Nieuw

Gek is dat

Toen ik nog in de paardensport werkzaam was als rij-instructeur vond ik het altijd belangrijk dat mijn leerlingen niet alles klakkeloos aannamen. Voorbeeld is  om maar eens iets te noemen dat iedereen die ooit op een paard heeft plaatsgenomen weet dat je op moet stappen vanaf de linkerzijde van het paard. Vraag je nou waarom dat zo is dan krijg je de meest uiteenlopende antwoorden; “ja als je rechts opstapt dan schrikt hij” is het meest gehoord. De werkelijke reden ligt echter in de geschiedenis, ruitersport vind voor een aanzienlijk deel zijn oorsprong in oorlogsvoering, boeren zaten niet op een paard maar op een kar, de meer gegoede burger liet zich rijden in een rijtuig. Rijden op een kar of een rijtuig is in tegenstelling tot rijden vanuit het zadel comfortabel en brengt ook minder risico met zich mee.Soldaten of cavaleristen zaten wel te paard en hadden hun sabel aan hun linkerkant hangen, als je dan rechts gaat opstappen dan kom je in de knoei met je wapen en om dat te voorkomen stapte iedereen dus links op. Op den duur maakt dat ook dat zo’n dier niet gewend is dat je dat aan de andere kant doet en dan wordt hij onrustig. Erg vervelend als je op wilt stappen.

france-77190_1280

Daar moest ik aan denken toen ik een tijdje terug een artikel las over de Haagsche koffietenten. Als geboren en getogen Hagenaar of Hagenees wist ik wel dat koffietenten een hoofdzakelijk Haags fenomeen waren maar ik had me nooit afgevraagd waarom dat was. Gek is dat want ik was juist altijd zo nieuwsgierig naar de oorsprong van gewoontes of zo u wilt cultuur. De oorsprong van de koffietent ligt zo aan het begin van de vorige eeuw ten tijde van de grote crisis. Arbeiders kregen eens per week uitbetaald, meestal in de kroeg, vervelende bijkomstigheid was dat alcohol en alcoholisme destijds een flink probleem waren, uitbetalen in een kroeg was dus niet echt slim, tegen de tijd dat de arbeider thuis kwam was een flink gedeelte zo niet zijn hele loon alweer opgezopen in de kroeg en moeder de vrouw moest maar zien hoe ze de eindjes aan elkaar knoopte. De oplossing kwam mede door de Bond tegen Alcoholmisbruik in de vorm van koffietenten, niet alleen in Den Haag maar net zo goed in andere steden. Denk maar aan het liedje van de Zangeres zonder naam;

Ach vaderlief, toe drink niet meer
Ik vroeg´t al zo menige keer
Want moesjelief huilt telkens weer
Ach vaderlief, toe drink niet meer.

Een moeder zit stil bij´t fornuis
Aan´t raam staat verdrietig haar kind
Want nog steeds is vader niet thuis
Omdat hij´t weekloon verdrinkt
Dan rent plots het kind door de kou
En hoort in een kroeg vader´s stem
Het pakt hem bedeesd bij zijn mouw
En vraagt dan met bevende stem

Toch zijn ze in Den Haag tot op de dag van vandaag blijven bestaan terwijl ze elders uit het straatbeeld verdwenen.

Hoe dat kwam? Nou door de typisch Haagsche kouwe kak, Den Haag was altijd al een ambtenarenstad en een beetje ambtenaar was gewend neer te kijken op arbeiders. En die kakkers waren er dus niet van gediend als er werkzaamheden in en om het huis plaatsvonden dat de arbeiders hun boterhammen daar gingen zitten eten. In de reguliere horeca konden ze ook niet terecht want die stonden dat niet toe. Daar waren zelfs bordjes voor met teksten als “Het is verboden meegebrachte etenswaren te nuttigen”. En daar bood de koffietent uitkomst, daar kon je bij een kop koffie en een gevulde koek of kano je brood opeten.

Nou zegt u nu misschien “lekker belangrijk”. Nou belangrijk, daar kunnen de meningen over verschillen maar misschien is het juist wel in deze tijd van een steeds verder oprukkende islam en een opgedrongen multiculturele samenleving belangrijk om je wortels te kennen en te herkennen. Veel zo niet alles van onze cultuur zit hem mede in gebruiken die in de loop der eeuwen zijn ontstaan dus als wij onze cultuur overeind willen houden dan is het goed te weten hoe het is ontstaan.

Zullen we nog eens een stukje verder kijken hoe stukjes cultuur zijn ontstaan en waarom er verschillen bestaan?

Iedereen is weleens opgevallen dat Arabische en Afrikaanse immigranten te pas en te onpas spuwen op straat, zelfs vrouwen doen dat. Wij niet, wij vinden dat smerig en dat hoor je niet te doen. Waarom? Nou vroeger werd er veel pruimtabak gebruikt en ja dat moet je zo nu en dan uitspuwen, niet echt heel fris natuurlijk zo’n bruine uitgekauwde hap. Heel gewoon was vroeger dan ook het bordje “Verboden te spuwen” in tram en bus, niet alleen bij ons hoor, in Italië hingen bordjes met “Non sputare en la carrossa”. Geleidelijk aan werd spuwen dus iets wat ‘not-done’ was, dat deed je niet. Onze nieuwkomers (allochtonen schijn je niet meer te mogen zeggen…) kennen die gewoonte niet en die flatsen er lustig op los.

Weet u ook van die voorbeelden? Vertel! Want hoe onbelangrijk het vaak ook lijkt, het zijn allemaal deeltjes van onze cultuur en cultuur is wat je bent en wie we zijn en wat je moet willen bewaren. Zeker in een tijd waarin we overspoeld worden door andere en vaak minderwaardige culturen.

 

 

 

 

 

 

 

Doe mee met 8.215 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (486 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

54 Comments on Gek is dat

 1. Tijl Uylenspiegel // november 5, 2016 om 13:21 //

  Koffietent?

  Like

 2. Tijl, als zo’n paard geboren wordt, dan kan zo’n beest toch geen voorkeur hebben aan welke kant jij opstaat.
  Hangt er maar net van af wat dat paard gewend is, lijkt mij.
  Zo iets is toch niet aangeboren, want volgens mij vind geen enkel paard het echt leuk als je voor het eerst er boven op gaat zitten.

  Like

 3. iedereen die ooit op een paard heeft plaatsgenomen weet dat je op moet stappen vanaf de linkerzijde van het paard.
  Kijk zover is het al gekomen zelfs de paarden zijn bang om voor racist uigemaakt te worden als je rechts opstapt.
  Als ik zo,n agent te paard zie roep ik altijd wat erop zit hangt er ook onder als twee druppels water.
  Vind het paard niet leuk die denkt op zijn beurd weer wtf heb ik een soa ? maargoed genoeg gepaardelult ik ga koffie zetten .

  Liked by 2 people

 4. Tijl Uylenspiegel // november 5, 2016 om 13:41 //

  Nee hij heeft geen voorkeur maar omdat de cavaleristen dat altijd links deden groeide dat er als gewoonte in en vinden ze het gek als je dat aan de andere kant doet, dat die gewoonte bewaard bleef komt omdat het onhandig is als meerdere ruiters tegelijkertijd opstijgen de een dat links en de andere dat rechts doet, dan kom je met elkaar in de knoei. En ach of een paard het leuk vind als je er op gaat zitten, zou hij het leuk vinden als hij een kar moet trekken?

  Like

 5. D. G. Neree // november 5, 2016 om 13:44 //

  Veel van de cultuur wordt ons in de jeugdjaren ingeprent en de voorbeelden zijn legio en bestaan uit duizenden grote en kleine manieren om dingen te doen. Eten met mes en vork, niet met volle mond praten, niet door volwassenen heen praten, links kijken, rechts kijken en weer links kijken voor je oversteekt zijn een paar voorbeelden van kleine dingen, maar daar begint het al eens spaak te lopen in contact met andere culturen. Laat staan als het belangrijkere zaken betreft, wat bijvoorbeeld culmineert in een volstrekt afwijzen van de westerse cultuur door de islamitische godsdienstwaanzinnigen, die IEDERE andere levenswijze trachten te vernietigen. Maar het grootste gevaar komt van binnenuit, vanuit de linkse, politiek correcte kliek, die de taal probeert te censureren en alle westerse instituties probeert te ondermijnen. Het gezin, het onderwijs en de tradities, bijvoorbeeld Sinterklaas en kerst.

  We leven in een gevaarlijke tijd. Het afknabbelen van al die kleine en grotere aspecten zal na enkele generaties leiden tot totale vervreemding en ontworteling.

  Ik sta volledig achter Tijl: leer zoveel mogelijk over je eigen land, volk en cultuur. Geef het door aan je kinderen en wees trots op de rijkdom die we hebben, niet alleen materieel, maar ook in hoe we ons leven inrichten. We drijven op een golf van enorme prestaties, bijvoorbeeld het feit dat we in het Westen de millenia oude praktijk van het slaven houden hebben afgeschaft, maar ook de grote wetenschappelijke ontwikkelingen die ons leven verrijken en vergemakkelijken en onze verlichtingsidealen, die een licht zijn voor de hele wereld.

  Liked by 5 people

 6. Esperanza // november 5, 2016 om 13:58 //

  Hoe zou het met Gregorius Nekschot zijn?

  ‘The Netherlands slipping back into dark times’

  Liked by 1 persoon

 7. Mooi stukje Tijl. Het waren bruine envelopjes die in de kroeg aan de werknemers, toen arbeiders, werden uitgedeeld, heb ik me eens laten vertellen. In die tijd – denk ik, maar dat weet ik niet zeker – bestond er ook het ‘op de pof kopen’; e.e.a. werd op een klantenbon bijgehouden door de uitbater en/of de kruidenier en kon dan later, wanneer het loon arriveerde, worden afbetaald. Precies zo werkt het nog in andere landen, zoals in de Filipijnen, waar men er niet vanuit gaat dat men direct betaald wordt voor hetgeen iemand uit het dorp afneemt. Het is een sociaal vangnet verzorgt door de samenleving die, destijds nog, overzichtelijk was; iedereen kende iedereen.
  De uitleg welke je geeft omtrent het links opstappen vind ik aannemelijk. Een beeld welke ik voor me zag, was het flank aan flank staan aan niets anders dan een houten balk die in horizontale stand hangt aan een aantal verticale palen; zoals in cowboyfilms, maar ook gewoon in ons landje waar paarden staan en/of gehouden worden. Ik kan me er dan ook alles bij voorstellen dat het puur praktisch is wanneer een ieder aan eenzelfde kant het paard opgaat om inderdaad de ruimte, tevens begrenzing (het paard aan de flank), te hebben waarmee een ieder veilig, maar vooral snel in het zadel zit om te vertrekken. Een ander beeld is de binnen- dan wel buitenbak bij maneges; het op- en afstappen aan de linker(sabel)kant (zo ik leerde) is praktisch en veilig. Veilig omdat het botsingen en bumps voorkomt en praktisch vanwege hetzelfde en om degene die de beginnende ruiter op- en van het paard helpt niet in onnodig gevaar en verwarring te brengen. Lol.
  En BertG., uiteraard is het maar net wat je een dier/een mens/een plant aanleert. Er zijn paarden die vanuit de achterhand besprongen worden (circus) of vanaf een dak (Zorro) en wanneer je eens in de gelegenheid komt om een showtje Westernrijden te aanschouwen, weet je al helemaal wat je ziet. Petje af voor die paarden.

  Like

 8. Correctie: weet je al helemaal NIET wat je ziet.

  Like

 9. Esperanza // november 5, 2016 om 15:43 //

  Niet voor niks heeft zo’n edel schepsel benen.en een hoofd.

  Like

 10. Esperanza // november 5, 2016 om 15:47 //

  Like

 11. Esperanza // november 5, 2016 om 15:53 //

  Like

 12. Duchesne // november 5, 2016 om 16:03 //

  Ik weet enkel dat vroeger bij iedereen de achterdeur open stond, dat geld voor de melkboer bij de lege flessen lag en dat als je iets vond je het bij de politie afgaf of de eigenaar zelf proberrde te vinden. Ik weet dat het normaal was in tram of trein op te stan voor ouderen en zwangere vrouwen, net als een deur open houden. Dat het normaal was ene ander even uit te laten praten en daarna zelf je verhaal te mogen doen. Ik weet nog dat een belofte schuld maakte en een woord een woord was.

  Ik weet nog dat enkel iemand die het ook zelf kon repareren motor reed, tot men kwam met lease schema’s en Harley ineens werd gereden door lui die net zelf benzine konden bijvullen.
  Dat de vrouw van een rijke knar er een in de winkel kwam kopen voor de verjaardag van haar man. Compleet met zwart witte koeienhuid als zadel.

  De echte aftakeling begon toen ZZ top eliminator maakte en ineens iedereen ze goed Vond. Of was het twintig jaar eerder toen massal de Marrokanen naar Nedelrand kwamen….

  Like

 13. Tijl Uylenspiegel // november 5, 2016 om 16:14 //

  Er zijn Greengo meer dingen in de paardensport die allemaal terug te voeren zijn op de vroegere cavalerie, tegenwoordig staan de meeste paarden in een box maar manegepaarden staan vaak nog wel in vakken met het hoofd ruim aangebonden aan de muur. Om bijvoorbeeld het voer in zijn voerbak te deponeren moet je dus even langs hem heen lopen. Ook dat doe je dus aan de linkerkant. Niet dat vroeger verzorgers normaliter met een sabel liepen maar zodra de soldaten moesten uitrukken dan wel en dan is het gewoon handiger als hij weet waar hij iemand kan verwachten. De paarden leren dan ook om op het commando “om” even een stapje naar rechts te doen om de opening wat ruimer te maken.
  Het op de pof kopen was in mijn jeugd heel normaal, wij moesten als kinderen vaak boodschappen halen en dan kreeg je geen geld mee maar het werd opgeschreven bij de melkboer of de groenteboer. Ook heb ik nog meegemaakt dat je het weekloon in een bruin envelopje kreeg aan het eind van de week, ik weet nog dat er best wel mensen waren die het er maar wat moeilijk mee hadden toen er overgegaan werd op maandloon. En ik kan me ook nog herinneren dat ik verplicht werd om een bankrekening te openen omdat daar dan je geld op gestort kon worden.
  Best gek trouwens nu ik me zit te realiseren dat een hoop van de dingen die ik in mijn jeugd heb meegemaakt voor anderen iets is dat ze niet meegemaakt hebben. Ik heb meegemaakt dat we bij mij thuis eerst overgingen van een allesbrander naar een kolenhaard daarna naar een oliehaard en toen we dat gehad hadden ging heel Nederland weer over op gas vanwege die bel in Slochteren! En van de week werd in een of ander programma verteld dat gas inmiddels zo goed als achterhaald is, de ‘toekomst’ schijnt in elektriciteit te liggen.

  Like

 14. Zo rond 1980 kreeg je ook nog je geld uitbetaald in een bruine zakje op het uitzendbureau.
  Waar dan ook elke vrijdag middag kratten bier stonden om even na te borrelen.
  Zelfs nog toen ik een jaar of 12 was, dat je je eigen pannetjes mee moest mee nemen naar de chinees, en dat dan ook iedereen.
  Ook zakken kolen halen om de hoek ken ik nog wel.
  En dan kom ik toch uit 1963, dus zo lang geleden is dat allemaal niet.

  Like

 15. De lorrenboer die voorbij kwam eens in de tijd en ik mijn ogen niet kon afhouden van dat magnifieke paard voor de kar. Op die manier kwam ook de aardappelenboer voorbij en ook de volle en lege glazen melkflessen met blauwe of rode aluminium deksel kan ik me nog goed herinneren. De kolenboer die eens in de zoveel tijd langskwam en de kolen stortte via het kolenluik onder in de gevel. In bad in een zinken teil met pannetjes water op de kachel …

  Like

 16. Een pakje Stuyvesant halen voor m’n ma voor het bedrag van 1,75 florijn en de Hollister en/of Colt voor m’n pa. Dat was in die tijden geen enkel probleem.

  Like

 17. Greengo, ik had ooit ’t plan bedacht om een ouderwetse schillenboer te worden, met paard en wagen.
  Ik had bijna alles rond, zelfs een paard en kar.
  Zelfs afleveradressen + de kennis wie wel iets mocht eten of niet, varkens mogen geen aardappelschillen hebben b.v.
  Maar het hing van de gemeente af en een begin bedrag als startende.
  Heb de gemeente mijn plan ingepikt, maar dan met autootjes en emmertjes overal achterlaten bij iedereen voor de deur.
  Ze zijn zeker 50x meer kwijt geweest.

  Like

 18. “Niet voor niks heeft zo’n edel schepsel benen.en een hoofd.”

  Niks een edel schepsel aan, ze schijten en pissen overal wanneer ze er zin in krijgen.
  Zijn niet zindelijk te krijgen, noem dat maar edel.
  Volgens mij kan je zelfs nog een varken zindelijk krijgen, maar een paard verdomd het.

  Like

 19. De kiepeton waar alle restanten etenswaren inging, zowel rauw als gekookt en gebakken. Die slurrie ging dan naar de varkens. Die tonnen werden opgehaald en afgevoerd en daar kwamen schone voor terug. Op een bepaald moment mocht dat niet meer van w.s. de voedsel- en warenwet. De reden die ik me daarvoor kan herinneren, betrof de aanwezigheid in die slurrie van zooi die daar niet in hoorde. Bijvoorbeeld bestek en/of linnen wat vanuit het schrapen van de borden terecht kwam in de ton. Ik spreek nu over de horeca van toen inherent aan de haastigheid van sommig handelen en/of desinteresse van – misschien wel – nieuwkomers die destijds massaal en vaak illegaal in de afwaskeukens terecht kwamen.
  In die jaren heb ik een leuke rondreis gemaakt door Portugal van het noorden afzakkend naar het zuiden. In het noorden kwam ik terecht in een authentiek Portugees dorp waarin robuuste stenen huizen rond eigen tuintjes waarin allerlei groenten werd gekweekt met her en der een schuurtje waarin een ezel en/of een geit en omgeven door stenen muurtjes waar je overheen kon kijken. Het ‘toilet’ was buiten om het hoekje van het huis, ook al had men wel degelijk sanitair, het gebruiken was not done aangezien een kostbare aangelegenheid. Dagelijks ging men met de ezel het naburig bos in om takken te sprokkelen die neergevallen waren en deze werden op de ezel gebonden en zorgden thuis voor een warm (stook)vuur. Hetgeen me opviel terwijl ik eens aan het keukenaanrecht bezig was, was het feit dat er geen afvoersysteem in gebruik was. Onder de gootsteen stond een emmer en hetgeen daarin kwam was ingrediënt voor slurrie, te gebruiken voor de tuin en/of als voedsel voor de dieren rondom het huis. Zeep en afwasmiddelen gebruikte men daar dus ook niet en je leerde er als vanzelf om heel zuinig te zijn met de hoeveelheid water, te gebruiken voor een karweitje.

  Like

 20. Geweldig plan geweest BertG., had toch een geinig beroep geweest om uit te oefenen. ofwel ikzelf zie daar de lol wel van in. Gebleken probleem het mocht weer eens niet van ‘de Gemeente’, maar verder zijn we ‘een héél vrij land waarin werkelijk onbeperkte ruimte voor ontwikkeling en ontplooiing’. Zo is het sprookje …

  Doet me denken aan de straatventers van weleer; ook een verdwenen, verboden fenomeen en tak van overleven d.m.v. het verwerven van (een eerlijk) inkomen. De ijscoman (heb nog nooit een ijscovrouw gezien, vandaar deze benaming) mag nog wel rondrijden en halt houden in de straten. Zo ben ik wel voor een rijdende oliebollenkraam, maar dan moeten het wel kwaliteitsproducten zijn. Zou te gek zijn wanneer er een stevige Fries voor de kar loopt. Twee mag ook. 😉

  Like

 21. Och, beste moderatoren, kan en mag het volgende ajb nog eens goed in beeld ? Er kunnen niet genoeg mensen hiervan weten, tenslotte.

  https://www.gatestoneinstitute.org/9241/islam-human-rights

  Like

 22. Esperanza // november 5, 2016 om 18:05 //

  D’r zit wel een prijskaartje aan, Bert.G 😉

  De werking van deze uitvinding is erin gelegen dat de zak vanzelf open gaat als het paard moet ´mesten´. Zijn staart opent de zak. Hierin zit een plastic binnenzak die na gebruik wordt weg gegooid. Voor het geval dat de zak vol raakt, dient de ruiter extra plastic zakken mee te nemen. De zak zit met banden aan de kont en de staart vast. Links en rechts gaan twee banden van de staart naar het zadel. Het heeft een gewicht van een halve kilo. De prijs loopt uiteen van 91.50 tot 125 euro.

  http://dier-en-natuur.infonu.nl/dieren/26315-de-paardendrolzak.html

  Like

 23. @ Esperanza , die was al helemaal in het plan verwerkt, die poepzak, omdat anders de straat onder gescheten wordt.
  Overal was aan gedacht, ze hebben idee gepikt van mij, maar dan wat luxer uitgevoerd.
  Wat overigens mislukt is, iedereen gebruikte die emmertjes overal voor, behalve voor schillen, op een enkeling na.

  Like

 24. Republikein // november 6, 2016 om 01:45 //

  IKIKIK krijg de hik weet nog goed dat manegehouders zaken deden met de nazorg van boeven en boefjes in het kader van reclassering= money for nothing.
  Ook in combinatie met taakstraf.

  Like

 25. Dumdiedumdiedum. Video uploaden op de eigen site, wat een lol. Ik kan al zeker een 1.5 uur niks doen.

  Like

 26. Tijl Uylenspiegel // november 6, 2016 om 02:31 //

  Oh, dat is na mijn tijd geweest Republikein, nou ja taakstrafjes zijn ook nog vrij modern natuurlijk.
  Een paard zindelijk maken? Sommige paarden mesten altijd in dezelfde hoek van hun box, die zijn bij wijze van spreken uit zichzelf “zindelijk”. En om maar gelijk een praatje poep te houden, een paard is strikt vegetarisch, hun mest stinkt dan ook beduidend minder dan van vleeseters of omnivoren en ontbindt ook veel sneller dan bijvoorbeeld een honden kattendrol.
  Nog een leuk weetje, sommige paarden hebben problemen met urineren op een harde ondervloer omdat het dan tegen hun benen spettert, voor de ruiter of koetsier is het zaak te weten welke dieren hier een probleem van maken, net als een mens kan een paard ‘over de zeik raken’, dat wil zeggen dat de blaas na te lang ophouden overvuld raakt en niet meer geleegd kan worden en dit kan zelfs levensbedreigend zijn.

  Like

 27. Een poepzak is ook weer niet nodig. Ik vraag agenten te paard, die tenslotte ook hondenbezitters bekeuren, wel eens of ze hun politiepaardenpoepschepje bij zich hebben. Want het zijn politiepaarden die heel Amsterdam onderschijten. En dan kijken ze me nooit echt vriendelijk aan.

  Liked by 1 persoon

 28. Republikein // november 6, 2016 om 02:39 //

  Ik zit naar meneer Clitorus te luisteren.
  Een bende leipenisten bij elkaar.
  Een echte befwereld.

  Like

 29. Republikein // november 6, 2016 om 02:43 //

  Mevrouw dacht aan een bombrief.

  Like

 30. Please wait, we are converting this video. Ook dat nog.

  Like

 31. Anyways, ik loop er mee te klooien, omdat you-tube censureert. Ben even kijken of we meuk zelf kunnen hosten. Dit geval zal you-tube niet censureren, want komt van DWDD, maar is testje. In het kader van mijn oefenprogramma: “hoe te jatten van de NPO”. En daar is de bedoeling weer van dat ik voor de verkiezingen alle leugens van Rutte aan elkaar kan plakken.
  Maar video’s vraagt wel een eindeloos geduld.

  Like

 32. Republikein // november 6, 2016 om 02:49 //

  Fub, waar gaat het over?

  Like

 33. Republikein // november 6, 2016 om 02:51 //

  Oh, je antwoordde reeds zeg maar als het ware.
  Pardon carton.

  Like

 34. Republikein // november 6, 2016 om 03:20 //

  K zit een uur te luisteren maar hoor niks wat wij niet kennen of herkennen.
  Op de bok zei ie net.

  Like

 35. Republikein // november 6, 2016 om 03:32 //

  Op 1.11 spuit 11.

  Like

 36. Republikein // november 6, 2016 om 03:49 //

  De leipenisten worden wakker, op 1.25, niet slimmer.

  Like

 37. Republikein // november 6, 2016 om 03:52 //

  Like

 38. Geen idee wat je aan het luisteren bent.

  Like

 39. Oh, dat had ik al een paar uur na het niet uitzenden beluisterd, geweldig betoog, alleen aan het end is die te moe. Ze hadden eerder moeten stoppen, na een uur ofzo, en hem dan de dag er na weer een uur. Het vergt nog al wat een uur geconcentreerd vertellen. Dat vermoeit.

  Maar goed verhaal idd.

  Like

 40. Republikein // november 6, 2016 om 04:26 //

  K begrijp niet dat het zo lang moet duren.
  Vragen naar de bekende weg, uitlokking enz.

  Like

 41. Republikein // november 6, 2016 om 04:34 //

  Pauze, morgen de rest.

  Like

 42. @Fubar, jammer, dat het zooitje niet op vakantie was in de Orange in 1789.

  Like

 43. Tijl Uylenspiegel // november 6, 2016 om 02:31
  Klopt, ik heb wel een keer met iemand een aanhanger vol paarden mest opgehaald om z’n kas te bemesten. Het stinkt niet enorm.
  Een mengsel van stro en paarden schijt. Plantjes houden daar wel van.

  Like

 44. Republikein // november 6, 2016 om 11:45 //

  Nou moe, de babes zijn weg.

  Like

 45. Esperanza // november 6, 2016 om 14:52 //

  Tuinonderhoud niet bepaald een favoriete hobby, dus deel van weland achter het huis ter beschikking gesteld aan boer die er bij tijden zijn kudde dikbillen laat grazen. Niet bepaald een lekker geurtje doe koeienstront om maar niet te speken van de zomerse vliegen die zich aan die delicatesse verlustigen.

  5.000 liter stront als anti kraakmiddel
  .https://nl.wikipedia.org/wiki/Gier_(mest)

  Like

 46. Tijl Uylenspiegel // november 6, 2016 om 15:53 //

  Nee dat ruikt niet lekker maar vervang het in gedachten eens voor dezelfde hoeveelheid hondenstront? Ik denk dat je dan toch met weemoed terugdenkt aan die koeien!

  Like

 47. ‘Niet van Oranje’, interessant / leerzaam. +1

  Like

 48. Paardenpoep, ik leerde met biologieles dat als dit een paar dagen op straat had gelegen en plat gereden was dit de beste mest was voor planten. Ik heb het uitgeprobeert met gekochte hydra, klimplant voor in huis, met paardenmest en een andere plant zonder. Die met mest groeide drie maal zo hard en ze stonden op dezelfde plek. En het ruikt, het stinkt niet.
  De schilleboer kwam in Katwijk langs, een oud baasje inmiddels met wat stallen thuis en daar ging al het groenterestant en schillen naar toe, dat baasje was al in de 70 maar maakte met iedereen een praatje en iedereen hield alles netjes gescheiden voor hem, heeft ie gedaan tot z,n dood.
  De eierboer.
  Ook al zo,n oud boertje die dit gewoon deed om onder de mensen te zijn en z,n praatje te kunnen houden, leverde verse eieren netjes in een bakje, kwamen van een grote kipperen met zo,n honderd kippen in Valkenburg, en ze waren nog groot voor 10 cent per ei.
  De wafelbakker
  Deze kwam regelmatig door de wijk met hoorntjes gevuld met heerlijke room en tegen oud en nieuw met oliebollen, zakken vol in z,n kar, de hele familie was in drie dagen dag en nacht aan het bakken voor twee dagen verkoop en los zijn.
  De saamhorigheid onder de buren was groot, je hielp elkaar, er was controle, er was oppas, er was vervoer als iemand plots naar het ziekenhuis moest, iedereen was behulpzaam voor elkaar.
  Jamin ijsco karretjes.
  Als kind keek ik er in mijn dorp Austerlitz er altijd naar uit in de zomer en alleen op zondag kwam die langs, met van die hele grote glanzend gepoetse grote koperen deksels over twee gaten, daar stak ie z,n lange arm in en er kwam een rechthoekig ijsje met chocolade rondom eruit, die deed hij tussen twee dunne wafeltjes, dit kostte toen 25 cent.
  De melkboer Gijs en de groenteboer Leen, kwamen elke dag langs en de koffie stond in zo,n pruttelaar zo,n alupot met glazen deksel op het fornuis en elke dag bij mijn oma koffie drinken en n praatje houden, de gezelligheid, de reuk van koffie, de reuk van de sigaar van de Gijs de melkboer en ikke altijd chocomelk, eerst choco met wat suiker mengen, daarna ging de gekookte melk erover, 3 en 4 jaar maar ik moest en zou zelf roeren.
  De moestuin van mijn oma
  Elk jaar een feest, de kersenboom met bijna zwarte kersen en zo zoet, de donkerblauwe pruimen direct van de boom, de kleine rode sterappeltjes, de frambozen en de kruisbessen en …….we woonden aan het rand van het bos op de Gramseweg even door het bos, ik was drie jaar, geen enkel probleem, kende het hele bos op m,n duimpje, plukte zo de wilde bosbessen, of beukenootjes vers van de bomen. Of op zoek naar de cantarellen het eekhoorntjes brood.
  Mijn oma
  Omdat mijn vader bij de Marine Luchtvaart Dienst zat en was uitgezonden naar Nieuw Guinea, woonden wij in bij mijn oma, mijn moeder werkte als model en in de kapsalon in Zeist. Ik had bij oma het rijk alleen, en mijn oma was altijd zoals op n dorp gebruikelijk was bezig met de tuin, met de wekflessen, de voorbereiding voor inmaken en dat was altijd een drukke dag, ik mocht plukken en wassen oma deed de rest, de kelder stond altijd vol met kersen, pruimen, bramen, rabarber, boontjes, worteltjes, doperwtjes en appelmoes. en ook in aparte kisten lagen daar de goudrenetten te wachten, samen met de peren.
  Bij mijn oma die 5 jaar vanaf mijn geboorte tot de dag dat ik weg moest uit het dorp, want mijn vader was terug en had een plaats als luchtverkeersleider op het vliegveld Valkenburg van de Marine. Ik was boos, kwaad, mijn allerslechtste dag uit mijn leven, het verlaten van mijn dorp waar het leven elke dag een belevenis was.
  Naderhand werd mijn oma ziek, reuma, Bechtereff, artrose, suikerpatient, vergroeiïngen aan rug en heupen. Meer als 25 jaar ziek op bed gelegen of met bezoek in de rolstoel en altijd in haar eigen huis, de kinderen verzorgden haar, drie zussen, elk jaar een andere zus.
  Toen was geluk nog heel gewoon. 1950-1955 Austerlitz.

  Liked by 1 persoon

 49. Mijn sociale leven
  Kijk op Facebook, hier heb ik twee sites die ik beheer, Oma,s Indonesische Recepten, nieuwsblogg.
  Verder:
  don tessers-mijn tijdlijn-mijn album. Hier zie je mijn bezigheden zoals mijn schilderijen.
  Andere site waar ik op zit is MLD (Marine), en de site nostalgisch Katwijk,
  en de site Molenblok (alle kinderen van Marinemensen die met elkaar speelden (vanaf 1955 tot de afbraak en sluiten van de Marinebasis), dat een hele wijk voor Marinepersoneel gebouwd was, de scholen, de belevenissen en alle contacten van een 100 man.

  Like

 50. Tijl Uylenspiegel // november 9, 2016 om 00:39 //

  Paardenmest wordt veel gebruikt als mest voor rozen maar dan uitsluitend de werkelijke mest dus zonder stro. De mesthopen van stallen en maneges wordt opgehaald en gaat naar Limburg en wordt gebruikt bij de kweek van champignons.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: