Nieuw

Het einde van de linkse identiteitspolitiek is nabij

(Door: Dick Erixon – Vertaling: rommel)

Eindelijk! Ik heb lange tijd in de linkse media gezocht naar een verstandige analyse waarom het establishment wordt uitgedaagd en was nabij om het teleurgesteld op te geven, schrijft Dick Erixon.

De radicaal linkse New York Times heeft een artikel gepubliceerd van de professor politieke wetenschapper Mark Lilla van Columbia University onder de titel The End of liberalisme Identity. Mark Lilla geeft een briljante analyse van de hedendaagse golf van anti-establishment gevoelens. Hij heeft begrepen wat geen Zweedse mainstream medium of iemand van de parlementaire partijen die de identiteitspolitiek omhelzen (bijna allemaal) begrijpt. Het artikel gaat over de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar wat betreft het publieke debat en analyse zijn de verschillen met Europa en Zweden klein.

Mark Lilla richt zich tot zijn vrienden in het establishment en probeert hen duidelijk te maken dat de identiteitspolitiek hun ondergang wordt. De eerste met een identiteitspolitiek in de VS waren immers de Ku Klux Klan. Links moet dat in gedachte houden, zegt hij. “Degenen die de identiteitskaart spelen moet bereid zijn om het spel te verliezen.”

Het is me al vaker opgevallen dat V (De Linkse), MP (Milieupartij), S (Socialisten) en zelfs liberale conservatieve vertegenwoordigers, net zo racistisch praten als de Ku Klux Klan, met het verschil dat ze donkere kleur hebben geruild met een witte. Ze haten blanke mannen, de boze witte man. Haat! Ze haten blanke mannen. Hier is een gelijkenis met de vulgaire en schandelijke gevoelens waar een wereldbeeld wordt opgebouwd waarin mensen op basis van hun identiteit worden verdeeld.

Mark Lilla legt uit dat de fundamentele dynamiek van de identiteitspolitiek bedoeld is om verschillende groepen te onderscheiden en daarna tegenover elkaar uit te spelen:

“Links is al een generatie lang van mening dat we meer bewust moeten worden van onze verschillen en deze naar voren moeten brengen. Wat een uitstekend pedagogisch principe is, maar rampzalig als basis voor de politiek in een democratie. Amerikaans links is vervallen in een soort morele paniek over ras, geslacht en seksuele identiteit, die de boodschap van links heeft vernietigd en belet dat links een verenigde kracht in de samenleving kan beheersen.”

Mark Lilla zegt wat niemand in het Zweedse debat durft te zeggen: Hillary Clinton verloor het overzicht en zonk in het retorisch moeras waar de identiteitsverschillen overheersen. Ze richtte zich tijdens haar verkiezingscampagne op Afro-Amerikanen, Latijns-Amerikanen, homo-, bi- transsexuelen en feministen. Het was een rampzalige strategische fout, schrijft Lilla. “Als je begint aan groepen in de Amerikaanse samenleving te noemen, moet je ze allemaal opnoemen. Als je dat niet doet merken degenen die worden weggelaten dat meteen op.”

De Democratische partij is al lange tijd in de veronderstelling, ik hoorde dit voor het eerst van John Podesta zelf in zijn kantoor in Washington DC in 2009, dat de demografie de Democraten voor altijd de macht zal geven wanneer minderheden als zwarten en Latijns-Amerikanen de blanken in aantal in de VS gaan domineren.

Maar de campagneleider van Clinton heeft na deze verkiezingen iets om over na te denken. Trump kreeg gigantisch veel steun van de minderheden. Lilla schrijft: “Het verbazingwekkend hoge aandeel van de Spaanssprekende kiezers die op Trump stemden herinnert ons eraan dat hoe langer een etnische groep zich in de Verenigde Staten kan grondvesten, des te meer politiek divers deze wordt.”

Mark Lilla is ongerust dat links het verlies wil wegredeneren met de verklaring dat Trump er is in geslaagd om extra veel blanke mannen voor hem te laten kiezen, “wat bekwaam zou zijn omdat het hun eigen morele superioriteit bevestigt en betekent dat links kan doorgaan met het negeren van de werkelijke reden, de oprechte bezorgdheid van de kiezers.”

“Als links hun schadelijke obsessie met identiteitspolitiek niet beseft, zal dit een nieuwe manier van denken naar voren brengen bij blanken, plattelandsbevolking en christenen die zich ook gaan zien als benadeelde groepen van wie de identiteit wordt bedreigd.”

Mark Lilla wil een eind zien aan de identiteitspolitiek voordat het land uit elkaar scheurt. “Een post-identiteitspolitiek links moet benadrukken dat een democratie niet alleen maar bestaat uit rechten maar ook plichten voor burgers.”

Hier zegt Mark Lilla een waar woord, maar dat links plotseling zal beginnen om eisen te stellen aan hun sympathisanten, en stoppen met het haten van blanken, is iets te hoog gegrepen en kunnen we onder dagdromen plaatsen. Haat voor blanken is de levensader van links. Wat de reden is waarom iedereen van Hillary Clinton tot Stefan “ze zijn nazi’s!” Löfven, (partijleider van de Sociaal Democraten in Zweden), in het stinkende identiteitspolitiekmoeras zinkt. Ze denken dat ze er iets mee kunnen winnen.

Bron:

http://samtiden.nu/28001/slutet-vansterns-identitetspolitik/

Doe mee met 8.220 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (4143 Articles)
Ook ik was ooit een man gevangen in een vrouwenlichaam... en toen werd ik geboren.

4 Comments on Het einde van de linkse identiteitspolitiek is nabij

 1. ongesgoolde // november 22, 2016 om 00:19 //

  Links heeft dat vuurtje “identiteitspolitiek” zelf in de jaren zeventig aangestoken,denk aan positieve discriminatie op de arbeidsmarkt minderheden genieten de voorkeur, en nu borrelen er wetenschappelijke conclusies naar boven die ze niet aanstaan beginnen ze met woordkunstjes om het ongelijk weg te masseren op de volgende generatie onnozelaars.

  Like

 2. Tijl Uylenspiegel // november 22, 2016 om 00:24 //

  Goed stuk met een hoop waarheid, maar in de Nederlandse situatie gaat het verder. Vanavond heb ik gekeken naar de documentaire over Frans Timmermans en wat mij daarbij opviel was de gespleten persoonlijkheid. Aan de ene kant beweerde hij dat ‘Europeanen’ meer en meer vertrokken en dat de komst van immigranten juist zorgde voor bevolkingsaanwas. Een chique manier om te zeggen dat we vervangen worden terwijl hij enkele minuten later zei dat hij zo gek was op Limburg en de Limburgers; “dit is echt mijn land”. Vreemde uitspraak voor iemand die juist bezig is de vervanging vorm te geven. Het was natuurlijk sowieso al een wervingsfilm voor de voorstanders van de EU en de PvdA. Wat dat betreft is de NPO onderhand wel alle schaamte voorbij, het was gewoon een twee uur durende reclamefilm voor het socialisme en de EU. De gespleten persoonlijkheid van Timmermans zie je ook terug bij Samsom, Asscher en Dijselbloem, ze praten (althans dat denken ze) over de arbeiders maar zien er zelden een van dichtbij, ze hebben ook geen idee hoe Nederlandse arbeiders denken en wat ze bezig houd. Ze zien niet dat die arbeiders de stad ontvlucht zijn vanwege de multicultuur en nu in hun Vinexwijken zien dat ze er daar ook niet van gevrijwaard zijn. Het bruin rukt op zeg maar, het is net een olievlek. Ja dan kun je preken wat je wilt vanuit je blanke enclave/villawijk maar dat komt niet aan, de realiteit van Jan met de Pet is een heel andere.

  Liked by 1 persoon

 3. ongesgoolde // november 22, 2016 om 00:27 //

  Liked by 1 persoon

 4. Republikein // november 22, 2016 om 01:02 //

  Mooi.

  De Democratische partij is al lange tijd in de veronderstelling, ik hoorde dit voor het eerst van John Podesta zelf in zijn kantoor in Washington DC in 2009, dat de demografie de Democraten voor altijd de macht zal geven wanneer minderheden als zwarten en Latijns-Amerikanen de blanken in aantal in de VS gaan domineren.

  Is dat niet gejat van dhr. Niksen, of was het dhr. Jansen, niet zijnde van Jansen en Janssen?

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: