Nieuw

Nil volentibus arduum

Pixabay

Door: Edjan

Nil volentibus arduum. (Niets is onmogelijk voor hen die willen). Die spreuk staat in Vaals op de fries van het enorme naaiatelier van de grootindustrieel von Clermont. Het café van mijn oma stond daar tegenover, vandaar dat ik het weet. Mijn oma is al lang dood. Het café is weg. Von Clermont is nog veel langer dood.

Ik lees hier veel boze reacties op die rooien en die linksen. En terecht. En ook op de confessionelen (CDA en zo) wordt vaak afgegeven. Maar laat ik het eens over de liberalen hebben (VVD). Voor de afwisseling.

Tijdens de Franse revolutie van 1795 werden de adel en de hoge geestelijkheid van hun tekortkomingen genezen door ze onder de guillotine te leggen. Wat ze u waarschijnlijk niet verteld hebben, was dat deze revolutie het idee was van de hogere en middelbare burgerij en dat zij het volk daarvoor als kanonnenvoer gebruikten. Het ging na deze revolutie dan ook helemaal niet beter met het volk.

Ergens rond 1780 werd in Engeland de stoommachine zo sterk verbeterd dat deze het hart werd van veel fabrieken (vooral textiel): de industriële revolutie. Het duurde een hele tijd voordat deze revolutie naar het vasteland oversloeg. Zeg maar 1830 of zo. Wie er het eerst bij was, die het eerst durfde, die genoeg geld had om te investeren, die het nodige geluk had en inzicht en hard werkte: die werd stinkende rijk. Bijna alle industriëlen kwamen voort uit de hogere (soms de middelbare) burgerij want zij hadden de scholing en de poen om te investeren.

Zij stichtten grote fabrieken, het zag er allemaal smerig uit en aan veiligheid deed men niet. Landlopers, landarbeiders en andere armoelijers trokken van het platteland naar de steden die groter, smeriger, armer en vooral onpersoonlijker werden. Niet dat die armoelijers nu rijk werden, want ze moesten voor een hongerloontje hard werken, soms 7 dagen in de week en 12 uur per dag, soms al vanaf hun tiende jaar. Zo ging het in de (textiel)fabrieken, in de mijnen en in de visserij. Voor de Hollanders onder u: kijk maar naar het toneelstuk “Op hoop van zegen” van Heijermans, als u de sfeer wilt proeven.

Deze werkgevers waren totaal egoïstisch en lieten hun arbeiders zichzelf vaak dood werken. De overheid probeerde ze af en toe wat aan banden te leggen, maar daar verzetten de werkgevers zich met succes tegen. Ze noemden zichzelf “liberaal” want ze hielden van hun vrijheid. “Laissez aller, laisser passer”. Laat ons onze gang gaan, dan komt alles vanzelf goed. De “vrije markt”. Ze zetten zelfs winkeltjes en kroegen op hun fabrieksterreinen neer, waar hun arbeiders het verdiende geld dienden uit te geven. Zelf vonden ze dat heel sociaal van zichzelf.

Geconfronteerd met de enorme armoede, smerigheid en toenemend alcoholisme ontwikkelden ze een eigen filosofie. Het kwam er op neer dat zij door hun harde werken en diepe inzichten en aangeboren intelligentie tot hun hoge positie waren gekomen. “Nil volentibus arduum” was hun spreuk. Vrij vertaald: “waar een wil is, is een weg”. Steek de handen uit de mouwen en zeur niet zoveel, dan bereik je ook iets. Hou je eigen broek op, net als wij. En daar zat natuurlijk wat in. In de tussentijd was het allang zo dat (klein)zoon de fabriek en rijkdom van zijn vader had geërfd en geen flikker uitvoerde behalve zich in de koets rond te laten rijden naar de club en de koetsier het plebs te laten bespuwen. De industriëlen kochten soms een adellijke titel van de verarmde adel en gingen in hun kastelen wonen. De kerken stonden achter de liberalen en vormden samen het politieke establishment. “Hou jij ze dom, dan hou ik ze arm”, zei de industrieel tegen de pastoor.

De tegenbeweging, jawel, de rooie socialisten kwamen rond 1900 – 1910 in een merkbaar verzet en dat hebben ze geweten, want ze werden verrot gescholden net als de PVV’ers nu.

Rond 1915 kreeg hun zaak een boost door de revolutie in Rusland. Socialisten konden vanaf 1925 min of meer gaan dreigen hun grote broer uit Rusland erbij te halen en kregen langzaamaan gedaan dat de arbeiders minder uitgebuit werden. Je kunt stellen dat dit proces ergens vlak na 1960 klaar was. Toen had elk arbeider niet alleen goed te vreten, maar ook geregeld vrij en zelfs vakantie, een oudedags- en ziekte-uitkering, zelfs steeds vaker een auto. Het succesvolle socialisme begeleidde de mensen van de wieg tot het graf. Een nadeel was dat de mensen via uitkeringen dermate gepamperd werden dat velen lui en initiatiefloos werden: er werd toch wel voor ze gezorgd. De linksen doken al snel in het establishment en begonnen niet veel later (ca. 1980) de terreur van hun morele superioriteit te verspreiden.

De liberalen zijn inmiddels wat minder hardvochtig geworden. De liberale beweging groeide zelfs uit tot een volksbeweging. Ze hebben wat linkse trekjes overgenomen (D66). Tot mijn stomme verbazing ken ik liberalen die rondrijden in een tweedehands Japannertje en van een uitkering leven. Gods wegen zijn ondoorgrondelijk.

Maar de echte klassieke liberaal is niet verdwenen. Hij vindt nog steeds dat hij zijn succes aan zichzelf te danken heeft en dat de armen zelf verantwoordelijk zijn voor hun armoede. De armen zijn, volgens hem, lui en ook nog eens erfelijk dom. Stemrecht zouden ze graag willen beperken tot de intelligenten door vooraf een IQ test af te nemen. Die IQ test zit zo in elkaar dat hij voor een groot deel taalbeheersing meet. Goede taalbeheersing = een hoog IQ.  Taalbeheersing krijg je van huis uit mee en ook als je een goede en dure opleiding volgt. Dus zijzelf slagen daar wel voor, lager opgeleiden en armeren veel minder vaak. Komt dat even goed uit! En verder hebben de liberalen nog steeds als boodschap voor de armen: steek de handen eens uit de mouwen en zeur niet zo.

Nil volentibus arduum!

Klassieke liberalen (oud rechts) zijn over het algemeen fel tegen de PVV’ers (nieuw rechts) en schelden ze uit voor cryptocommunisten en nationaal socialisten. Het volk (plebs) schelden ze uit voor “deplorables” en “fly-over people”. De Amerikaanse democrats zijn in feite liberals met een socialistisch tintje.

De confessionelen beginnen inmiddels lichtelijk te twijfelen over die massa-immigratie, de rooien twijfelen wel eens over de EU. Ik vermoed, zo in mijn glazen bol kijkend, dat de liberalen de felste en langstdurende tegenstand zullen bieden.

Edjan

Doe mee met 8.097 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (3939 Articles)
Ook ik was ooit een man gevangen in een vrouwenlichaam... en toen werd ik geboren.

10 Comments on Nil volentibus arduum

 1. Ikke wil ook een glazen bolletje, koop ik een lotje en misschien is het dan raak.

  Liked by 1 persoon

 2. Wow Edjan , weer perfect stukkie zoals je zelden ziet. Bier brouwen is blijkbaar een vorm van zelfkennis en het ulieme Zen moment😎👍🏻

  Liked by 2 people

 3. Tijl Uylenspiegel // november 15, 2016 om 00:48 //

  Knap artikel, chapeau!
  En toch… (ja een mens moet altijd wat te zeuren hebben anders gaat hij zich vervelen!) ik geloof niet dat liberaal of conservatief zijn in onze tijd alleen nog iets is voor rijken en/of ondernemers alleen. Net zo min als dat liberaal zijn per definitie a-sociaal zou zijn. Liberaal zijn betekent voor mij althans dat een ieder zijn best moet doen zijn eigen broek op te houden, dat betekent niet dat iedereen die dat om wat voor reden ook niet lukt dan maar in de kou moet staan maar het betekent wel dat je tot het uiterste gaat om weer opnieuw op eigen kracht mee te draaien. De prikkel die daarvoor zou moeten dienen is in het huidige socialisme nagenoeg geheel verdwenen, uitkeringen en subsidies zijn dermate hoog en de sociale druk om weer mee te draaien nagenoeg afwezig dat de optelsom is dat er een (flink) aantal beroepswerkelozen zijn. Ik denk dat we dat nu of in het verleden allemaal weleens van dichtbij hebben gezien van mensen die helemaal niet van plan waren hun eigen broek weer op te houden maar in plaats daarvan de mazen in de wet zochten om toch maar zolang mogelijk misbruik te maken. Daarmee wil ik niet gezegd hebben dat mensen die buiten hun schuld in ons sociale vangnet vallen het breed hebben, in tegendeel zelfs, vaak is dat pure armoede. Maar in schril contrast daarmee zijn de mensen die beroepsmatig in uitkeringenland vertoeven, die sjoemelen er links en rechts van alles en nog wat bij, hosselen noemen ze dat tegenwoordig en geloof het of niet maar die komen aan het eind van de maand op een hoger netto inkomen dan iemand in een laag betaalde baan.
  Ik geloof dat ik het al eens eerder verteld heb maar vorig jaar of zo was er een kraker van in de vijftig op tv die zonder blikken of blozen voor de camera dorst te vertellen dat hij nog nimmer had gewerkt, niet in loondienst en niet voor zichzelf, en hij was er nog trots op ook! Hij vertelde niet zonder leedvermaak dat hij de meeste regelingen beter kende dan de ambtenaren die erover gingen. Kijk naar de AFA’s of de Antifa’s en stel jezelf maar de vraag of je denkt dat die een baan hebben of de ambitie om een baan te zoeken.
  We zijn dus met andere woorden over-gesocialiseerd, het socialisme is doorgeschoten.

  Like

 4. Tijl, we zijn het helemaal met elkaar eens. 🙂
  Eerst was de adel doorgeschoten en gestopt door de hogere burgerij. Daaruit kwamen de (liberale) industriëlen voort.
  Die zijn ook flink doorgeschoten: ze werden gecorrigeerd door de socialisten
  Daarna zijn de socialisten doorgeschoten, precies zoals je beschrijft. En daar zijn we nu mee bezig.

  Like

 5. Tijl Uylenspiegel // november 15, 2016 om 01:40 //

  Oh maar het ging er ook niet over dat ik het niet met je eens zou zijn Edjan, het was eerder een aanvulling. En nogmaals, uitstekend artikel.

  Liked by 1 persoon

 6. @Guardiacivil // november 14, 2016 om 22:47 //
  http://www.spirituelewinkel.nl/contents/nl/d48_Kristallen_bol.html

  Hier kun je ze in alle maten kopen. Met de heel kleine kun je maar een paar minuten vooruit kijken, met de grootste wel een paar jaar.

  Like

 7. http://www.alleshelder.nl/Diversen/Liefdesbol.html

  Hier kun je gratis vragen stellen omtrent liefdesperikelen. De antwoorden … vallen niet mee.

  Like

 8. De Franse revolutie kan grotendeels op het conto van de Jakobijnen worden geschreven en de revolutionaire verdorven geest die daarachter steekt. Doe maar eens onderzoek hiernaar. Nee, niet via de reguliere kanalen die vrijwel altijd de historie verdraaien. Eenzelfde geest was werkzaam tijdens de bolsjewistische revolutie in Rusland. Iemand ooit van Yagoda gehoord? Vast niet. Begrijpelijk. Onvergelijkbaar met Hitler afgezien van zijn snorretje.

  Like

 9. ieznogoedh // november 15, 2016 om 12:47 //

  Niet dat die armoelijers nu rijk werden, want ze moesten voor een hongerloontje hard werken, soms 7 dagen in de week en 12 uur per dag, soms al vanaf hun tiende jaar.

  Dat geldt dan nu voor gevluchte Syriërs in turkije. En dat moet zo nodig bij de EU? Dat wordt een flinke stap terug. Misschien dat de linkse kerk daarom dat apenland bij de EU wil. Dan kunnen ze weer tonen dat ze echt wel nuttig zijn.

  Like

 10. D. G. Neree // november 16, 2016 om 02:46 //

  Na WOII werd het stuivertje wisselen tussen liberalen en socialisten. Als de liberalen in de regering zaten, dan werd er geld verdiend, maar de armen en zwakkeren vielen daardoor steeds meer uit de boot. Als reactie daarop ging de slinger naar links en kwamen de socialisten in de regering, waarna het potverteren begon. Gevolg: een dalende economie, waardoor de liberalen weer opkwamen om de financiële puinhoop te herstellen.

  Maar heden ten dage loopt alles door elkaar, aangezien alle partijen losgezongen zijn van hun eigen principes en elkaars moeders verkopen voor een plek in de regering. Liberalen en socialisten delen met elkaar het huwelijksbed en daaromheen dartelen de kleinere partijen en smeken of ze ook in bed mogen. Het is nu allemaal één partij, met verschillende afdelingen. Afdeling VVD, Afdeling PvdA, afeling CDA, enzovoort.

  Liked by 1 persoon

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: