Nieuw

Waarom het Westen dominant is

Het Westen is al sinds eeuwen de dominante kracht in de wereld. Aan welke kenmerken van de westerse cultuur hebben we dit danken? En heeft zij ook bedenkelijke kanten? De schrijver stelt dat multiculturalisme en zelfhaat de Westerse beschaving van begin af aan hebben begeleid.

Het doel van dit artikel is om de gedachtengang voort te zetten die begonnen is met Robert Henderson’s interessante en belangrijkwekkende artikel “Waarom zijn Aziaten niet dominant”, dat verscheen in een oktoberuitgave van American Rennaissance. Eerst zal ik het weinig bekende, maar uiterst belangrijke feit aantonen dat Europa in 1600 al verder ontwikkeld was dan China op het gebied van wetenschap, wiskunde en technologie en daarna zal ik de belangrijkste reden van de Westerse vooruitstrevendheid aankaarten.

Om dit eerste punt te illustreren, zal ik gebruik maken van wat naar alle waarschijnlijkheid de belangrijkste bron is om de verschillen in prestaties en cultuur tussen Europa en China aan te tonen, namelijke de dagboeken en verslagen van de Italiaanse Jezuïet en Missionaris Matteo Ricce, waarin hij schreef over zijn ervaringen in China van 1583 tot zijn dood in 1610. Een bewerkte versie werd gepubliceerd in 1615, een Engelse vertaling werd gepubliceerd in 1953 onder de titel ‘China in the 16th Century: The Journals of Matthew Ricci, 1583-1610.’ Toen men Ricci’s beschrijvingen met Chinese bronnen controleerde, bleek duidelijk dat de teksten accuraat waren. Sinologen zien hem als een onschatbare historische bron.

http://www.erkenbrand.nl/artikelen/waarom-het-westen-dominant-is/

Doe mee met 8.050 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (6072 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

24 Comments on Waarom het Westen dominant is

 1. China heeft een eigen ruimtestation. Erkenbrand (Tolkien) is net als Tom van Grieken voor het behoud van de Europese Unie terwijl Nigel Farage (Brexit) Geert Wilders en Marine le Pen uit de Europese Unie willen.

  Liked by 1 persoon

 2. Republikein // november 23, 2016 om 04:53 //

  Fub, wil je mijn reactie verwijderen?

  Like

 3. Esperanza // november 23, 2016 om 06:17 //

  Interessantse visie zoals in artikel uiteen wordt gezet:
  Het van oudsher bestaande Westerse culuur relativisme zoals dat door de euwen heen tot uiting kwam in een Westerse neiging tot zelfkritiek en een Westerse fascinatie voor en welwillendheid t.a.v. vreemde culturen om zo veel mogelijk te leren over andere beschavingen was mede bepalend was voor de Westerse groei naar heerschappij, en diezelfde Westerse karaktertrek dreigt nu suicidaal uit te pakken en ons fataal te worden.
  ‘Waarom het Westen haar dominantie nu dreigt te verliezen’, als titel boven het artikel zou misschien meer van toepassing zijn. 😉

  Like

 4. Esperanza // november 23, 2016 om 06:23 //

  Interessante …

  Like

 5. Republikein // november 23, 2016 om 06:43 //

  Fub, ik doe niet aan welles nietus, dus pliez verwijder mijn reactie.
  Ben meer geïnteresserd in Oosterse filosofie dan Europese Jezuïtenprietpraat.
  K was in de war.

  Like

 6. Republikein // november 23, 2016 om 06:47 //

  dan in
  zie je dat ik de klus kwijt ben

  Like

 7. Esperanza // november 23, 2016 om 06:53 //

  Fub is aan het zagen, Rep. 😉

  Like

 8. Esperanza // november 23, 2016 om 06:55 //

  Dat: ‘was mede bepalend was voor de Westerse groei’ om 06:17 loopt ook niet echt lekker.

  Like

 9. Republikein // november 23, 2016 om 11:43 //

  Nog niet uitgezaagd?

  Like

 10. Esperanza // november 23, 2016 om 13:00 //

  Rep, onder aluhoedjes doet het verhaal de ronde dat jezuïten als kameleons de kleur van de achtergrond kunnen aannnemen waardoor ze als aanvoerders van de illuminatie onzichtbaar worden.
  Hieronder allemaal hard gemaakt 😉
  https://books.google.be/books?id=jfsLBwAAQBAJ&pg=PT246&lpg=PT246&dq=jezuïeten+tuig&source=bl&ots=6hf1RHYB4r&sig=Ei7Yebv6mNbq1iNYy5e706bLaww&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwj12qOu5r7QAhWCDxoKH

  Liked by 1 persoon

 11. Esperanza // november 23, 2016 om 13:11 //

  Take a ride in the sky
  On our ship fantasise
  All your dreams will come true miles away

  Like

 12. Republikein // november 23, 2016 om 13:57 //

  Ooit een zwager gehad, God hebbe zijn ziel, die Ignas heette, een afkorting van Ignatius m.i.
  Nauhw, wat is in een naam, i.i.g. was ie behoorlijk de weg kwijt, en ik denk gehersenspoeld door ouders, want een naam is een naam , en die komt niet uit de lucht vallen.
  Lubbers was naast geld ook liefhebber van de club van Jezus,dat is algemeen bekend, en dat heeft ons behoorlijk wat windeieren gelegd.
  Overigens hebben we onlangs kunnen lezen dat in Frankrijk behoorlijke tumolt onstond inzake
  Mohamed Merah.
  Prijswinnaar:Kijk goed wat je met je laatste rollo doet.

  Like

 13. Republikein // november 23, 2016 om 14:13 //

  Ship fantasy brengt me bij Linsky, had een scheepje als avatar, k heb h’m eens gevraagd naar de bestemming van de tocht, geen antwoord gekregen.
  https://ejbron.wordpress.com/2012/07/22/de-komende-staat-van-beleg/

  Like

 14. Esperanza // november 23, 2016 om 14:19 //

  Ja, time flies! Is al weer een paar jaar geleden dat Merah bij belegering van zijn appartement door politie sniper naar eeuwige jachtvelden werd geholpen.

  Like

 15. Republikein // november 23, 2016 om 14:23 //

  Mot ff weg vanwege de wagenwielen, ben vanavond terug, groeten.

  Like

 16. Esperanza // november 23, 2016 om 14:29 //

  Winterbanden?

  Like

 17. Esperanza // november 23, 2016 om 14:30 //

  Like

 18. Republikein // november 23, 2016 om 20:58 //

  Like

 19. Republikein // november 23, 2016 om 21:24 //

  Like

 20. Esperanza // november 23, 2016 om 22:56 //

  VOC schip verdwaald in de West

  Like

 21. De Bruyne Ster was zeer gevreesd bij de Spanjolen, fama est, dat de zilvervloot zich vrijwillig aan Piet Heyn hebben overgegeven om maar niet door de Heeren van de Bruyne Ster ingenomen te worden.

  Like

 22. polderboy // november 23, 2016 om 23:31 //

  Chinezen, intellectueel superieur door vermoed ik hun taalstructuur, hebben zich ooit in een kwizerlijk rijk van de buitenwereld afgesloten. Een sub-chinese cultuur, de Thai, deden dit idem dito. Rond 1650, toen Portugese en Nederlandse koopvaarders daar nederzettingen hadden in Ayuthayya, werden ze vanwege inmenging (lees kritische suggesties) eruit geschopt.
  De ontstaansgeschiedenis van de Chinese triades is toegeschreven aan het verzet tegen de keizerlijke dictatoriale dynastie, waar een enkele honderden jaren geleden vanuit het buitenland gepleegde coup zeker honderd jaar voorbereiding eiste, en mislukte. De macht van het keizerrijk was groot.

  Twee losstaande feiten die de oosterse ontwikkeling, ook wetenschappelijk, verklaren. Maar nu, toen in 1990 heel China niet meer dan een deel van het nationaal product van Nederland voorstelde, en 25 jaar op basis van PPP (purchasing power) de hoogste is, niet geremd door keizerlijk conservatisme, met hun hogere intellect, en hun verworvenheden aan kennis, zijn ze geen dreiging zoals de EU denkt. maar zelfs meer de moeite waard te bestuderen, i.t.t. de nog immer in de donkere middeleeuwen levende mensen uit het Midden Oosten, waaar men volop dagelijks mee bezig is

  Like

 23. Je beter voelen dan een ander is niks mis mee. Is een gezond patroon van de evolutie.

  Like

 24. Republikein // november 24, 2016 om 00:58 //

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: