Nieuw

En morgen gezond weer op

Ja ik weet, vandaag zijn de Amerikaanse verkiezingen en velen proberen dat op de voet te volgen. En toch wil ik het daar niet met u over hebben, onder het mooie artikel van Fubar “Donald Trump is de laatste kans voor het vrije Westen” heb ik al uitgelegd waarom ik voor een low-profile op dat onderwerp heb gekozen, ik weet er gewoon te weinig van.

worldwide-63625_640

In plaats daarvan wil ik zoals u inmiddels van mij gewend bent wat dichter bij huis blijven en dus nu een stukje over onze gezondheidszorg en de afbraak daarvan. De media heeft de afgelopen dagen gemeld dat de afdelingen Spoedeisende Hulp de noodklok luiden omdat zij het werk niet meer aankunnen en omdat ze zich steeds vaker gedwongen zien mensen in het ziekenhuis te laten opnemen terwijl ze daar niet “ziek genoeg” voor zijn. Dat die media daar melding van maken is goed, uiteindelijk zijn ze daarvoor, bevreemdend is alleen wel dat niemand de link legt tussen het afbraakbeleid en dat het luiden van de noodklok met name daardoor wordt veroorzaakt.

Want hoe haal je het in je hersens om terwijl de babyboom generatie nu druk bezig is bejaard te worden verzorgings- en bejaardentehuizen te sluiten, een kind kan bedenken dat dit nou niet bepaald een voor de hand liggend tijdstip is om daar te gaan “bezuinigen”. Er komen tijdelijk meer ouderen en dan ga je voorzieningen voor ouderen sluiten, ik wacht nog steeds tot iemand me dat kan uitleggen. Tel daarbij dat er steeds meer alleen wonenden zijn, niet alleen onder dertigers en veertigers maar ook of misschien wel juist onder ouderen. “Ja” gillen de politici die denken dat ze ertoe doen, “mensen moeten langer thuis blijven wonen”. Dat heb ik van het begin af aan een rare kreet gevonden, het loopt nou niet bepaald storm met mensen die vrijwillig in zo’n tehuis willen zitten, het is niet voor niks dat ik het vaak verrottingshuizen noem. In dit stadium van mijn leven zou ik een zachte dood prefereren boven een leven in zo’n instelling. Je bent als het ware veroordeeld zonder ooit iets te hebben misdaan.

woman-593456_1280

De Nederlandse maatschappij is de laatste decennia sterk veranderd, niet in het minst door de constante toestroom van nieuwkomers, die mensen die we niet langer allochtoon mogen noemen. Veel van die veranderingen hebben de ouderen geraakt, tot laat in de zestiger jaren gingen echtparen pas scheiden als ze elkaar zowat naar het leven stonden. Dat taboe op scheidingen verdween en zoals vaker wanneer een taboe verdwijnt schiet men door de andere kant op. Het lijkt wel alsof tegenwoordig een flinke echtelijke ruzie al genoeg is om afscheid van elkaar te nemen. Resultaat is wel dat er steeds meer alleenstaande ouderen zijn. En terwijl politici om beurten roepen dat de AOW straks niet meer betaalbaar is zwijgt men erover dat alleenstaanden meer kosten aan AOW dan echtparen. Ga maar na; een alleenstaande oudere ‘krijgt’ aan bruto AOW € 1144,74 per maand, een gehuwde daarentegen € 788,81, dat scheelt dus maar liefst € 355,93 bruto per maand! Het is niet voor niks dat bij de minste aanwijzing dat iemand niet alleen woont er een ambtenaar wordt langs gestuurd om de tandenborstels op de wastafel te tellen. Zo’n grapje kost de overheid ruim € 700,= per maand en het spreekwoord zegt niet voor niks “Het is slecht stelen van een dief”! Maar los van het financiële aspect krijgen we ook te maken met het praktische effect dat alleen wonen met zich meebrengt, je kunt natuurlijk wel roepen dat mensen langer zelfstandig moeten blijven maar dat is in je eentje toch een stuk problematischer dan met zijn tweeën. De vraag om thuiszorg wordt dan groter en het punt dat het niet langer verantwoord is zelfstandig te blijven komt steeds eerder. En terwijl dit allemaal speelt worden verpleegkundigen weg bezuinigd en tehuizen gesloten. Hoe krankjorum wil je het hebben?

Steeds vaker komen berichten naar buiten dat managers in de zorg zichzelf exorbitant belonen terwijl verpleegkundigen al decennia lang karig betaald worden, de maatschappelijke verontwaardiging daarover is (terecht) groot maar kennelijk wil het maar niet lukken om het aan banden te leggen terwijl juist op dat vlak een doortastende overheid het verschil kan maken.

En weet u als je deze hele problematiek die ons allemaal vroeg of laat persoonlijk gaat raken aan je voorbij laat gaan hoe kwader ik wordt dat er tegelijkertijd vorig jaar 90.000 migranten zijn toegelaten, migranten die niet alleen op de korte maar ook op de lange termijn letterlijk klauwen met geld gaan kosten, terwijl we onze ouderen nog net niet laten creperen halen we mensen binnen die nog nooit een bijdrage hebben geleverd en waarvan het uitermate twijfelachtig is of ze dat ooit zullen gaan doen en houd men het een beetje onder de radar wat het ons kost en gaat kosten.

Een kwestie van prioriteiten stellen noemden ze dat vroeger en helaas bungelen onze senioren helemaal onderaan dat lijstje.

Vochtige doekjes in plaats van douchen, een moestuin in plaats van pensioen, een luier in plaats van een wc. maar wel meer AZC’s bouwen dan strikt noodzakelijk. Geen wonder dat geen enkele politicus zich eraan waagt het uit te leggen, het is namelijk niet uit te leggen, het is gewoon te gek voor woorden.

Doe mee met 8.350 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (501 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

16 Comments on En morgen gezond weer op

 1. Het is prima uit te leggen. De moordenaars en misdadigers die zich de macht toegeëigend hebben voeren een bijna openlijke oorlog tegen ons.

  Time to fight back !

  Liked by 1 persoon

 2. Hey, iemand was me voor met die witregels onder het artikel weghalen. Wie ?

  Like

 3. Tijl Uylenspiegel // november 8, 2016 om 14:49 //

  Geen idee waar je het over hebt maar ik heb niks veranderd hoor, ik ben onschuldig 🙂

  Like

 4. Ik heb het ook niet gedaan.

  Like

 5. Nou kom op, edjan, Republikein, Breinbrouwsel, hslot4 en wie ik nog vergeten ben.
  Wie heeft die witregels weg gehaald. Nou is het niet leuk meer.

  Like

 6. Meestal ben ik het maar deze keer niet. Misschien is het onze huisspook Frik?

  Liked by 1 persoon

 7. Rommel! Ben je weer terug van je grot-onderzoek? Ik dacht: zeg er maar niets van wan dan drinkt hij niet zoveel. En wordt gezond oud.

  Like

 8. Welk grot onderzoek, een Zweeds grotje of grotten in Zweden.

  Liked by 1 persoon

 9. delamontagne // november 8, 2016 om 18:45 //

  Nu zou je “onnozel/goedig” kunnen denken: “dan zullen al die ouwetjes/ pensionados/ AoW-ers die vrijwillig EERDER het land verlaten wel een GOEDE bonus meekrijgen.!
  Zoiets dacht onze Franse Apotheker jaren geleden toen wij hier kwamen wonen.
  Hij had iets op gevangen over “oprot-premie” en een OVERVOL land.
  Dus onlogisch is zo,n gedacht niet.
  Een bonus meekrijgen ??????????
  Niet voor de autochtone landverlater, die wordt gekort voor de jaren hij niet in NL was.
  Dus die 2 maal Euro 788.81 = EU 1577.62 is voor ons resp Euro 599.69 Euro 569.54 =
  EU 1169.13

  We moeten bovendien elk jaar een papier terugsturen dat we nog in LEVEN zijn, ondertekend door de burgemeester hier.
  CONTROLE MOET ER ZIJN………
  (( als laatste wil ik nog vermelden dat er 2 -3 jaar geleden werd gecontroleerd op AoW-ers die in Monaco wonen.
  Wie weet zijn er daar ook bij die de boel belazeren…………………,. CONTROLE MOET ER ZIJN !

  Like

 10. Tijl Uylenspiegel // november 8, 2016 om 19:08 //

  Delamontagne er wordt gekort bij expats voor de jaren dat ze niet in Nederland woonden en werkten en dus ook geen AOW afdracht betaalden, dat is natuurlijk jaren nadien een hard gelag maar op zich een te verdedigen korting. Het oneerlijke schuilt op een andere plek, expats hebben vaak een beroep dat niet kinderachtig betaald en met bijbehorende pensioenvoorziening. Dat ligt anders bij nieuwkomers die bijvoorbeeld pas op dertig of veertigjarige leeftijd naar Nederland kwamen en vaak als ongeschoolde tegen een minimumloon zonder pensioenvoorziening gewerkt hebben. Die worden ook gekort maar omdat ze dan onder het sociaal minimum eindigen krijgen ze vervolgens een aanvulling tot bijstandsniveau. Wat betreft controle, dat zal best vervelend zijn, de andere kant is dat de overheid leergeld heeft betaald doordat Turken en Marokkanen die teruggingen naar het land van herkomst vaak vele jaren nadat ze waren overleden nog altijd een bron van inkomsten voor hun nabestaanden waren. Dat gold niet alleen de AOW maar bijvoorbeeld ook de arbeidsongeschiktheid uitkering. Dus dat daarop gecontroleerd wordt juich ik alleen maar toe. Het zal voor u waarschijnlijk voelen alsof men u als een potentiële fraudeur ziet maar zonder controle worden ze aan alle kanten belazerd. Zoals vaker moeten de goeden lijden onder de kwaden, maar neem van mij aan dat er flink wat kwaden waren en een uitkering die na de dood doorloopt telt aardig door.

  Like

 11. En als je geen jaarlijks papiertje retour stuurt dat jullie nog leven, dan houd je AOW op.

  Like

 12. Tijl, ik geloof helemaal niet dat ze daar van geleerd hebben.
  Je kan na je 45ste retour gaan naar je eigen land met een leuke uitkering, iets van 650-700 in de maand.
  En wie controleert dan dat verder?
  Dat geldt alleen niet voor NEDERLANDERS.

  Liked by 1 persoon

 13. Republikein // november 8, 2016 om 19:16 //

  Hou eens op met dat geld.

  Like

 14. delamontagne // november 8, 2016 om 20:17 //

  Het was niet bedoeld als “klaagzang” hoor. En wat betreft die bijbehorende pensioenvoorziening, daar moest je soms zelf voor zorgen. !
  Goedgeleuvig als je was………..
  die “rijkelijke-beleggingen” voor expats latere “Zwitsal =Leven” gevoel, ging in rook op.
  “” Investors Overseas Services oftewel IOS was een investeringsfonds dat in 1955 werd opgezet voor overwegend Amerikanen in het buitenland. IOS ontaardde in de grootste financiële fraude van de 20e eeuw. Toen het fonds in 1970 instortte, ruïneerde het ook een aantal Amerikaanse en Europese banken.””
  …………
  Ik schreef een-en-ander vanwege dat vorig Artikel dat de Gemeente Vlaardingen meent de spullen van autochtonen, die door wat voor redenen dan ook uit hun huis worden gezet, ONDER die z.g.n. VLUCHTELINGEN worden verdeeld.
  Ik heb dat artikel enkele keren gelezen, kon het niet geloven, maar ,t is waar blijkbaar.
  ////
  Wat die controle betreft van “in-leven-zijnde” vinden we ook niet erg. Gaat hier erg gemoedelijk aan toe en er wordt voor ondertekenen papier niets in rekening gebracht.
  Maar ik herinner me van m,n vrouw van een leerling van haar op school in NL, de moeder leefde van de bijstand in NL en de vader had een Zaak in Turkije.
  Is het niet zo dat de autochtonen MEER worden gecontroleerd……dan ? ?
  de……………. en dit tot in Monaco aan toe.
  Wat vrijwel overal ter wereld geldt: Eigen bewoners EERST, geldt blijkbaar niet voor NL……..

  Like

 15. Ok Republikein een ander onderwerp.
  @ Tijl, ja ik vind het ook triest met alles wat gebeurd in de zorg, maar volgens mij is dit een onderdeel van een groter plan al in de jaren ´70 bedacht om straks met de babyboom als die oud is zoveel mogelijk te korten en bezuinigen om aan die groep helemaal niets te hoeven investeren en onderhouden. En ik denk dat het die soort figuren als van de Zalm zijn die met het begrotingskoffertje lopen te pronken op Prinsjesdag.
  Maar nu iets anders en dit leek me leuk om aan u te vertellen.
  In augustus was ik met mijn vrouw in Hollywood, niet in Amerika maar in Spanje in Andalusië.
  Daar ligt een nagebouwd westerndorpje die dienst deed in vele grote spagettie-westerns. De grote acteurs als Charles Bronson, Clint Eastwood, Rachael Wells en vele anderen speelden in films hier opgenomen. Ik ben er geweest, er is een show met can can en veel schieten met plaatselijke acteurs, leuke gasten, en met eentje had ik leuk contakt en die vertelde, je kunt als je wilt tegen vergoeding van 8 eur. een ritje op een van de paarden maken. en dat nu leek mij wel leuk. Ik kreeg Perla een van de merries uit de show, een lieve en rustig. Al gauw was ik vertrouwd met haar en ze luisterde goed naar mijn teugels en Paco een van de cowboys uit de show die mee reed op een ander paard zag dat het goed was. Ik kon zo met haar een ander pad kiezen en weer terug op de ruige weg door het landschap komen, en zo nu en dan hinneken als ik iets in haar oor fluisterde dat ze het goed deed en ik het fijn vond, want het was voor het eerst dat ik op een paard zat. Terug in het dorp, bleef ze me aan m,n shirt knabbelen alsof ik niet weg mocht gaan, ik aaide haar en zei dat ik nog een keer terug kom, al is het een rit van 500 km ik heb het er voor over, al is het alleen maar om haar weer te zien en er op te rijden.
  Dat wou ik jou even mede delen omdat je hier van de week zei dat je veel met paarden bezig was. En morgen weer gezond op Tijl.

  Liked by 1 persoon

 16. Republikein // november 8, 2016 om 21:08 //

  Leuk verhaal, Guardia.
  Mij is het zelfde overkomen, alleen zo;n 35 jaar eerder.
  Ik zat op de grootmoeder van Perla, eggies.
  Het kan ook haar overgrootmoeder zijn geweest, k weet nie hoe dat gaat met paardjes, heb meer verstand van de roulette, is alleen een duurdere[plastisch] hobby.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: