeer uit ruilhandel bestaaat. Tel daarbij op dat corruptie en smeergeld in India de norm is, en het is niet moeilijk om in te zien dat de economie grote schade zal oplopen hierdoor. Met 1,2 miljard inwoners is dit een catastrofe van formaat.

Overigens gaan er in Amerika en de EUropese banken ook stemmen op om hogere bankbiljetten (100 dollar en 200 + 500 euro) te verbieden. Dit in het kader van de strijd tegen contant geld. In Nederland is het al niet meer mogelijk om met contant geld te betalen in het openbaar vervoer en in sommige hippe winkels, cafés en restaurants. Mensen moeten beseffen dat dit tegen de wet is. Bankbiljetten en munten zijn wettelijke betaalmiddelen en iemand die goederen of diensten levert MOET dit als betaling aannemen!  Maar dit terzijde.

In de Nederlandse kranten zul je hier natuurlijk niets over lezen, daarom over India hieronder een aantal (Engelstalige) artikelen::

Doe mee met 8.268 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

9 Comments on Stort het economische verkeer in India in door het verbieden van grote bankbiljetten?

 1. ERIC'SBLOG // november 25, 2016 om 23:24 //

  Goed artikel, interessant en goed geschreven! Sta paf!😊Eric

  Like

 2. Tijl Uylenspiegel // november 26, 2016 om 00:09 //

  Het zou kunnen dat in het Openbaar Vervoer in Amsterdam deze maatregel is ingevoerd maar in de rest van Nederland nog niet, men wil het wel maar er kleven voor de bedrijven ook nadelen aan. Wel is het zo dat een biljet van € 50,00 het hoogste is waarmee betaald kan worden, neemt een chauffeur of bestuurder een hoger bedrag aan dan doet hij dit volledig op eigen risico. Dit heeft ermee te maken dat men zo min mogelijk wisselgeld op de bus/tram wenst en daar valt wel wat bij voor te stellen. De maatregel heeft als neveneffect dat alle bedrijfsgebonden kaartjes uit de omloop gaan. Dat kunnen zomerkaarten of groepskaarten zijn die naast de chipkaart worden verkocht.
  Wat betreft de maatregel in India, het is weer een nieuwe truc uit de hoge hoed van een overheid die de grip kwijt is, de kans bestaat dat andere overheden nu even de kat uit de boom kijken alvorens zij soortgelijke dingen gaan doen. Het is natuurlijk niks anders dan een overheid die dermate gulzig is dat ze tot veel bereid zijn, het gaat ze er niet om het zwartgeld circuit op te heffen, dat lukt nooit, nee het gaat ze erom om tijdens de poging zoveel mogelijk binnen te harken. En met een corrupte overheid zoals in India mag een mens drie keer raden waar een groot deel van het geld gaat belanden. Juist! In de zakken van corrupte lieden, en zo ontstaat direct weer een nieuw zwartgeld circuit!

  Liked by 1 persoon

 3. Ik heb al zo vaak meegemaakt in vooral kleinere winkels dat men geen 500 Sek of 50 euro biljetten aanneemt met het smoesje dat ze geen wisselgeld hebben. Ik denk dat ze voornamelijk bang zijn voor valse biljetten.

  Like

 4. Tijl Uylenspiegel // november 26, 2016 om 00:58 //

  Nou dat weet ik niet rommel, ook van de € 50,00 biljetten zijn heel veel valse in omloop.
  Maar als ik naar mezelf kijk, ik heb tegenwoordig zelden of nooit grotere bedragen in cash geld, ik kan me ook niet heugen dat ik een € 100,00 of € 500,00 biljet gezien heb, laat staan in mijn zak gehad heb. Nee niet omdat ik een armoedzaaier ben 🙂 maar omdat ik grotere bedragen via de bank laat lopen.

  Like

 5. Ik loop altijd met een volle zak rond.

  Like

 6. Esperanza // november 26, 2016 om 01:23 //

  Bericht Financieel Dagblad 4 mei 2016:

  Binnen de EU wordt al tien jaar gesproken over afschaffen. Alleen Duitsland — waar contante betalingen nog zeer gewoon zijn — verzette zich fel tegen afschaffing. Het land had voor de invoering van de euro ook nog een coupure van 1000 Duitse mark, ongeveer dezelfde waarde als het nu in ongenade geraakte eurobiljet.
  De ECB stopt tegen eind 2018 met het drukken van het 500 eurobiljet. De briefjes zullen dan door vergankelijkheid langzaam maar zeker uit roulatie raken.

  ‘Het bankbiljet van €500 blijft altijd zijn waarde behouden’, aldus de ECB.
  ‘The €500 banknote, like the other denominations of euro banknotes, will always retain its value and can be exchanged at the national central banks of the Eurosystem for an unlimited period of time, aldus de ECB’.
  Fijn, maar dan hebben ze je natuurlijk wel mooi bij de veter als je via de nationale bank je paarse biljeten wenst te wisselen.

  https://fd.nl/ondernemen/1150537/500-biljet-verdwijnt-mogelijk-vandaag

  Like

 7. Money talks bullshit walks.

  Like

 8. Singing for money. La da li la la la.

  Like

 9. Zal ook zeker een run op beleggingen teweeg brengen, wel of niet, aandelen of goud, kies maar.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: