Nieuw

Hoe ziet de volgende crisis eruit?

Dat vraag ik mij weleens af, zo nu en dan lees en zie je dingen waarbij je je afvraagt of dat misschien de aanloop is naar de volgende crisis. Nee dat wordt denk ik geen financiële crisis zoals we die tot op heden hebben meegemaakt. De volgende crisis wordt veroorzaakt door het globalisme. Arbeidsintensieve industrie wordt geëxporteerd naar lage-lonen landen en dat gaat veel verder dan je denkt, garnalen die gevangen worden in de Noordzee worden eerst naar Marokko getransporteerd, worden daar door vrouwen gepeld en komen daarna terug naar Nederland om hier in de supermarkten verkocht te worden en kennelijk is dat goedkoper dan ze hier te laten pellen. Tegelijkertijd wordt onze arbeidsmarkt aangevuld met vele duizenden ontheemden op de vlucht voor oorlog of armoede. Opleiding? Geen. Kans op een betaalde baan? Nihil. Er is niet eens werk voor de autochtoon die laag opgeleid is. En het tweede gevaar dient zich aan in de vorm van robotisering die zo lijkt het in een stroomversnelling is gekomen. Nee ik weet wel, vooruitgang is niet te stoppen maar het wordt wellicht toch eens tijd om te bedenken waar we naartoe gaan. Dat mooie merkshirt dat u zo leuk vond heeft u gekocht ondanks dat u het wel prijzig vond maar u had geen idee dat hetzelfde shirt in een of ander derde wereldland in elkaar is gezet door de een of andere arme sloeber die daar nauwelijks genoeg mee verdient om ’s avonds van te eten. En dat is dan arbeid die geëxporteerd wordt, andere arbeid verdwijnt straks door; http://www.ad.nl/economie/opgepast-dames-de-robots-komen~a8117fa8/

Voorbeelden zijn er zat voor degenen die het willen zien, de metro treinen in Rotterdam hebben enige tijd zonder bestuurder gereden, dat is gestopt toen bleek dat steeds meer mensen niet meer in wilden/durfden stappen, nu zit er wel een bestuurder in maar als je goed oplet dan zie je dat die kruiswoordpuzzels zit op te lossen. Hij is in feite overbodig en zit daar een beetje de schijn op te houden. U mag raden hoelang deze banen er nog blijven maar ik kan wel een tipje van de sluier optillen, de ramen van de cabine krijgen langzaam maar zeker steeds donkerder ramen…

robot-507811_1280

Vele jaren geleden heb ik eens een excursie gehad naar de DAF fabriek (ja zolang is dat geleden, DAF bestond nog) en viel van de ene in de andere verbazing, er stond bijvoorbeeld een splinternieuw station van enkele miljoenen (guldens) waarbij aan de ene kant een blok metaal naar binnen ging en vervolgens kwamen er van alle kanten boormachines, frezen en god mag weten hoe al die andere gereedschappen heten om tegelijkertijd of om de beurt hun werk te doen en aan de andere kant kwam er een nagenoeg klaar motorblok naar buiten gerold. Zo’n gigantische robot (zo groot dat hij nauwelijks in een stationshal past) doet het werk van honderden mensen en gaat 24 uur per dag door, die heeft geen koffie of lunchpauze, die meld zich niet ziek omdat hij ongesteld is, die hoeft niet af en toe naar buiten om een sigaret te roken, die hoeft niet naar het toilet, die heeft nooit een kater, die gaat maar door, dag na dag,  nacht na nacht. Ja die investering verdient zich wel terug daar hoeven we echt niet over in de war te zitten. En dat was dus op een grote schaal maar hetzelfde gebeurt op kleine schaal, overal waar mensenhanden nodig waren worden die vervangen door robothanden die hetzelfde of beter kunnen.

hand-1571844_1280

Of als dat (nog) niet kan dan worden fabrieken hier afgebroken en in de DerdeWereld opnieuw gebouwd.

Natuurlijk we kijken er vaak met bewondering naar maar hele oorlogen worden al gevoerd zonder dat er een soldaat naartoe is gestuurd, de drones die het Midden-Oosten bombarderen worden met een beetje geluk gestuurd door een soldaat die in Nevada achter een computerscherm zit. Nu vinden we het nog prachtig maar zullen we dat ook vinden als dat soort technologieën ingezet gaan worden bij laten we zeggen “onwelgevallige demonstraties”?

En veel van die ontwikkelingen zijn we zelf medeverantwoordelijk voor, hoe vaak koopt en besteld u al spullen via internet waar u vroeger voor naar de stad ging? Is het dan gek dat het ene na het andere winkelcentrum leeg staat?

Donald Trump wil Amerikaanse bedrijven die een gedeelte van hun spullen in Mexico laten maken en die alleen nog in de USA geassembleerd worden straffen met importheffingen, gaat dat helpen of is dat symptoombestrijding? Werkt dat op den lange duur nog wel?

Ik weet het niet maar hoe langer je erover nadenkt hoe zwarter het scenario lijkt te worden.

Doe mee met 8.097 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (471 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

31 Comments on Hoe ziet de volgende crisis eruit?

 1. Als je nu al een groot bedrijf of instantie belt, dan heb je een grote kans dat er iemand in India of Pakistan de telefoon opneemt en jou in goed Nederlands te woord staat en alles voor je opzoekt op ze computer waar het over gaat.
  Dat soort werk is ook al uitbesteed.

  Vakkrachten blijven altijd nodig, zo als schilders, loodgieters, elektriciens en meer van dat soort beroepen.
  Maar investeren in een kantoor baan is al zo goed als zinloos door automatisering.

  Like

 2. Tijl Uylenspiegel // november 6, 2016 om 15:50 //

  Helemaal waar, vakkrachten blijven nodig maar er zijn ook op dat vlak bedenkelijke ontwikkelingen, vaak zijn ze werkzaam via een uitzendbureau of als ZZP’er en voor steeds meer beroepen worden mensen om het zo maar eens te zeggen ingevlogen vanuit Polen of andere landen omdat die goedkoper zijn. Transportbedrijven die een brievenbusfirma in een Oostblokland openen en vervolgens Oostblokkers tegen absurd lage lonen en met werkschema’s te laten werken die hier allang verboden zijn. Leuk is dat als je straks door een oververmoeide Pool of Bulgaar van de weg gereden wordt omdat de man zijn ogen niet meer open kan houden of omdat hij onder het rijden een fles wodka in zijn mik heeft gegooid.

  Like

 3. Esperanza // november 6, 2016 om 15:50 //

  Onze oude dag?

  Like

 4. Like

 5. Tijl Uylenspiegel // november 6, 2016 om 16:16 //

  Doet me denken aan het klaverjasprogramma dat ik regelmatig op mijn pc zit te spelen, hij doet het perfect, je kunt seinen naar je maat en hij luistert daar ook naar maar al met al blijft het toch een slap aftreksel vergeleken met klaverjassen met een paar bekenden in de kroeg.

  Like

 6. Grappig dat je DAF noemt, het schoot me te binnen voor ik bij je voorbeeld aangekomen was. Jaren geleden werden daar mensen ontslagen en robots aangenomen. Vakbond op achterste benen, maar anders was het bedrijf failliet gegaan. Er bleven nog maar werk voor 1000 mensen over. Inmiddels is DAF weer een gezond bedrijf en werken er weer 4000 mensen.

  En met robotisering is niks mis. Het is prachtig. We hebben dan ook helemaal geen ‘arbeidsmigranten’ nodig. We worden ouder en dan is een beetje fysieke ondersteuning niet weg lijkt me. Liever een robot die mijn luier verwisselt dan een mohammedaan.

  Like

 7. Er gaan geruchten dat met behulp van dat soort ‘megastations’ of megamonstermachines grote delen van de planeet Aarde is bewerkt om het te beroven van allerhande mineralen en delfstoffen waarvan men op grote en kapitalistische schaal de waarde inzag en/of wil(de) benutten ter misbruik. Zo gaat in het kielzog van deze geruchten het verhaal dat de Aarde er voorheen anders uit zou hebben gezien en vol stond met vegetatie en boomsoorten die in grootte voor ons onvoorstelbaar zouden zijn. Er zijn wat foto’s in omloop hiervan. De structuren van bepaalde van die verdwenen vegetatie zouden nog te vinden zijn op Aarde, maar niet als dusdanig benoemd. De oorzaak van de grootte destijds in vergelijking met de hedendaagse aardse vegetatie zou zijn gelegen in een natuurkundige en te maken met atmosfeer en alles wat daarbij komt kijken. Ik zal door sommigen onzer lezers vanzelfsprekend voor gek verklaard worden, wanneer ik stel dat ik die ‘verhalen’ wel aannemelijk vind.

  Like

 8. Ik mag hopen dat tegen de tijd dat mijn luier verwisselt moet worden ik deze wereld reeds heb verlaten. Ik mag nog effe mee, van mezelf.

  Like

 9. Tijl Uylenspiegel // november 6, 2016 om 17:11 //

  Ja DAF is weer een gezond bedrijf alleen is het wel in handen van een Amerikaanse truckbouwer. Als er tijdens de wereldwijde crisis in de truckbouw enkele jaren ondersteuning zou zijn geweest van de overheid dan hadden ze het zelf overleefd. Hetzelfde maar dan wat anders gold voor de scheepsbouw, ooit de trots van Nederland met heel veel expertise en vakmanschap in eigen land. In Azië kon men het goedkoper en zie; alle expertise is in rook opgegaan of weggekocht. Ik zeg niet dat robotisering niet prachtig is, het kan ook niet gestopt worden, het is een trein die voortdendert maar zo nu en dan moet je ook stilstaan bij de neveneffecten en die zijn op de lange en middellange termijn niet kinderachtig. Met Brigitte Kaandorp vraag ik me dan soms af; “Is hierover nagedacht, is er ook een plan”?
  Het is natuurlijk prachtig als mensen geen smerig/eentonig/zwaar werk meer hoeven te doen maar wat gaan ze dan doen, hoe moeten ze straks in hun levensonderhoud voorzien?
  Drones mooi? Ja natuurlijk schitterend, jij en Neree weten dat als geen ander, maar wat nou als die straks tegen ons gebruikt gaan worden? Zwartgallig? Ja vast wel maar wat nu als je er straks een stel ziet vliegen boven de volgende Pegida demonstratie? En wat als die in de toekomst dan niet alleen maar om te filmen worden gebruikt?
  Toekomstmuziek? Nee hoor ze zouden het morgen al kunnen, ze moeten alleen nog even bedenken hoe ze het aan de massa uit gaan leggen dat er mensen van hun bed gelicht zijn aan de hand van filmbeelden of hoe ze traangas (of ander gas) op relschoppers hebben gespoten. De mogelijkheden zijn oneindig de vraag is wanneer ze het durven inzetten.

  Like

 10. Tijl Uylenspiegel // november 6, 2016 om 17:17 //

  Marktbescherming of protectionisme schijnt volgens economen levensgevaarlijk te zijn maar kan een van die bobo’s mij dan misschien uitleggen waarom er in het Duitse openbaar vervoer uitsluitend in Duitsland geproduceerde bussen rondrijden en in Frankrijk alleen Franse? Alleen in Nederland reden er naast Daf’s ook Volvo’s en Mercedessen en Renault’s rond! En vervolgens ging DAF naar de kloten, ja gek is dat!

  Like

 11. Esperanza // november 6, 2016 om 17:34 //

  Over moderne techniek gesproken, Tijl, vandaag was start van de Vendée Globe. Kan je interesseren als bootjesman. Met als deelnemer een 65jarige Nederlandse oliebaas, een man die weinig op heeft met moderne elektronica. Honderd dagen in je eentje op zee in vaak erbarmelijke omstandigheden op de oceaan. Je moet d’r maar zin an hebben.

  https://fd.nl/fd-persoonlijk/1174358/pieter-heerema-ik-ben-geen-boodschappenman-ik-ben-een-zeiler

  Like

 12. Esperanza // november 6, 2016 om 17:46 //

  Intereesant, dat oorlogsverleden van Pieter Heerma senior. Kan Pieter junior verder weinig aan doen.

  ‘ … Dit schip werd ter herinnering aan Heerema de Pieter Schelte genoemd. …Een maand later werd bekend dat Allseas na kritiek besloten heeft de naam te veranderen;[10] de nieuwe naam werd Pioneering Spirit waarmee de initialen P.S. van Heerema behouden bleven.[11]”

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Pieter_Schelte_Heerema

  Like

 13. Tijl Uylenspiegel // november 6, 2016 om 17:55 //

  Nou ik sla mijn beurt over Esperanza ik vind het Haringvliet en het Hollandsch Diep al imponerend genoeg. De laatste keer dat ik gevaren heb stond er volgens de weermannen windkracht vier, ik zou weleens willen weten hoe ze dat meten want waar ik was daar waaide het meer dan stevig met als gevolg stevige golfslag en als er dan zo’n binnenvaartschipper langskomt dan krijg je toch flink zeebenen op mijn bootje!

  Like

 14. Esperanza // november 6, 2016 om 17:58 //

  Ook leuke familieband tussen gebroeders Heerema.
  https://www.nrc.nl/nieuws/1991/06/25/pieter-heerema-rekent-met-zijn-vier-broers-af-6971765-a1209608

  Crisis in de familie!

  Like

 15. Esperanza // november 6, 2016 om 18:00 //

  ‘falimie’, klinkt als een ziekte 😉

  Like

 16. Als er een aanval ingezet worden op dat wat onze elektronica laat draaien, zijn we zóooooooo de LUL. Hoeft ook geen aanval te zijn perse, uitval van het elektronisch navigatiesysteem of het elektronische laadsysteem kan zeer vervelende gevolgen hebben. Ooit eens het verhaal gehoord over een mechanicus aan boord van schepen met olie- en gasgerelateerde stoffen in de ruimen; hij kon alles, was goed in zijn beroep. Totdat de zaken gedigitaliseerd werden en daar hield het op. Zijn begrip en aansluitend zijn beroep. Dat heeft de man grote pijn bezorgd. Ander verhaal: persoon die in de ochtend naar de bank gaat om een bepaald, aangevraagd, bedrag in andere valuta op te halen alvorens naar Schiphol af te reizen om aldaar een vliegtuig naar Verweggistan te nemen (arbeidsgerelateerd). Electronica was uitgevallen, men kon niets voor de klanten betekenen. Verderop hingen rolluiken op half en deuren naar winkels was hetzelfde verhaal. Kom later maar terug ….. wanneer het is opgelost ….. door ehrm …. tja. Lol, al die mooie uitvindingen waaraan ‘we’ nu verslaafd zijn zodanig dat de meesten geen idee hebben wat te ondernemen wanneer het serieus chaos wordt. Oh, en auto’s ….. het verslaafd zijn aan de benzinepompen ……. en het forensisch systeem ……. ook zo’n ding ……….. :’-(
  Lang leve ‘de vooruitgang’ : NOT.

  Like

 17. Esperanza // november 6, 2016 om 17:46

  “Intereesant, dat oorlogsverleden van Pieter Heerma senior” Tja interessant, maar het blijft in mijn beleving een nazi hoe men het wendt of keert. De Heerema’s belichamen het corporatisme, de vlees geworden vriendenkliek die het globalisme hoog in het vaandel hebben staan, die maar één doel voor ogen hebben, niets anders dan de god Mamon aanbidden, geen splinter humaniteit, geen karakter, een slavenhoudersmentaliteit, groot handelaars in menselijk leed als laatste, maar daarom niet minder belangrijk arrogante hufters zijn die uiteindelijk hun beoogde depopulatie programma werkelijkheid zien worden en de aarde zullen erven over miljarden doden.

  Liked by 1 persoon

 18. Esperanza // november 6, 2016 om 18:10 //

  ‘Liever een robot die mijn luier verwisselt dan een mohammedaan.’

  Kol, Fub, die houden we erin, liever een robot aan mijn bed.

  Like

 19. Esperanza // november 6, 2016 om 18:13 //

  Ja, Adriaan, zeker een keiharde jongen,die Pieter Heerema jr, ook voor zichzelf.

  Liked by 1 persoon

 20. Esperanza // november 6, 2016 om 18:15 //

  Kol = Lol,

  Like

 21. De waarheid spreken in tijden van universeel bedrog is een revolutionaire daad.

  -George Orwell

  Liked by 1 persoon

 22. ‘Cool’ .. oh @Edjan, ik lees zonet dat ook windmolens (en daar wil men er meer van) ervoor zorgen dat omwonenden gezondheidsklachten (kunnen) krijgen en last van slapeloosheid. Van elektriciteitsmasten wist ik dit al. De een schijnt er gevoeliger voor of bewuster van te zijn. Ik dacht daarbij aan jou en een gerelateerde uitspraak.

  Like

 23. @ Greengo
  De Ubunti in Afrika, grote delen van Afrika reeds 20.000 jaar geleden gekoloniseerd, gigantische cirkels onderling met tunnels verbonden, niet zolang geleden ontdekt door NASA-satelietfoto,s. Doel, goud-delving, schachten die zo nauwkeurig geboord waren dat wetenschappers in de mijnbouw dit bijna voor onmogelijk houden. Gek? Ik verklaar jou niet voor gek dat je hier mee komt in dit bericht. Ik heb het al een poosje geleden door weer een ander hierop gewezen, gelezen.

  Like

 24. Ook deze video.

  Like

 25. 2e video is dubbel, moet deze zijn.

  Like

 26. Hier gaat iets goed fout, snap het niet, moet het even uitpuzzelen. Sorry voor het ongemak.
  SVP webmaster haal die andere weg en de 1e laten staan?

  Like

 27. Op hoop van zegen nu dan wel de goede?

  Like

 28. Gatverdamme!!!!!

  Like

 29. @Guardiacivil, haha mooi, ik zit op Open Draad n.a.v. een bericht van ‘Iemand’ wat film bij te dragen en we zitten naar hetzelfde te kijken, geweldig. Error van je plaatsen, maar niet heel erg verder, zit ‘m in de link te breken op het juiste punt anders kan het gebeuren dat je een hele videotheek meestuurt. Is mij ook al een aantal malen overkomen. V.w.b. het derde filmpje op Open Draad is deze absoluut de moeite van het bekijken waard al zou de cover anders doen vermoeden. Veel materiaal uit oorlogstijd met o.a. beelden van de dictatoriale macht en vanuit wetenschappelijk onderzoek door Rusland. Een ‘ziener’, m.i.

  Like

 30. Danny Vaandrig // november 7, 2016 om 20:34 //

  “die meld zich niet ziek omdat hij ongesteld is”

  Dat is ook een beetje moeilijk nietwaar ?

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: