Nieuw

Tragische theedoek – column Paul Damen

‘Soms is de geschiedenis genadig, dacht ik, toen ik las dat de woonruimten van de Palestijnse leider Yasser Arafat (Caïro 1929–Parijs 2004) opengaan voor het publiek. Genadig, want waar de tragische theedoekdrager Arafat al niet door de mand viel, dondert hij nu alsnog dwars door het meubilair van zijn vestingbunker in Ramallah, de ‘Mukata’, heen. Zijn praalgraf ligt handig om de hoek. Ik was er ooit: een massa witmarmer en een megalomane gladmarmeren oprijlaan – betaald door VN en “hulp”organisaties beknibbelt men niet op budget. Eromheen stonden zijn agenten in operette-uniformen overduidelijk te snakken naar een sigaret. Het graf van de Baas was bedolven onder bloemstukken uit democratische kansenlanden zoals Noord-Korea, Brunei, Oeganda en Djibouti. Zeg mij wie uw vrienden zijn en ik zeg wie u bent.

Over vrienden gesproken: doorgaans wordt in Arafat-biografieën weggelaten dat de Leider het liefst een gespierde vriend in zijn bed had. Daarmee chanteerden de Sovjets hem levenslang. In Arabische landen kan je beter geen homo, laat staan pedofiel, zijn als je niet met je hoofd omlaag van een hoog gebouw wil hupsen. Arafat verklaarde “getrouwd te zijn met de Palestijnse zaak” en wie zijn echtgenote ziet, begrijpt waarom. In 1990 trouwde de 61-jarige in het geheim met de voluptueuze blondine Suha Daoud Dawil (27), die hem behalve dochter Zahwa ook een enorme debetstand op al zijn creditcards bezorgde. Na tien jaar moeizaam samenwonen vergemakkelijkte mevrouw Arafat haar kooplust door in Parijs te gaan wonen, met verkregen Franse nationaliteit, terwijl haar suikeroom vast zat in Ramallah. De enige keer dat de Palestijn weg mocht, in oktober 2004 voor medisch onderzoek naar Parijs, overleed hij daar prompt.

Verder lezen via Jonet.nl

Doe mee met 8.215 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Bolo (2070 Articles)
'Loquendi Libertatem Custodiamus' Laten wij waken over de vrijheid van het spreken

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: