Nieuw

Inshallah

Een naar mijn idee onderbelicht gegeven binnen de islam is het fatalisme. Dit is het best herkenbaar in het veelgebruikte inshallah dat ze vaak uitspreken, de vertaling daarvan is ‘zo allah het wil’ of ‘bij god’s wil’. Enkele jaren geleden zag ik in een programma dat moslims niet zo’n hoge pet op hebben van medici of ziekenhuizen. Ja ze gingen er wel heen maar de zin ervan was maar heel beperkt want men was toch als het ware gepredestineerd en daar kon die dokter ook weinig aan veranderen, het was hooguit wel handig als hij de pijn enigszins kon stillen. Mocht er door toedoen van de arts toch een geheel of gedeeltelijk herstel plaatsvinden dan ging hun dankbaarheid niet zozeer uit naar de arts maar naar Allah die besloten had dat ze nog maar een tijdje hier op aarde moesten blijven.

En zoals we onderhand wel gewend zijn van de islam is dat er ook een verplichting aan vast zit want in de islam is niks vrijblijvend.

Volgens tafsir mogen mensen niet zeggen dat ze iets de volgende dag gaan doen zonder de toevoeging Insha’Allah. Het veelvuldig gebruik van zo’n toevoeging maakt natuurlijk ook lui of zo u wilt fatalistisch. Wat zul je je druk maken om bij langdurige droogte je akkers te bewateren, als god het wil komt het wel goed en als het per ongeluk niet goed komt nou dan is dat god’s wil, jammer joh. In het christendom komt een vergelijkbare kreet voor te weten ‘deo volente’ maar het gebruik daarvan is toch wat anders en beperkt en wordt eerder achteraf dan vooraf gebruikt. Is iemand overleden dat was dat god’s wil maar bij leven en welzijn is er wel een eigen verantwoordelijkheid, je kunt niet alles van je afschuiven door te zeggen dat het god’s wil was. Juist door het veelvuldig gebruik van inshallah worden mensen lui, waarom zou je iets doen als het toch al van tevoren bepaalt is dat het op een bepaalde manier gaat uitpakken? Nee dan zou ik me ook niet zo druk maken!

Misschien is dat ook wel de verklaring dat islamitische landen zelden succesvol zijn, Pakistan doet het uitermate slecht terwijl India het juist heel goed doet, de Arabische landen zouden zich zonder de olie van de ene naar de andere hongersnood bewegen.

In de stripverhalen van Asterix en Obelix komt vaak de verzuchting voor “Rare jongens die Romeinen”. Eigenlijk gaat dat beter op voor moslims dus misschien moeten wij maar eens vaker zeggen; “Rare jongens die moslims” en aangezien wij niet zo fatalistisch zijn moeten we daar maar eens de consequentie uittrekken dat we maar beter zo min mogelijk met die malloten moeten omgaan.

Doe mee met 8.088 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (468 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

6 Comments on Inshallah

 1. Mag ik weer eens even wat zeiken over geschiedenis?
  De christenen in Europa hadden een vergelijkbare instelling. “Als God het wil” en dus hoefden ze zich verder niet zo heel erg druk te maken. De pest was de straf van god. Flagellanten op de straat sloegen zichzelf met zwepen om boete te doen. Mensen opereren was verboden door de kerk. We leefden in een theocratie.

  Het christendom bediende zich van heel veel magie. Meestal overgenomen van de eerst hier levende heidenen om voor hen de overgang naar het christendom makkelijker te maken. Voorbeelden van die magie: klokgelui, kaarsen en wierook branden, zegeningen, vervloekingen, de doop, de communie en nog een ellenlange lijkt meer.

  De protestanten, die in de vroege 16de eeuw opkwamen, flikkerden die hele handel overboord. (Althans: zoveel mogelijk. In de praktijk heeft bijna iedereen een vorm van magie nodig.) De protestanten konden bij tegenslag niet meer even een hostie halen of wat wijwater, of een processie lopen: zij moesten zelf gaan denken waar het misschien aan lag en zelf een oplossing bedenken. In dezelfde tijd, de renaissance, raakte god uit het middelpunt van de belangstelling en kwam de mens daar in te staan. Ook dat verminderde het fatalisme.

  De Verlichting in de 18de eeuw legde de nadruk (nogal eenzijdig) op het nadenken dus toen werd er nog meer bijgeloof afgeschaft en nog meer nagedacht over hoe de mens zijn eigen zaken in zijn eigen hand kan nemen.

  Het fatalisme was in Europa rond 1800 teruggebracht tot aanvaardbare proporties. De mohammedanen hebben dergelijk ontwikkelingen niet meegemaakt. Hun inshallah is een blijk van achterlijkheid.

  Like

 2. lijkt = lijst

  Like

 3. Uilenspiegel is zeker nooit in een ziekenhuis geweest waar een moslims was opgenomen. Want dan zou hij gezien hebben dat deze lui zich zeer dominant en dwingend gedraagt. Meneer wil sowieso geen mannelijke arts of verpleger voor mevrouw. En de hele familie om het bed, om de haverklap de verpleging roepend en veel lawaai als het niet snel genoeg gaat.

  Moslims worden vaak op dure eenpersoonskamers gelegd, om de andere patienten wat te beschermen. Dat lukt maar matig, want hun geschreeuw en gekrijs is over de hele gang te horen.

  Like

 4. Ik had natuurlijk meteen in het begin duidelijk moeten maken dat ik het over de middeleeuwen had. Stom …

  Like

 5. Tijl Uylenspiegel // november 13, 2016 om 18:22 //

  Krelis het tegenovergestelde is waar, ik heb meerdere keren tijdens een van mijn opnames meegemaakt dat er allochtonen in mijn omgeving lagen en inderdaad ze zijn veeleisend en dominant maar dat veranderd niks aan het feit dat ze denken dat ze gepredestineerd zijn dat het plan wat voor ze klaarligt al beslist is, ze willen het gewoon zo comfortabel mogelijk hebben en denken dat iedereen die daar werkt als het ware hun werknemers zijn.

  Like

 6. Republikein // november 14, 2016 om 03:32 //

  Krelis en Tijl zeggen het zelfde.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: