Nieuw

150 Volt

Door: Ed Jussen

In de jaren 60 van de vorige eeuw werd een nu heel bekend psychologisch experiment uitgevoerd. Onwetende proefpersonen (1000 mensen) werd wijsgemaakt dat men wilde onderzoeken of het leerproces beter verliep als er straf volgde bij foute antwoorden. Hun werd verteld dat ze “leraar” waren en ze  moesten een onzichtbare “leerling” vragen stellen en bij een fout antwoord een steeds sterkere stroomschok toedienen. Op een gegeven moment begon de leerling te schreeuwen van pijn, en meestal wilde de “leraar” dan stoppen, maar de projectleider (een zgn. geleerde en een strenge vaderfiguur) oefende flink druk uit op de “leraar” om vooral door te gaan. De “leerling”  was een acteur die helemaal geen schokken kreeg en zijn geschreeuw was nep. Maar dat wist de “leraar” niet. 66% van de leraren ging door tot boven de kritische grens van 150 Volt, sommigen zelfs tot 350 Volt, als het geschreeuw en gesmeek al lang gestopt was en de leerling dus “dood”.

Men kwam erachter dat de meeste van deze “folteraars” en “moordenaars” in feite heel aardige, doodnormale mensen waren die vonden dat ze moesten doen wat de vaderfiguur zei en die bang waren buiten de groep te vallen. De conclusie van het experiment was, dat je in elke middelgrote Amerikaanse stad een concentratiekamp zou kunnen openen en dat je geen moeite zou hebben er “personeel” voor te vinden. Dat kwam hard aan in een maatschappij die net tot de conclusie was gekomen dat alleen Duitsers tot dergelijke monsterlijke daden in staat waren.

Dit experiment is niet lang geleden nog eens in het klein herhaald (met 10 mensen) en ik heb er een documentaire van gezien. Het verschil was, dat men nu bij de kritische grens van 150 Volt stopte en dan al opening van zaken gaf. Men ging dus niet meer door tot de “leerling” om genade schreeuwde of stopte met schreeuwen omdat hij “dood” was. Zodat de proefpersonen niet de rest van hun leven hoefden rond te lopen met het zelfverwijt dat zij potentiële moordenaars zijn. Ik had wél het idee dat er nu procentueel méér mensen gehoorzamen aan de aansporing om toch vooral dóór te gaan. De groep weigeraars leek gehalveerd van 1 op 3 in de 60er jaren tot 1 op 6 nu. Dat kan er aan liggen dat de groep in het nieuwe experiment veel kleiner was dan in het oorspronkelijke. Statistische spreiding, heet zoiets.

Maar stel nu eens dat het écht zo is dat mensen tegenwoordig meer angst voelen af te wijken en uit de groep te vallen en daardoor eerder geneigd zijn te gehoorzamen zelfs als ze daarvoor moeten doden?

We zien een steeds machtigere overheid. Mensen hebben in het groot steeds minder te vertellen. Democratie en rechtstaat beginnen behoorlijk te slijten (om het netjes te zeggen) Volgens mij zijn politici mensen met een enorm aangeboren tekort aan zelfvertrouwen en willen ze dat compenseren door macht over anderen uit te oefenen. Anders kan ik het niet verklaren. En macht uitoefenen doen ze. Steeds meer. De superstaten waarover ze heersen groeien gestaag. Leiderschap door onderdrukking.

Na een uitvoerige propaganda- en leugencampagne mag u even stemmen op de mensen die de macht al hebben en daarna gaan ze gewoon precies doen waar ze zin in hebben. Geeft u middels een afgedwongen referendum blijk van uw ongenoegen, dan verdwijnt dit referendum linea recta in de prullenmand. Geeft u op andere manieren blijk van uw ongenoegen, dan wordt u vergeleken met de grootste criminelen van de geschiedenis. De overheid schreeuwt en dreigt en liegt.

Op lager niveau zien we hetzelfde. Vroeger kon je met een klacht naar de rechter, ook als je geen geld had. Dat werd te duur en is afgeschaft. Maar geen nood: tegenwoordig hebben we overal klachtencommissies voor. Als de slager je bedorven vlees heeft aangesmeerd, mag je een klacht indienen bij … de keurslager (woordgrapje) en die zal na diep en lang beraad constateren dat … de slager zorgvuldig gehandeld heeft en dat hem niets te verwijten valt.

Het Nederlandse medische tuchtcollege geeft (zo ongeveer) eens per jaar een arts een berisping en de overige klachten worden afgewezen. Wel circuleren er inmiddels berichten dat medici de klagers op een zwarte lijst zetten en dat ook hun collega’s dan weigeren ze te behandelen. Het is goed denkbaar dat de medici dit niet alleen zo doen, maar dit bericht ook zelf opzettelijk hebben laten uitlekken om mensen te ontmoedigen om te gaan klagen. Het heeft toch geen zin en zal zelfs tegen u gebruikt worden. De apothekers en artsen zetten uw geklaag hoogstwaarschijnlijk op het elektronische patiëntendossier zodat heel de medische wereld en ook de overheid kunnen meelezen. U hebt niet getekend voor dit elektronisch dossier? Ach, ook zonder uw toestemming is het gewoon ingevoerd. Dat is mij al verschillende keren gebleken. Alleen krijgt u nu voor straf, omdat u niet getekend hebt, nog geen doosje aspirines mee, als het niet bij uw eigen apotheker is. Ik zou zeggen: probeer het uit!

En zo wordt de burger, beter gezegd: de onderdaan, nog beter gezegd: de lijfeigene, die inmiddels bijna in een open gevangenis leeft, geïntimideerd. En lang niet iedereen komt in opstand. Slechts een enkeling. De rest kruipt bang in een hoekje, bang om de bevelen van de vaderfiguur niet op te volgen en bang om buiten de groep te vallen. Dat zijn al die o zo gelukkige, gezellige, gedweeë mensen. Juist: precies die groep die in staat is om over die 150 Volt heen te gaan.

Het is goed mogelijk dat deze groep sinds de jaren 1960 gegroeid is. Dat zou een veeg teken zijn. Een steeds machtigere overheid, een steeds meer geïntimideerde bevolking. Het zou betekenen dat de groei van de overheids-almacht helemaal niet steeds meer verzet oproept, maar juist steeds meer gedweeë volgelingen en steeds meer potentiële kampbeulen.

Ed Jussen

Doe mee met 8.345 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (4697 Articles)
Ook ik was ooit een man gevangen in een vrouwenlichaam... en toen werd ik geboren.

9 Comments on 150 Volt

 1. 150 volt ? nou sorry dan neem ik mn Eigen lastrafo wel even mee en ampen we de boel wat op anders duurt het zo lang lol.
  Ik ken de test hahahahha ja .
  Ben niet zo bang om buiten de groep te allen sterker nog ben er trots op beter dat dan een blatend schaap die zich halal laat slachten.

  Like

 2. Als ik de namen onthouden had, dan had je ik je youtube links kunnen geven.
  Ik weet ze even niet meer. Het was een test, en mensen werken mee.

  Like

 3. Like

 4. In het oorspronkelijke experiment van Milgram, 1963 gaat haast iedereen tot 300 Volt en 65% gaat tot 450 Volt.
  61 – 65% van de proefpersonen dient een fatale schok toe.

  Dit experiment werd als immoreel veroordeeld. Je zult maar een van de proefpersonen zijn die met zichzelf verder moet leven in de wetenschap tot moord in staat te zijn. Maar dit experiment kwam natuurlijk ook heel slecht gelegen. Wij mensen vinden onszelf allemaal zo leuk en aardig en dat blijkt dan niet waar te zijn.

  Bij nieuwe experimenten werd daarom een grens van 150 Volt gesteld. Dat is niet dodelijk dus de proefpersonen krijgen geen schuldgevoelens. Ook was bij het experiment van Milgram gebleken dat mensen die tot 150 Volt gingen, bijna altijd ook tot 450 Volt doorgingen.
  Mannen en vrouwen: weinig verschil.

  2010 werd het experiment herhaald voor de Franse TV. 82% ging door tot 150 V.
  Onlangs is het experiment herhaald door Eli Roh , voor Discovery Channel, programma Curiosity met (volgens mij) als resultaat: 83% ging tot 150 V.

  Het lijkt dus of de zaak erger wordt. Als dat zo is, zou het alarmerend moeten zijn.

  Of dat samen hangt met een steeds machtiger wordende overheid, is speculatie. Het zou ook veroorzaakt kunnen worden door iets anders. Meer mensen per zelfde oppervlak bijvoorbeeld.

  Like

 5. Zal het simpel houden ben je niet in staat om te moorden ben je altijd het slachtoffer simple as that.

  Like

 6. Republikein // november 9, 2016 om 00:09 //

  Gehersenspoeld, dus tussen de oren, voorbeelden zijn legio.
  Mijn pavlov zit in de koelkast.
  Zusje van Stockholmsyndroom.

  Staat hier vermeld.
  http://www.moorsmagazine.com/onzinbak/wetten/

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: